Μουσικά Χριστούγεννα με το μιούζικαλ "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" στη Λυρική

Ιδανικό για όλη την οικογένεια είναι το δημοφιλές μιούζικαλ που παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού.

Σιωπή ο βασιλιάς ακούει

Το μικρό μιούζικαλ σε μουσική του Νίκου Κυπουργού και λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει”, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής από 19 Δεκεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εμπνευσμένο από "Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το έργο αποτελεί μια ευφάνταστη εισαγωγή στις μουσικές έννοιες για θεατές κάθε ηλικίας, ενώ παράλληλα σατιρίζει τη σοβαροφάνεια του χώρου της μουσικής δημιουργίας όσο και εκείνου της πρόσληψης της.

Σιωπή ο βασιλιάς ακούει
Ε. Ζαχαροπούλου

Με πολύ χιούμορ, ποιητικότητα και ανατρεπτική διάθεση, ένα καστ εξαιρετικών λυρικών ερμηνευτών -Χάρης Ανδριανός, Παύλος Πανταζόπουλος, Βάσια Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Ναλμπάντης- με τη συμμετοχή ενός πενταμελούς μουσικού συνόλου, ζωντανεύουν το μιούζικαλ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994, συνδυάζοντας δεξιοτεχνικά τη λυρική παράδοση με τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό

Όπως σημειώνει ο Νίκος Κυπουργός για το μιούζικαλ "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει”: "Θέλω να επισημάνω ότι το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει δεν είναι ένα έργο που γράφτηκε για παιδιά. Μόνο αφού ολοκληρώθηκε κάποιοι είδαν σε αυτό ότι έχει επιπλέον έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που το κάνει κατάλληλο και για παιδιά. Φάνηκε, λοιπόν, με έναν τρόπο, αυτό που πάντοτε πίστευα: ότι, δηλαδή, ανάμεσα στα έργα για μεγάλους και στα έργα για παιδιά, τα όρια δεν είναι πάντοτε σαφή και ευδιάκριτα".

Σιωπή ο βασιλιάς ακούει
Ε. Ζαχαροπούλου

Το στόρι του "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει”

Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να ξαναμπει στη δουλειά από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά. Η Μούσα σκέφτεται κάτι καινούργιο. Εμφανίζεται στον βασιλιά μεταμφιεσμένη σε διάσημο μουσικό από το εξωτερικό, του οποίου τη μουσική μπορούν να ακούσουν μόνο όσοι έχουν πραγματικό γούστο και μουσικές γνώσεις. Κανείς, όμως, δεν παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ακούσει το αριστούργημα που τους παρουσιάζει.

Σιωπή ο βασιλιάς ακούει
Ε. Ζαχαροπούλου

Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος.

Με διπλές παραστάσεις από 21 έως 24 & 26 Δεκεμβρίου, καθώς και 28-31 Δεκεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει

  • Μουσικό Θέατρο
  • Διάρκεια: 50 '

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά».

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/01/2023

Νέες δημιουργικές δράσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Για πρώτη φορά, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δράσεις και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

Η μάθηση γίνεται παιχνίδι στην παράσταση "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα"

Το θεατρικό θα ανέβει για πέντε μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Τα λάθη μας γίνονται πηγή έμπνευσης στους "Πρωινούς Σελιδοδείκτες" του "σχεδία home"

Μια ενδιαφέρουσα δράση για παιδιά 5-10 ετών, που συνδυάζει την ανάγνωση με την δημιουργική απασχόληση και ένα λαχταριστό δεκατιανό, πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στο σχεδία home.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, εργαστήρια, περιήγηση στους χώρους του Μεγάρου, γνωριμία με τους συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος, είναι μεταξύ άλλων μερικές από τις δράσεις που θα δούμε προσεχώς.

Μια αφηγηματική παράσταση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Η αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω και σε ενήλικες.

Θέατρο και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη"

Δύο βρεφικά έργα, δύο θεατρικά έργα για παιδιά 3-10 ετών, και έξι διαφορετικά εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα για παιδιά από 2-12 ετών.