Οδηγός Παιδιού

Το Μικρό Εθνικό επιστρέφει με το «Αγόρι στο θεωρείο»

Το έργο της Αγγελικής Δαρλάση για τη δύναμη της φαντασίας, την προσφυγιά και την ανθρωπιά ανεβάζει η Σοφία Μαραθάκη για τους μικρούς θεατές του Εθνικού Θεάτρου.

Το Μικρό Εθνικό επιστρέφει με το «Αγόρι στο θεωρείο»

Από 4 Δεκεμβρίου το Μικρό Εθνικό ανοίγει ξανά τις πόρτες του, αυτή τη φορά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, για να υποδεχθεί τους μικρούς θεατρόφιλους ηλικίας 6 ετών και άνω με τη θεατρική μεταφορά ενός βραβευμένου λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά, το «Αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Άνδρη Θεοδότου και τη σκηνοθεσία η Σοφία Μαραθάκη.

Το Μικρό Εθνικό επιστρέφει με το «Αγόρι στο θεωρείο» - εικόνα 1
© Ελίνα Γιουνανλή

Εμπνευσμένο από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922, το μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2017 μεταφέρεται στη σκηνή με όχημα τη δράση, την αφήγηση, το χορό, τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι και το παιχνίδι της μεταμόρφωσης, αποτίοντας παράλληλα ένα φόρο τιμής για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το Μικρό Εθνικό επιστρέφει με το «Αγόρι στο θεωρείο» - εικόνα 2
© Ελίνα Γιουνανλή

Σε αυτή την ιστορία για την προσφυγιά, την απώλεια, την ανθρώπινη αλληλεγγύη και τη δύναμη της φαντασίας, συναντάμε ανθρώπους που επέζησαν από την Καταστροφή, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στα θεωρεία του Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας. Σε κάθε θεωρείο κρύβεται και μια ανθρώπινη ιστορία αλλά και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά, μια κοπέλα που όλο ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της, ένα κορίτσι που δεν μιλά αλλά μόνο τραγουδά και πολλοί ακόμα. Ανάμεσα τους η Αρετή και ο αδελφός της ο Δρόσος. Μια μέρα η Αρετή εξαφανίζεται μυστηριωδώς και όλοι μαζί θα βοηθήσουν τον Δρόσο να τη βρει. Καταλυτικός θα είναι ο ρόλος ενός μισοσκισμένου βιβλίου της «Τρικυμίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση του Ιάκωβου Πολυλά, που εξιστορεί τις περιπέτειες ενός πνεύματος, του Άριελ κι ενός μάγου, του Πρόσπερο, μέσα από το οποίο ο Δρόσος και οι φίλοι του ανακαλύπτουν την αλήθεια.

Το Μικρό Εθνικό επιστρέφει με το «Αγόρι στο θεωρείο» - εικόνα 3
© Ελίνα Γιουνανλή

Πρωταγωνιστούν οι Ελένη Βλάχου, Νάντια Κατσούρα, Στάθης Κόικας, Σοφία Μαραθάκη, Μιχαήλ Μελίσσης, Βασίλης Μηλιώνης, Αθηνά Μουστάκα, Δανάη Σαριδάκη, Θάλεια Σταματέλου, Ρούλα Τσέρνου, Γιώργος Σύρμας, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Βασίλη Τζαβάρα ερμηνεύει ο ίδιος ζωντανά επί σκηνής με τον Μανώλη Χριστοδούλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και η κίνηση της Βρισηίδας Σολωμού.

Περισσότερες πληροφορίες

Το αγόρι στο θεωρείο

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 90 '

Το βραβευμένο παιδικό λογοτέχνημα του 2017 εμπνέεται από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922, σε μία παράσταση με δράση, αφήγηση, τραγούδι και χορό.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο