40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη

Δημιουργούμε animation και ταινίες, περιηγούμαστε στις γειτονιές της Πλάκας, γνωρίζουμε τον πολιτισμό των Ίνκας, παίζουμε με χρώματα, μαθαίνουμε να διώχνουμε τον φόβο, ζωγραφίζουμε με κλασική μουσική... Δείτε τις εκδηλώσεις για παιδιά 3-15 ετών που προγραμματίζονται τον Νοέμβριο στην πόλη.

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη

Δημιουργούμε animation και ταινίες, περιηγούμαστε στις γειτονιές της Πλάκας, γνωρίζουμε τον πολιτισμό των Ίνκας, παίζουμε με χρώματα, μαθαίνουμε να διώχνουμε τον φόβο, ζωγραφίζουμε με κλασική μουσική... Δείτε τις εκδηλώσεις για παιδιά 3-15 ετών που προγραμματίζονται τον Νοέμβριο στην πόλη.

Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη - εικόνα 1

Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Μικροεπιστήμης για μαθητές Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γυμνασίου
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS και o Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών STEM Education διοργανώνουν δύο εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Μικροεπιστήμης για μαθητές Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γυμνασίου: Wedo- Scratch και Microscience.

Wedo-Scratch
Τα παιδιά συναρμολογούν τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες και κατασκευάζουν με τα χέρια τους «απλές μηχανές» (simple machines). Διασκεδάζοντας έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αισθητήρες και αναπτύσσουν τους πρώτους αυτοματισμούς ενώ, ταυτόχρονα, μαθαίνουν να εργάζονται σε εικονικό περιβάλλον. To Wedo-Scratch είναι ένας συνδυασμός του εκπαιδευτικού πακέτου WeDo της εταιρείας LEGO Education και του ανοιχτού λογισμικού Scratch που έχει αναπτύξει το MIT (Massachusetts Institute of Technology).
Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 21 Νοεμβρίου
Ώρες: 9.30-11.00

Microscience
Μέσα από πειράματα και με τη χρήση συσκευών micro-ηλεκτρισμού, τα παιδιά μαθαίνουν ευχάριστα χημεία και φυσική. Η εκπαίδευση των θετικών επιστημών γίνεται παιχνίδι.
Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 28 Νοεμβρίου
Ώρες: 11.30-13.00

Κόστος συμμετοχής: 50 €/ άτομο (για τον 1ο κύκλο των 4 εργαστηρίων)
Με την παρακολούθηση 8 εργαστηρίων (2 κύκλοι 4 εργαστηρίων) Wedo Scratch ή Microscience δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης από τη STEM Education.
Με την παρακολούθηση ενός κύκλου 4 εργαστηρίων δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.


Εργαστήριο Εικαστικών

«Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα» με τον Ανδρέα Κοκκαλιάρη για παιδιά 5-12 ετών.
Τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο των χρωμάτων και των εικόνων ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και την περιοχή του Γκαζιού. Τις Κυριακές 1 & 8 Νοεμβρίου, ερχόμανται σε επαφή με το κάρβουνο, το βασικό υλικό καύσης των παλιών εργοστασίων, γνωρίζουν έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούσαν το κάρβουνο σαν πρώτη ύλη και δημιουργούν τα δικά τους μοναδικά έργα. Τις Κυριακές 15 & 22 Νοεμβρίου, παρατηρούν τα μηχανήματα και τα εργαλεία του παλιού εργοστασίου. Βάζουν τη φαντασία μας να δουλέψει, πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και κατασκευάζουν τις δικές τους μηχανές.

Διάρκεια εργαστηρίου: 2 εβδομάδες
Ένα παιδί έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μόνο 1 εβδομαδιαίο εργαστήριο.
Ημερομηνίες: Κυριακή 1, 8, 15 & 22 Νοεμβρίου
Ώρες: 10.30-12.00 (5-7 ετών), 12.00-13.30 (8-12 ετών)
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 16 ευρώ (για δύο συναντήσεις), 8 ευρώ (για 1 συνάντηση)
Για συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.
Εισηγητής: Ανδρέας Κοκκαλιάρης, εικαστικός

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
Τηλ.: 210 3475535, 210 3461589, 210 3475518

