Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη

Το Μουσείο Πειραμάτων μέσω των Κυριακάτικων εργαστηρίων που διοργανώνει επικοινωνεί την χαρά της επιστήμης στους μικρούς του φίλους ηλικίας 3-11 ετών.

Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη

Το Μουσείο Πειραμάτων μέσω των Κυριακάτικων εργαστηρίων που διοργανώνει επικοινωνεί την χαρά της επιστήμης στους μικρούς του φίλους ηλικίας 3-11 ετών.

Από την Δήμητρα Πέτρου

Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη - εικόνα 1

Τα πειράματα, τα… μαγικά φίλτρα και οι αναμείξεις υλικών γοητεύουν τα παιδιά ήδη από τις μικρές ηλικίες και κάνουν πιο διασκεδαστική την επαφή με τη φυσική ή τη χημεία αργότερα στο σχολείο. Το Μουσείο Πειραμάτων κάθε Κυριακή προσκαλεί τα παιδιά να πειραματιστούν, να έρθουν σε επαφή με περίεργα υλικά και να παίξουν με τα “δύσκολα’’ θέματα της επιστήμης στο νέο του χώρο στον Άγιο Δημήτριο που ήρθε πριν λίγους μήνες να προστεθεί σε αυτόν της Καισαριανής. Η Μαρία Γαβριηλέλλη, υπεύθυνη για τις δράσεις του Μουσείου Πειραμάτων, μας μίλησε για τους στόχους του αλλά και για τον τρόπο που προσεγγίζει τα παιδιά.

Ποιά είναι η φιλοσοφία του μουσείου;
Ο στόχος του Μουσείου Πειραμάτων είναι μέσω των Κυριακάτικων εργαστηρίων να επικοινωνεί την χαρά της επιστήμης στους μικρούς μας φίλους . Έχουμε πολύ μικρούς επιστήμονες ηλικίας 3-5 ετών και μεγαλύτερα παιδιά 6-11 ετών.

Με ποιό τρόπο προσεγγίζετε τα παιδιά;
Ο τρόπος διεξαγωγής των Κυριακάτικων εργαστηρίων και γενικότερα των προγραμμάτων του Μουσείου Πειραμάτων είναι καθαρά βιωματικός. Τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία υλοποίησης των πειραμάτων, δεν παρακολουθούν απλώς κάποιο πείραμα. Χωρίζονται σε μικρές ομαδούλες και εκτελούν τα ίδια τα πειράματα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν και αποκτούν εμπειρίες . Το μότο μας είναι «Ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, όμως κάνω και μαθαίνω».

Ποιές δράσεις είναι οι πιο δημοφιλείς;
Όλες είναι πολύ δημοφιλείς ωστόσο υπάρχει μια προτίμηση στις θετικές επιστήμες, δηλαδή ότι αφορά πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας. Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά και τα πιο αγαπητά από τα παιδιά.

Ποιές ηλικίες ανταποκρίνονται περισσότερο;
Σε όλες τις ηλικίες η χαρά και ο ενθουσιασμός της επιστήμης είναι ίδιος, ωστόσο στα μικρότερα τμήματα με ηλικίες 3-5 ετών τα παιδιά χρειάζονται μια μια μικρή βοήθεια από τους γονείς για να μπουν στο πνεύμα.

Τα ραντεβού του Ιανουαρίου

Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη - εικόνα 2

Το εργαστήρι «Μαγική Χημεία» επιστρέφει στις 21/1 με τον ίδιο ενθουσιασμό αλλά καινούριες χημικές αντιδράσεις και πειράματα χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τα αντιδραστήρια ενός αληθινού χημικού εργαστηρίου.
Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
12:30-14:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους

Στις 28/1 τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών μετατρέπονται σε μικρούς μετεωρολόγους και μέσω των πειραμάτων κατανοούν το μηχανισμό και την αιτία δημιουργίας των καιρικών φαινομένων χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά, ψηφιακά και αναλογικά όργανα.
Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
12:30-14:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση θέσης στα 2107210105, 2107610038, 2109761030 (καθημερινές 8.30 – 16.30).

Όλα τα Κυριακάτικα εργαστήρια διεξάγονται στο νέο παράρτημα του Μουσείου Πειραμάτων στον Άγιο Δημήτριο που λειτουργεί από τέλος Οκτωβρίου.

i Θάλειας 3, Άγιος Δημήτριος, 210-7610038
www.mouseiopeiramaton.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Χώρα των Πουλιών" έρχεται στο Κνωσός

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.

"Ταρτούφος" και "Ερωτόκριτος" στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Τζένη Καρέζη

Ύστερα από συνεχόμενα sold out, οι δύο παραστάσεις επανέρχονται για να συναντήσουν όσους δεν πρόλαβαν κι ακόμη περισσότερους.

"Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" από το Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"

Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.