Διαδραστική μύηση στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών

Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ και επικεφαλής του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ μας μιλά για τα σημαντικά φετινά του νέα και μας ξεναγεί στις συλλογές του.

Διαδραστική μύηση στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών

Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ και επικεφαλής του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ μας μιλά για τα σημαντικά φετινά του νέα και μας ξεναγεί στις συλλογές του.

Διαδραστική μύηση στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών - εικόνα 1

Μιλήστε μας για το νέο έργο ψηφιοποίησης των συλλόγων του μουσείου και τη σημασία του

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ δημιουργήθηκε για την καταγραφή και ανάδειξη της κληρονομιάς του ΟΤΕ, της εξέλιξης των τηλεπικοινωνιών και της τηλεπικοινωνιακής ιστορίας της Ελλάδας.

Με την τεκμηρίωση καταγράφηκε η ταυτότητα κάθε αντικειμένου και υλικού που ανήκει στην πλούσια συλλογή του Μουσείου. Παράλληλα, έγινε πρωτογενής συντήρηση των εκθεμάτων. Η ψηφιοποίηση περιλάμβανε την επαγγελματική φωτογράφιση και καταχώρηση κάθε τεκμηρίου σε ηλεκτρονική μορφή.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο καθώς μιλάμε για περισσότερα από 23.000 αντικείμενα και αρχεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται 3.200 συσκευές, αντικείμενα και όργανα, 13.500 τηλεφωτογραφίες, 3.700 τηλεγραφήματα, 300 υλικά αρχείου, 100 ώρες ταινιών και 2.300 τηλεκάρτες. Είμαστε από τα λίγα Μουσεία στην Ελλάδα που έχουν τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει το σύνολο σχεδόν των συλλογών τους.

Η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των συλλογών είναι ένα έργο για όλους. Για το Μουσείο, καθώς ανοίγει νέους δρόμους για την περαιτέρω ερμηνεία και ιστορική ανάλυση των τεκμηρίων και τη διαχείριση των συλλογών και το τοποθετεί στον παγκόσμιο χάρτη των Μουσείων. Για τον Όμιλο ΟΤΕ, καθώς αναδεικνύει την συνεισφορά του όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην τεχνολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας. Και το κυριότερο, για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί καταγράφει και αφηγείται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και δίνει ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες και αντικείμενα μοναδικά στο είδος τους.

Μάλιστα, μέσα από τη νέα ιστοσελίδα www.otegroupmuseum.gr, περισσότερα από 600 κομμάτια των συλλογών μας είναι διαθέσιμα σε όλους, online.

Διαδραστική μύηση στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών - εικόνα 2

Ποιο είναι το προφίλ του μουσείου; Τι το κάνει ξεχωριστό;
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε το 1990. Είναι ένα τεχνολογικό εταιρικό μουσείο, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να διαφυλάξει την τεχνολογική κληρονομιά μας, αλλά και να καταγράψει την ιστορική εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Διατηρεί και εκθέτει σημαντικές συλλογές που αφηγούνται την ιστορία του ΟΤΕ, των τηλεπικοινωνιών και της Ελλάδας. Το Μουσείο και οι δράσεις του είναι μία μεγάλη επένδυση, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά με ίδιους πόρους του Ομίλου ΟΤΕ. Στην ουσία, είναι ένα έργο εταιρικής υπευθυνότητας, μια επένδυση στην κοινωνία. Γι αυτό, η επίσκεψη στο Μουσείο, αλλά και όλες οι δράσεις μας, είναι εντελώς δωρεάν. Σε δύσκολους καιρούς, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία και την καινοτομία ως όχημα για ένα καλύτερο κόσμο για όλους.

Διαδραστική μύηση στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών - εικόνα 3

Από ποια μέχρι ποια εποχή των επικοινωνιών καλύπτει η αφήγηση του μουσείου, δώστε μας κάποια παραδείγματα
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους: την «προηλεκτρική» που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο (οι Φρυκτωρίες, η Πυρσεία, ο υδραυλικός τηλέγραφος και οι Καμινοβίγλες) και τη «μεταηλεκτρική» περίοδο που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι τις νεότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (Μορσικός τηλέγραφος, η εφεύρεση του τηλεφώνου, η ασύρματη τηλεγραφία και τα αναλογικά Κέντρα). Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται είναι: τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές και δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και η κινητή τηλεφωνία.

Άρα το μουσείο «ιστορεί και εξιστορεί» την πορεία των τηλεπικοινωνιών στο χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας!

Πείτε μας μερικά από τα πιο ξεχωριστά εκθέματα.
Τα εκθέματα είναι πολλά και το καθένα ξεχωριστό. Να αναφέρουμε ενδεικτικά τις περίφημες «Φρυκτωρίες» από την Αρχαία Ελλάδα, το πρώτο δίκτυο οπτικής επικοινωνίας στην αρχαιότητα. Ακόμη στο Μουσείο σας περιμένουν τρεις σημαντικοί εφευρέτες με τις σπουδαίες ανακαλύψεις τους. Ο Μορς και ο τηλέγραφός του, ο Μπελ και το τηλέφωνο, και ο Μαρκόνι με τα ραδιοκύματα και τις ασύρματες επικοινωνίες.

