Μουσικά Χριστούγεννα με το μιούζικαλ "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" στη Λυρική

Ιδανικό για όλη την οικογένεια είναι το δημοφιλές μιούζικαλ που παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού.

Σιωπή ο βασιλιάς ακούει

Το μικρό μιούζικαλ σε μουσική του Νίκου Κυπουργού και λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει”, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής από 19 Δεκεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εμπνευσμένο από "Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το έργο αποτελεί μια ευφάνταστη εισαγωγή στις μουσικές έννοιες για θεατές κάθε ηλικίας, ενώ παράλληλα σατιρίζει τη σοβαροφάνεια του χώρου της μουσικής δημιουργίας όσο και εκείνου της πρόσληψης της.

Σιωπή ο βασιλιάς ακούει
Ε. Ζαχαροπούλου

Με πολύ χιούμορ, ποιητικότητα και ανατρεπτική διάθεση, ένα καστ εξαιρετικών λυρικών ερμηνευτών -Χάρης Ανδριανός, Παύλος Πανταζόπουλος, Βάσια Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Ναλμπάντης- με τη συμμετοχή ενός πενταμελούς μουσικού συνόλου, ζωντανεύουν το μιούζικαλ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994, συνδυάζοντας δεξιοτεχνικά τη λυρική παράδοση με τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό

Όπως σημειώνει ο Νίκος Κυπουργός για το μιούζικαλ "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει”: "Θέλω να επισημάνω ότι το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει δεν είναι ένα έργο που γράφτηκε για παιδιά. Μόνο αφού ολοκληρώθηκε κάποιοι είδαν σε αυτό ότι έχει επιπλέον έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που το κάνει κατάλληλο και για παιδιά. Φάνηκε, λοιπόν, με έναν τρόπο, αυτό που πάντοτε πίστευα: ότι, δηλαδή, ανάμεσα στα έργα για μεγάλους και στα έργα για παιδιά, τα όρια δεν είναι πάντοτε σαφή και ευδιάκριτα".

Σιωπή ο βασιλιάς ακούει
Ε. Ζαχαροπούλου

Το στόρι του "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει”

Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να ξαναμπει στη δουλειά από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά. Η Μούσα σκέφτεται κάτι καινούργιο. Εμφανίζεται στον βασιλιά μεταμφιεσμένη σε διάσημο μουσικό από το εξωτερικό, του οποίου τη μουσική μπορούν να ακούσουν μόνο όσοι έχουν πραγματικό γούστο και μουσικές γνώσεις. Κανείς, όμως, δεν παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ακούσει το αριστούργημα που τους παρουσιάζει.

Σιωπή ο βασιλιάς ακούει
Ε. Ζαχαροπούλου

Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος.

Με διπλές παραστάσεις από 21 έως 24 & 26 Δεκεμβρίου, καθώς και 28-31 Δεκεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει

  • Μουσικό Θέατρο
  • Διάρκεια: 50 '

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά».

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.