Πύρνα – Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά

«Ο μαγικός κόσμος του animation
Πώς φτιάχνεται ένα ταινιάκι κινουμένων σχεδίων; Ποιο είναι το μυστικό της κίνησης; Με εξειδικευμένο εξοπλισμό, τα παιδιά θα πειραματιστούν με την τεχνική του stop-motion animation και θα δώσουν ζωή σε ζωγραφιές, πλαστελίνες και τρισδιάστατα αντικείμενα. Με τη βοήθεια επαγγελματία θα μάθουν τις βασικές έννοιες του σεναρίου και των στοιχείων κινηματογράφησης, όπως τα διαφορετικά κάδρα, τον φωτισμό κλπ. Με πολλή φαντασία, θα κατασκευάσουν τους ήρωες και τα σκηνικά της ιστορίας τους και θα ηχογραφήσουν τους απαραίτητους ήχους ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους animation.

Διάρκεια: 7 Νοεμβρίου-28 Νοεμβρίου
Ώρα: 10.30-12.00 & 12.15-13.45
Ενότητα 4 παιχνιδιών για 2 ομάδες (5-7 & 8-11 ετών)
Τιμή: 68 €

Οργάνωση – σχεδιασμός: «ΚΑΡΠΟΣ» (www.karposontheweb.org)- Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας. Εμψυχώτρια: Λουίζα Σταθοπούλου.

Πύρνα
Κοκκιναρά 43, Κηφισιά
Τηλ. 2106230913 (Γραμματεία: Δευτ. Τρίτη & Πέμπτη, Παρ.: 10.00-14.00 & 17.00-19.00)

Μουσείο σχολικής ζωής και εκπαίδευσης

Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων για παιδιά 2-5 ετών
Αν σας λέγαμε ότι μια αρκούδα και ένας ελέφαντας παίζουν κουτσό στην αυλή του μουσείου, ότι πέντε φιδάκια μαθαίνουν ανάγνωση στην αίθουσα του παλιού σχολείου και δυο χρυσόψαρα γράφουν την προπαίδεια στον παλιό μαυροπίνακα, θα το πιστεύατε; Ναι; Και πολύ καλά θα κάνατε λοιπόν. Γι’ αυτό σας καλούμε τον Νοέμβριο να γνωρίσουμε μαζί τον θαυμαστό κόσμο των ζώων μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, διασκεδαστικές κατασκευές και πολλά παραμύθια.
Σχεδίαση-Εμψύχωση: Αναστασία Ιορδάνη, Παιδαγωγός,
Ελένη Αντωνοπούλου, Παιδαγωγός

31 Οκτωβρίου: Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις;
7 Νοεμβρίου: Τα σπίτια των ζώων.
14 Νοεμβρίου: Καλή όρεξη.
21 Νοεμβρίου: Το ψάρι του χάρη.

Σάββατο 12:00-13:00
Κόστος Συμμετοχής: 40€ ολόκληρος ο κύκλος (4 εργαστήρια)
12€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο.
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή.

«Εικόνες και χρώματα από τις γειτονιές της Πλάκας», εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 4-7 ετών
Όταν η πραγματικότητα δίνει χώρο στη μυθοπλασία και οι εικόνες της πόλης δίνουν τα πρώτα ερεθίσματα στην ανεξάντλητη παιδική φαντασία, τότε τα εικαστικά γίνονται ένα ξέφρενο ταξίδι ανακαλύψεων και συμβολισμών. Με αποσκευές επιλεγμένα παιδικά βιβλία και μικρούς περιπάτους στις γειτονιές της Πλάκας, τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν τις δικές τους αναπαραστάσεις του κόσμου που τα περιβάλλει και το ταξίδι στην τέχνη ξεκινά!

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.
Σχεδίαση-Εμψύχωση: Σπυριδούλα Χρόνη, Παιδαγωγός

1 Νοεμβρίου: Ο ζωγράφος του δάσους (τρισδιάστατη κατασκευή)
8 Νοεμβρίου: Κρυμμένες φωλιές (κατασκευή)
15 Νοεμβρίου: Ομπρέλες στη βροχή (κατασκευή μόμπιλε)
22 Νοεμβρίου: Το κρυμμένο ουράνιο τόξο (ζωγραφική με τυπώματα)

Κόστος Συμμετοχής: 50€ κάθε κύκλος (4 εργαστήρια)
15€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια και για συμμετοχή στους 2 κύκλους
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή

Ελάτε να γνωρίσουμε την Πλάκα μέσα από το παραμύθι, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 ετών μαζί με τους γονείς
Τα παιδιά με τους γονείς τους περπατούν στην πόλη, γνωρίζουν τα μνημεία και την ιστορία τους και στη συνέχεια, στον χώρο του Μουσείου, με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών δημιουργούν τη δική τους ιστορία για όσα γνώρισαν. Κάθε Κυριακή ένας διαφορετικός περίπατος μέχρι να συμπληρώσουμε όλο τον «χάρτη» της πόλης. Η δράση θα περιλαμβάνει μια σύντομη ξενάγηση, αλλά και γνωριμία με τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Πέρα από την ιστορία θα κινηθούμε με χάρτη, έτσι που μικρά και μεγαλύτερα παιδιά να μάθουν να τον χρησιμοποιούν.
Σχεδίαση-Εμψύχωση: Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας, δημοσιογράφος. Σε συνεργασία με την «Παραμυθοκουζίνα».

1 Νοεμβρίου: Μοναστηράκι
15 Νοεμβρίου: Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Έλγιν
22 Νοεμβρίου: Αρχαία αγορά
29 Νοεμβρίου: Ρωμαϊκή αγορά

Κυριακή 12:30 – 14:00
Κόστος Συμμετοχής: 50€ κάθε κύκλος (4 εργαστήρια)
15€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (25 παιδιά)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή

Το παλιό σχολείο, δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών
Μια φορά και χρόνια πριν, όχι όμως πάρα πολλά, οι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο κρατώντας πάνινη, υφαντή ή δερμάτινη τσάντα, έγραφαν στην πλάκα με το κοντύλι, έκαναν μάθημα πρωί-απόγευμα και Σάββατο. Κάθονταν στα ξύλινα θρανία πολλοί μαζί, ζεσταίνονταν με ξυλόσομπα, αγόραζαν τα βιβλία, «έτρωγαν ξύλο» από τον δάσκαλο, αλλά έπαιζαν πολύ. Γνωρίστε το παλιό σχολειό όπου γράμματα μαθαίναν ο παππούς και η γιαγιά όταν ήτανε παιδιά.

1ο εργαστήρι – Το παλιό σχολειό Σάββατο – 14 Νοεμβρίου 17:00-19:30
Τα παιδιά κάθονται σε αυθεντικά ξύλινα θρανία, γνωρίζουν την αίθουσα του παλιού σχολειού, τα εποπτικά και σχολικά είδη, γράφουν σε πλάκα με κοντύλι, προσεγγίζουν πολυεπίπεδα τη μαθητική ζωή μιας άλλης εποχής, ντύνονται με ποδιές και φωτογραφίζονται ατομικά και ομαδικά.

2ο εργαστήρι – Από τον παππού και τη γιαγιά μαθαίνουμε πολλά – 21 Νοεμβρίου 17:00-19:30
Πώς οι δάσκαλοι τιμωρούσαν τα χρόνια τα παλιά τους μαθητές τους; Μαρτυρίες από τον παππού ή τη γιαγιά τους, οι οποίοι στο εργαστήρι αυτό είναι προσκεκλημένοι μας. Τα παιδιά θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση με το ζωντάνεμα διαφόρων μέσων συμμόρφωσης που εκτίθενται στο Μουσείο και που χρησιμοποιούσε το παλιό εκπαιδευτκό σύστημα.

3ο εργαστήρι – Χαρά φτιαγμένη από απλά υλικά – 28 Νοεμβρίου 17:00-19:30
Τα παιδιά φέρνουν το αγαπημένο παιχνίδι τους από το σπίτι. Τα συγκεντρώνουμε όλα και τα συγκρίνουμε με εκείνα της παλαιότερης εποχής που εκτίθενται στο Μουσείο. Παίζουμε παλιά παιχνίδια, φτιάχνουμε κούκλες από διάφορα υλικά, βόλους από κοκκινόχωμα και, φυσικά, το αγαπημένο όλων των παιδιών εκείνης της εποχής, το «κουμπί».

4ο εργαστήρι – Μια μαγειριά τραγούδια – 5 Δεκεμβρίου 17:00-19:30
Μαθαίνουμε και τραγουδάμε, με συνοδεία ζωντανής μουσικής, παλιά παιδικά τραγούδια. Δραματοποιούμε το «Παντρεύουνε τον κάβουρα», παίζουμε παιχνίδια μνήμης και ομαδικά παιχνίδια στον ελεύθερο χώρο του Μουσείου.

