«Κυκλαδούπολη»: Ένα νέο πρωτότυπο παιχνίδι μαθαίνει στα παιδιά την αξία της φυσικής κληρονομιάς

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της συνεργασίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την WWF Ελλάς.

«Κυκλαδούπολη»: Ένα νέο πρωτότυπο παιχνίδι μαθαίνει στα παιδιά την αξία της φυσικής κληρονομιάς

Όταν αναφερόμαστε στην κληρονομιά του τόπου μας, εύκολα ανακαλούμε εικόνες από ειδώλια, προτομές και ναούς του αρχαίου πολιτισμού, αλλά εξ ίσου εύκολα λησμονούμε το φυσικό πλούτο, το κομμάτι της οικολογικής παρακαταθήκης. Εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με κέντρο το περιβάλλον, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η WWF Ελλάς οργανώνουν μια σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κάνουν το πρώτο βήμα με την «Κυκλαδούπολη»: ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι για τη σημασία της κυκλαδικής φύσης. Οι παίκτες, παιδιά ηλικίας έξι ετών και πάνω, σε σχολεία της χώρας αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη, μπαίνουν στο ρόλο ενός ενεργού και ευσυνείδητου πολίτη, και προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα περισσότερα δικαιώματα προστασίας στο χάρτη των Κυκλάδων.

«Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η WWF, είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει πως καταστρέφει τον πλανήτη και η τελευταία που έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι για να τον σώσει», προλόγισε η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής, Σάντρα Μαρινοπούλου, στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας. «Μέσω της χαράς και της διασκέδασης θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά ώστε να αντιληφθούν πως η φύση είναι το ευρύτερο και το μελλοντικό τους σπίτι^ θέλουμε να τα προτρέψουμε να αντιδράσουν το γρηγορότερο δυνατό και να γίνουν από τώρα συμμέτοχοι στην προστασία της θάλασσάς μας». Με όχημα τις μουσειοσκευές –τις εκπαιδευτικές βαλίτσες, δηλαδή, που το μουσείο τρέχει ως εργαλείο για τριάντα χρόνια (με διαφορετικά θέματα η κάθε μία, όπως το ένδυμα, τη διατροφή, την καθημερινή ζωή κά)–, το επιτραπέζιο παιχνίδι παρέα με παράλληλο υλικό του κυκλαδικού πολιτισμού, ταξιδεύει ήδη σε εκπαιδευτικές δομές Ελλάδας και εξωτερικού.

«Κυκλαδούπολη»: Ένα νέο πρωτότυπο παιχνίδι μαθαίνει στα παιδιά την αξία της φυσικής κληρονομιάς - εικόνα 1

«Οι Κυκλάδες είναι πραγματικά ένα ζωντανό εργαστήριο βιοποικιλότητας^ είναι μια περιοχή με σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία μπορεί κανείς να βρει μόνο εκεί, όπως η μεσογειακή φώκια ή ο μαυροπετρίτης», ανέφερε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς. Ύστερα από ένα πενταετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα του οργανισμού στη συγκεκριμένη συστάδα νησιών, πρόσφατα δημιουργήθηκε το πρώτο θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της χώρας στη Γυάρο, εκτιμώντας πως φιλοξενεί (μεταξύ άλλων) το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Μονάχους-μονάχους. Την ίδια στιγμή, η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση και ο ασυνείδητος τουρισμός είναι οι μόνιμες προκλήσεις των Κυκλάδων. «Το ζητούμενο είναι οι Κυκλάδες να συνεχίσουν ως σημαντικός τόπος και πόρος για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουρισμού, το φυσικό περιβάλλον να μείνει ζωντανό και εν τέλει να είναι αυτό που θα προσελκύει τον κόσμο στα νησιά», συνεχίζει ο ίδιος.

«Μέσω της χαράς και της διασκέδασης θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά ώστε να αντιληφθούν πως η φύση είναι το ευρύτερο και το μελλοντικό τους σπίτι».

Στο κυκλικό ταμπλό της «Κυκλαδούπολης», ο παίκτης ρίχνει τα ζάρια και συναντά θαλάσσια θηλαστικά προς εξαφάνιση, ψάρια και βλάστηση της περιοχής, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τοποθεσίες-αρχαιολογικούς χώρους^ τυχαίνει «μπουνάτσα» ή «φουρτούνα» και αντίστοιχα επιβραβεύεται ή πιάνεται στα πλοκάμια του νόμου για τις πράξεις του («έκανες βιολογική καλλιέργεια» ή «αγόρασες πλαστική σακούλα στο σούπερ μάρκετ»;)^ χρησιμοποιεί κυκλαδόνια αντί για χρήματα με στόχο να γίνει ο ήρωας-προστάτης του περιβάλλοντος^ και συνολικά εξοικειώνεται με έννοιες όπως βιοποικιλότητα, αειφόρος ανάπτυξη και οικολογική παρακαταθήκη. «Η συγκεκριμένη συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής μας δίνει την ευκαιρία να εμβαθύνουμε παραπάνω στη σχέση του ελληνικού πολιτισμού με την φύση^ να προβάλλουμε την σύνδεση πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας», υπογράμμισε η Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF Ελλάς.

«Κυκλαδούπολη»: Ένα νέο πρωτότυπο παιχνίδι μαθαίνει στα παιδιά την αξία της φυσικής κληρονομιάς - εικόνα 2

Με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund και του ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, το επιτραπέζιο παιχνίδι της «Κυκλαδούπολης» έχει προσαρτηθεί στη μουσειοσκευή με τίτλο «Κυκλαδικός Πολιτισμός». Διατίθεται δωρεάν σε σχολεία όλης της χώρας, με μοναδική επιβάρυνση του παραλήπτη το ποσό των μεταφορικών. Όσον αφορά τα επόμενα πλάνα της συνεργασίας Μουσείου Κυκλαδικής και WWF, οι δύο οργανισμοί πρόκειται να συνδιοργανώσουν τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής του μουσείου για το 2019-2020, ενώ θα ακολουθήσουν μια σειρά από ομιλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, σχετικές εκθέσεις κά.

«Κυκλαδούπολη»: Ένα νέο πρωτότυπο παιχνίδι μαθαίνει στα παιδιά την αξία της φυσικής κληρονομιάς - εικόνα 3
«Κυκλαδούπολη»: Ένα νέο πρωτότυπο παιχνίδι μαθαίνει στα παιδιά την αξία της φυσικής κληρονομιάς - εικόνα 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.