Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έχοντας κλείσει 150 χρόνια λειτουργίας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έχοντας κλείσει 150 χρόνια λειτουργίας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες γεμάτο μουσική και δημιουργικότητα.

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - εικόνα 1

Ξεκινώντας με μουσικές εκδηλώσεις, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 στην αίθουσα του Βωμού θα ακουστούν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από την Ελλάδα και την Ευρώπη με το Χορωδιακό και Ορχηστρικό Σύνολο του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο). Μουσική διεύθυνση: Ελένη Αναστασιάδου & Παναγιώτα Γκόφα. (Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου).

Το μουσικό πρόγραμμα συνεχίζεται την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 14:00 και πάλι στην αίθουσα του Βωμού, σε μια συναυλία για την υποδοχή του νέου έτους όπου θα ερμηνευτούν έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Φράντς Σούμπερτ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Ελευθέριου Καλκάνη, Παναγιώτη Καρούσου και γνωστά επετειακά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Σολίστ: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο, Βασίλης Ασιμακόπουλος, μπάσος. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης, συνθέτης, αρχιμουσικός. Συμμετέχουν οι μουσικοί του Ωδείου Μάνδρας «Ε. Καλκάνης». (Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου).

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - εικόνα 2

Το μουσείο προσφέρει και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες: «Ταξιδεύοντας στον χρόνο με τον Οδυσσέα», την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου ώρα 11:30-13:00 για παιδιά 6-8 ετών και την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου ώρα 11:30-13:00 για παιδιά 9-12 ετών, οι μικροί επισκέπτες θα περιηγηθούν στην έκθεση «Οδύσσειες», θα συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες ,στο πλαίσιο του εργαστηρίου και θα φτιάξουν το δικό τους ημερολόγιο εμπνεόμενοι από σχετικά εκθέματα. (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 213-2144891 Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου).

Επόμενη εκπαιδευτική δράση το «Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο»: ζωγραφίζουμε με τους καλλιτέχνες την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 13:30-15:30, με τον εικαστικό Χαρίτωνα Μπεκιάρη και την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, ώρα 13:30-15:30, με τον εικαστικό Δημήτρη Σαρασίτη. Πρόκειται για ένα συμμετοχικό εργαστήρι ζωγραφικής στις αίθουσες των γλυπτών, πυγή έμπνευσης τα αρχαία έργα τέχνης αλλά και το ίδιο το κτίριο του Μουσείου. Τα υλικά παρέχονται από το μουσείο αλλά κανείς μπορεί να φέρει και τα δικά του εφόδια. (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες).

Περιηγήσεις στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες»
Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00, οι αρχαιολόγοι και επιμελητές της έκθεσης θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στις θάλασσες της Μεσογείου, αναζητώντας το κοινό αποτύπωμα του ανθρώπου στους αιώνες και τους πολιτισμούς (Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες).

«Μουσική ξενάγηση»
Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου στις 11:00 και 13:00, για οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών, ένας μουσικός περίπατος περιμένει όλη την οικογένεια στις αίθουσες του μουσείου. Ο μουσικός ερευνητής Δρ Νίκος Ξανθούλης θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους εκθέματα του μουσείου, που αποκαλύπτουν πτυχές του κόσμου της αρχαίας ελληνικής μουσικής και θα ζωντανέψει με τη συνοδεία αρχαίας λύρας ήχους και ύμνους που κάποτε μπορεί να είχαν ακουστεί δίπλα στα αρχαία έργα. (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 213-2144891. Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου)

Τέλος, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 11:00-13:00, για τα παιδιά 9-13 ετών θα γίνει το «Μουσικό εργαστήρι ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΣΜΑΤΑ». Όσα παιδιά αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και μελωδίες και να δοκιμάσουν τις μουσικές τους ικανότητες. Με αντικείμενα από τη φύση, κρουστά όργανα της αρχαιότητας και τη φωνή, θα δημιουργηθεί ένα μικρό μουσικό σύνολο που θα ερμηνεύσει τα τραγούδια των αρχαίων σε μια συναυλία-έκπληξη για τους υπόλοιπους επισκέπτες του μουσείου. Μουσική εκγύμναση: Δρ Νίκος Ξανθούλης. (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 213-2144891. Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου)

Και στο πωλητήριο του ΤΑΠ, το φετινό γούρι είναι εμπνευσμένο από την αρχαία τριήρη, αιώνιο σύμβολο των θαλάσσιων δρόμων και της ανθρώπινης αναζήτησης. Το γούρι συνδέεται με την έννοια «ταξίδι», όπως αποδίδεται στην έκθεση «Οδύσσειες» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213-2144800
Site: www.namuseum.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Μη χάσετε τα διαδικτυακά εργαστήρια του Μουσείου Παιδικής Τέχνης

Κάθε εργαστήριο Σαββάτου είναι αυτοτελές αλλά υπάρχει ακόμη η δυνατότητα της εγγραφής σε κύκλο εργαστηρίων με μειωμένο συνολικό κόστος παρακολούθησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Τις Απόκριες φέρνουν οι Μορφές Έκφρασης

Η αγαπημένη αποκριάτικη παράσταση "Το γαϊτανάκι της αποκριάς" επιστρέφει από την ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου που φέτος κλείνει 30 χρόνια παρουσίας.

Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο.

Νέες δημιουργικές δράσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Για πρώτη φορά, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δράσεις και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

Η μάθηση γίνεται παιχνίδι στην παράσταση "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα"

Το θεατρικό θα ανέβει για πέντε μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Τα λάθη μας γίνονται πηγή έμπνευσης στους "Πρωινούς Σελιδοδείκτες" του "σχεδία home"

Μια ενδιαφέρουσα δράση για παιδιά 5-10 ετών, που συνδυάζει την ανάγνωση με την δημιουργική απασχόληση και ένα λαχταριστό δεκατιανό, πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στο σχεδία home.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, εργαστήρια, περιήγηση στους χώρους του Μεγάρου, γνωριμία με τους συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος, είναι μεταξύ άλλων μερικές από τις δράσεις που θα δούμε προσεχώς.