Στο τέλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος τα παιδιά που συμμετείχαν παίρνουν μαζί τους «γλυκά» αναμνηστικά, ένα CD με φωτογραφίες από τις δράσεις τους κ.ά.
Κόστος Συμμετοχής: 50€ ολόκληρος ο κύκλος (4 εργαστήρια)
15€ μεμονωμένο εργαστήριο (10% έκπτωση για αδέρφια)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο.

Μαγικά Πειράματα, εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φυσικών επιστημών για παιδιά 5 έως 10 ετών

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Τι είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πως μεγαλώνουν τα φυτά, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, τι υπάρχει πέρα από τον ουρανό, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο αυτό. Η προσέγγιση όλων των θεμάτων γίνεται με ευαισθησία, με μέσα και τεχνικές, οικείες προς το παιδί και τις αυξημένες ανάγκες του (χρήση εκπαιδευτικού δράματος, χρήση νέων τεχνολογιών, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ).
Οι Φυσικές Επιστήμες, εμπλέκουν ενεργά το παιδί σε διαδικασίες επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση, ταξινόμηση, πείραμα, μοντελοποίηση, κ.λπ), βοηθώντας το να ξεπεράσει τα γνωστικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδική σκέψη σε θέματα των Φυσικών Επιστημών. Μέσω του εργαστηρίου επιδιώκεται η συσχέτιση των Φυσικών Επιστημών με τα σχολικά εγχειρίδια του παρελθόντος, καθώς και η εναρμόνιση αυτών με τις σύγχρονες παιδαγωγικές τεχνικές.

16 Νοεμβρίου: Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις (πειράματα με τις πέντε αισθήσεις στις αίθουσες του Μουσείου)
23 Νοεμβρίου: Φως ( πειράματα με το φως και τις ιδιότητές του. Κατασκευή φωτεινών δεσμών στις αίθουσες του Μουσείου)
30 Νοεμβρίου: Σκιές (κατασκευάζουμε σκιές και ανακαλύπτουμε τις μεταβολές του σχήματός τους)
7 Δεκεμβρίου: Χρώματα (ανάλυση και σύνθεση χρωμάτων, κατασκευάζουμε τη «σβούρα του Νεύτωνα»)

Δευτέρα 18:00-19:00
Κόστος Συμμετοχής: 40€ ολόκληρος ο κύκλος (4 εργαστήρια)
12€ μεμονωμένα εργαστήρια (Έκπτωση 10% για αδέρφια και για συμμετοχή στους 2 κύκλους)
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
Τηλ: 2103250341

Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη - εικόνα 2

«Παιχνίδια σε δενδρόσπιτο, μικρές νεράιδες και Συννεφοταξιδευτές»
Κουκλοθέατρο «Χαρχούτ» Χρήστος Αυτσίδης.
Περιλαμβάνει 16 κούκλες και ζωντανή μουσική.
Κυριακές 1, 8, 15, 22 Νοεμβρίου 2015, Ώρα 12:00.
Διαρκεί 60’ και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Συμμετοχή: 8€ ανά άτομο, 6€ πολύτεκνοι, άνεργοι. Ισχύει η ατέλεια για τα μέλη της UNIMA.

«Αλαντίν-Κωνσταντίν»
Αφήγηση λαϊκού παραμυθιού και ζωντανή μουσική.
Ο «Κωνσταντής», μια ελληνική παραλλαγή της γνωστής ιστορίας του Αλαντίν.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης, στίχοι τραγουδιών: Άσπα Παπαδοπούλου.
Κυριακές 1, 15 Νοεμβρίου, Ώρα 17:00.
Σάββατα 7, 21 Νοεμβρίου, 'Ωρα 20:30.
Σάββατα 14, 28 Νοεμβρίου, 'Ωρα 12:00.
Διαρκεί 60’ και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 7 ετών και ενήλικες.
Συμμετοχή: 6€ ανά άτομο, 4€ πολύτεκνοι, άνεργοι.

«Ινδιάνοι: Μάγια και Ίνκας»
Αφήγηση μύθων και παραμυθιών, προβολή παρουσίασης εικόνων, κινητικά παιχνίδια, κατασκευή.
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη, Αφήγηση: Κατερίνα Λιβά.
Σάββατα 7, 21 Νοεμβρίου, 'Ωρα 12:00.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου, 'Ωρα 18:30.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου, 'Ωρα 17:00.
Διαρκεί 75’ και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών και τις οικογένειές τους.
Συμμετοχή: 6€ ανά παιδί.
Οι συνοδοί συμμετέχουν δωρεάν.

