Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγραφίστε και κερδίστε ένα ταξίδι στη Στουτγάρδη!

Μία από τις πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης, μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικο παράδεισο και η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας μας προσκαλεί για ένα δωρεάν τετραήμερο στην όμορφη πόλη.

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγραφίστε και κερδίστε ένα ταξίδι στη Στουτγάρδη!

Περικυκλωμένη από όμορφους αμπελώνες αλλά και με τον περίφημο Μέλανα Δρυμό να απλώνει τη μεγαλοπρέπειά του δίπλα της, η Στουτγάρδη είναι από τις πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης χάρη στα υπέροχα πάρκα της, παραμένοντας την ίδια ώρα ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Γερμανίας. Το πρώτο εργοστάσιο της Daimler-Benz άνοιξε εδώ από το 1926 και η Porsche ακολούθησε με τη δική της μονάδα μερικά χρόνια μετά κι ενώ η αδυναμία της Στουτγάρδης στα ακριβά, μεγάλα και premium αυτοκίνητα κυκλοφορεί στους δρόμους της, η πόλη καταφέρνει να διατηρεί χαμηλό προφίλ, εξαιρετικά φιλικό προς τους πολίτες της, στους οποίους συγκαταλέγονται εργαζόμενοι διεθνών κολοσσών όπως οι IBM, η Bosch και η Hewlett-Packard.

Όσο για τους επισκέπτες της, χορταστικά πάρκα, μεγάλες πλατείες και τοπόσημα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής γεμίζουν τις βόλτες της και μία από τις αρχαιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας υπογραμμίζει την ταυτότητα της Στουτ­γάρδης ως θεματοφύλακα των γερμανικών Χριστουγέννων, γεμάτη από το εορταστικό χρώμα που της χαρίζουν παραδόσεις κι έθιμα με ιστορία αιώνων.

Τετράτροχα προσκυνήματα

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγραφίστε και κερδίστε ένα ταξίδι στη Στουτγάρδη! - εικόνα 1
Εννιά ορόφους και πάνω από 16.000 τ.μ. αφιερώνει στην παρακαταθήκη της μεγάλης γερμανικής φίρμας το Μercedes Benz Museum

Μνημεία της κουλτούρας του αυτοκινήτου, τα μουσεία δύο εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών αυτοκινήτων στον κόσμο αποτελούν απροσπέραστα προσκυνήματα για λάτρεις της τετρακίνησης και μη. Εννιά ορόφους και πάνω από 16.000 τετραγωνικά μέτρα αφιερώνει στην παρακαταθήκη της μεγάλης γερμανικής φίρμας το Μercedes Benz Museum, που πιάνει την ιστορία της εταιρείας από την πρώτη πατέντα του Carl Benz το 1886 και δια­τρέχει την εξέλιξή της σε συνάρτηση με τον κοινωνικό και ιστορικό περίγυρο, ενώ το στιλάτο εστιατόριο του φουτουριστικού κτιρίου (σαν αγωνιστική πίστα που σηκώθηκε από το έδαφος) προσφέρει τοπικές γεύσεις, όπως η παραδοσιακή κολοκυθόσουπα, τα maultaschen (μεγάλα ραβιόλι) ή το μοσχάρι με spätzle (τοπικά νουντλ), αλλά κι ένα μεγάλο brunch κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα.

Συγκριτικά ό,τι χάνει στην έκταση κερδίζει στο wow factor των εκθεμάτων και του ντιζάιν το Porsche Museum, που εκτός του ότι συνδυάζει την επίσκεψη στο μουσείο με ξενάγηση στο εργοστάσιο της εταιρείας προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να βγάλουν το μοντέλο των ονείρων τους για μια ολιγόωρη ή και ολιγοήμερη βόλτα σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές – έναντι αντιτίμου, φυσικά.

Βόλτες με πράσινο φόντο

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγραφίστε και κερδίστε ένα ταξίδι στη Στουτγάρδη! - εικόνα 2
Η Στουτγάρδη έχει αφιερώσει στους πεζούς το γραφικό κέντρο της με την πρακτικά μηδενική κυκλοφορία οχημάτων

