Στο νέο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου μαθαίνεις μέσα από μικροσκόπια, παιχνίδια και πειράματα

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του νεοσύστατου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Στο νέο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου μαθαίνεις μέσα από μικροσκόπια, παιχνίδια και πειράματα

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, η παραδοχή πως η βιωματική διαδικασία, το παιχνίδι και το πείραμα βοηθούν σημαντικά στη μάθηση μπορεί να ακούγεται με κάθε ευκαιρία από εκπαιδευτικούς και φορείς, όμως ελάχιστα παραδείγματα μεγάλης εμβέλειας την έχουν υποστηρίξει έμπρακτα χωρίς να χάσουν τις ισορροπίες – είτε αμελώντας το πληροφοριακό κομμάτι, είτε υπερβάλλοντας για τη διάδραση που προσφέρουν. Το Ίδρυμα Ευγενίδου στη λεωφόρο Συγγρού, σταθερός επικουρικός πυλώνας στην εκπαίδευση για αρκετές δεκαετίες (όπως οι περισσότεροι θα θυμόμαστε από τις εκδρομές δημοτικού και γυμνασίου), βάζει ένα νέο σταθμό στην πόλη, φιλοδοξώντας να φέρει μικρούς και μεγάλους κοντύτερα στην άμεση μάθηση και τη διεπιστημονική προσέγγιση.

«Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας “Athena” που σήμερα εγκαινιάζουμε είναι εναρμονισμένο με την εκπαίδευση STEM (ακρωνύμιο που ενώνει επιστήμη, τεχνολογία, μηχανολογία και μαθηματικά), η οποία μπαίνει πλέον δυναμικά σε όλες τις δράσεις μας», είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, στην παρουσίαση της περασμένης Δευτέρας παρουσία του Προέδρου Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ακριβώς απέναντι από την αίθουσα του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου, το νέο κέντρο έχει ανοίξει εδώ και λίγες ημέρες τις πόρτες του στο κοινό. Τρεις όροφοι 1.800 τετραγωνικών μέτρων με πενήντα τέσσερα εκθέματα απλωμένα σε δύο επίπεδα, ένα πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο για πειράματα, παρουσιάσεις και διαλέξεις αλλά και ένα εργαστήριο για την εφαρμογή της φιλοσοφίας STEM ακούν στο «Athena», το όνομα που παραπέμπει στην πόλη μας και φυσικά στη θεά Αθηνά, σύμβολο σοφίας.

Στο νέο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου μαθαίνεις μέσα από μικροσκόπια, παιχνίδια και πειράματα - εικόνα 1

«Σκοπός του κέντρου είναι να λειτουργεί επικουρικά στην τυπική εκπαίδευση, να εισάγει τους επισκέπτες του στις σύγχρονες θεωρίες των επιστημών και στα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας, να αναδεικνύει τη διεπιστημονικότητα και να εξοικειώνει το κοινό με την επιστήμη και την τεχνολογία, αποκαλύπτοντας την άμεση σχέση τους με την καθημερινότητα των ανθρώπων», ανέφερε με τη σειρά της η υπεύθυνη του κέντρου Δρ. Βάλια Λύρατζη. Ακολουθώντας το διεπιστημονικό μοντέλο STEM που έχει επικρατήσει εκπαιδευτικά στις προηγμένες χώρες (βλέπε ΗΠΑ), το εγχείρημα δίνει βαρύτητα στη μάθηση μέσα από τη λύση προβλημάτων για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης: o επισκέπτης γίνεται μέρος της διαδικασίας, παίρνει πρωτοβουλίες, δοκιμάζει…

Τρεις όροφοι 1.800 τετραγωνικών μέτρων με πενήντα τέσσερα εκθέματα απλωμένα σε δύο επίπεδα, ένα πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο για πειράματα, παρουσιάσεις και διαλέξεις αλλά και ένα εργαστήριο για την εφαρμογή της φιλοσοφίας STEM ακούν στο όνομα «Athena».

Ποιο μήκος μοχλού θα διαλέξεις για να σηκώσεις ένα πενηντάκιλο; Ποια είναι η συντομότερη διαδρομή μιας σφαίρας που κατρακυλά; Ποια η σωστή κλίση στο πιο γνωστό πείραμα του Γαλιλαίου με το κεκλιμένο επίπεδο και την επιταχυνόμενη κίνηση; Τι ανακάλυψε ο Φαραντέι όταν πέρασε ένα καλώδιο συνδεδεμένο με πηνίο μέσα από ένα μαγνήτη; Τα 54 συνολικά εκθέματα περιμένουν εσένα να απαντήσεις. Σχεδιασμένες από τη διάσημη στον τομέα της γερμανική εταιρία Hüttinger Interactive Exhibitions ύστερα από οδηγίες της ομάδας του ιδρύματος ώστε να συμβαδίζουν με τη διδακτική ύλη γυμνασίου και λυκείου, οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν τον ισόγειο χώρο και τον πρώτο όροφο, κάνοντας έξι στάσεις: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Πληροφορική και Ρομποτική.

