Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη

Το Μουσείο Πειραμάτων μέσω των Κυριακάτικων εργαστηρίων που διοργανώνει επικοινωνεί την χαρά της επιστήμης στους μικρούς του φίλους ηλικίας 3-11 ετών.

Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη

Το Μουσείο Πειραμάτων μέσω των Κυριακάτικων εργαστηρίων που διοργανώνει επικοινωνεί την χαρά της επιστήμης στους μικρούς του φίλους ηλικίας 3-11 ετών.

Από την Δήμητρα Πέτρου

Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη - εικόνα 1

Τα πειράματα, τα… μαγικά φίλτρα και οι αναμείξεις υλικών γοητεύουν τα παιδιά ήδη από τις μικρές ηλικίες και κάνουν πιο διασκεδαστική την επαφή με τη φυσική ή τη χημεία αργότερα στο σχολείο. Το Μουσείο Πειραμάτων κάθε Κυριακή προσκαλεί τα παιδιά να πειραματιστούν, να έρθουν σε επαφή με περίεργα υλικά και να παίξουν με τα “δύσκολα’’ θέματα της επιστήμης στο νέο του χώρο στον Άγιο Δημήτριο που ήρθε πριν λίγους μήνες να προστεθεί σε αυτόν της Καισαριανής. Η Μαρία Γαβριηλέλλη, υπεύθυνη για τις δράσεις του Μουσείου Πειραμάτων, μας μίλησε για τους στόχους του αλλά και για τον τρόπο που προσεγγίζει τα παιδιά.

Ποιά είναι η φιλοσοφία του μουσείου;
Ο στόχος του Μουσείου Πειραμάτων είναι μέσω των Κυριακάτικων εργαστηρίων να επικοινωνεί την χαρά της επιστήμης στους μικρούς μας φίλους . Έχουμε πολύ μικρούς επιστήμονες ηλικίας 3-5 ετών και μεγαλύτερα παιδιά 6-11 ετών.

Με ποιό τρόπο προσεγγίζετε τα παιδιά;
Ο τρόπος διεξαγωγής των Κυριακάτικων εργαστηρίων και γενικότερα των προγραμμάτων του Μουσείου Πειραμάτων είναι καθαρά βιωματικός. Τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία υλοποίησης των πειραμάτων, δεν παρακολουθούν απλώς κάποιο πείραμα. Χωρίζονται σε μικρές ομαδούλες και εκτελούν τα ίδια τα πειράματα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν και αποκτούν εμπειρίες . Το μότο μας είναι «Ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, όμως κάνω και μαθαίνω».

Ποιές δράσεις είναι οι πιο δημοφιλείς;
Όλες είναι πολύ δημοφιλείς ωστόσο υπάρχει μια προτίμηση στις θετικές επιστήμες, δηλαδή ότι αφορά πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας. Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά και τα πιο αγαπητά από τα παιδιά.

Ποιές ηλικίες ανταποκρίνονται περισσότερο;
Σε όλες τις ηλικίες η χαρά και ο ενθουσιασμός της επιστήμης είναι ίδιος, ωστόσο στα μικρότερα τμήματα με ηλικίες 3-5 ετών τα παιδιά χρειάζονται μια μια μικρή βοήθεια από τους γονείς για να μπουν στο πνεύμα.

Τα ραντεβού του Ιανουαρίου

Σε ένα μουσείο στoν Άγιο Δημήτριο τα παιδιά πειραματίζονται με την επιστήμη - εικόνα 2

Το εργαστήρι «Μαγική Χημεία» επιστρέφει στις 21/1 με τον ίδιο ενθουσιασμό αλλά καινούριες χημικές αντιδράσεις και πειράματα χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τα αντιδραστήρια ενός αληθινού χημικού εργαστηρίου.
Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
12:30-14:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους

Στις 28/1 τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών μετατρέπονται σε μικρούς μετεωρολόγους και μέσω των πειραμάτων κατανοούν το μηχανισμό και την αιτία δημιουργίας των καιρικών φαινομένων χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά, ψηφιακά και αναλογικά όργανα.
Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
12:30-14:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών
Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση θέσης στα 2107210105, 2107610038, 2109761030 (καθημερινές 8.30 – 16.30).

Όλα τα Κυριακάτικα εργαστήρια διεξάγονται στο νέο παράρτημα του Μουσείου Πειραμάτων στον Άγιο Δημήτριο που λειτουργεί από τέλος Οκτωβρίου.

i Θάλειας 3, Άγιος Δημήτριος, 210-7610038
www.mouseiopeiramaton.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η "Πεντάμορφη και το Τέρας" έρχονται στο Μικρό Παλλάς...αλλιώς

Μια μουσικοθεατρική παράσταση από τον Παρασκευά Καρασούλο που κέρδισε την αγάπη μικρών και μεγάλων, επιστρέφει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2023

Το Ίδρυμα Takis οργανώνει ένα Χριστουγεννιάτικο μουσικοκινητικό πρόγραμμα για παιδιά 2-7 ετών

Ένα πρωτότυπο διαδραστικό παραμύθι όπου το μουσείο μετατρέπεται σε παιδικό δωμάτιο και τα παιδιά μεταμορφώνονται σε σύγχρονα και παλιά παιχνίδια γνωρίζοντας έτσι τις βασικές αρχές της μουσικής.

Ζήσε την πιο χριστουγεννιάτικη διαστημική περιπέτεια στην έκθεση "Life in Space"

Μη χάσετε τις διαδραστικές εγκαταστάσεις της εντυπωσιακής έκθεσης "Life in Space" που φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή.

"Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία": Μια περιοδική έκθεση με διαδραστικές προβολές και βιωματικά εργαστήρια

Ένα κινητό μουσείο έβδομης τέχνης μέσα στο ίδιο το σχολείο, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν -με άξονα τις Καλές Τέχνες- τα δικά τους αυτοσχέδια κινηματογραφικά εκθέματα, να αποκτούν εμπειρική γνώση και να διαμορφώνουν την αισθητική τους αντίληψη.

Το Arch Studio Art Space προσφέρει δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν υπό την επίβλεψη της εικαστικού Λουίζας Δημητρίου, γλύπτριας με πάθος και έμπνευση δημιουργικότητας.

"Τα ανάποδα Χριστούγεννα": Η νέα παιδική παράσταση που θα δούμε φέτος στο Christmas Factory

Σε κείμενο Γεράσιμου Ευαγγελάτου, μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν παρουσιάζεται η νέα παραμυθένια ιστορία που θα δούμε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Τα γενέθλια της Ριρίκας": Μια παιδική μουσικοθεατρική παράσταση για τη φιλία από τη Μαρία Κηλαηδόνη

Ένα τρυφερό ταξίδι γεμάτο ζωντανή μουσική, φαντασία και πολύ χιούμορ μας περιμένει στο θέατρο Μεταξουργείο.