Κινεζική Πρωτοχρονιά στο ΚΠΙΣΝ

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλωσορίζει τη χρονιά του Πετεινού το σαββατοκύριακο 28-29/1.

Κινεζική Πρωτοχρονιά στο ΚΠΙΣΝ

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιμένει τους επισκέπτες του για να αλλάξουν ξανά χρόνο, αυτή τη φορά πρόκειται για την Κινεζική Πρωτοχρονιά που γιορτάζεται ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο 28-29/1 με πρωτότυπες θεματικές εκδηλώσεις, αποχαιρετώντας έτσι τον Ιανουάριο και καλωσορίζοντας τη χρονιά του Πετεινού.

Κινεζική Πρωτοχρονιά στο ΚΠΙΣΝ - εικόνα 1

Ο «Χορός του Δράκου» το Σάββατο 28/1 θα καθηλώσει τους μικρούς επισκέπτες σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι όπου θα δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο δράκο από γυαλιστερά χαρτόνια. Παράλληλα η ταινία δράσης «Ο Δράκος» (2011) παρουσιάζει έναν Ασιάτη Σέρλοκ Χολμς. Την σκυτάλη παίρνει την Κυριακή η ταινία για τις κλασικές κινέζικες πολεμικές τέχνες «The Grandmaster» (2013). Χαρακτηριστικό σημείο της γιορτής είναι το παραδοσιακό κινέζικο φαναράκι, που θα κατασκευάσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες με χρωματιστά χαρτιά για να τους συντροφεύσει στο αισιόδοξο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Επίσης, όλες οι εκδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας του μήνα συνεχίζονται ανελλιπώς και η είσοδος σε αυτές είναι ελεύθερη.

Ζωγραφίζοντας το πρόσωπο του διπλανού τους οι μικρότεροι επισκέπτες θα αναπτύξουν τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές τους δεξιότητες σε μια εκδήλωση που φέρνει κοντά παιδιά με ή χωρίς αναπηρία 26/1. Στη συνέχεια θα μάθουν τις τεχνικές της κινούμενης εικόνας, με μοναδικό εργαλείο πολύχρωμους φακούς «Ο φακός που έγινε μολύβι» 27/1. Οι μεγαλύτεροι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την οικολογική διαχείριση του κήπου τους «Κηπουρική για ενήλικες» 23/1 καθώς επίσης και για τα χαρακτηριστικά των Μεσογειακών προϊόντων «Μαθαίνω και καλλιεργώ τα φυτά της μεσογειακής και υγιεινής διατροφής» 24/1. Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μαθήματα παραδοσιακών χορών «Εργαστήριο παραδοσιακού χορού για ενήλικες» 27/1. Η εβδομάδα αυτή περιλαμβάνει και διαλέξεις: «Σχεδιάζοντας το σύγχρονο τοπίο» 25/1, «Οι μορφές της γλυπτικής του 20ου & 21ου αιώνα» 26/1 και «Internet of Things» 25/1.

Κινεζική Πρωτοχρονιά στο ΚΠΙΣΝ - εικόνα 2

Η μουσική όπως πάντα συντροφεύει τις δραστηριότητες του ΚΠΙΣΝ. Jazz και rock μελωδίες γεμίζουν το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) με τους Ανδρέα Πολυζωγόπουλου 27/1, Acid Baby Jesus 28/1 και τους Blue Chord 29/1. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κινηματογραφικές προβολές: «Χαίρε Καίσαρ!» 28/1, η «Δεσποινίς Διευθυντής» 29/1 και «Rango» 29/1. Και για τη μετακίνηση των επισκεπτών το Shuttle Bus, είναι εντελώς δωρεάν. Καθημερινά, 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης προσφέρεται δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών προς και από το ΚΠΙΣΝ.