Στο νέο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου μαθαίνεις μέσα από μικροσκόπια, παιχνίδια και πειράματα - εικόνα 2

«Στην ουσία, όλα τα εκθέματα αφορούν περιπτώσεις που συναντάμε στην καθημερινότητά μας», εξηγεί ο Δημήτρης, ερευνητής και ξεναγός στο πρότυπο κέντρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Επιλέγοντας μερικές στάσεις από τη διαδρομή, θα μάθεις πως τα ραντάρ ταχύτητας της αστυνομίας, τα υπερηχογραφήματα στην εγκυμοσύνη και ο υπολογισμός της απομάκρυνσης ενός γαλαξία στηρίζονται στο ίδιο ακριβώς πράγμα, τα ηχητικά κύματα, θα δεις πως φαίνεται μέσα από μικροσκόπιο το κεφάλι μύγας, οι ανθρώπινες εκκρίσεις και η σύσταση ενός φυτού, θα ανακαλύψεις πως καταλαβαίνουμε το είδος ενός ουράνιου σώματος από το φως που αποβάλει, ενώ αρκετοί γρίφοι θα σε στριμώξουν για τα καλά μέχρι να βρεις τη λύση.

«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρία επίπεδα εξήγησης που προσφέρονται στον επισκέπτη, ενώ ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και το ενδιαφέρον του κοινού εμβαθύνουμε κάθε φορά αντίστοιχα στην εξήγηση των εκθεμάτων και των φαινομένων που κρύβουν από πίσω», συνεχίζει στην ξενάγησή μας. Αρκετά ποιοτικά στην κατασκευή τους, εμπλουτισμένα με πληροφοριακό υλικό μέσω οθόνης στο πλάι που δίνει από οδηγίες χρήσης μέχρι fun facts, τα εκθέματα μεταμορφώνουν τη μάθηση σε ευχάριστη εμπειρία. Από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, τη στροφορμή και το μανδύα αορατότητας μέχρι τις πιο απλές μαθηματικές προκλήσεις, την ακολουθία του γενετικού κώδικα, τα ρομπότ και την αναπαράσταση του Big Bang ή ατμοσφαιρικών σεναρίων σε σφαίρες-γλυπτά που μαγνητίζουν το βλέμμα, οι εκπαιδευτικές στάσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σίγουρα απαιτούν ένα δίωρο για να τις ανακαλύψει κανείς προσεκτικά.

Στο νέο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου μαθαίνεις μέσα από μικροσκόπια, παιχνίδια και πειράματα - εικόνα 3
Στο νέο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου μαθαίνεις μέσα από μικροσκόπια, παιχνίδια και πειράματα - εικόνα 4

Συνδυάζοντας φιλοσοφίες από τις προηγούμενες περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούσε στον ίδιο χώρο –όπως τη διαδραστική επαφή της τελευταίας εκπαιδευτικής συλλογής, σε συνεργασία με το Γαλλικό Μουσείο Επιστημών La Villette, και την πειραματική κατεύθυνση που είχε αναπτύξει παλαιότερα με το Deutsches Museum–, το Ίδρυμα Ευγενίδου αφουγκράζεται τις σύγχρονες απαιτήσεις της καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο. Οι νέες υποδομές προνοούν για άτομα με κινητικά προβλήματα ενώ προγραμματίζονται παρουσιάσεις εκτός Αττικής σε ευάλωτες περιοχές της χώρας. Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση, πάντως, σκέφτηκα πόσο όμορφο θα ήταν να μάθαινα κι εγώ το πυθαγόρειο θεώρημα γυρίζοντας απλά ένα τροχό που μεταφέρει το υγρό από το εμβαδόν των εφαπτόμενων τετραγώνων…

Στο νέο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου μαθαίνεις μέσα από μικροσκόπια, παιχνίδια και πειράματα - εικόνα 5

i Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena» | Ίδρυμα Ευγενίδου | Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο | 2109469600 | Σάβ.-Κυρ.: 11 π.μ.-6 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 6, μειωμένο εισίτ: € 4, σχολεία: € 3. | Περισσότερες πληρφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πολύχρωμα πειράματα για μικρούς και μεγάλους επιστήμονες

Οι δραστηριότητες του Μουσείου Πειραμάτων περιλαμβάνουν από πολύχρωμα πειράματα και δεινόσαυρους, μέχρι αληθινά πειράματα Χημείας και κατανόηση των καιρικών φαινομένων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

"Θεατροπαιχνιδίσματα στο μαγικό βαγόνι" της Αμαξοστοιχίας Ρουφ

Ένα ταξίδι στο χρόνο, το παιχνίδι και τη γνώση μέσα από τους φανταστικούς κόσμους της μυθολογίας, της λογοτεχνίας, των λαϊκών παραμυθιών και των εθίμων.

"Η Χώρα των Πουλιών" έρχεται στο Κνωσός

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.