Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε!

Τα φώτα της γιορτής ετοιμάζονται να ανάψουν στις πόλεις της Γερμανίας και ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής της γερμανικής πρεσβείας της Αθήνας μάς δίνει αφορμή για δημιουργία αλλά και ιδέες για city break ή γιορτινό ταξίδι.

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε!

Eνα ποτήρι μυρωδάτο Gluehwein στο ένα χέρι κι ένα αφράτο πρέτσελ ή ένα λαχταριστό μελόψωμο στο άλλο είναι ο ιδανικός τρόπος για να μπει κάποιος στο χριστουγεννιάτικο mood – ιδίως δε αν τριγύρω απλώνονται αμέτρητοι πανέμορφοι πάγκοι με ένα σωρό κομψοτεχνήματα και τεχνουργήματα, που κάνουν το χώρο να μοιάζει με το εργαστήριο του Αγίου Βασίλη! Ακριβώς αυτή είναι η αίσθηση που δίνουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας, που έρχονται φέτος ακόμη πιο κοντά χάρη και στο διαγωνισμό της πρεσβείας της στην Αθήνα, η οποία στέλνει έναν τυχερό νεαρό ζωγράφο στο Αμβούργο! Για τους υπόλοιπους, υπάρχουν και άλλες επιλογές...

Αμβούργο (26/11- 26/12)

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε! - εικόνα 1
Στο ατμοσφαιρικό Αμβούργο θα ταξιδέψει φέτος ο νικητής του διαγωνισμού χριστουγεννιάτικης κάρτας της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα

Μία από τις πιο φιλικές και νεανικές πόλης της Γερμανίας, το Αμβούργο δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική του εξαιρετική χριστουγεννιάτικη αγορά. Το Weihnachtsmarkt του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της γηραιάς ηπείρου στήνεται κάθε χρόνο στη μεγάλη πλατεία Rathausmarkt, όπου Τιρολέζοι ξυλογλύπτες, φουρνάρηδες από τη Νυρεμβέργη, κεραμοποιοί από το Λάουσιτζ και δεκάδες άλλοι τεχνουργοί και μικροπωλητές απλώνουν καλούδια, μυρωδιές και δώρα σε περίπου 80 κιόσκια, μπροστά στο κατάφωτο δημαρχείο της πόλης. Χαζέψτε τον Άγιο Βασίλη να κάνει βόλτες με το έλκηθρο, αφήστε τα πιτσιρίκια να κάνουν βόλτες με το τρενάκι που στήνεται για την περίσταση και δοκιμάστε το μοναδικό Gluehwein, που παρασκευάζεται από μικρό οινοποιό της περιοχής ειδικά για την περίσταση.

Βερολίνο (21/11- 31/12)

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε! - εικόνα 2
Με πάνω από 60 αγορές κατά τη διάρκεια των γιορτών, το Βερολίνο λάμπει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο

Με πάνω από 60 χριστουγεννιάτικες αγορές διάσπαρτες στην τεράστια επικράτειά του, δεν είναι να απορεί κάποιος αν –περνώντας με το αεροπλάνο πάνω από την πόλη τις γιορτινές ημέρες– δει το Βερολίνο ολόκληρο να αναβοσβήνει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι πιο δημοφιλείς από τις αγορές βρίσκονται στο παλάτι του Charlottenburg και στην εκκλησία του Kaiser Wilhelm, με λογής λογής παραδοσιακά καλούδια και μοναδική χριστουγεννιάτικη αύρα, εύκολες επιλογές είναι οι πάγκοι στη Weinachtszeit πίσω από την Alexanderplatz και τη WeinachtsZauber στο Gendarmenmarkt, must θεωρείται η θρυλική αγορά του Spandau με τα αξιολάτρευτα ζωάκια και το λαμπερό καρουζέλ, ενώ το φινλανδικό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ στο Finland Center, η αγορά στην ταράτσα του Klunkerkranich και οι fashion forward προτάσεις του Christmasrodeo αποδεικνύουν ότι το Βερολίνο μπορεί να καλύψει και τις πιο απροσδόκητες ορέξεις.

Δρέσδη (28/11-24/12)

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε! - εικόνα 3
Τα παραμυθένια καρουζέλ δεν λείπουν από τη γιορτή

