Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη νέα παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη

Ο «Μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί σε συνσκηνοθεσία της γνωστής δημιουργού με την Χριστίνα Κουλουμπή προσγειώνεται τον Οκτώβριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη νέα παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη

Ένα από τα πιο γνωστά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον «Μικρό πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί ανεβάζει η Παιδική Σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», όπως πάντα με την καθολική ψήφο των ίδιων των παιδιών.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη νέα παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 1

Η Κάρμεν Ρουγγέρη με την πρωτοποριακή ματιά της ζωντανεύει την παγκόσμια λογοτεχνία σε μια παράσταση ιδανική για όλη την οικογένεια. Το κείμενο αποτελεί διασκευή της Κάρμεν, η οποία θα μοιραστεί με την κόρη της Χριστίνα Κουλουμπή την καρέκλα του σκηνοθέτη. Η ταλαντούχα ηθοποιός, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, έχει αναλάβει και την επιμέλεια των σκηνικών καθώς και των κοστουμιών, που όπως πάντα είναι προσεγμένα σε κάθε λεπτομέρεια.

Η διασκευή του αλληγορικού παραμυθιού από την Κάρμεν Ρουγγέρη αναδεικνύει όπως έχει δηλώσει αποκλειστικά στο «α» τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, της αγάπης και της ανιδιοτέλειας, προσεγγίζοντας με κατάλληλο για τα παιδιά τρόπο έννοιες που θίγει το έργο όπως η μοναξιά, η απώλεια, ο έρωτας, η φαντασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργός εστιάζει σε ένα «θέατρο σεβασμού προς τα παιδιά», όπως το ορίζει, με στόχο τη γνώση και την εξοικείωση τους με τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής, καθώς πιστεύει ότι μόνο έτσι έχει νόημα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη νέα παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 2

Η ανακοίνωση της συνεργασίας της Κάρμεν Ρουγγέρη με τον Στέφανο Κορκολή -ο οποίος θα υπογράψει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης- εξάπτει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε στην παράσταση. Υπογραμμίζει ότι την ενδιέφερε πάρα πολύ ο συνθέτης που θα υπογράψει τη μουσική να έχει κλασικά ακούσματα. Επιπλέον, ο διακεκριμένος συνθέτης γνωρίζει πολύ καλά το έργο καθώς είχε δουλέψει παλαιότερα πάνω στον «Μικρό πρίγκιπα», ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως όπερα στο Παρίσι. Σημαντική θα είναι η συμβολή του σταθερού συνεργάτη της Αντώνη Δελαπόρτα στη δημιουργία του video art της παράστασης, ο οποίος θα φέρει επί σκηνής εικόνες από τον κόσμο του «Μικρού πρίγκιπα» γεμάτο αστεροειδής και πλανήτες, έτσι όπως τον φαντάστηκε και τον σκιτσογράφησε ο ίδιος ο συγγραφέας. Τις ερμηνείες των Νεκτάριου Φαρμάκη, Αυγουστίνου Ρεμούνδου, Γιάννη Νικολάου, Δημήτρη Τσολάκη, Κωνσταντίνας Λιναρδάτου και Χριστίνας Κουλουμπή, ενισχύουν οι χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια και οι στίχοι του Ανδρέα Κουλουμπή που συνοδεύουν την πρωτότυπη μουσική του Στέφανου Κορκολή.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη νέα παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 3

Όλοι οι συντελεστές υπόσχονται μια παράσταση που σέβεται τον δημιουργό του έργου και θέτει ως πρωταρχικό στόχο να βγάλει στην επιφάνεια την ουσία του έργου. Αποστολή τους θεωρούν την παρουσίαση του παραμυθιού με τέτοιο τρόπο ώστε να το καταλάβει ακόμα και το πιο μικρό παιδί.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη νέα παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 4

Ωστόσο για τους ελάχιστους που δε γνωρίζουν την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, ας αναφεθρούμε συνοπτικά στην υπόθεση του παραμυθιού το οποίο γράφτηκε το 1943 και κυκλοφόρησε το 1948. Πρόκειται για την ιστορία ενός πιλότου που μετά από βλάβη του αεροπλάνου του, αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο Σαχάρα. Εκεί θα συναντήσει ένα μικρό αγόρι, τον Μικρό Πρίγκιπα, ο οποίος θα του μιλήσει για τον πλανήτη του και τα ταξίδια του σε άλλους αστεροειδείς του διαστήματος. Θα του πει ακόμη για το λουλούδι του που τόσο αγαπάει, αλλά και για την φίλη του την αλεπού. Θα του μιλήσει ακόμα και για τους ανθρώπινους τύπους που γνώρισε κατά την διάρκεια του ταξιδιού του. Για τον βασιλιά που έδινε συνεχώς διαταγές. Για έναν ματαιόδοξο που ήθελε να τον χειροκροτούν και να τον θαυμάζουν. Για ένα μεθύστακα που ντρεπόταν γιατί έπινε. Για έναν επιχειρηματία που πίστευε πως όλα τ΄ αστέρια του ανήκουν. Για ένα φανοκόρο που δούλευε ασταμάτητα. Για ένα γεωγράφο, για ένα σταθμάρχη.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη νέα παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 5

Όλες αυτές είναι προσωπικότητες που όλοι μας έχουμε συναντήσει. Εδώ στη γη. Ανάμεσά τους μπορεί να αναγνωρίσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Από όλους αυτούς τους ανθρώπους ο Μικρός μας Πρίγκιπας πήρε πολύτιμα μαθήματα ζωής. Ωστόσο το πιο σπουδαίο μάθημα του το δίδαξε μια αλεπού. Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι μόνο με την καρδιά βλέπει κανείς καλά. Τα μάτια δεν μπορούν να δουν την ουσία.

©φωτογραφιών: Πέτρος Γάλλιας.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο μικρός πρίγκιπας

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 90 '

Το αλληγορικό παραμύθι σε μια θεατρική εκδοχή για παιδιά, η οποία αναδεικνύει τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, της αγάπης και της ανιδιοτέλειας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Οι νικητές του διαγωνισμού ζωγραφικής της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

20 νικητές επιλέχθηκαν από 1.569 συνολικά έργα τα οποία θα τυπωθούν στις χριστουγεννιάτικες κάρτες της Πρεσβείας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2022

Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων έρχεται στο θέατρο Πόρτα

Με δύο παραστάσεις γιορτάζει τα φετινά Χριστούγεννα το θέατρο Πόρτα.

Τι κοινό έχουν τα δημοτικά τραγούδια με το χιπ χοπ; Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά απαντά

Το σχολείο έρχεται στο θέατρο, το θέατρο ανοίγει τις πόρτες του στο σχολείο.

Κοιμηθείτε στα "Μαγικά Μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά

Η Εθνική Λυρική Σκηνή καλεί τους μικρούς της φίλους στις εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ για μια μοναδικό sleepover γεμάτο όπερα, χρώματα και φαντασία.

Η Αθήνα πλημμυρίζει με γιορτινές εκδηλώσεις

Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις και πολλές άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις μας βάζουν στο χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Αλική Κατσαβού: "Το θέατρο για παιδιά είναι χαρά και βαθιά παιδεία"

Η ηθοποιός μάς μιλά για την παράσταση "Του τραγουδιού το παραμύθι, την ομάδα "Θεατρομάθεια", τη σημασία που έχει για κείνη το θέατρο για παιδιά και περιγράφει την εμπειρία της ως δασκάλα θεατρικής κίνησης και θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

10 συμβουλές για ασφαλή Χριστούγεννα

Το Σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" προτείνει χρήσιμες συμβουλές για χαρούμενες γιορτές