Αναλυτικά, το διήμερο για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνει:

Δραστηριότητες για παιδιά

«Ο χορός του δράκου»
Σάββατο 28/1, 17.00-19.00, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Το κινέζικο Νέο Έτος είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα που τιμάται με πολυήμερους εορτασμούς. Δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να μάθουν την κινέζικη παράδοση και να διασκεδάσουν δημιουργικά. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μαριέττα Καλλονά & Μύρνα Εσκαλάντε, εικαστικοί. Για παιδιά 4-8 ετών. Έως 40 συμμετοχές.

Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

Χάρτινα πυροτεχνήματα
Κυριάκη 29/1, 17.00-19.00, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Με αφορμή λοιπόν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, είναι όλοι προσκεκλημένοι σε ένα εργαστήριο για να φτιάξουν έναν δράκο-αετό, με γυαλιστερό χαρτόνι και χαρτιά που θα χρωματίσουν μαζί, και να τον δουν να ζωντανεύει και να πετάει. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μαριέττα Καλλονά & Μύρνα Εσκαλάντε, εικαστικοί. Έως 40 συμμετοχές.

Προβολές ταινιών

Ο Δράκος (2011)
Σάββατο 28/1, 19.30, ΦΑΡΟΣ
Πρώην άσος των πολεμικών τεχνών, που αποφάσισε να κάνει μια καινούρια αρχή ως φιλήσυχος αγρότης, έρχεται αντιμέτωπος με δύο σεσημασμένους εγκληματίες, από τους πλέον καταζητούμενους στην Κίνα του 1917. Σκηνοθεσία: Peter Ho-Sun Chan.

The Grandmaster (2013)
Κυριάκη 29/1, 19.30, ΦΑΡΟΣ
Η ιστορία του Ip Man στην Κίνα της δεκαετίας του ’30, οι διχαστικές διαμάχες ανάμεσα στις αντίπαλες σχολές πολεμικών τεχνών της πατρίδας του και η γέννηση ενός θρύλου του kung fu, πριν καν γίνει ο δάσκαλος του Bruce Lee. Σκηνοθεσία: Kar-Wai Wong.

Οι ευρύτερες δράσεις του ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνουν:

Δραστηριότητες για παιδιά

«Δημιουργούμε ΟΛΟΙ μαζί Τέχνη - Η φάτσα σου στην μπλούζα μου»
Πέμπτη 26/1, 17.30 - 19.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ
Εργαστήρια για παιδιά με ή χωρίς αναπηρία. Άσπρα βαμβακερά T-shirt θα περιμένουν τα παιδιά στους πάγκους εργασίας. Πάνω σε αυτά, με ειδικά χρώματα για υφάσματα, θα σχεδιάσουν και θα ζωγραφίσουν το πορτρέτο του διπλανού τους. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, εικαστικός Ελισάβετ Χελιδώνη, εικαστικός, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Έως 20 συμμετοχές – Για παιδιά 12-22 ετών.

«Ο φακός που έγινε μολύβι»
Παρασκευή 27/1, 18.00-20.00, 360 ROOM
Ένα εργαστήρι κινούμενης εικόνας στο σκοτάδι, όπου τα παιδιά θα σκιτσάρουν και θα χρωματίσουν αποκλειστικά και μόνο με το φως. Χρησιμοποιώντας φακούς διαφόρων χρωμάτων, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τις δικές τους φωτεινές ζωγραφιές, στις οποίες θα δώσουν κίνηση και πνοή μέσα από την τεχνική του stop motion. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Exile Room/Μπάμπης Αλεξιάδης, animator & media artist. Έως 20 συμμετοχές – Για παιδιά 7-11 ετών.

Δραστηριότητες για ενήλικες

«Κηπουρική για ενήλικες» (Τμήμα Προχωρημένων)
Δευτέρα 23/1, 18.30 - 20.30, MULTIMEDIA ROOM
Για εκείνους που αναζητούν ακόμα πιο εξειδικευμένες γνώσεις στην κηπουρική, στο εργαστήριο αυτό περιγράφονται οι εργασίες του κήπου κάθε μήνα, με έμφαση
στον οικολογικό τρόπο διαχείρισης. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αντρέας Μπαρμπούτσης, γεωπόνος - αρχιτέκτων τοπίου.

