Θοδωρή Τσεκούρα, ξέρεις από σούπερ δυνάμεις;

Η απάντηση είναι σίγουρα καταφατική, καθώς πρόκειται για τον συγγραφέα του «Απίθανου βιβλίου των πιο αστείων υπερδυνάμεων», ένα παιδικό βιβλίο για τη διαφορετικότητα. Ποια είναι άραγε η δική του;

Θοδωρή Τσεκούρα, ξέρεις από σούπερ δυνάμεις;

Η απάντηση είναι σίγουρα καταφατική, καθώς πρόκειται για τον συγγραφέα του «Απίθανου βιβλίου των πιο αστείων υπερδυνάμεων», ένα παιδικό βιβλίο για τη διαφορετικότητα. Ποια είναι άραγε η δική του;

Θοδωρή Τσεκούρα, ξέρεις από σούπερ δυνάμεις; - εικόνα 1

Ξεφυλλίζοντας το «Απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων-Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα» του Θοδωρή Τσεκούρα, που κέρδισε πρόσφατα το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public στην κατηγορία Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο, δεκαοκτώ απίστευτοι μικροί σούπερ ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου και σου συστήνουν τις παράξενες υπερδυνάμεις τους. Ανάμεσά τους ένα κορίτσι που μπορεί να πετάει μόνο 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος, ένα άλλο που ξέρει τι σκέφτονται οι ανανάδες, ένα αγόρι που μπορεί να μετρήσει ακριβώς τα αστέρια στον ουρανό κι ένα άλλο που μπορεί να υπνωτίσει χρυσόψαρα… Ναι, ίσως να μην πρόκειται για υπερδυνάμεις που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη, πρόκειται όμως για απρόσμενες δυνάμεις που μπορεί να κρύβονται μέσα στο κάθε παιδί.

Αυτό πιστεύει ο συγγραφέας Θοδωρής Τσεκούρας, κι έτσι κατέγραψε με χιούμορ και φαντασία όλα όσα μπορούν να κάνουν κάποιον διαφορετικό. Αυτή είναι και η δύναμη του «Απίθανου βιβλίου των πιο αστείων υπερδυνάμεων-Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα», να μάθει δηλαδή στα παιδιά ότι η διαφορετικότητα του άλλου, όποια κι αν είναι αυτή, μπορεί τελικά να αποτελεί την υπερδύναμή του.

Θοδωρή Τσεκούρα, ξέρεις από σούπερ δυνάμεις; - εικόνα 2

Έχετε ασχοληθεί με τη διαφήμιση αλλά και με το stand up. Τι σας κέρδισε στο χώρο του παιδικού βιβλίου;
Έχω ασχοληθεί με πολλά πράγματα και έχω παίξει δημιουργικά σε διάφορους τομείς. Νομίζω αυτό έχει γίνει κυρίως επειδή ψάχνω να βρω τι θα κάνω όταν μεγαλώσω. Ακόμα δεν το έχω βρει. Και αν κρίνω από το ότι γενικά χαίρομαι με ό,τι και αν κάνω, μάλλον δεν θα το βρω ποτέ.

Το βιβλίο σας «Το απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων» που βραβεύτηκε στα βραβεία του Public, προσεγγίζει με χιούμορ δύσκολες έννοιες, όπως αυτή της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας. Είναι τα παιδιά καλύτεροι αποδέκτες του χιούμορ;
Προσωπικά έχω μια ανασφάλεια. Έχω την αίσθηση πως ό,τι και να θες να πεις, αν δεν το λες με ενδιαφέροντα τρόπο, με ψυχαγωγικό τρόπο, με δουλεμένο και γενναιόδωρο τρόπο, ο κόσμος στην καλύτερη σε αγνοεί και στη χειρότερη ενοχλείται και αντιδρά αρνητικά. Όταν ζητάς το βλέμμα του άλλου πρέπει στο τέλος να του έχεις δικαιολογήσει γιατί ο χρόνος που σπατάλησε μαζί σου δεν ήταν χαμένος. Το ύφος που συχνά χρησιμοποιώ, το χιούμορ, είναι ένα κλειδί για να σου ανοίξει ο άλλος την πόρτα και να σε υποδεχτεί στο μυαλό του. Αν καταφέρεις να τον ψυχαγωγήσεις, συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτό που του λες, τουλάχιστον δεν μετανιώνει που σου άνοιξε την πόρτα. Και αυτό ισχύει για κάθε αναγνώστη ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ποια είναι η δική σας υπερδύναμη και ποια υπερδύναμη θα θέλατε να αποκτήσουν τα παιδιά σας ως ενήλικοι;
Η υπερδύναμή μου είναι να είμαι πάντα ήρεμος. Πάντα! Ελπίζω να την κληροδοτήσω στα παιδιά μου. Μέχρι στιγμής δεν το έχω καταφέρει αλλά το αντιμετωπίζω με ψυχραιμία.

Οι εμπειρίες σας ως πατέρας γίνονται έμπνευση για τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;
Σίγουρα. Κατ’ αρχάς είμαι βέβαιος ότι αν δεν είχα παιδιά δεν θα έγραφα παιδικά βιβλία. Πρωτίστως τα γράφω για τα παιδιά μου και είναι οι πρώτοι αναγνώστες κάθε βιβλίου ήδη από τότε που είναι απλά σκιτσάκια στα τετράδιά μου. Όταν διάβασα το πρώτο μου βιβλίο στο μεγάλο μου γιο με ρώτησε «Όταν βγει θα το αγοράσουμε;»

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;
Γράφω το επόμενο επεισόδιο της ομάδας των παιδιών με τις απίθανες υπερδυνάμεις και τελειώνω ένα μυθιστόρημα για ενηλίκους. Ελπίζω να μην μπερδευτεί ο κόσμος και το αγοράσει για τα παιδιά του. Θα απογοητευτούν.

i To «Aπίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων-Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα» των Θοδωρή Τσεκούρα και Michael Towers κυκλοφορεί αποκλειστικά στα Public σε ελληνική και αγγλική έκδοση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
29/09/2022

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.

"Ταρτούφος" και "Ερωτόκριτος" στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Τζένη Καρέζη

Ύστερα από συνεχόμενα sold out, οι δύο παραστάσεις επανέρχονται για να συναντήσουν όσους δεν πρόλαβαν κι ακόμη περισσότερους.

"Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" από το Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"

Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.

Διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συνεχίζει και την σχολική χρονιά 2022-2023 τα διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από μικρούς και μεγάλους.