«Παραμύθι να ακούσω, παραμύθι να σου πω»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα παραμυθιού και θεατρικής έκφρασης.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Σοφήλια Τσορτέκη.
Παρασκευές 6, 13, 20, 27 Νοεμβρίου 2015, Ώρα 18:00.
Διαρκεί 60’ και απευθύνεται σε παιδιά 3-6 ετών.
Συμμετοχή: 6€ ανά παιδί.

«Με οδηγό το παραμύθι ταξιδεύω στον κόσμο της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα παραμυθιού και αγγλικής-γαλλικής γλώσσας.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Κωνσταντίνα Σόγια, Θεανώ Χαρίτου.
Σάββατα 7, 14, 21 Νοεμβρίου 2015, Ώρα: 17:00.
Διαρκεί 90’ και απευθύνεται σε παιδιά 5-9 ετών.
Συμμετοχή: 12€ κάθε συνάντηση ή 40€ και οι τέσσερις συναντήσεις.

«Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»
Κρατήσεις θέσεων - πληροφορίες: Τηλ. 2104313332
Ιωσήφ των Ρογών 11 και Λεμπέση, (πλησίον του Μετρό Ακρόπολη και του Τραμ Λ. Βουλιαγμένης)

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Παίζοντας με τη ζωγραφική του Γιώργου Μπουζιάνη, για παιδιά 6-12 ετών
Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιώργου Μπουζιάνη που έγινε το 1949 στην αίθουσα του Παρνασσού, τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του ζωγράφου, αλλά και τον Παρνασσό που του έδωσε την ευκαιρία να εκθέσει τα έργα του. Μέσα από μια δραματοποίηση των έργων του, τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στα συναισθήματά τους.
Με τη Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, θεατροπαιδαγωγό (Δρ Εκπαιδευτικού Θεάτρου/Δράματος)

Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 11:00-12:30
Εισιτήριο: 7€

Παιχνίδι μυστηρίου "Ανακαλύπτοντας τον Παρνασσό", για παιδιά 6-12 ετών
Ένα αίνιγμα βρίσκεται καλά κρυμμένο στο υπέροχο κτήριο του Παρνασσού… Λύνοντας γρίφους και περνώντας από κάποιες δοκιμασίες, τα παιδιά ανακαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για το κτήριο, την αρχιτεκτονική του και την ιστορία των 150 χρόνων που πέρασαν.
Με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου μουσειοπαιδαγωγό

Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 11:00-12:00 & 12:00-13:00
Εισιτήριο: 7€

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή El Greco και μοντέρνα ζωγραφική, για παιδιά 6-12 ετών
Παρουσίαση της ζωής και του έργου του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, προδρόμου του Mοντερνισμού μέσα από τα ίδια του τα έργα. Τα παιδιά παρακολουθούν μία προβολή και παίρνουν μέρος διαδραστικά σε μία συζήτηση πάνω στα έργα. Μέσα από την τεχνολογία του 3D mapping επιλεγμένα έργα του ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Ακολουθεί σχετική εικαστική δραστηριότητα όπου τα παιδιά εμπνέονται από τον ζωγράφο, για να κάνουν το δικό τους έργο.
Με τη Μαριλένα Κουβίδη, αρχιτέκτονα και την Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγό

Σάββατο 14 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 11:00-12:30
Εισιτήριο: 7€

Aρχιτεκτονική στην πόλη, για νέους 15+ ετών
Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν την αρχιτεκτονική τους παρατήρηση και περιήγηση από το κτήριο του Παρνασσού. Έχοντας πάρει οδηγίες από την αρχιτέκτονα Μαρία Ζαχαριάδου και έχοντας επιλέξει την ατομική τους «λέξη- έννοια-κλειδί» θα διανύσουν μαζί της μια συγκεκριμένη επιλεγμένη διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδρομή τελειώνει με επιστροφή στον Παρνασσό, όπου θα επεξεργαστούν το υλικό τους και τέλος θα κατασκευάσουν ένα χάρτινο ανάγλυφο, αποτυπώνοντας και επικοινωνώντας τα ευρήματα και τις ιδέες τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα δoθεί βεβαίωση παρακoλούθησης.
Τα έργα θα εκτεθούν και θα ακολουθήσει βράβευση

