Προλαβαίνετε να δείτε τον "Μορμόλη" της Συντεχνίας του Γέλιου για λίγες παραστάσεις

Η δημοφιλής ομάδα παιδικού θεάτρου παρουσιάζει για τρίτη χρονιά το έργο-σταθμός του Ράινερ Χάχφελντ με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Μορμόλης

Μέχρι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να (ξανα)δουν τον "Μορμόλη”, τη μεγάλη θεατρική επιτυχία της Συντεχνίας του Γέλιου, για λίγες παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο. Η δημοφιλής ομάδα θεάτρου για παιδιά και νέους παρουσιάζει για τρίτη χρονιά σε μετάφραση και διασκευή του Παναγιώτη Σκούφη και σκηνοθεσία των Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι, το έργο-σταθμός του Ράινερ Χάχφελντ που ανέτρεψε τα δεδομένα καθώς για πρώτη φορά παγκοσμίως εισήγαγε στο παιδικό θέατρο κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Όπως σημειώνει για το έργο η ηθοποιός Βασιλική Διαλυνά, που παίζει στην παράσταση μαζί με τους Βάσια Λακουμέντα, Φώτη Λαζάρου, Δήμο Μαμαλούδη, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και Αντώνη Χρήστου, "Σήμερα που η "επιστροφή στην κανονικότητα" είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ο Μορμόλης επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά, υπενθυμίζοντας πως η φαντασία δεν είναι απλά μια απόδραση των παιδιών από τον κόσμο των μεγάλων αλλά μπορεί και οφείλει να λειτουργεί ως ένα σύμβολο της ελευθερίας της γνώμης απέναντι στη χρήση της εξουσίας ως μέθοδος υποταγής και εκφοβισμού, σε κάθε ηλικία”.

Μορμόλης
Νάντια Παναγοπούλου, Νίκος Πανταζάρας

Πρωταγωνιστής είναι ένα μυστηριώδες ξύλινο κουτί ονόματι "Μορμόλης” που παίρνει οποιαδήποτε μορφή επιθυμούν τα παιδιά και σαν καλός φανταστικός φίλος εκφράζει όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν στους μεγάλους. Η ιστορία που επέδρασε καθοριστικά τις γενιές της Μεταπολίτευσης, ανέβηκε το 1969 στο θέατρο Grips με πρωτότυπο τίτλο "Mugnog Kinder” και είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Grips του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου. Χωρίς τον "Μορμόλη” δε θα υπήρχε ο Νουριάν, η Τζέλα και ο Κόρνας, η Φρέτα κι ο Γυαλάκιας, ο Βάσος και η Βιβή, ακόμα και ο Σούπερμαν. Μάλιστα, στο πλαίσιο του εορτασμού 50 χρόνων από την ίδρυση του Grips Theater, η  Συντεχνία του Γέλιου ταξίδεψε στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση του ιστορικού και ηγετικού θεατρικού οργανισμού για παιδιά και νέους για να μοιραστεί τη δική της σκηνική εκδοχή πάνω στο έργο.

Μορμόλης
Νάντια Παναγοπούλου, Νίκος Πανταζάρας

Όσον αφορά τη μουσική επένδυση του "Μορμόλη”, τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην παράσταση (σε διασκευή του Κώστα Νικολόπουλου), καθώς εντάσσουν το θεατή στη θεατρική συνθήκη. Όπως μας είπε ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, σταθερό μέλος της Συντεχνίας του Γέλιου τα τελευταία χρόνια, "Είναι τραγούδια που πάνε παρακάτω την ιστορία και υπογραμμίζουν τα νοήματα του έργου και είναι μία μουσική, θα μπορούσα να πω και το λέω, σχεδόν εθιστική”.

Μορμόλης
Νάντια Παναγοπούλου, Νίκος Πανταζάρας

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.