Οδηγός Παιδιού

Έλενα Μαυρίδου: "Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της"

Σε μια παράσταση υψηλής τεχνικής με αναλογικά μέσα και κατασκευές μαριονετών και μασκών παρουσιάζει η Έλενα Μαυρίδου. Διαβάστε όσα μας είπε για την τρυφερή παράσταση που παίζεται στο Ιντεάλ.

Έλενα Μαυρίδου: «Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της»

Γιατί έχουμε ανάγκη τα παραμύθια;
Για να μπορέσουμε να ονειρευτούμε, εφευρίσκουμε τρόπους να διαστέλλουμε στο μυαλό μας την αίσθηση που έχουμε για το χρόνο. Τα παραμύθια μας βοηθάνε να πάρουμε αυτόν τον "πνευματικό χώρο και χρόνο" και να στοχαστούμε κάτι άπιαστο και μακρινό. Και αυτό είναι η αρχή για να γεννηθεί μια ιδέα, που να αλλάξει μια μέρα το κόσμο προς το καλύτερο.

Τι σε γοητεύει στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας;
Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων και υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 70 παραλλαγές της ιστορίας ανά τον κόσμο. Είναι ένα παραμύθι που παραμένει ζωντανό στη σκέψη των ανθρώπων. Είναι μια μεγάλη ηρωίδα. Παντρεύει το παλιό με το νέο. Ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της, ενηλικιώνεται και είναι έτοιμη να ζήσει ως ενήλικη ανακαλύπτοντας όλο το κόσμο. Αναγνωρίζει τους κινδύνους αλλά δεν χάνει την όρεξη της για τη ζωή και το παιχνίδι.

Έλενα Μαυρίδου: "Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της" - εικόνα 1
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Με ποιο τρόπο αφηγήθηκες για πρώτη φορά το συγκεκριμένο παραμύθι στην κόρη σου;
Τη Κοκκινοσκουφίτσα την διαβάζω στη κόρη μου από τότε που γεννήθηκε μέχρι και σήμερα. Της το διάβασα για αρκετό καιρό σε πολλές διαφορετικές εκδοχές του και επιλέξαμε μαζί διαφορετικές στιγμές από κάθε εκδοχή που μας άρεσε ή μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Συνθέσαμε τα κομμάτια δημιουργώντας εκ νέου μια δική μας εκδοχή.

Τι σου έδωσε την έμπνευση για την δημιουργία της παράστασης "Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών";
Όταν η κόρη μου ήταν περίπου ενός έτους πήγαμε να δούμε μαζί μια βρεφική παράσταση. Η πρώτη της παράσταση. Οι ηθοποιοί με πολύ απλά μέσα και υλικά, απλούς ήχους, μπάλες, πούπουλα, διέγειραν την φαντασία των παιδιών. Η συγκίνηση που αισθάνθηκα ως θεατής ήταν μεγάλη. Για πρώτη φορά μαζί με τη κόρη μου είχαμε ένα κοινό βίωμα στο θέατρο που είναι κάτι πέρα απ’ το ίδιο το θέατρο. Είναι ένα γόνιμο έδαφος για την επαφή γονέα και παιδιού. Είναι μια δική μας στιγμή. Αυτό με οδήγησε σε μια πρώτη έρευνα γύρω απ’ το βρεφικό και παιδικό θέατρο με βασικά ερωτήματα: Μπορώ να κατασκευάσω μια παράσταση υψηλής τεχνικής με αναλογικά μέσα και κατασκευές μαριονετών και μασκών που θα απευθύνεται και στο παιδί αλλά και στο γονέα; Μπορώ να κατασκευάσω προσωπικά τις μάσκες και τις μαριονέτες; Και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό;