Σάββατο 14 & Κυριακή 22 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 11:30-15:00
Εισιτήριο: 10€

Θεατρική παράσταση "Το παλιόπαιδο", για παιδιά από 8 ετών*
Το παλιόπαιδο είναι η ιστορία ενός παιδιού συνηθισμένου σαν όλα τα παιδιά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί. Την ιστορία ενός παιδιού που μεγάλωνε φορώντας την γκρίζα θλίψη ενός δανεικού παλτού που του έπεφτε μεγάλο. Όλοι το φώναζαν Παλιόπαιδο – ίσως επειδή ήταν το πιο φτωχό και θλιμμένο απ’ όλα τα παιδιά. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισε πως, αν σε λένε Παλιόπαιδο, πρέπει και να γίνεις. Όμως, είσαι στ’ αλήθεια… παλιόπαιδο; Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή των μουσικών του El Sistema και της διεθνούς φήμης συμφωνικής ορχήστρας «Bolivar» της Βενεζουέλας. Μια ιστορία για την πίστη στον άνθρωπο και στον ανθρωπισμό. Μια ιστορία για τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, η οποία θα παρίσταται στην εκδήλωση.

Με την Ομάδα Τέχνης Πάροδος
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Ανδρικοπούλου, Ελένη Βασιλονικολού, Γιώργος Μενεγάκης, Γιάννης Μπρουκλόγιαννης, Αναστασία Σαμαρτζή, Μιχάλης Σαχάς, Λεωνίδας Τσαγανός.
Κίνηση: Σοφία Δράκου
Στίχοι: Χριστίνα Ανδρικοπούλου
Μουσική: Γιώργος Μενεγάκης
Σκηνοθεσία: Ηλίας Πίτσικας

Κυριακή 15 Νοεμβρίου
Έναρξη: 11:00
Γενική είσοδος: 7€

Απ’ τα μικρά και ταπεινά προκύπτουν τα μεγάλα, αφήγηση ιστοριών από τη Σάσα Βούλγαρη για παιδιά από 8 ετών*
Μια φορά κι έναν καιρό τέσσερα παιδιά αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν... τέσσερα νεαρά αγόρια συνωμότησαν για καλό σκοπό... τέσσερα αδέρφια ξεκίνησαν τη δικιά τους περιπέτεια...κι όπως συχνά συμβαίνει με τα αληθινά παραμύθια ακολουθώντας το όνειρό τους δημιούργησαν έναν ολόκληρο κόσμο! Η προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα πρόγραμμα για τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό. Αληθινά περιστατικά, αποσπάσματα από έργα σπουδαίων λογοτεχνών που πέρασαν από τους χώρους του, όπως οι Δροσίνης, Παλαμάς, Παπαδιαμάντης, Πολέμης, Βιζυηνός και άλλοι, μαζί με μύθους και παραμύθια φέρνουν κοντά μας μια εποχή μακρινή αλλά... όχι και τόσο!
Σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, στοιχεία τραγουδιού: Σάσα Βούλγαρη

Σάββατο 21 Νοεμβρίου
Έναρξη: 11:00
Γενική είσοδος: 7€

Παιχνίδια χορού και κίνησης στους χώρους του Παρνασσού, για παιδιά 6-10 ετών
Τα παιδιά ξεναγούνται με χαρτί και μολύβι στους διάφορους χώρους του Παρνασσού. Με κινήσεις και στάσεις του σώματός τους, ζωντανεύουν τα σκίτσα τους.
Με την Κατερίνα Σπυροπούλου χορεύτρια - χορογράφο

Κυριακή 22 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 11:00-12:30
Εισιτήριο: 7€

Eλάτε να κατασκευάσουμε μαζί φανταστικούς συναυλιακούς χώρους, για παιδιά 8-12 ετών
Τα παιδιά ξεναγούνται στην αίθουσα συναυλιών του Παρνασσού και αναλύουν τα στοιχεία που συνθέτουν έναν τέτοιο χώρο. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και με διάφορα υλικά κατασκευάζουν το δικό τους συναυλιακό χώρο σε μια αυτοσχέδια μακέτα. Το κάθε παιδί θα χρησιμοποιήσει από ένα κουτί το οποίο θα περιέχει ό,τι χρειάζεται για να κατασκευάσει τη δική του φανταστική σκηνή.
Με την ομάδα Playroom

Σάββατο 28 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 11:00-12:30
Εισιτήριο: 7€

