Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο «έρχεται» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Έναρξη του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας με ανταλλαγή εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας.

Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο «έρχεται» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Έναρξη του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας με ανταλλαγή εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας.

Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο «έρχεται» στο Μουσείο Ηρακλειδών - εικόνα 1
Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας

Πάνω από 80 εκθέματα του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, που υποδέχεται 3.2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο στους 48.000 τ.μ. χώρους τους στο πάρκο «Ολυμπιακό Πράσινο» μυώντας τους με εκλαϊκευμένο τρόπο στην επιστήμη φέρνει στην Αθήνα, στους δύο χώρους του Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» από το Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018.

Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο «έρχεται» στο Μουσείο Ηρακλειδών - εικόνα 2
Αρχαίος κινέζικος σεισμογράφος

Η έκθεση θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κ.ά., μέσα από ποικίλα ομοιώματα εφευρέσεων. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά.

Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο «έρχεται» στο Μουσείο Ηρακλειδών - εικόνα 3
Αντίγραφο του οδόμετρου του Ήρωνος

Την ίδια στιγμή, από τον Οκτώβριο 2017 έως και το Μάρτιο 2018, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο την έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων», σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (μια επιστημονική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1993, με σκοπό να καλλιεργήσει την επιστημονική έρευνα και να διαδώσει τις ιστορικές γνώσεις γύρω απ’ τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων, μέχρι και το Βυζάντιο) και με επιστημονικό σύμβουλο τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόση Π. Τάσιο.

Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο «έρχεται» στο Μουσείο Ηρακλειδών - εικόνα 4
Μακέτα προϊστορικής οικίας στο Ακρωτήρι της Θήρας

Η έκθεση θα παρουσιάσει τις αντιπροσωπευτικότερες αρχαιοελληνικές τεχνολογικές κατακτήσεις σε τομείς όπως η ναυπηγική, η μηχανολογία, οι επικοινωνίες, η οικοδομική, οι τέχνες, κ.ά., μέσα από πρωτότυπα ομοιώματα και εποπτικό υλικό (μεταξύ των οποίων και βίντεο που παρουσιάζουν τη λειτουργία τους).

Σημαντική θέση μεταξύ των εκθεμάτων θα έχει η λειτουργική ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σε τριπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό, από πλεξιγκλάς, μπρούντζο και αλουμίνιο, η οποία θα κατασκευαστεί ειδικά για το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την επιστημονική επίβλεψη των καθηγητών Δρ. Κυριάκου Ευσταθίου και Δρ. Γιάννη Σειραδάκη.

Επιπλέον, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και δυο αντίγραφα ιστορικών αρχαιοελληνικών ναυαγίων, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου και του Δήμου Σάμου.

Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο «έρχεται» στο Μουσείο Ηρακλειδών - εικόνα 5
Ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Η ανταλλαγή των δυο εκθέσεων ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι παρουσία θεσμικών φορέων της Ελλάδας και της Κίνας, γίνεται με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μέσω της αμοιβαίας γνωριμίας και ανάδειξης της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς τους και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.

Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο «έρχεται» στο Μουσείο Ηρακλειδών - εικόνα 6
Ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών Παύλος Φύρος

Οι παρευρισκόμενοι μίλησαν για τις παράλληλες πορείες των δύο λαών κατά την αρχαιότητα και τα κοινά τους σημεία, ειδικά ως προς τον τρόπο που επηρέασαν με τα επιτεύγματά τους την ευρύτερη περιοχή τους. Τη συμφωνία για την ανταλλαγή των εκθέσεων χαιρέτισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών Παύλος Φύρος δήλωσε ότι «Οι δυο πολιτισμοί μας ήταν καθοριστικοί στην εξέλιξη του ανθρώπου στον αντίστοιχο χώρο τους. (...) Το μόνο λυπηρό είναι το ότι οι δυο λαοί ήταν τόσο μακριά ο ένας από τον άλλον γεωγραφικά. Φανταστείτε πού θα βρισκόμαστε σήμερα εάν οι δυο πολιτισμοί είχαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν μαζί και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες στο πέρασμα όλων αυτών των αιώνων!»

Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο «έρχεται» στο Μουσείο Ηρακλειδών - εικόνα 7
Ο επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης ΕΥΡΗΚΑ Θεοδόσης Π. Τάσιος

Ο επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης ΕΥΡΗΚΑ, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόσης Π. Τάσιος επεσήμανε για το πώς και στην ελληνική και στην κινεζική μυθιστορία οι θεοί είχαν ανάγκη τους ανθρώπους για να σηκώσουν το βάρος του ουρανού, ενώ έκλεισε με την «ιστορικώς σημαντικότατη σύμπτωση φιλοσοφικών ιδεών μεταξύ του Μο Τσε (§41-42) και του Αριστοτέλη (Η.Ν. 1169b,7): «Ο Σπουδαίος (“junzi” κατά τον κομφουκικό όρο) θεωρεί τον φίλο-του σαν τον ίδιο-του τον εαυτό», εμπνέει και την Ελληνο-Σινική Φιλία!».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Γνωρίστε τους καλλιτέχνες του κόσμου στο "Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης"

Βόλτες στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη, την Πινακοθήκη Γκίκα, αλλά και σε ατελιέ μεγάλων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Ροβινσώνας Κρούσος" στο Μέγαρο από την Τατιάνα Λύγαρη

Η προπώληση για την συναρπαστική μουσικοθεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια έχει ήδη αρχίσει.

Πολύχρωμα πειράματα για μικρούς και μεγάλους επιστήμονες

Οι δραστηριότητες του Μουσείου Πειραμάτων περιλαμβάνουν από πολύχρωμα πειράματα και δεινόσαυρους, μέχρι αληθινά πειράματα Χημείας και κατανόηση των καιρικών φαινομένων.

"Θεατροπαιχνιδίσματα στο μαγικό βαγόνι" της Αμαξοστοιχίας Ρουφ

Ένα ταξίδι στο χρόνο, το παιχνίδι και τη γνώση μέσα από τους φανταστικούς κόσμους της μυθολογίας, της λογοτεχνίας, των λαϊκών παραμυθιών και των εθίμων.

"Η Χώρα των Πουλιών" έρχεται στο Κνωσός

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.