Πώς "έχτισες" σκηνικά την παράσταση;
Κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας, ξεκίνησε η προσωπική αυτή εργασία μου, κατασκευής μαριονετών και μασκών, μαριονετών με βέργα, μεγάλη κούκλα άμεσου χειρισμού που παίζεται από 3 ή 4 κουκλοπαίχτες/ηθοποιούς - τύπου Bunraku ως πρώτο στάδιο της έρευνας αυτής, πάνω σε κατασκευαστικά υλικά θεάτρου με στόχο να χρησιμοποιηθούν στη Κοκκινοσκουφίτσα (αντίστοιχη προσωπική έρευνα έγινε πάνω στο θέατρο σκιών και στον Λάμπρο του Δ. Σολωμού). Η ανάγκη να επιστρέψω σε μια σχέση πρωταρχική με το θέατρο ήταν μεγάλη. Αφού δημιουργήθηκαν οι μάσκες, έγινε μια πρώτη εκδοχή της παράστασης και επανασχεδιάστηκε τώρα το καλοκαίρι σε μια δεύτερη πιο ώριμη. Συνεργάστηκα επίσης με τον κουκλοπαίχτη-κατασκευαστή μαριονεττών Στάθη Μαρκόπουλο και με την σκηνογράφο Γεωργία Μπούρδα. Μαζί με τον Γιώργο Μαυρίδη στη μουσική και τον Περικλή Μαθιέλλη στο φωτισμό είχα μια πολύ δημιουργική ομάδα συντελεστών. Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής να παίζουν με μάσκες όλους τους ήρωες του παραμυθιού, αλλά όλοι μαζί σαν κουκλοπαίχτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα καθώς χειρίζονται μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku. Η ηθοποιός Δήμητρα Κούζα είναι η φωνή της Κοκκινοσκουφίτσας. Οι ηθοποιοί έπρεπε για ένα μεγάλο διάστημα να εκπαιδευτούν ως κουκλοπαίχτες και να εναλλάσσουν την λειτουργία ηθοποιού- κουκλοπαίχτη πάνω στη σκηνή.

Έλενα Μαυρίδου: "Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της" - εικόνα 2
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Τι θέλεις να δουν και να καταλάβουν οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές;
Το συναίσθημα του φόβου είναι κυρίαρχο στα μικρά παιδιά διότι διαθέτουν ζωηρή φαντασία. Εάν ακούμε τα μικρά παιδιά και μιλάμε για τους φόβους τους μαζί τους, θα τα βοηθήσουμε να μην ντρέπονται να τους μοιραστούν μαζί μας και ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση τους. Η θέληση μπορεί να νικήσει κάθε άγριο δάσος και κάθε πιθανό κίνδυνο μέσα μας. Η παράσταση προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν μια όμορφη εμπειρία στην οικογένεια για την κατανόηση του συναισθήματος του φόβου στα παιδιά. Η πιο βαθειά επιθυμία μου είναι να περάσουν πολύ καλά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους διώχνοντας τους φόβους μακριά.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού με ζωντανή αφήγηση, θεατρικές μάσκες και μαριονέτες, που ανατρέπει όλα τα στερεότυπα της ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Παιδί

Φύγαμε για "Μαδαγασκάρη" με το παιδικό μιούζικαλ του καλοκαιριού

Ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι για όλη την οικογένεια ετοίμασε η μετρ του μιούζικαλ Θέμιδα Μαρσέλλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
21/06/2022

Τα "Λάχανα και χάχανα" επιστρέφουν στη σκηνή

Με το νέο μιούζικαλ που βασίζεται στην επιτυχημένη μουσική σειρά του Τάσου Ιωαννίδη "Λάχανα και χάχανα" περιοδεύει η Παιδική Σκηνή του Χρήστου Τριπόδη φέτος το καλοκαίρι.

Η ομάδα Μορφές Έκφρασης με τρεις καλοκαιρινές παραστάσεις στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Η αγαπημένη ομάδα θεάτρου για παιδιά που διευθύνει η Άννα-Σεβαστή Τζίμα παρουσιάζει τρεις μεγάλες επιτυχίες της στον Βοτανικό Κήπο του Χαϊδαρίου: "Το παιδί και το κουδουνάκι", "Κούκου, μια βόλτα στο δάσος", "Ο δράκος των χρωμάτων".

"Μουσικά κι Ανάποδα": Μια διαδραστική παράσταση-συναυλία για παιδιά

Η ομάδα Κοπέρνικος συμπληρώνει 15 χρόνια πορείας κι επιστρέφει με την επιτυχημένη μουσικοθεατρική παραγωγή.

"Αισωπομαχίες": Ο Μικρός Νότος γιορτάζει 10 χρόνια με τη νέα του παράσταση

Πέντε μύθοι του Αισώπου, ζωντανή μουσική, τραγούδια, χιούμορ και απρόβλεπτες μεταμορφώσεις αποτελούν τα υλικά της επετειακής παράστασης της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος.

"Περσέα και Ανδρομέδα" ετοιμάζει η Κάρμεν Ρουγγέρη για το καλοκαίρι του 2022

Μάθαμε αποκλειστικά ότι η αγαπημένη δημιουργός θεάτρου για παιδιά μαζί με τη Χριστίνα Κουλουμπή και την ομάδα τους θα περιοδεύσουν με μια μεγάλη παραγωγή εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική μυθολογία με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, τραγούδια και παραδοσιακή μουσική.

"Δίπλα – δίπλα" με το Εθνικό Θέατρο: Μια καλοκαιρινή παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Το θεατρικό για παιδιά από 3 ετών από τους Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, περιοδεύει σε θέατρα της Αττικής αυτό το καλοκαίρι.