«Μαθαίνω και καλλιεργώ τα φυτά της μεσογειακής και υγιεινής διατροφής»
Τρίτη 24/1, 18.00 - 21.00, ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Η Μεσόγειος, με το ιδιαίτερο κλίμα και τη βιοποικιλότητά της, αποτελεί μία περιοχή όπου καλλιεργούνται και καταναλώνονται υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ορέστης Δαβίας, βιολόγος - ερευνητής Παναγιώτης Παπαδόπουλος, γεωπόνος - σύμβουλος βιολογικής γεωργίας Μιχάλης Γκολιομύτης, λέκτορας τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του ΓΠΑ.

Διάλεξη: «Σχεδιάζοντας το σύγχρονο τοπίο»
Τετάρτη 25/1, 18.00-20.00, ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο σήμερα, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του; Αυτή η σειρά διαλέξεων επικεντρώνεται σε τέσσερις ιδιότητες του ΚΠΙΣΝ ως νέου έργου αρχιτεκτονικής τοπίου: τη διαμόρφωση και λειτουργία ενός εκτεταμένου Πάρκου, την εγγύτητα με τη θάλασσα, τη διαμόρφωση ενός κτιρίου-τοπίου και την αποκατάσταση τοπίου που πραγματοποιήθηκε με την κατασκευή του έργου. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ελένη Τσιριντάνη, αρχιτέκτων (ΕΜΠ) - αρχιτέκτων Τοπίου (M.L.A. UPC).

«Internet of things»
Τετάρτη 25/1, 18.00-20.00, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Ένα δίκτυο που ‘επικοινωνεί’ το πάντρεμα του φυσικού χώρου με τον ψηφιακό κόσμο. Το Internet of Things είναι ο χώρος όπου ο προγραμματισμός παντρεύεται με τα αντικείμενα και δημιουργεί ένα εντελώς νέο και διαφορετικό περιβάλλον καινοτομίας, στο σπίτι, στον δρόμο, στην πόλη. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: SocialInnov/Μάγκυ Κοντού, developer, UI/UX designer. Έως 20 συμμετοχές.

Διάλεξη: «Οι μορφές της γλυπτικής του 20ού & 21ου αιώνα»
Ερωτισμός | Kοινωνικός και Θεραπευτικός ρόλος | "Το τέλος του 20ου αιώνα" | Memento mori | Αρχείο
Πέμπτη 26/1, 18.30-20.30, ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Η γλυπτική ως τον 20ό αιώνα καθοριζόταν από τον όγκο, το μάρμαρο, τη μνημειακότητα και την ομορφιά. Μέσα από θεματικές ενότητες οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις δημιουργίες πολλών καλλιτεχνών, όπως A.Rodin, C.Brancusi, M.Duchamp, A.Calder, Takis, C.Oldenburg, A.Warhol, J.Kounellis, D.Flavin, J.Turrell, L.Bourgeois, B.Nauman, Ν.Κεσσανλής, Β.Κανιάρης, M.Hatoum, Chryssa, κ.α. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Χριστίνα Πετρηνού, ιστορικός τέχνης.

Εργαστήριο παραδοσιακού χορού για ενήλικες
Παρασκευή 27/1, 11.00-12.30, ΦΑΡΟΣ
Η διατήρηση των παραδοσιακών χορών αποτελεί και το έναυσμα του εργαστηρίου αυτού. Μέσα από τη διδασκαλία του χορού οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ποικίλες λαογραφικές πληροφορίες, ενώ παράλληλα τονώνουν την αίσθηση της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου». Έως 30 συμμετοχές.

