Οδηγός Παιδιού

Έλενα Μαυρίδου: «Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της»

Σε μια παράσταση υψηλής τεχνικής με αναλογικά μέσα και κατασκευές μαριονετών και μασκών παρουσιάζει η Έλενα Μαυρίδου. Διαβάστε όσα μας είπε για την τρυφερή παράσταση που παίζεται στο Ιντεάλ.

Έλενα Μαυρίδου: «Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της»

Γιατί έχουμε ανάγκη τα παραμύθια;
Για να μπορέσουμε να ονειρευτούμε, εφευρίσκουμε τρόπους να διαστέλλουμε στο μυαλό μας την αίσθηση που έχουμε για το χρόνο. Τα παραμύθια μας βοηθάνε να πάρουμε αυτόν τον «πνευματικό χώρο και χρόνο» και να στοχαστούμε κάτι άπιαστο και μακρινό. Και αυτό είναι η αρχή για να γεννηθεί μια ιδέα, που να αλλάξει μια μέρα το κόσμο προς το καλύτερο.

Τι σε γοητεύει στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας;
Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων και υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 70 παραλλαγές της ιστορίας ανά τον κόσμο. Είναι ένα παραμύθι που παραμένει ζωντανό στη σκέψη των ανθρώπων. Είναι μια μεγάλη ηρωίδα. Παντρεύει το παλιό με το νέο. Ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της, ενηλικιώνεται και είναι έτοιμη να ζήσει ως ενήλικη ανακαλύπτοντας όλο το κόσμο. Αναγνωρίζει τους κινδύνους αλλά δεν χάνει την όρεξη της για τη ζωή και το παιχνίδι.

Έλενα Μαυρίδου: «Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της» - εικόνα 1

Με ποιο τρόπο αφηγήθηκες για πρώτη φορά το συγκεκριμένο παραμύθι στην κόρη σου;
Τη Κοκκινοσκουφίτσα την διαβάζω στη κόρη μου από τότε που γεννήθηκε μέχρι και σήμερα. Της το διάβασα για αρκετό καιρό σε πολλές διαφορετικές εκδοχές του και επιλέξαμε μαζί διαφορετικές στιγμές από κάθε εκδοχή που μας άρεσε ή μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Συνθέσαμε τα κομμάτια δημιουργώντας εκ νέου μια δική μας εκδοχή.

Τι σου έδωσε την έμπνευση για την δημιουργία της παράστασης «Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων»;
Όταν η κόρη μου ήταν περίπου ενός έτους πήγαμε να δούμε μαζί μια βρεφική παράσταση. Η πρώτη της παράσταση. Οι ηθοποιοί με πολύ απλά μέσα και υλικά, απλούς ήχους, μπάλες, πούπουλα, διέγειραν την φαντασία των παιδιών. Η συγκίνηση που αισθάνθηκα ως θεατής ήταν μεγάλη. Για πρώτη φορά μαζί με τη κόρη μου είχαμε ένα κοινό βίωμα στο θέατρο που είναι κάτι πέρα απ’ το ίδιο το θέατρο. Είναι ένα γόνιμο έδαφος για την επαφή γονέα και παιδιού. Είναι μια δική μας στιγμή. Αυτό με οδήγησε σε μια πρώτη έρευνα γύρω απ’ το βρεφικό και παιδικό θέατρο με βασικά ερωτήματα: Μπορώ να κατασκευάσω μια παράσταση υψηλής τεχνικής με αναλογικά μέσα και κατασκευές μαριονετών και μασκών που θα απευθύνεται και στο παιδί αλλά και στο γονέα; Μπορώ να κατασκευάσω προσωπικά τις μάσκες και τις μαριονέτες; Και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό;

