Θέλεις να μάθεις να οδηγείς BMX;

Μαθήματα ποδηλάτου ΒΜΧ για παιδιά και νέους διοργανώνονται στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Θέλεις να μάθεις να οδηγείς BMX;

Το ΒΜΧ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αποτελεί συντομογραφία του Bicycle Motocross. Η ιδέα του προήλθε από το motocross με μοτοσυκλέτες που είχε αρχίσει να γίνεται μόδα στις ΗΠΑ την ίδια εποχή.

Ο εντυπωσιακός χαρακτήρας του, το χαμηλό κόστος ενασχόλησης αλλά και οι θεαματικές φιγούρες και κόλπα των αθλητών, το έκαναν να αναπτυχθεί γρήγορα και η δημοτικότητά του όχι μόνο να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ αλλά να περάσει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το 1981 δημιουργήθηκε η πρώτη διεθνής ομοσπονδία ΒΜΧ και το 2008 αναγνωρίστηκε ως Ολυμπιακό Άθλημα, στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Η ιδανική ηλικία

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το ΒΜΧ είναι γύρω στα 12 - όταν είναι αρκετά μεγάλος για να ξέρει τι κάνει αλλά και αρκετά μικρός για να μην... φοβάται τις πτώσεις. Παρόλο που το ΒΜΧ δεν είναι επικίνδυνο άθλημα, οι πτώσεις είναι συχνές στη διάρκεια εκμάθησης των κόλπων και απαιτείται από τον νεαρό αθλητή εξαιρετική φυσική κατάσταση, ευλυγισία αλλά και θάρρος! Όμως το αποτέλεσμα είναι αληθινά εντυπωσιακό. Παράλληλα, με το BMX αναπτύσσονται η δύναμη, η αντοχή, η ευλυγισία, η ισορροπία και η πειθαρχία του αθλητή.

Τα μαθήματα στο ΚΠΙΣΝ

Θέλεις να μάθεις να οδηγείς BMX; - εικόνα 1

Τα μαθήματα που διοργανώνονται την Κυριακή 21 Οκτωβρίου από το ΚΠΙΣΝ, τα έχει σχεδιάσει το MBike και πραγματοποιούνται από δύο από τους καλύτερους εκπαιδευτές για το ΒΜΧ στην Ελλάδα: τον Γιώργο Κίκο και τον Χρήστο Κολομβάτσο. Ο Χρήστος Κολομβάτσος ασχολήθηκε με το BMX από το 1993 ως το 2004, συμμετέχοντας σε πολυάριθμες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αγάπη του για το ποδήλατο και οι γνώσεις του στο ΒΜΧ τον έκαναν να ασχοληθεί συστηματικά με τα μαθήματα σε νεότερους από επιθυμούν να μπουν σωστά σε αυτό το χώρο, αποφεύγοντας λάθη και τραυματισμούς.

Ο Γιώργος Κίκος, είναι ενεργός αθλητής του ΒΜΧ, με ειδίκευση στο Flatland. Είναι ο μόνος έλληνας αθλητής που έχει ασχοληθεί με το Flatland σε τόσο υψηλό επίπεδο. Χρησιμοποιεί ποδήλατο χωρίς φρένα και έχει εξελίξει τα κόλπα του Flatland σε εντυπωσιακό βαθμό. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται σήμερα ο καλύτερος έλληνας αναβάτης στο Flatland.

Το περιεχόμενο

Θέλεις να μάθεις να οδηγείς BMX; - εικόνα 2

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν μια λεπτομερή εισαγωγή στο χώρο του BMX με ανάλυση των διαφορετικών ειδών και κατευθύνσεων που μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα διαφορετικά ποδήλατα ενώ ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα έχει την ευκαιρία να ακούσει προσωπικές οδηγίες για το πώς να ρυθμίσει και να «στήσει» το ποδήλατό του ανάλογα με τα σωματικά του χαρακτηριστικά και τους στόχους του. Οι εκπαιδευτές θα εξηγήσουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ώστε να εξελιχθεί στο ΒΜΧ ενώ θα δείξουν και αρκετά από τα αγαπημένα τους κόλπα. Oι συμμετέχοντες θα μπορούν να φέρουν μαζί τους και τα δικά τους BMX ποδήλατα ώστε να γίνουν επάνω σε αυτά οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

Τα μαθήματα στο ΚΠΙΣΝ γίνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

i Κυριακή 21/10 | 12.00-16.00 | Κέντρο Επισκεπτών | Για παιδιά 12-18 ετών, με σειρά προτεραιότητας

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.