Έχουμε επίσης μοναδικές τηλεφωνικές συσκευές-έργα τέχνης του 19ου αιώνα, στρατιωτικές συσκευές, τα pop πολύχρωμα τηλέφωνα της δεκαετίας 60-70, αλλά και συσκευές της κοινόχρηστης τηλεφωνίας, όπως ο «κόκκινος» κερματοδέκτης του περιπτέρου.

Και φυσικά, αξίζει να δείτε ένα από τα πρώτα τηλεοπτικά studio που ήρθαν στη χώρα μας, το 1967, τότε που η τηλεόραση στην Ελλάδα έκανε τα πρώτα δειλά βήματά της. Το studio βρίσκεται σε λειτουργία.

Διαδραστική μύηση στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών - εικόνα 4

Πώς επιτυγχάνεται ο διαδραστικός χαρακτήρας του μουσείου;
Τα περισσότερα εκθέματα βρίσκονται είτε σε προσομοίωση λειτουργίας είτε λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, στη διάρκεια μιας ξενάγησης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει τη δική του λέξη με την «Πυρσεία», τον αρχαίο προπομπό των σημάτων Mors, να ζήσει την εμπειρία του χειρισμού του «Υδραυλικού Τηλέγραφου», της πρώτης «συσκευής» αποστολής αρχαίων sms, αλλά και να αγγίξει το χειριστήριο του Μορς και να ακούσει τους ήχους του μορσικού κώδικα να «συνθέτουν» το μήνυμα.

Ο διαδραστικός χαρακτήρας ενισχύεται από τις μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις και τα προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες που διοργανώνει σταθερά τα τελευταία 7 χρόνια το Μουσείο, στο πλαίσιο των οποίων μικροί και μεγάλοι μπορούν να μάθουν την ιστορία των τηλεπικοινωνιών με βιωματικό τρόπο.

Διαδραστική μύηση στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών - εικόνα 5

Τι έχετε ετοιμάσει φέτος για τα παιδιά;
Έχουμε καθημερινές ξεναγήσεις για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, μετά από ραντεβού. Για σχολικές ομάδες πραγματοποιούνται επίσης εικαστικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά εργαστήρια, καθώς και η θεατρική παράσταση “Η Φάρμα του Διαδικτύου” και ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για οικογένειες και παιδιά πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Φέτος, παιδιά ηλικίας 4-6 και 7-16 ετών µαζί µε τους γονείς τους, θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο ρόλο ενός Μουσειολόγου, να λάβουν μέρος σε ένα χριστουγεννιάτικο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με κωδικοποιημένα μηνύματα σε σήματα Μors, να φτιάξουν χαρακτικά έργα ή να γίνουν ρεπόρτερ για μία μέρα στο πρώτο στούντιο τηλεόρασης που φιλοξενεί το Μουσείο. Όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των μουσειοεκπαιδευτικών μας δράσεων στο www.otegroupmuseum.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Γνωρίζουμε από κοντά τον Isaac Palmiola στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις οποίες θα παραστεί ο δημιουργός της σειράς Λέσχη Μυστηρίου "Σέργουφ Χολμς".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/03/2024

"Πες το ψέματα…": Η ομάδα ContraTiempo μας συστήνει όλους τους ήρωες που θα συναντήσουμε στο Κάστρο του Ψεύδους

Η ευφάνταστη μουσικοθεατρική ιστορία θεάτρου για παιδιά που υμνεί την αλήθεια, μετακόμισε σε νέο θέατρο και οι ερμηνευτές της παράστασης μάς γράφουν για τους ήρωές τους.

Πότε κατεβαίνουν η "Συμμορία του Μεσονυκτίου" και το "Φάντασμα του Κάντερβιλ";

Οι δυο πολύ επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές για παιδιά,σε μετάφραση – διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη ολοκληρώνουν τον κύκλο παραστάσεων τους.

"Μύθοι και Ήρωες": Νέα χιουμοριστική σειρά παιδικών βιβλίων εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία

Κεντρικοί ήρωες είναι ο Μίνος ο Μινώταυρος και ο Άτλαντας, δυο αταίριαστοι, αν και αχώριστοι, φίλοι που ζουν στη σκιά του Ολύμπου.

Χλόη Μάντζαρη: "Το παιδικό θέατρο είναι το καλό θέατρο"

Η συγγραφέας και σκηνοθέτρια του οικολογικού παραμυθιού "Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος" μιλά στο "α" για τον μαγικό κόσμο που έχει στήσει στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

3 νέα βιβλία για παιδιά από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Δείτε τις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο για τους λιλιπούτιους αναγνώστες.