Πώς «έχτισες» σκηνικά την παράστασης;
Κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας, ξεκίνησε η προσωπική αυτή εργασία μου, κατασκευής μαριονετών και μασκών, μαριονετών με βέργα, μεγάλη κούκλα άμεσου χειρισμού που παίζεται από 3 ή 4 κουκλοπαίχτες/ηθοποιούς - τύπου Bunraku ως πρώτο στάδιο της έρευνας αυτής, πάνω σε κατασκευαστικά υλικά θεάτρου με στόχο να χρησιμοποιηθούν στη Κοκκινοσκουφίτσα (αντίστοιχη προσωπική έρευνα έγινε πάνω στο θέατρο σκιών και στον Λάμπρο του Δ. Σολωμού). Η ανάγκη να επιστρέψω σε μια σχέση πρωταρχική με το θέατρο ήταν μεγάλη. Αφού δημιουργήθηκαν οι μάσκες, έγινε μια πρώτη εκδοχή της παράστασης και επανασχεδιάστηκε τώρα το καλοκαίρι σε μια δεύτερη πιο ώριμη. Συνεργάστηκα επίσης με τον κουκλοπαίχτη-κατασκευαστή μαριονεττών Στάθη Μαρκόπουλο και με την σκηνογράφο Γεωργία Μπούρδα. Μαζί με τον Γιώργο Μαυρίδη στη μουσική και τον Περικλή Μαθιέλλη στο φωτισμό είχα μια πολύ δημιουργική ομάδα συντελεστών. Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής να παίζουν με μάσκες όλους τους ήρωες του παραμυθιού, αλλά όλοι μαζί σαν κουκλοπαίχτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα καθώς χειρίζονται μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku. Η ηθοποιός Δήμητρα Κούζα είναι τη φωνή της Κοκκινοσκουφίτσας. Οι ηθοποιοί έπρεπε για ένα μεγάλο διάστημα να εκπαιδευτούν ως κουκλοπαίχτες και να εναλλάσσουν την λειτουργία ηθοποιού- κουκλοπαίχτη πάνω στη σκηνή.

Έλενα Μαυρίδου: «Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της» - εικόνα 2

Τι θέλεις να δουν και να καταλάβουν οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές;
Το συναίσθημα του φόβου είναι κυρίαρχο στα μικρά παιδιά διότι διαθέτουν ζωηρή φαντασία. Εάν ακούμε τα μικρά παιδιά και μιλάμε για τους φόβους τους μαζί τους, θα τα βοηθήσουμε να μην ντρέπονται να τους μοιραστούν μαζί μας και ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση τους. Η θέληση μπορεί να νικήσει κάθε άγριο δάσος και κάθε πιθανό κίνδυνο μέσα μας. Η παράσταση προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν μια όμορφη εμπειρία στην οικογένεια για την κατανόηση του συναισθήματος του φόβου στα παιδιά. Η πιο βαθειά επιθυμία μου είναι να περάσουν πολύ καλά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους διώχνοντας τους φόβους μακριά.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού «Η Κοκκινοσκουφίτσα με τα άγρια φύλλα» που ανατρέπει όλα τα στερεότυπα της ιστορίας με ζωντανή αφήγηση, θεατρικές μάσκες και μαριονέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έτοιμη η μιούζικαλ εκδοχή των "Φτηνών τσιγάρων" του Ρένου Χαραλαμπίδη στη Λυρική

Τα "Φτηνά τσιγάρα" του Ρένου Χαραλαμπίδη, μια ταινία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις μουσικές του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου γίνεται μιούζικαλ από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
15/01/2022

Σε προσωρινή αναστολή μπαίνουν κάποια από τα θέατρα της Αθήνας

Ποια θέατρα ανταποκρίθηκαν στα νέα μέτρα και θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους;

Ερευνητική ανάγνωση του Κάφκα

Ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, η "Μεταμόρφωση" του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή, για τρίτη χρονιά φέτος στο θέατρο Πόρτα.

"Αινιγματικές παραλλαγές" με Μπέζο και Δαδακαρίδη

Την εσωτερική αλήθεια δυο ανδρών φωτίζουν οι "Αινιγματικές παραλλαγές" του Ερίκ – Εμμανουέλ Σμιτ. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας τις σκηνοθετεί με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Μπέζο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Πλατσουρίζουμε στη βροχή με το "Dancing in the rain 3"

Χρειάζεστε κάτι απελευθερωτικό, χαρούμενο και απογειωτικό; Ακολουθήστε το ρυθμό των βημάτων κάτω από τη βροχή και κλείστε από τώρα εισιτήριο για το "Dancing in the rain 3" που επιστρέφει την Άνοιξη με νέες χορογραφίες στο City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου).

Με νέα διανομή θα συνεχίσουν οι "Λήμαν Μπράδερς"

Για λίγες ακόμα ημέρες προλαβαίνετε να δείτε την "Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς" με τους Παπαδημητρίου, Ξάφη, Οικονόμου στο θέατρο Ιλίσια.

Προσοχή, ένα "Αβυσσαλέο κτήνος" στο Rabbithole

Στο Rabbithole της ομάδας Νοσταλγία κάνει πρεμιέρα η θεατρική μεταφορά του αμερικανικού ρεαλιστικού διηγήματος του 1910 "Αβυσσαλέο κτήνος".