Jazz Διαχρονίες

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
Παρασκευή 27/1, 20.30, ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Αρχικά ασχολήθηκε με τη ροκ και μπλουζ μουσική, στη συνέχεια τον συνεπήρε η τζαζ, στην οποία και αφοσιώθηκε με τις σπουδές του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά από σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες και διακρίσεις στον χώρο της μουσικής, το 2014 δημιούργησε το νέο του σχήμα με το οποίο, έναν χρόνο μετά, κυκλοφόρησε το Anicca, ένα άλμπουμ που αποτελείται από δικές του συνθέσεις. Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα, ηλεκτρονικά, φλικόρνο. Κωστής Χριστοδούλου: Rhodes ηλεκτρικό πιάνο, synths. Aντώνης Μαράτος: ηλεκτρικό μπάσο. Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης: ντραμς, κρουστά.

Music Escapades

Κινεζική Πρωτοχρονιά στο ΚΠΙΣΝ - εικόνα 3

Acid Baby Jesus
Σάββατο 28/1, 21.00, ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Με μία κασέτα δικής τους παραγωγής πίσω στο 2010, δύο ολοκληρωμένους δίσκους και τρία EP στην αμερικανική Slovenly και αλλεπάλληλες περιοδείες σε όλο τον κόσμο στο ενεργητικό τους, οι Acid Baby Jesus έχουν ήδη καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και περιπετειώδη νέα psych/punk/garage σχήματα διεθνώς. Νώντας Παππάς: φωνή, κιθάρα. Μάρκος Μαζαράκης: φωνή, τύμπανα. Τηλέμαχος Στρόνης: φωνή, μπάσο. Dale MacDonald: κιθάρα.

Schoolwave Unplugged

Blue Chord
Κυριακή 29/1, 15.00-17.00, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Ιανουάριος και τα μαθητικά συγκροτήματα του Schoolwave δεν σταματούν να ζωντανεύουν το ΚΠΙΣΝ ερμηνεύοντας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς τα τραγούδια που παρουσιάζουν στο ετήσιο φεστιβάλ. Την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου το κοινό θα απολαύσει τους Blue Chord.

Park Your Cinema | ΤΕΥΧΟΣ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

«Χαίρε, Καίσαρ!» (2016)
Σάββατο 28/1, 19.30, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΛΣ
Διάσημος σταρ και πρωταγωνιστής θρησκευτικού peplum που βρίσκεται σε στάδιο γυρισμάτων πέφτει θύμα απαγωγής από κομουνιστές σεναριογράφους, στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50. Σκηνοθεσία: Ethan Coen, Joel Coen

Park Your Cinema | FINOS FILM: Ο ΜΥΘΟΣ - ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεσποινίς Διευθυντής» (1964)
Κυριακή 29/01, 19.30, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΛΣ
Οι Ασημάκης Γιαλαμάς και Κώστας Πρετεντέρης μεταφέρουν στο σινεμά την ομώνυμη θεατρική τους επιτυχία, με πρωταγωνίστρια την μεγάλη star της Finos, την Τζένη Καρέζη. Πρωταγωνιστούν: Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Λίλη Παπαγιάννη, Ελένη Ζαφειρίου, Δημήτρης Νικολαΐδης, Νίτσα Μαρούδα, Γιάννης Βογιατζής, Κώστας Καρράς.

Προβολές για Παιδιά

«Rango» (2011)
Κυριακή 29/1, 17.30, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΛΣ
Ο χαμαιλέοντας Rango χάνεται στην έρημο της Άγριας Δύσης και κινδυνεύει να γίνει θήραμα του κάθε καταδιωκτικού πτηνού. Ευτυχώς ή δυστυχώς, θα καταλήξει σε μια αφιλόξενη πόλη ζώων, οι κάτοικοι της οποίας έχουν ανάγκη από έναν ήρωα. Σκηνοθεσία: Gore Verbinski. Προβολή με ελληνική μεταγλώττιση.

INFO
Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 17674
Τηλ: 216-8091000
Web: www.snfcc.org/?lang=el

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.