10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η Αθήνα διαβάζει, αλλάζει και γιορτάζει! Δείτε το top 10 των δράσεων, πάρτε χαρτί και μολύβι και οργανώστε το πρόγραμμά σας.

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εάν αυτό το Σαββατοκύριακο (22-23/4) ακούσετε στίχους του Διονυσίου Σολωμού και του Τ.Σ. Έλιοτ να απαγγέλλονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και δείτε αποσπάσματα της «Κίχλης» του Γιώργου Σεφέρη να κοσμούν τους πίνακες και τις οθόνες του μετρό, του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος μην απορήσετε... Σε ένα χρόνο η Αθήνα ανακηρύσσεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 και οι βιβλιόφιλοι της πόλης έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν με το παραπάνω την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23/4).

Η πλειάδα εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην πόλη αυτό το σαββατοκύριακο έχουν κεντρικό μήνυμα – και ευχή, θα λέγαμε - «Διαβάζω και αλλάζω», και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αναγνώσεις, ομιλίες, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών αλλά και περιπάτους-ξεναγήσεις σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Δείτε όσες δράσεις μας τράβηξαν την προσοχή και ετοιμαστείτε για ένα σαββατοκύριακο… στην πένα.

Μια «Εστία» γεμάτη συγγραφείς και ιστορίες

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 1

Ένα χορταστικό λογοτεχνικό 7ωρο οργανώνουν οι εκδόσεις Εστία γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Το Σάββατο 22/4, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ., σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της λογοτεχνίας ανεβαίνουν στο βήμα με ομιλίες που, μεταξύ άλλων, αφορούν στη βιογραφία του λογοτέχνη Γιώργου Θεοτοκά, στις μελέτες σε μεταφράσεις του Πλάτωνα μέχρι και στα λυρικά έργα του Στρατή Μυριβήλη. Αναλυτικό πρόγραμμα ομιλιών εδώ.

Βιβλιοπωλείο της «Εστίας», Διδότου 19 και Δελφών, 2103213704

Από το χαρτί… στο πανί

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 2
«Χάππυ Νταίη» (1976) του Παντελή Βούλγαρη

Δύο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου εμπνευσμένες από λογοτεχνικά έργα προβάλει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο, συμμετέχοντας στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Πρόκειται για την βουβή ταινία του Ορέστη Λάσκου «Δάφνις και Χλόη» (1931) και το κοινωνικοπολιτικό «Χάππυ Νταίη» (1976) του Παντελή Βούλγαρη (Κυριακή 23/3, 7 μ.μ. και 9 μ.μ. αντίστοιχα). Η πρώτη, μια ταινία που έκανε παγκόσμια αίσθηση καθώς πρόκειται από τις πρώτες στην ιστορία του κινηματογράφου που περιλαμβάνουν σκηνές γυμνού, είναι βασισμένη στο ομώνυμο βουκολικό ειδύλλιο που έγραψε ο Λόγγος, ένας από τους πρώτους μυθιστοριογράφους του κόσμου το 2ο μ.Χ. αιώνα και η αποκαταστημένη της κόπια αποτελεί το ‘διαμάντι’ της συλλογής της Ταινιοθήκης, ενώ το πολιτικά αλληγορικό φιλμ του Βούλγαρη, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα του, βασίζεται στο διήγημα «Ο λοιμός» (1972) του Αντρέα Φραγκιά και παρουσιάζει αριστουργηματικά τα παιχνίδια εξουσίας που λαμβάνουν χώρα σε ένα ερημονήσι - στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιφρονούντων της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, 2103609695

Εκδήλωση για τον Διονύσιο Σολωμό

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 3

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στον εθνικό ποιητή της χώρας τιμά η Εταιρεία Συγγραφέων με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου το Σάββατο 22/4 στις 7.30 μ.μ. Στην εκδήλωση με θέμα «Διονύσιος Σολωμός: 100 χρόνια από τον θάνατό του» μιλούν οι συγγραφείς Παντελής Μπουκάλας και Μαρία Δεληβορριά και ο ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος, ενώ αποσπάσματα των έργων διαβάζει ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.

