Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έχοντας κλείσει 150 χρόνια λειτουργίας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έχοντας κλείσει 150 χρόνια λειτουργίας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες γεμάτο μουσική και δημιουργικότητα.

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - εικόνα 1

Ξεκινώντας με μουσικές εκδηλώσεις, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 στην αίθουσα του Βωμού θα ακουστούν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από την Ελλάδα και την Ευρώπη με το Χορωδιακό και Ορχηστρικό Σύνολο του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο). Μουσική διεύθυνση: Ελένη Αναστασιάδου & Παναγιώτα Γκόφα. (Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου).

Το μουσικό πρόγραμμα συνεχίζεται την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 14:00 και πάλι στην αίθουσα του Βωμού, σε μια συναυλία για την υποδοχή του νέου έτους όπου θα ερμηνευτούν έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Φράντς Σούμπερτ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Ελευθέριου Καλκάνη, Παναγιώτη Καρούσου και γνωστά επετειακά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Σολίστ: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο, Βασίλης Ασιμακόπουλος, μπάσος. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης, συνθέτης, αρχιμουσικός. Συμμετέχουν οι μουσικοί του Ωδείου Μάνδρας «Ε. Καλκάνης». (Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου).

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - εικόνα 2

Το μουσείο προσφέρει και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες: «Ταξιδεύοντας στον χρόνο με τον Οδυσσέα», την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου ώρα 11:30-13:00 για παιδιά 6-8 ετών και την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου ώρα 11:30-13:00 για παιδιά 9-12 ετών, οι μικροί επισκέπτες θα περιηγηθούν στην έκθεση «Οδύσσειες», θα συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες ,στο πλαίσιο του εργαστηρίου και θα φτιάξουν το δικό τους ημερολόγιο εμπνεόμενοι από σχετικά εκθέματα. (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 213-2144891 Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου).

Επόμενη εκπαιδευτική δράση το «Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο»: ζωγραφίζουμε με τους καλλιτέχνες την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 13:30-15:30, με τον εικαστικό Χαρίτωνα Μπεκιάρη και την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, ώρα 13:30-15:30, με τον εικαστικό Δημήτρη Σαρασίτη. Πρόκειται για ένα συμμετοχικό εργαστήρι ζωγραφικής στις αίθουσες των γλυπτών, πυγή έμπνευσης τα αρχαία έργα τέχνης αλλά και το ίδιο το κτίριο του Μουσείου. Τα υλικά παρέχονται από το μουσείο αλλά κανείς μπορεί να φέρει και τα δικά του εφόδια. (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες).

Περιηγήσεις στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες»
Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00, οι αρχαιολόγοι και επιμελητές της έκθεσης θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στις θάλασσες της Μεσογείου, αναζητώντας το κοινό αποτύπωμα του ανθρώπου στους αιώνες και τους πολιτισμούς (Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες).

«Μουσική ξενάγηση»
Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου στις 11:00 και 13:00, για οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών, ένας μουσικός περίπατος περιμένει όλη την οικογένεια στις αίθουσες του μουσείου. Ο μουσικός ερευνητής Δρ Νίκος Ξανθούλης θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους εκθέματα του μουσείου, που αποκαλύπτουν πτυχές του κόσμου της αρχαίας ελληνικής μουσικής και θα ζωντανέψει με τη συνοδεία αρχαίας λύρας ήχους και ύμνους που κάποτε μπορεί να είχαν ακουστεί δίπλα στα αρχαία έργα. (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 213-2144891. Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου)

Τέλος, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 11:00-13:00, για τα παιδιά 9-13 ετών θα γίνει το «Μουσικό εργαστήρι ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΣΜΑΤΑ». Όσα παιδιά αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και μελωδίες και να δοκιμάσουν τις μουσικές τους ικανότητες. Με αντικείμενα από τη φύση, κρουστά όργανα της αρχαιότητας και τη φωνή, θα δημιουργηθεί ένα μικρό μουσικό σύνολο που θα ερμηνεύσει τα τραγούδια των αρχαίων σε μια συναυλία-έκπληξη για τους υπόλοιπους επισκέπτες του μουσείου. Μουσική εκγύμναση: Δρ Νίκος Ξανθούλης. (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 213-2144891. Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου)

Και στο πωλητήριο του ΤΑΠ, το φετινό γούρι είναι εμπνευσμένο από την αρχαία τριήρη, αιώνιο σύμβολο των θαλάσσιων δρόμων και της ανθρώπινης αναζήτησης. Το γούρι συνδέεται με την έννοια «ταξίδι», όπως αποδίδεται στην έκθεση «Οδύσσειες» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213-2144800
Site: www.namuseum.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".