Αν και συνδεδεμένη με την κουλτούρα του υψηλού κυβισμού, η Στουτγάρδη έχει αφιερώσει το κέντρο της στους πεζούς, με πρακτικά μηδενική κυκλοφορία οχημάτων ανάμεσα στις απλόχωρες πλατείες της και στο περιδέραιο από πάρκα και κήπους που ζώνει την καρδιά της πόλης. Ένα μεγάλο δίκτυο από υπόγεια τούνελ κρατάει τα αυτοκίνητα μακριά από τη Schlossplatz, την τεράστια κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία τα Χριστούγεννα μεταμορφώνεται σε παγοδρόμιο μπροστά από το μπαρόκ Νέο Παλάτι και αποτελεί και το επίκεντρο των τεσσάρων μεγάλων πάρκων της πόλης: το Κεντρικό (Mittlerer) μαγνητίζει τους καλοκαιρινούς επισκέπτες χάρη στα σιντριβάνια του, το Κάτω (Unterer) οδηγεί στον οργιώδη βοτανικό και ζωολογικό κήπο της πόλης, με το περίφημο (κι εξαιρετικά δύσοσμο) γιγάντιο άρουμ, ενώ στο Άνω (Uberer) Πάρκο τα βλέμματα αποσπούν το γυάλινο κτίριο του κοινοβουλίου (Landtag) και το περίτεχνο Staatstheater.

Η Staatsgalerie, η οποία περηφανεύεται για τη μόνιμη συλλογή της που εκτείνεται από τους μεγάλους κλασικούς μέχρι τους δημιουργούς του σήμερα, φιλοξενεί το μνημειώδες «Love Is in the Bin» του Banksy έως τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο τεράστιος γυάλινος κύβος που στεγάζει το Kunstmuseum, με στοιχειωτικά έργα του Otto Dix στη μόνιμη συλλογή, περιλαμβάνει κι εστιατόριο που, εκτός από την ασιατικών επιρροών κουζίνα του, εντυπωσιάζει με το ιδιαίτερο ντεκόρ και τις εντυπωσιακές του βίστες.

Χριστουγεννιάτικα ψώνια

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγραφίστε και κερδίστε ένα ταξίδι στη Στουτγάρδη! - εικόνα 3
Η Στουτγάρδη έχει μία από τις παλιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας

Από το 1692 διοργανώνεται η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Στουτγάρδης! Σήμερα, με χριστουγεννιάτικα κάλαντα να ηχούν ανάμεσα στους εκατοντάδες πάγκους που σκορπούν μυρωδιές κανέλας, βανίλιας και μελιού, η αγορά εκπέμπει την ίδια γιορτινή μαγεία και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Φέτος, από τις 27/11 μέχρι τις 23/12, 290 περίτεχνα στολισμένα ξύλινα περίπτερα θα στηθούν στο κέντρο της πόλης, απλώνοντας χριστουγεννιάτικη λάμψη και χαρά από το Νέο Παλάτι μέχρι το Königsbau και από τις Karlsplatz και Schillerplatz, μέχρι την εκκλησία Stiftskirche.

Χορωδίες, φιλαρμονικές και μουσικά συγκροτήματα από όλο το Baden Württemberg θα τραγουδούν και θα παιανίζουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, παραγωγοί και μικροπωλητές θα προσφέρουν ζεστό κρασί και Zimtsterne (παραδοσιακά μπισκοτάκια κανέλας), ενώ ειδικές δραστηριότητες για παιδιά θα περιλαμβάνουν σχεδιασμό κεριών, ψήσιμο μπισκότων και παρασκευές σοκολατένιων λιχουδιών. Για τους δε ενήλικους, η Koningstrasse, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Στουτγάρδης κι ένας από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους όλης της Ευρώπης, κατάστικτος από μικρές μπουτίκ και μεγάλα brands αλλά και cafés, εστιατόρια και μπαρ, θα φορά τα πιο χαρούμενα στολίδια της, προκαλώντας για shopping therapy και περαντζάδες μέχρι τελικής πτώσης.

Πού να φάτε

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγραφίστε και κερδίστε ένα ταξίδι στη Στουτγάρδη! - εικόνα 4
Αρχοντικά και υψηλή γαστρονομία στο εστιατόριο «Zirbelstube» με ένα αστέρι Michelin

Δεκαεπτά εστιατόρια με αστέρια Michelin έχει να περηφανεύεται η Στουτγάρδη, με το «Wielandshöhe» να είναι από τα παλιότερα: από το 1978 κρατά το αστέρι του, προσφέροντας γεύσεις της τοπικής παράδοσης και παραγωγής, ιδωμένες υπό μοντέρνα τεχνική κι αισθητική. Στο επίσης αστεράτο «Olivo», ο Anton Gschwendtner συνδυάζει γαλλική τεχνική και ασιατικές επιρροές, ενώ το «5», εκτός από την τολμηρή και βραβευμένη του δημιουργική κουζίνα, έχει ως ατού κι ένα από τα πιο de rigueur μπαρ της πόλης.

