Θέλετε να γνωρίσετε τα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας;

Επισκεφθείτε το σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη για να γνωρίσετε τα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας ως τις 26 Φεβρουαρίου.

Θέλετε να γνωρίσετε τα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας;

Επισκεφθείτε το σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη για να γνωρίσετε τα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας, από 5 έως 26 Φεβρουαρίου.

Θέλετε να γνωρίσετε τα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας; - εικόνα 1

Αποκριάτικες παραδοσιακές φορεσιές, μάσκες, φωτογραφίες και κείμενα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας περιμένουν τους επισκέπτες του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Αυτοτελώς παρουσιάζονται τα εκθέματα του μουσείου έτσι ώστε να μπορεί κανείς να παρατηρήσει και την πιο μικρή λεπτομέρεια σε ένα σκηνικό που τους προσδίδει ιδιαίτερη ζωντάνια. Μερικές από τις φορεσιές που θα έχει κανείς την ευκαιρία να γνωρίσει είναι ο Κορδελάτος, η Μπούλα και ο Γενίτσαρος. Οι συγκεκριμένες φορεσιές αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης, το οποίο συνοδεύει έθιμα από το παρελθόν κατά την διάρκεια των αποκριάτικων εορτών, που συνεχίζουν να υφίστανται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Θέλετε να γνωρίσετε τα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας; - εικόνα 2

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 12.00 η Ζωή Μάργαρη, ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών θα κάνει μια διάλεξη με τίτλο «Tούτες οι μέρες το ’χουνε, τούτες οι εβδομάδες, για να χορεύουν τα παιδιά να χαίροντ’ οι μανάδες». Επίσης, θα παρουσιαστούν εθιμικά χορευτικά δρώμενα της ελληνικής Αποκριάς. Η έκθεση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες
Αγγελική Χατζημιχάλη 6, Πλάκα | Τηλ: 210-3243987 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00-14:00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Χώρα των Πουλιών" έρχεται στο Κνωσός

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.

"Ταρτούφος" και "Ερωτόκριτος" στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Τζένη Καρέζη

Ύστερα από συνεχόμενα sold out, οι δύο παραστάσεις επανέρχονται για να συναντήσουν όσους δεν πρόλαβαν κι ακόμη περισσότερους.

"Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" από το Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"

Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.