Το βιβλίο της σειράς – φαινόμενο "Ημερολόγιο ενός σπασίκλα" επιστρέφει σε νέες περιπέτειες

Τι θα κάνει άραγε ο Γκρεγκ, ο διάσημος ήρωας του πολυβραβευμένου συγγραφέα Τζεφ Κίνι, σε αυτό το βιβλίο;

ημερολόγιο ενός σπασίκλα 16

Κάθε παιδί που έχει διαβάσει ένα από τα βιβλία της σειράς "To ημερολόγιο ενός σπασίκλα" ("The diary of a wimpy kid”), έχει έστω και μία φορά ταυτιστεί με τον αντι-ήρωα Γκρεγκ. Έξυπνος μα και συνάμα τεμπέλης, ορισμένες φορές και αλαζόνας και εγωιστής και, όχι σπανιότερα, ανειλικρινής. Το γυμνασιόπαιδο που έχει, όπως θα έλεγε η προφορική ρήση, "το ψέμα κάτω από τη γλώσσα" έχει το σπάνιο "ταλέντο" να αυξάνει την δημοφιλία του, μέσα από τους μπελάδες στους οποίους μπλέκει διαρκώς. Με αυτόν τον καθ’ όλα αντισυμβατικό χαρακτήρα πορεύεται και το καινούργιο βιβλίο της σειράς "Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα 16: Μεγάλη Ευκαιρία", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ψυχογιός" σε μετάφραση Πέτρουλας Γαβριηλίδου. 

μπασκέτα

Ο Γκρεγκ, δεν είναι "σπασίκλας" αλλά περισσότερο ένα "βουτυρόπαιδο", που προσπαθεί να επιβιώσει στο δύσκολο περιβάλλον του. Διαφορετικός από όλους, δεν έχει καμία σχέση με τον μεγαλύτερό του αδερφό του και αυτοδίδακτο χέβι-μέταλ ντράμερ Ρόντρικ. Η μάλλον φανατική της κουλτούρας μαμά του, σε αυτό το βιβλίο, τον πιέζει να ξεκινήσει μπάσκετ. Σαν να μην του έφτανε μία από "τις πιο ανόητες εφευρέσεις του κόσμου" …. το γυμνάσιο, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και αυτό! Ο Γκρεγκ δεν το κρατάει για μυστικό ότι δεν του ταιριάζουν καθόλου τα αθλήματα! Τι θα κάνει άραγε όταν θα ενταχθεί τελείως αναπάντεχα σε μία από τις πιο αδύναμες ομάδες; Υπάρχει πιθανότητα να γίνει η ανατροπή και να χαρίσει, με ένα μαγικό "σουτ", το καλάθι που κανείς δεν περιμένει από εκείνον στην ομάδα του; 

Το "Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα" παγκόσμιο μπεστ-σέλλερ

Ο σχεδιαστής διαδικτυακών παιχνιδιών συγγραφέας της σειράς βιβλίων, Τζεφ Κίνι, έχει ανακηρυχθεί ως ο περισσότερο ευπώλητος συγγραφέας σύμφωνα με την "New York Time", ενώ το περιοδικό "Time" τον κατέταξε ανάμεσα στους "100 ανθρώπους στον κόσμο με τη μεγαλύτερη επιρροή". Η σειρά που έγινε φαινόμενο, έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από ενενήντα χώρες.

ταινία

Τέσσερις ταινίες έχουν γυριστεί με πρωταγωνιστή τον ήρωα του βιβλίου, Γκρεγκ, που έχει καταφέρει να αποσπάσει τη προσοχή του διεθνούς νεανικού κοινού, με εκατομμύρια αναγνώσεις από όλα τα μέρη της γης. Σαρανταπέντε μεταφράσεις, μεταξύ αυτών και στα λατινικά, αφού η φήμη του νεαρού ήρωα έφτασε μέχρι και το Βατικανό.  Ο συγγραφέας βρίσκεται στην καρδιά των αστείων και της πιο μύχιας σκέψης των γυμνασιόπαιδων, και σε αυτό το διαχρονικό βιβλίο, που θα ταυτίσει τους μικρότερους και υπόσχεται να κάνει τους μεγαλύτερους να γελάσουν κρυφά, καθώς θυμούνται τα δικά τους … καμώματα.

Η αρχή της επιτυχίας: Πώς είναι άραγε να σκέφτεσαι ως ένα παιδί; 

Μία ιδέα που γεννήθηκε ως ένα "aha moment", μία ηλιαχτίδα αναλαμπής, το 1998, μετά από συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες να γίνει γελοιογράφος σε εφημερίδα. Τέσσερα χρόνια αφιερώθηκαν για να ανασύρει στη μνήμη του τις πιο αστείες και την ίδια στιγμή ρεαλιστικές στιγμές, που όλοι τείνουμε να ξεχνάμε καθώς μεγαλώνουμε. Και το κατάφερε.

συγγραφέας

Τι κι αν η πρώτη επιτυχία προήθε από το διαδίκτυο, δεν άργησε παρόλ’ αυτά να κατακλύσει το κοινό της και να το μετατρέψει από απλό αναγνωστικό κοινό σε φανατικό fan club. Η ταύτιση αυξάνεται με τον συγγραφέα και εικονογράφο να επιστρέφει δεκαετίες πίσω, σκιτσάροντας όπως ένας εντεκάχρονος. Τα βιβλία δεν άργησαν να γίνουν μπεστ σέλλερ. Καθένα από τα δεκαπέντε της σειράς, αποσπά διεθνείς διακρίσεις και αναγνωρισιμότητα. Όλα ξεκίνησαν, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, από το προσωπικό ημερολόγιο, τον μυστικό χώρο όπου κατέγραφε τις ιδέες του, πρωτού να μετενσαρκωθούν στις σελίδες του πρώτου βιβλίου της σειράς.

συγγραφέας

Ο εκδοτικός οίκος "Abrams" εντόπισε την μαγική πένα του συγγραφέα, σε μία ημέρα που δεν φαινόταν να εξελίσσεται θετικά, αφού όλα έδειχναν ότι κανένας δεν θα ενδιαφερόταν εκείνη τη περίοδο για μία έντυπη version των κόμικ του. Κάθε άλλο, ωστόσο, παρά τυχαία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιτυχία της σειράς. Το κάθε βιβλίο, γεμάτο χιούμορ και σκιτσογραφίες, είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς δουλειάς. Ο ίδιος, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι το πρώτο του προσχέδιο το επεξεργαζόταν για οκτώ ολόκληρα χρόνια πριν τη δημοσίευση το 2007.

Κι αν αναρωτηθούμε, τι κρατάμε από όλα τα παραπάνω, η μεγαλύτερη αξία ίσως, της επιτυχίας της σειράς, δεν οφείλεται αυτούσια στην ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου, αλλά στη παρακίνηση που χάρισε για την ανάγνωση. Μακριά από ηθικιστικά διδάγματα και "κηρύγματα", ο Τζεφ Κίνι, κατάφερε να εντοπίσει τις δικλείδες ασφαλείας, τη μαγική πόρτα που ανοίγει στον κόσμο της φαντασίας των παιδιών με έναν πολύ ψυχαγωγικό τρόπο, ώστε να αυτοπαρακινηθούν να διαβάσουν και εκτενέστερα αναγνώσματα στις μετέπειτα αναγνωστικές τους διαδρομές.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.