Polis Art Café, Αίθριο της Στοάς τού Βιβλίου - Πεσμαζόγλου 5, 2103249588

Μεθυστική ποίηση

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 4

Με ένα ενδιαφέρον πάντρεμα ποίησης και οίνου με ελεύθερη είσοδο διοργανώνουν οι εκδόσεις Γκοβόστη με αφορμή την επανέκδοση του διάσημου ποιητικού έργου «Ρουμπαγιάτ» του Πέρση Ομάρ Καγιάμ, ενός από τους πρώτους κορυφαίους εκπροσώπους της ποίησης και της επιστήμης από την Ανατολή. Το Σάββατο 22/4 στις 12 το μεσημέρι, περίφημα τετράστιχα – ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ που αναφέρονται στο κρασί απαγγέλλονται από την ηθοποιό και ποιήτρια Νάνα Παπαδάκη συνοδεία λευκού και ερυθρού οίνου, διαλεγμένα από την οινολόγο Κωνσταντίνα Μάκρα, δημιουργώντας ένα μεθυστικό εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Βιβλίου.

Βιβλιοπωλείο DE PROFUNDIS, Ζωοδόχου Πηγής 73, 2103815433

Η Οδύσεεια… αλλιώς

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 5

Πως θα σας φαίνεται η ιδέα να μεταμορφωθείτε σε ραψωδό των ομηρικών χρόνων για δύο ώρες; Αν ο εναλλακτικός βιβλιόφιλος μέσα σας συμφωνεί, πάρε μέρος στην πρωτότυπη ανάγνωση της Οδύσσειας που διοργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Κυριακή 23/4 και διαβάστε το ομηρικό έπος… αλλιώς. Από τις 11 π.μ. και με ελεύθερη είσοδο, ο μουσικοσυνθέτης Δρ. Νίκος Ξανθούλης παρουσιάζει στο κοινό τις ραψωδίες η και θ με συνοδεία αρχαίας λύρας και όσοι θέλουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για να αναγνώσουν κι εκείνοι ένα απόσπασμα ως άλλοι ραψωδοί! (Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση).

Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, πληροφορίες - κρατήσεις: 2132144817, 2132144833

Ετοιμάστε τις κάπες σας!

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 6

Οι έφηβοι ηλικίας 13-16 ετών δίνουν ραντεβού στο Athens Comics Library και γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με… σούπερ ήρωες. Η συλλογή που αγγίζει τους 2.500 τίτλους και αποτελείται από ελληνικά comics, αμερικανικά graphic novels, ευρωπαϊκά BD και manga ενθουσιάζει τους φαν της δημοφιλούς τέχνης, ενώ το δωρεάν εργαστήριο (23/4, 12 το μεσημέρι – 2 μ.μ.) δίνει την ευκαιρία στους νέους να εξετάσουν τα θέματα του ρατσισμού, του μίσους, του φανατισμού και της βίας, όπως αυτά θίγονται από τη ματιά των comics. Δηλώσεις συμμετοχής: contact@athenscomicslibrary.gr

Athens Comics Library, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα

«Το βιβλίο μας» έχει κάτι από Ισπανία

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 7

Η ζωή και το έργο του Χιλιανού συγγραφέα και ποιητή Πάμπλο Νερούδα, μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και γίνονται η αφορμή για ένα 4ωρο εργαστήριο γραφής και δημιουργίας με τίτλο «Το βιβλίο μας». Την Παρασκευή 21/4, από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., με έμπνευση μια από τις ιστορίες του Νερούδα από το βιβλίο «Confieso que he vivido», γράφουμε τη δική μας ιστορία, ενώ σειρά έχει η δημιουργική σύνθεση: με τις κατάλληλες οδηγίες αναλαμβάνουμε οι ίδιοι την εικονογράφηση και τη βιβλιοδεσία της ιστορίας μας, δίνοντάς της το προσωπικό μας ύφος. (Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους και ενήλικες με μέσο ή και χαμηλότερο επίπεδο ισπανικών)

Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά 31, 2103634117

Περίπατος με παραμύθια

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 8

Στον φετινό Περίπατο Βιβλίου στην Αθήνα συμμετέχει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με μια βόλτα στα παραμύθια «Της ελιάς το δάκρυ», «Η Αλεξάνδρα, ο Παύλος και το μυστήριο της λίμνης Στυμφαλίας» της Σοφίας Καλαντζάκου και το «Το πετροκάραβο» των Αλίκη Μπαλάσκα και Δημήτρη Φουσέκη με οδηγό την παραμυθού Εύη Γεροκώστα. Η δωρεάν εκδήλωση απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά και γίνεται το Σάββατο 22/4 στις 11.30 π.μ., ενώ σημειώστε ότι για τη συγκεκριμένη μέρα όλες οι εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς θα διατίθενται με 30% έκπτωση. Τέλος, αξίζει να προσθέσετε στο ημερολόγιό σας το επίσης δωρεάν εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης «Out of paper» για ενήλικες, που διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, 210 3418051) και στο οποίο γνωρίζουμε την τέχνη της βιβλιοδεσίας δημιουργώντας το δικό μας χειροποίητο βιβλίο (Πέμπτη 27/04, 04/05 και 11/05, 17:00-19:00).

Κεντρικό Πωλητήριο ΠΙΟΠ City Link, Στοά Σπυρομήλιου, 210 3224923, 210 3225689

Φάρος ανάγνωσης για όλους

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 9

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας τιμά τη σπουδαιότητα των βιβλίων διοργανώνοντας μια ιδιαίτερη συνύπαρξη τυφλών και βλεπόντων αναγνωστών. Την Κυριακή 23/4 από τις 11 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. απολαμβάνουμε στις εγκαταστάσεις του φορέα ατμοσφαιρικό ρεσιτάλ πιάνου από τυφλό πιανίστα, ανάγνωση βιβλίου από τυφλούς και βλέποντες αναγνώστες με την συμμετοχή ηθοποιών, συγγραφέων (τυφλών και βλεπόντων), αλλά και ελεύθερη συζήτηση για το βιβλίο και τη γραφή Μπράιγ. Τέλος, σημειώστε ότι με ελεύθερη είσοδο μπορείτε να ξεναγηθείτε στα στούντιο ηχογράφησης και την βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων, στις εγκαταστάσεις του εκτυπωτικού και Βιβλιοθήκης Braille και στο Μουσείο Αφής, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε και τους τρεις αντίστοιχους εκπαιδευτικούς σταθμούς για να έρθετε σε επαφή με τη γραφομηχανή Braille και να ακούσετε αποσπάσματα audioβιβλίων.

Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Αθηνάς 17, Καλλιθέα. Πληροφορίες - κρατήσεις: 2109415222

Νέο στέκι για τους βιβλιόφιλους

10 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - εικόνα 10

Ευτυχής σύμπτωση ή καλοδουλεμένο μάρκετινγκ; Όπως και να έχει, στις 24/4, μία μέρα μετά την παγκόσμια γιορτή του βιβλίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Σμύρνης ξεκινά και επισήμως τη λειτουργία της έχοντας μαζί της τους καλύτερους οιωνούς, αλλά και… 4.000 τίτλους βιβλίων. Το ανακαινισμένο διώροφο της οδό Αϊδινίου με τον όμορφο κήπο στεγάζει βιβλία που καλύπτουν διαφορετικές θεματικές ενότητες καθώς και αίθουσα υπολογιστών για πρόσβαση σε σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης. Με αναγνώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις να εμπλουτίζουν το μελλοντικό της πρόγραμμα, οι βιβλιόφιλοι δημότες της Νέας Σμύρνης και όχι μόνο μένουν σίγουρα συντονισμένοι…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Σμύρνης, Αϊδινίου 28. Πληροφορίες: 2109310408, 2132025922 & 924 (Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.