Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη

Το Μουσείο Πειραμάτων μέσω των Κυριακάτικων εργαστηρίων που διοργανώνει επικοινωνεί την χαρά της επιστήμης στους μικρούς του φίλους ηλικίας 3-11 ετών.

Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη

Το Μουσείο Πειραμάτων μέσω των Κυριακάτικων εργαστηρίων που διοργανώνει επικοινωνεί την χαρά της επιστήμης στους μικρούς του φίλους ηλικίας 3-11 ετών.

Από την Δήμητρα Πέτρου

Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη - εικόνα 1

Τα πειράματα, τα… μαγικά φίλτρα και οι αναμείξεις υλικών γοητεύουν τα παιδιά ήδη από τις μικρές ηλικίες και κάνουν πιο διασκεδαστική την επαφή με τη φυσική ή τη χημεία αργότερα στο σχολείο. Το Μουσείο Πειραμάτων κάθε Κυριακή προσκαλεί τα παιδιά να πειραματιστούν, να έρθουν σε επαφή με περίεργα υλικά και να παίξουν με τα “δύσκολα’’ θέματα της επιστήμης στο νέο του χώρο στον Άγιο Δημήτριο που ήρθε πριν λίγους μήνες να προστεθεί σε αυτόν της Καισαριανής. Η Μαρία Γαβριηλέλλη, υπεύθυνη για τις δράσεις του Μουσείου Πειραμάτων, μας μίλησε για τους στόχους του αλλά και για τον τρόπο που προσεγγίζει τα παιδιά.

Ποιά είναι η φιλοσοφία του μουσείου;
Ο στόχος του Μουσείου Πειραμάτων είναι μέσω των Κυριακάτικων εργαστηρίων να επικοινωνεί την χαρά της επιστήμης στους μικρούς μας φίλους . Έχουμε πολύ μικρούς επιστήμονες ηλικίας 3-5 ετών και μεγαλύτερα παιδιά 6-11 ετών.

Με ποιό τρόπο προσεγγίζετε τα παιδιά;
Ο τρόπος διεξαγωγής των Κυριακάτικων εργαστηρίων και γενικότερα των προγραμμάτων του Μουσείου Πειραμάτων είναι καθαρά βιωματικός. Τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία υλοποίησης των πειραμάτων, δεν παρακολουθούν απλώς κάποιο πείραμα. Χωρίζονται σε μικρές ομαδούλες και εκτελούν τα ίδια τα πειράματα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν και αποκτούν εμπειρίες . Το μότο μας είναι «Ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, όμως κάνω και μαθαίνω».

Ποιές δράσεις είναι οι πιο δημοφιλείς;
Όλες είναι πολύ δημοφιλείς ωστόσο υπάρχει μια προτίμηση στις θετικές επιστήμες, δηλαδή ότι αφορά πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας. Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά και τα πιο αγαπητά από τα παιδιά.

Ποιές ηλικίες ανταποκρίνονται περισσότερο;
Σε όλες τις ηλικίες η χαρά και ο ενθουσιασμός της επιστήμης είναι ίδιος, ωστόσο στα μικρότερα τμήματα με ηλικίες 3-5 ετών τα παιδιά χρειάζονται μια μια μικρή βοήθεια από τους γονείς για να μπουν στο πνεύμα.

Τα ραντεβού του Ιανουαρίου

Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη - εικόνα 2

Το εργαστήρι «Μαγική Χημεία» επιστρέφει στις 21/1 με τον ίδιο ενθουσιασμό αλλά καινούριες χημικές αντιδράσεις και πειράματα χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τα αντιδραστήρια ενός αληθινού χημικού εργαστηρίου.
Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
12:30-14:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους

Στις 28/1 τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών μετατρέπονται σε μικρούς μετεωρολόγους και μέσω των πειραμάτων κατανοούν το μηχανισμό και την αιτία δημιουργίας των καιρικών φαινομένων χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά, ψηφιακά και αναλογικά όργανα.
Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
12:30-14:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση θέσης στα 2107210105, 2107610038, 2109761030 (καθημερινές 8.30 – 16.30).

Όλα τα Κυριακάτικα εργαστήρια διεξάγονται στο νέο παράρτημα του Μουσείου Πειραμάτων στον Άγιο Δημήτριο που λειτουργεί από τέλος Οκτωβρίου.

i Θάλειας 3, Άγιος Δημήτριος, 210-7610038
www.mouseiopeiramaton.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".