Τα βλέμματα συγκεντρώνει ο φούρνος της οικογένειας του Jurgen Klinsmann «Bäckerei Klinsmann» (Eltinger Str. 42, +497116993305), που έχει περάσει πλέον στα χέρια του αδερφού του και θρύλου του γερμανικού ποδοσφαίρου, ενώ το Markthalle, η στεγασμένη παλιά αγορά της Στουτγάρδης, είναι το καλύτερο σημείο για να προμηθευτείτε φρέσκα προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο.

Πού να μείνετε

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγραφίστε και κερδίστε ένα ταξίδι στη Στουτγάρδη! - εικόνα 5
Ευχάριστη city hotel αισθητική σε θέση-κλειδί προσφέρει το «Aloft Hotel»

Urban διάκοσμος σε σουίτες και δωμάτια με θέα στο πράσινο και στη λίμνη του Schlossgarten συνδυάζει το «Althoff Hotel», με το εστιατόριο «Zirbelstube» (ένα αστέρι Michelin) στη φαρέτρα του. Μινιμαλισμό σε ποπ αποχρώσεις δίπλα σε εμπορικό κέντρο προσφέρει το «Aloft Hotel», με νεανικά vibes κι εύκολη πρόσβαση στο μετρό. Λιτές γραμμές με homey λεπτομέρειες κρύβει στα δωμάτιά του το «Arcotel Camino».

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε!

Το θέμα του Χριστουγεννιάτικου διαγωνισμού ζωγραφικής 2019 είναι οι «Παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες Αγορές». Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με χορηγό επικοινωνίας το «Αθηνόραμα», σας προσκαλεί να συμμετέχετε για έβδομη συνεχή χρονιά σε διαγωνισμό ζωγραφικής για τη δημιουργία της ευχετήριας κάρτας Χριστουγέννων της Πρεσβείας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Η κάρτα που θα διακριθεί στο διαγωνισμό θα ταξιδέψει με τη σφραγίδα της Πρεσβείας, είτε ταχυδρομικά, είτε ως e-card σε πολλούς παραλήπτες για να μεταφέρει τις πιο όμορφες ευχές της χρονιάς. Επιπλέον ο νικητής θα ταξιδέψει για 4 ημέρες κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων στη μαγευτική Στουτγάρδη.

Πώς θα πάρετε μέρος;

Ακολουθώντας τα εξής βήματα: Το θέμα του διαγωνισμού είναι οι «Παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες Αγορές». Το έργο θα πρέπει να σχεδιαστεί σε χαρτί μεγέθους Α4. Δεν πρέπει όμως να περιλαμβάνει γράμματα ή άλλα στοιχεία (π.χ. ονόματα, ευχές, λέξεις). Η επιλογή των υλικών ή της τεχνοτροπίας (ζωγραφιά, κολάζ, κ.α.) είναι ελεύθερη. Θα πρέπει να στείλετε το έργο σας (σε «σκαναρισμένη» μορφή ή φωτογραφία) στην ηλεκτρονική διεύθυνση pr.100.athen@gmail.com μέχρι τη Δευτέρα 25/11/2019 και ώρα 5 μ.μ.. Στην υποβολή του έργου συμπεριλάβετε: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail γονέα/κηδεμόνα. Ισχύει μία συμμετοχή ανά διαγωνιζόμενο. Η δικαστική οδός αποκλείεται.

Νικητές και βραβεία

Οι νικητές θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά την Πέμπτη 28/11/2019. Στη συνέχεια τα ονόματά και τα έργα τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.athen.diplo.de και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πρεσβείας καθώς και στα www.athinoramatravel.gr & www.athinorama.gr.

Βραβεία

1ο Βραβείο: Ένα 4ήμερο ταξίδι από 21 έως 24 Δεκεμβρίου 2019 του/της νικητή/τριας με τον γονέα ή κηδεμόνα του/της στη Στουτγάρδη (περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης Αθήνα-Στουτγάρδη μετ’ επιστροφής, διαμονή σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό στη Στουτγάρδη για 3 διανυκτερεύσεις).
Βραβεία 2-3: Φωτογραφικές μηχανές.
Βραβεία 4-7: Τρισδιάστατα παζλ και επιτραπέζια Παιχνίδια Ravensburger, από τη John Hellas.
Βραβεία: 8-12: Δωροεπιταγές αξίας 20 € από το βιβλιοπωλείο NOTOS PLUS στην Αθήνα. Ισχύoυν για αγορές από το κατάστημα ή το διαδικτυακό κατάστημα www.notosplusbooks.gr μέχρι τις 31/12/2019.
Βραβεία: 13-20: Ποδοσφαιρικές μπάλες ή ομπρέλες προσφορά της Haribo.
Οι 20 νικητές κερδίζουν επιπλέον μια μεταλλική κασετίνα με 60 ξυλομπογιές της Faber-Castell.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.