Μπορεί η Άλκη Ζέη να μιλήσει στα παιδιά της εποχής μας;

Το εμβληματικό βιβλίο της Άλκης Ζέη «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» αναδεικνύεται σε μια παράσταση που αποπνέει ατμόσφαιρα καλού κλασικού θεάτρου και εξακολουθεί να προκαλεί ερωτήματα και συζητήσεις.

Μπορεί η Άλκη Ζέη να μιλήσει στα παιδιά της εποχής μας;

Το ερώτημα είναι σαφώς ρητορικό αφού τα βιβλία της παραμένουν δημοφιλή και αγγίζουν τα παιδιά των tablets και της κρίσης, όσο άγγιζαν κι εμάς τους γονείς τους τη μεταπολιτευτική δεκαετία του ’80. «ΕΥ-ΠΟ» «ΕΥ-ΠΟ» αναφωνήσαμε, λοιπόν, φεύγοντας από το θέατρο Βρετάνια όπου παίζεται το «Καπλάνι της Βιτρίνας», για να χρησιμοποιήσουμε το συνθηματικό που ανταλλάσσουν πριν κοιμηθούν η Μέλια και η Μυρτώ, οι ηρωίδες του εμβληματικού βιβλίου της Άλκης Ζέη, όταν η μέρα τους ήταν ευτυχισμένη.

Μπορεί η Άλκη Ζέη να μιλήσει στα παιδιά της εποχής μας; - εικόνα 1

Στην παράσταση της Ανδρομάχης Χρυσομάλη που αποπνέει ατμόσφαιρα καλού κλασικού θεάτρου, με ωραίες ερμηνείες (Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος) και καλαίσθητη σκηνογραφική προσέγγιση (Γιάννη Μετζικώφ), η ατμόσφαιρα της Αυγουστιάτικης Σάμου στο κατώφλι της δικτατορίας του Μεταξά ζωντανεύει με τη βοήθεια των ατμοσφαιρικών βίντεο (Σπύρος Ρασιδάκης).

Από τη συντροφικότητα και τον μικρόκοσμο των παιδιών ως το κάψιμο των επικίνδυνων βιβλίων, τις φάλαγγες και την εξορία, η παράσταση ισορροπεί επιτυχημένα, όπως και το βιβλίο, ανάμεσα στο προσωπικό και το πολιτικό, το «μικρό» και το «μεγάλο», ακολουθώντας μια γραμμική αφήγηση που αναδεικνύει το κείμενο. Ένα κείμενο εξαιρετικά επίκαιρο, διαχρονικά απολαυστικό και σημαντικό που εξακολουθεί να προκαλεί ερωτήματα και συζητήσεις σε μια εποχή που διαπραγματεύεται δυστυχώς ξανά όρους όπως το πραξικόπημα και ο φασισμός.

Περισσότερες πληροφορίες

Το καπλάνι της βιτρίνας

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Σύγχρονη δραματοποιημένη προσέγγιση του έργου, το οποίο καταγράφει την καθημερινότητα δύο κοριτσιών το καλοκαίρι που ξεκινά η δικτατορία του Μεταξά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

9 παιδικά βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά τα φετινά Χριστούγεννα

Στολισμένο δέντρο, λαμπάκια, ζεστή σοκολάτα και…υπέροχα παιδικά βιβλία συνθέτουν το απόλυτο χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2022

Χ-mas Ντριιιν: Μια κουκλο-ιστορία ζωντανεύει στο Μουσείο

Χριστουγεννιάτικο οnline εικαστικό εργαστήρι από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

Οι νικητές του διαγωνισμού ζωγραφικής της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

20 νικητές επιλέχθηκαν από 1.569 συνολικά έργα τα οποία θα τυπωθούν στις χριστουγεννιάτικες κάρτες της Πρεσβείας.

Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων έρχεται στο θέατρο Πόρτα

Με δύο παραστάσεις γιορτάζει τα φετινά Χριστούγεννα το θέατρο Πόρτα.

Τι κοινό έχουν τα δημοτικά τραγούδια με το χιπ χοπ; Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά απαντά

Το σχολείο έρχεται στο θέατρο, το θέατρο ανοίγει τις πόρτες του στο σχολείο.

Κοιμηθείτε στα "Μαγικά Μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά

Η Εθνική Λυρική Σκηνή καλεί τους μικρούς της φίλους στις εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ για μια μοναδικό sleepover γεμάτο όπερα, χρώματα και φαντασία.

Η Αθήνα πλημμυρίζει με γιορτινές εκδηλώσεις

Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις και πολλές άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις μας βάζουν στο χριστουγεννιάτικο κλίμα.