Με ιστορία που μετρά σχεδόν έξι ­αιώνες, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης, αλλιώς γνωστή και ως Striezelmarkt, είναι η παλιότερη αλλά και μία από τις ομορφότερες της Γερμανίας. Μεταμορφώνοντας το μπαρόκ σκηνικό της Παλιάς Πόλης, με τον επιβλητικό ναό της Παναγίας να δεσπόζει, σε ένα παραμυθένιο τοπίο, οι κάτοικοι της Δρέσδης απλώνουν χριστουγεννάτικη μαγεία σε μια γιορτή συνδεδεμένη με τις πιο βαθιές παραδόσεις του τόπου τους. Αφιερωμένοι στα παραδοσιακά γλυκά Stollen (αφράτα φρουτένια αρτοσκευάσματα), οι εορτασμοί περιλαμβάνουν εκδηλώσεις όπως η Γιορτή των Πυραμίδων, με τη γιγάντια πυραμίδα που στήνεται στην πλατεία να γεμίζει τραγούδια και μουσικές, ένα τεράστιο λαμπερό καρουζέλ αλλά και τον μεγαλύτερο ξύλινο καρυοθραύστη του κόσμου, να ανοίγει την όρεξη για ψώνια στους πάνω από 200 πάγκους που στήνονται περιμετρικά και κατά μήκος της πλατείας, γεμάτοι με ξύλινα τεχνουργήματα, χαρακτικά και αγγειοπλαστική που λαμβάνει χώρα μπρος στα μάτια σας, χειροποίητα παιχνίδια και κεριά – και κυρίως λαχταριστά μελόψωμα και κουλουράκια-­αστεράκια ειδικά φτιαγμένα για τη γιορτή.

Νυρεμβέργη (30/11-24/12)

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε! - εικόνα 4
Καρουζέλ και αρώματα από καβουρδισμένα αμύγδαλα κάνουν μαγική την ατμόσφαιρα της καρτποσταλικής Νυρεμβέργης

Βγαλμένη σαν από καρτ ποστάλ, η πανέμορφη Παλιά Πόλη της αποκτά λάμψη με την Christkindlesmarkt, ίσως την πιο κομψή και σίγουρα πιο φωτογενή των χριστουγεννιάτικων αγορών της Γερμανίας, με τους ξύλινους πάγκους, τα περίτεχνα καρουζέλ και τα αρώματα από πικάντικο gingerbread, λαχταριστά Bratwurst και φρεσκοκαβουρδισμένα αμύγδαλα να ζεσταίνουν την τσουχτερή δροσιά της ατμόσφαιρας. Με αυστηρά κριτήρια στα αντικείμενα προς πώληση και το βασικό κομμάτι της να βρίσκεται στη μεγάλη πλατεία Hauptmarkt, εδώ θα βρείτε τα πιο κομψά και αυθεντικά χριστουγεννιάτικα στολίδια αλλά και χειροτεχνίες υψηλής ποιότητας, που μπορείτε να πετύχετε σε ανοιχτή αγορά, ενώ μοναδικά χειροποίητα παιχνίδια μπορείτε να εντοπίσετε στην εξειδικευμένη παιδική αγορά στη Hans-Sachs-Platz.

Κολονία (26/11-23/12)

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε! - εικόνα 5
Γεμάτη με πολλές και μικρές αγορές, η Κολωνία έχει κάτι για τον καθέναν

Είναι η πόλη που γέννησε το Gluhwein, όμως το μυρωδάτο ζεστό κρασί, που σχεδόν αντικαθιστά την μπίρα για τους Γερμανούς κατά την εορταστική περίοδο, δεν είναι ο μοναδικός λόγος που κάνει την Κολονία ειδυλλιακό χριστουγεννιάτικο προορισμό. Ο εμβληματικός καθεδρικός της, που χρειάστηκε πάνω από 600 χρόνια για να ολοκληρωθεί, είναι το ιδανικότερο φόντο για τις οικογενειακές χριστουγεννάτικες φωτογραφίες, ιδίως με την υπέροχη εορταστική αγορά Am Dom τριγύρω του και το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο κέντρο της. «Γαρνιρισμένη» με πολλές μικρές αγορές, η Κολονία έχει κάτι για τον καθένα, με αυτήν που είναι αφιερωμένη στους heinzelmännchen, τους νάνους των κήπων, να έχει τη δική της γοητεία, ενώ η gay & lesbian αγορά είναι από τις λίγες που διαθέτει η χώρα ολόκληρη.

Ντίσελντορφ (22/11-30/12)

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε! - εικόνα 6
Στο Ντίσελντορφ οι βασικές αγορές ξεδιπλώνονται περιμετρικά της γεμάτης με designer brands λεωφόρου Königsallee

Παράδεισος των fashionistas, το Ντίσελντορφ έχει τις βασικές του χριστουγεννιάτικες αγορές παραταγμένες γύρω από τη λεωφόρο Königsallee, τη βασική οδό του designer shopping της γερμανικής πόλης, που αποκτά έξτρα δόση λάμψης κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αν θέλετε να αποφύγετε τα παρορμητικά ψώνια, αλλάξτε πορεία και κατευθυνθείτε προς την αγορά της Heinrich-Heine-Platz με ειδικότητα στα αρ νουβό κομψοτεχνήματα, κάντε μια γύρα στο καρουζέλ της σκανδιναβικής αγοράς στη Schadowplatz ή κρατήστε τα πράγματα παραδοσιακά στην αγορά της Marktplatz μπροστά στο δημαρχείο. Φέτος η πόλη υπόσχεται να δείξει το πιο γιορτινό της πρόσωπο με ένα σωρό events στις διάφορες αγορές της, πέρα από τις υπέροχες διακοσμήσεις με τις περίτεχνες φάτνες και τους μυσταγωγικούς φωτισμούς.

