Τέσσερις παιδικές παραστάσεις που συνεχίζονται open air

Την καλοκαιρινή τους περιοδεία σε εναλλακτικούς ανοιχτούς χώρους συνεχίζουν τρεις γνωστές ομάδες παιδικού και νεανικού θεάτρου.

Τέσσερις παιδικές παραστάσεις που συνεχίζονται open air

Την καλοκαιρινή τους περιοδεία σε εναλλακτικούς ανοιχτούς χώρους συνεχίζουν ακάθεκτοι ο Μικρός Νότος, η Παιδική Σκηνή του Ηλία Καρελλά και οι Μαγικές Σβούρες σκορπίζοντας χαρά στους μικρούς θεατρόφιλους.

«Γύρω γύρω μήνες»

Τέσσερις παιδικές παραστάσεις που συνεχίζονται open air - εικόνα 1

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιούργησε πάνω σε μια ιδέα της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Χρύσας Διαμαντοπούλου την διαδραστική παράσταση «Γύρω γύρω μήνες», προσκαλώντας τους μικρούς μας φίλους να διασκεδάσουν με παιχνίδια και τραγούδια και να γνωρίσουν τα ελληνικά παραδοσιακά έθιμα. Με αφορμή την αφήγηση του παραμυθιού «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες», μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες του κάθε μήνα και μέσω της διάδρασης και των θεατρικών παιχνιδιών ο κάθε μήνας μετατρέπεται σε μία παράσταση-γιορτή για τις εναλλαγές της φύσης και τις εποχές. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι καλλιτέχνες της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος εκπαιδεύονται στις Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος σε συνεργασία με εξειδικευμένους παιδαγωγούς πάνω στο διαδραστικό μέρος των παραστάσεων, αναπτύσσοντας έτσι ιδιαίτερη επικοινωνία με τα παιδιά.
(18 & 25/9 στο Modus Vivendi by Krateros Katsoulis)

«Πλούτος»

Τέσσερις παιδικές παραστάσεις που συνεχίζονται open air - εικόνα 2

Στον «Πλούτο» ο σκιοπαίχτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς εμπνέεται από την αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη και δημιουργεί ένα νέο έργο με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη. Μέσα από αυτή τη διασκευή, ο Αριστοφάνης και τα θέματα του γίνονται κατανοητά στα παιδιά που μέσα από την παράσταση συναντούν τον αγαπημένο ήρωα με τις ξεκαρδιστικές ατάκες μαζί με γιγαντοφιγούρες Θεάτρου Σκιών υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής. Πίσω από το μπερντέ ο Ηλίας Καρελλάς δίνει ζωή με τη φωνή του στους χαρακτήρες του έργου, ενώ συμμετέχει ο πολυτάλαντος ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου ερμηνεύοντας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το ρόλο του Πλούτου αλλά και της Φτώχειας. Η Αρετή Κετιμέ θα τραγουδήσει παρέα με το σαντούρι της και οι String Demons παίζουν και τραγουδούν live πρωτότυπη μουσική και διασκευές. Το έργο του Αριστοφάνη μετατρέπεται, έτσι, σε ένα πολύχρωμο διασκεδαστικό παραμύθι ιδανικό για όλη την οικογένεια!
(19/9 στο Σινέ Γαλάτσι)

«Ο μικρός πρίγκιπας»

Τέσσερις παιδικές παραστάσεις που συνεχίζονται open air - εικόνα 3

«Άκου την μουσική από τα βήματα ενός φίλου» λέει η αλεπού και αυτό ακριβώς μας καλεί να κάνουμε ο «Μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί στην παράσταση της ομάδας Μαγικές Σβούρες που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αδάμης. Μια ιστορία που μιλά για την αγάπη, τη φιλία, την αλήθεια, τις θυσίες αλλά κυρίως την παιδική αθωότητα με τον πιο γλυκό και ευαίσθητο τρόπο, και μεταδίδει στα παιδιά όλα όσα έχει αξία να προσέχεις και να κυνηγάς στη ζωή. Με την ευαισθησία που τον χαρακτηρίζει, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης προσεγγίζει ένα ρόλο που χρόνια ονειρευόταν να παίξει και ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού με τους πολλούς και διαφορετικούς πλανήτες. Στην ενσάρκωση του «Μικρού πρίγκιπα» από τον ταλαντούχο ηθοποιό συνδράμει και η σκηνική του μεταμόρφωση που θυμίζει στο έπακρο τον ξανθό ήρωα που ζει μέσα στις σελίδες του λογοτεχνικού αριστουργήματος του ντε Σεντ-Εξιπερί, σε δικό του σχέδιο. Τα τραγούδια της παράστασης είναι βασισμένα σε υπέροχες μελωδίες συνθετών του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Όφενμπαχ, ο Χολστ, ο Σαιν-Σανς και ο Μπραμς. Παίζουν οι Αγοραστή Αρβανίτη, Θανάσης Βοϊδήλος, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Τάσος Ράπτης, Μαριλίζα Χρονέα.
(13/9 Θέατρο Δεξαμενής & 14/9 Νέο Θέατρο Δήμου Χαϊδαρίου)

«Ο ραφτάκος των λέξεων»

Τέσσερις παιδικές παραστάσεις που συνεχίζονται open air - εικόνα 4

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες sold out παραστάσεις με το έργο «Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και σε καλοκαιρινή περιοδεία, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος συνεχίζει για λίγες ακόμα παραστάσεις την αγαπημένη ιστορία μικρών και μεγάλων. Ένα μαγικό παραμύθι για τη φωτεινή δύναμη της γλώσσας. Ένας ράφτης που δεν ράβει απλώς με κλωστές τα ενδύματα αλλά με υλικό μοναδικό: τις λέξεις. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και ομορφαίνουν απ’ όλα τα υλικά στον κόσμο. Με αγνά μέσα –ζωντανή μουσική, κίνηση διάδραση, παντομίμα– η θεατρική ομάδα δημιουργεί μια ζεστή και πολύχρωμη παράσταση, ιδανική για τους θεατές κάθε ηλικίας.
(Σινέ Αλεξάνδρα 17 & 24/9, Modus Vivendi by Krateros Katsoulis 19 & 26/9, Σινέ Φλερύ 19 & 25/9, Αισθητικό Δάσος Υμηττού)

Περισσότερες πληροφορίες

Γύρω γύρω μήνες

  • Διασκευή μύθου
  • Διάρκεια: 60 '

Παίζοντας με το παραμύθι «Η Κυρά Καλή και οι 12 μήνες», τα παιδιά γνωρίζουν τα έθιμα, τις μουσικές και τις παραδόσεις που αντιστοιχούν στους μήνες και στις εποχές του χρόνου.

Πλούτος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Ο Ηλίας Καρελλάς εμπνέεται από την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη και δημιουργεί ένα νέο έργο με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη σε μια παράσταση με γιγαντοφιγούρες.

Ο μικρός πρίγκιπας

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 80 '

Η απίθανη ιστορία-μάθημα ζωής και ανθρωπιάς συγκινεί το κοινό όλο των ηλικιών.

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Τα βασικά υλικά της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική, η διάδραση, η κίνηση, η παντομίμα, η ευθύνη και ο σεβασμός με τα οποία η ομάδα Μικρός Νότος σχεδιάζει τις παραστάσεις της, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ράφτης με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις και τις διάλεγε προσεκτικά για να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της πόλης. Έτσι, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Όσο, όμως, η πόλη μεγάλωνε οι κάτοικοι ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν ήρθε ένας βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν μπορούσαν να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα με πολύ αγάπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".