Έλενα Μαυρίδου: "Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της"

Σε μια παράσταση υψηλής τεχνικής με αναλογικά μέσα και κατασκευές μαριονετών και μασκών παρουσιάζει η Έλενα Μαυρίδου. Διαβάστε όσα μας είπε για την τρυφερή παράσταση που παίζεται στο Ιντεάλ.

Έλενα Μαυρίδου: «Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της»

Γιατί έχουμε ανάγκη τα παραμύθια;
Για να μπορέσουμε να ονειρευτούμε, εφευρίσκουμε τρόπους να διαστέλλουμε στο μυαλό μας την αίσθηση που έχουμε για το χρόνο. Τα παραμύθια μας βοηθάνε να πάρουμε αυτόν τον "πνευματικό χώρο και χρόνο" και να στοχαστούμε κάτι άπιαστο και μακρινό. Και αυτό είναι η αρχή για να γεννηθεί μια ιδέα, που να αλλάξει μια μέρα το κόσμο προς το καλύτερο.

Τι σε γοητεύει στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας;
Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων και υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 70 παραλλαγές της ιστορίας ανά τον κόσμο. Είναι ένα παραμύθι που παραμένει ζωντανό στη σκέψη των ανθρώπων. Είναι μια μεγάλη ηρωίδα. Παντρεύει το παλιό με το νέο. Ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της, ενηλικιώνεται και είναι έτοιμη να ζήσει ως ενήλικη ανακαλύπτοντας όλο το κόσμο. Αναγνωρίζει τους κινδύνους αλλά δεν χάνει την όρεξη της για τη ζωή και το παιχνίδι.

Έλενα Μαυρίδου: "Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της" - εικόνα 1
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Με ποιο τρόπο αφηγήθηκες για πρώτη φορά το συγκεκριμένο παραμύθι στην κόρη σου;
Τη Κοκκινοσκουφίτσα την διαβάζω στη κόρη μου από τότε που γεννήθηκε μέχρι και σήμερα. Της το διάβασα για αρκετό καιρό σε πολλές διαφορετικές εκδοχές του και επιλέξαμε μαζί διαφορετικές στιγμές από κάθε εκδοχή που μας άρεσε ή μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Συνθέσαμε τα κομμάτια δημιουργώντας εκ νέου μια δική μας εκδοχή.

Τι σου έδωσε την έμπνευση για την δημιουργία της παράστασης "Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών";
Όταν η κόρη μου ήταν περίπου ενός έτους πήγαμε να δούμε μαζί μια βρεφική παράσταση. Η πρώτη της παράσταση. Οι ηθοποιοί με πολύ απλά μέσα και υλικά, απλούς ήχους, μπάλες, πούπουλα, διέγειραν την φαντασία των παιδιών. Η συγκίνηση που αισθάνθηκα ως θεατής ήταν μεγάλη. Για πρώτη φορά μαζί με τη κόρη μου είχαμε ένα κοινό βίωμα στο θέατρο που είναι κάτι πέρα απ’ το ίδιο το θέατρο. Είναι ένα γόνιμο έδαφος για την επαφή γονέα και παιδιού. Είναι μια δική μας στιγμή. Αυτό με οδήγησε σε μια πρώτη έρευνα γύρω απ’ το βρεφικό και παιδικό θέατρο με βασικά ερωτήματα: Μπορώ να κατασκευάσω μια παράσταση υψηλής τεχνικής με αναλογικά μέσα και κατασκευές μαριονετών και μασκών που θα απευθύνεται και στο παιδί αλλά και στο γονέα; Μπορώ να κατασκευάσω προσωπικά τις μάσκες και τις μαριονέτες; Και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό;

Πώς "έχτισες" σκηνικά την παράσταση;
Κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας, ξεκίνησε η προσωπική αυτή εργασία μου, κατασκευής μαριονετών και μασκών, μαριονετών με βέργα, μεγάλη κούκλα άμεσου χειρισμού που παίζεται από 3 ή 4 κουκλοπαίχτες/ηθοποιούς - τύπου Bunraku ως πρώτο στάδιο της έρευνας αυτής, πάνω σε κατασκευαστικά υλικά θεάτρου με στόχο να χρησιμοποιηθούν στη Κοκκινοσκουφίτσα (αντίστοιχη προσωπική έρευνα έγινε πάνω στο θέατρο σκιών και στον Λάμπρο του Δ. Σολωμού). Η ανάγκη να επιστρέψω σε μια σχέση πρωταρχική με το θέατρο ήταν μεγάλη. Αφού δημιουργήθηκαν οι μάσκες, έγινε μια πρώτη εκδοχή της παράστασης και επανασχεδιάστηκε τώρα το καλοκαίρι σε μια δεύτερη πιο ώριμη. Συνεργάστηκα επίσης με τον κουκλοπαίχτη-κατασκευαστή μαριονεττών Στάθη Μαρκόπουλο και με την σκηνογράφο Γεωργία Μπούρδα. Μαζί με τον Γιώργο Μαυρίδη στη μουσική και τον Περικλή Μαθιέλλη στο φωτισμό είχα μια πολύ δημιουργική ομάδα συντελεστών. Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής να παίζουν με μάσκες όλους τους ήρωες του παραμυθιού, αλλά όλοι μαζί σαν κουκλοπαίχτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα καθώς χειρίζονται μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku. Η ηθοποιός Δήμητρα Κούζα είναι η φωνή της Κοκκινοσκουφίτσας. Οι ηθοποιοί έπρεπε για ένα μεγάλο διάστημα να εκπαιδευτούν ως κουκλοπαίχτες και να εναλλάσσουν την λειτουργία ηθοποιού- κουκλοπαίχτη πάνω στη σκηνή.

Έλενα Μαυρίδου: "Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ’ τις περιπέτειες της" - εικόνα 2
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Τι θέλεις να δουν και να καταλάβουν οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές;
Το συναίσθημα του φόβου είναι κυρίαρχο στα μικρά παιδιά διότι διαθέτουν ζωηρή φαντασία. Εάν ακούμε τα μικρά παιδιά και μιλάμε για τους φόβους τους μαζί τους, θα τα βοηθήσουμε να μην ντρέπονται να τους μοιραστούν μαζί μας και ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση τους. Η θέληση μπορεί να νικήσει κάθε άγριο δάσος και κάθε πιθανό κίνδυνο μέσα μας. Η παράσταση προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν μια όμορφη εμπειρία στην οικογένεια για την κατανόηση του συναισθήματος του φόβου στα παιδιά. Η πιο βαθειά επιθυμία μου είναι να περάσουν πολύ καλά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους διώχνοντας τους φόβους μακριά.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού με ζωντανή αφήγηση, θεατρικές μάσκες και μαριονέτες, που ανατρέπει όλα τα στερεότυπα της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.