Λειψία (27/11-23/12)

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε! - εικόνα 7
Γεμάτοι με ξύλινα τεχνουργήματα, χειροποίητα παιχνίδια και κεριά, οι πάγκοι μαγνητίζουν μικρούς και μεγάλους

Δεύτερη παλιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία (η ιστορία της κρατάει από το 1458), η αγορά της Λειψίας έχει ως σημείο αναφοράς το παλιό δημαρχείο στο Ιστορικό Κέντρο, το οποίο, εκτός από το τεράστιο ημερολόγιο των Χριστουγέννων κι ένα στολισμένο δέντρο, κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 250 λαμπερούς πάγκους κι εκδηλώσεις ταιριαστές με τις παραδόσεις της, όπως οι κομπανίες από τρομπετίστες ή τα χριστουγεννιάτικα κονσέρτα από τη χορωδία St Thomas Boys Choir. Άλλες πέντε τοποθεσίες του Ιστορικού Κέντρου φορούν τα γιορτινά τους κάθε χρόνο, όπως η μικρότερη Νaschmarkt ή η Augustusplatz, με το Παραμυθένιο Δάσος όπου τα παιδιά συναντούν τον Άγιο Βασίλη, αλλά και μια 38μετρη ρόδα με μαγευτική θέα στην πόλη και το Φινλανδικό Χωριό, όπου θα δοκιμάσετε Glögi (ζεστό κρασί με μούρα).

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε!

Χριστουγεννιάτικη Γερμανία: Ζωγράφισε και ταξίδεψε! - εικόνα 8

Το θέμα του Χριστουγεννιάτικου διαγωνισμού ζωγραφικής 2018 είναι το «Χριστουγεννιάτικo καράβι»!

Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σας προσκαλεί να συμμετέχετε για έκτη συνεχή χρονιά σε διαγωνισμό ζωγραφικής για τη δημιουργία της ευχετήριας κάρτας Χριστουγέννων της Πρεσβείας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Η κάρτα που θα διακριθεί στο διαγωνισμό θα ταξιδέψει με τη σφραγίδα της Πρεσβείας, είτε ταχυδρομικά, είτε ως e-card σε πολλούς παραλήπτες για να μεταφέρει τις πιο όμορφες ευχές της χρονιάς. Επιπλέον ο νικητής θα ταξιδέψει για 5 ημέρες κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων στο μαγευτικό Αμβούργο.

Πώς θα πάρετε μέρος;

Ακολουθώντας τα εξής βήματα:

1) Το θέμα του διαγωνισμού είναι «Χριστουγεννιάτικο καράβι». Το έργο θα πρέπει να σχεδιαστεί σε χαρτί μεγέθους Α4. Δεν πρέπει όμως να περιλαμβάνει γράμματα ή άλλα στοιχεία (π.χ. ονόματα, ευχές, λέξεις)
2) Η επιλογή των υλικών ή της τεχνοτροπίας (ζωγραφιά, κολάζ, κ.α.) είναι ελεύθερη
3) Θα πρέπει να στείλετε το έργο σας (σε «σκαναρισμένη» μορφή ή φωτογραφία) στην ηλεκτρονική διεύθυνση pr.100.athen@gmail.com μέχρι την Παρασκευή 30/11/2018 και ώρα 6 μ.μ. Στην υποβολή του έργου συμπεριλάβετε: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail γονέα/κηδεμόνα. Ισχύει μία συμμετοχή ανά διαγωνιζόμενο. Η δικαστική οδός αποκλείεται.

ΝΙΚΗΤΕΣ και ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι νικητές θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά την Τρίτη 04/12/2018. Στη συνέχεια τα ονόματά και τα έργα τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.athen.diplo.de και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πρεσβείας καθώς και στις ιστοσελίδες www.athinoramatravel.gr & www.athinorama.gr.

Όλοι οι νικητές κερδίζουν από μία μεταλλική κασετίνα με 36 ξυλομπογιές Grip της Faber-Castell.

1ο Βραβείο: Ένα 5ήμερο ταξίδι από 20 έως 24 Δεκεμβρίου 2018 του/της νικητή/τριας με τον γονέα ή κηδεμόνα του/της στο Αμβούργο (περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης Αθήνα-Αμβούργο μετ’ επιστροφής, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό στο Αμβούργο για 4 διανυκτερεύσεις).

Βραβεία 2-6: Δωροεπιταγές αξίας 20 € από το βιβλιοπωλείο NOTOS PLUS στην Αθήνα. Ισχύoυν για αγορές από το κατάστημα ή το διαδικτυακό κατάστημα μέχρι τις 31/12/2018.

Βραβεία: 7-10: Επιτραπέζια Παιχνίδια Ravensburger, από τη John Hellas.

Βραβεία: 11-20: Ποδοσφαιρικές μπάλες ή ομπρέλες προσφορά της Haribo.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.