Τα παιδιά μαθαίνουν την αλληλεγγύη

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης η έκθεση «Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς».

Τα παιδιά μαθαίνουν την αλληλεγγύη

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης η έκθεση «Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς». 122 ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα παιδιών συναπαρτίζουν την έκθεση υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης και Αντιπροέδρου του Μουσείου Ίριδας Κρητικού. Στο πλαίσιο της δράσης «Φροντίζω με Τέχνη» που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζεται η έκθεση αυτή, αφιερωμένη στην πολυτιμότητα της συνύπαρξης.

Τα παιδιά μαθαίνουν την αλληλεγγύη - εικόνα 1

Η έκθεση περιστρέφεται γύρω από την έννοια της φροντίδας που ξεκινάει από το ίδιο το άτομο και επεκτείνεται στην οικογένεια, στους φίλους, στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, στο αστικό και φυσικό περιβάλλον και σε ολόκληρο τον πλανήτη με ένα κύκλο δράσεων που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Η δράση προσδοκά να εμφυσήσει μέσω της τέχνης το ιδανικό της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ακολουθώντας την πορεία από το άτομο προς το σύνολο η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις βασικές ενότητες: Φροντίζω τη σωματική, ψυχική, πνευματική και δημιουργική υγιεινή του εαυτού μου, Φροντίζω την οικογένεια και την τρίτη ηλικία, Φροντίζω την πόλη και το περιβάλλον και Φροντίζω τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ενώ σε κάθε ενότητα αντιπαραβάλλεται και μία εικόνα αντι-φροντίδας και οι επιπτώσεις αυτής. Καταλυτικό σημείο της περιήγησης είναι η προβολή έργων αφιερωμένων στα σύμβολα της ζωής και των αναζητήσεων του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ που επικοινωνούν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της έκθεσης.

Τα παιδιά μαθαίνουν την αλληλεγγύη - εικόνα 2

Σε ρόλο δασκάλου τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που συμμετέχουν στα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου και οι απόφοιτοι του θα διδάξουν σε άτομα τρίτης ηλικίας και όλους τους ενήλικες επισκέπτες των εγκαινίων λίγα πράγματα για την τέχνη της ζωγραφικής, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου από τις 12:00 έως και τις 14:00, σε δύο εργαστήρια δημιουργικής ζωγραφικής έκφρασης με θέμα τον «Μικρό Πρίγκιπα». Σε ευρύτερο πλαίσιο, πραγματοποιούνται σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν 2.000 παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού.

Τα παιδιά μαθαίνουν την αλληλεγγύη - εικόνα 3

Ειδικό πρόγραμμα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς με την μετατροπή συγκεκριμένων έργων σε ανάγλυφα και τρισδιάστατα εκθέματα καθώς και επιλεγμένων κειμένων σε μορφή Braille, συμβάλλοντας στη δημιουργική συμμετοχή και συνεργασία παιδιών Νηπιαγωγείου και μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού ομάδων βλεπόντων και ΑμΠΟ.

Τα παιδιά μαθαίνουν την αλληλεγγύη - εικόνα 4

Όλοι οι επισκέπτες από 3 ετών θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια με αφορμή τα εκθέματα στα ελληνικά και στα αγγλικά. Για τα σχολεία που δεν μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση το Μουσείο πραγματοποιεί σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο περιβάλλον του σχολείου σε παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού, ενώ η «Μουσειοσκευή», ένα κινητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα δανείζεται σε σχολεία και φορείς στην περιφέρεια.

Τα παιδιά μαθαίνουν την αλληλεγγύη - εικόνα 5

Λίγα λόγια για το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό Σωματείο μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών και του International Committee of Museums. Σκοπός του Μουσείου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών.

INFO
Διεύθυνση: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα
Τηλ: 210-3312621, 210-3312750
Εγκαίνια: 11:00
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο, 10:00 - 14:00 / Κυριακή, 11:00 - 14:00
Links: www.childrensartmuseum.gr
www.facebook.com/MouseioEllinikisPaidikisTechnis
www.youtube.com/user/childrensartmuseumgr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πολύχρωμα πειράματα για μικρούς και μεγάλους επιστήμονες

Οι δραστηριότητες του Μουσείου Πειραμάτων περιλαμβάνουν από πολύχρωμα πειράματα και δεινόσαυρους, μέχρι αληθινά πειράματα Χημείας και κατανόηση των καιρικών φαινομένων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

"Θεατροπαιχνιδίσματα στο μαγικό βαγόνι" της Αμαξοστοιχίας Ρουφ

Ένα ταξίδι στο χρόνο, το παιχνίδι και τη γνώση μέσα από τους φανταστικούς κόσμους της μυθολογίας, της λογοτεχνίας, των λαϊκών παραμυθιών και των εθίμων.

"Η Χώρα των Πουλιών" έρχεται στο Κνωσός

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.