Συναυλία με τους Burger Project*
Οι Burger Project, το συγκρότημα που προσαρμόζεται σαν χαμαιλέοντας σε κάθε διαφορετική συνθήκη, ετοίμασε μία ακόμα διαδραστική παιδική παράσταση στην αίθουσα συναυλιών του Παρνασσού για το καλωσόρισμα των Χριστουγέννων! Η δημιουργική παρουσίαση των οργάνων και ο ρόλος τους σε ένα μουσικό συγκρότημα, ο αυτοσχεδιασμός, οι πολλαπλές δυνατότητες της φωνής είναι κάποια από τα δρώμενα που θα δώσουν ερεθίσματα και θα διεγείρουν τη φαντασία. Η ζωντανή μουσική, ο χορός και το τραγούδι θα διασφαλίσουν ότι θα περάσουμε όλοι καλά!

Kυριακή 29 Νοεμβρίου
Έναρξη: 11:00
Γενική είσοδος: 7€ (συνοδεία παιδιών)

*τα παιδιά υποχρεωτικά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Aθήνα
Τηλ.: 2103221917

Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη - εικόνα 3

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων, με θέμα την κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ: «Ο άνθρωπος πέρα από τα όριά του. Δημιουργία, τέχνη, διακόσμηση, το α-χρηστο»

«Δρόμοι από κόλλα»
Μέσα από τη δραστηριότητα, τα παιδιά ανακαλύπτουν τρόπους και ευκαιρίες ώστε να αποδώσουν μορφή στο τυχαίο, να έρθουν σε μια πρώτη γνωριμία με την «αφηρημένη» τέχνη και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους.
Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 και Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

«Πλήθος από μουτζούρες»
Ένας καθρέφτης, ένα πινέλο και πολλά χρώματα είναι τα εργαλεία που έχουν τα παιδιά, για να μετατρέψουν μια, δυο ή ακόμα και τρεις «μουτζούρες» σε πορτραίτο του εαυτού τους.
Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 και Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ώρες: 11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45
H οικονομική συμμετοχή για 1 παιδί είναι 7,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 6,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 5,00 ευρώ & ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ.
Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, η οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί ανέρχεται σε 3,50 ευρώ.

Για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων, με θέμα την κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ: «Ο άνθρωπος συνυπάρχει. Σκεύη, εργαλεία, κατασκευές, έπιπλα, χρηστική τεχνολογία»

«Εργαλεία, σκεύη και ο άνθρωπος»
Ποια εργαλεία κρύβουν οι συλλογές του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας; Πόσα διαφορετικά σκεύη μπορεί κανείς να ανακαλύψει στα εκθέματα; Ποια η σχέση τους με τον άνθρωπο; Τα παιδιά ανακαλύπτουν διαφορετικά σκεύη και εργαλεία, τη χρήση τους, αλλά και τη σχέση τους με τον άνθρωπο. Τέλος, κατασκευάζουν το δικό τους σκεύος ή εργαλείο από πηλό!
Κυριακή 8 Νοεμβρίου & Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

«Λέγετε παρακαλώ…»
Με ποιον τρόπο επικοινωνούσαν οι άνθρωποι άλλοτε; Σήμερα; Τα παιδιά κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι στον χρόνο και ανακαλύπτουν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου. Έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς τύπους τηλεφώνων, από τις συλλογές του Μουσείου και δημιουργούν το δικό τους μέσο επικοινωνίας.
Κυριακή 22 Νοεμβρίου & Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ώρες: 12:00 – 13:00
H οικονομική συμμετοχή για 1 παιδί είναι 8,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 7,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 6,00 ευρώ & ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ.
Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, η οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί ανέρχεται σε 4,00 ευρώ.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
2103312995

Μουσείο Συναισθημάτων

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη - εικόνα 4

Διαδραστική έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!»
Μια έκθεση για να αντιμετωπίσουμε το φόβο, μικροί και μεγάλοι μαζί, μέσα από το παιχνίδι από τα εκθέματα.

Ημερομηνίες για το ελεύθερο κοινό: κάθε Σαββατοκύριακο
Ηλικίες: ενήλικες και παιδιά 4 έως και 12 χρονών
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10π.μ. έως 1μ.μ.
Είσοδος στην έκθεση: 4 ευρώ

Εργαστήρι «Παραμυθοϊστορίες της Χαράς και της Λύπης
Κάθε πότε χτυπά το ρολόι της Χαράς; Τι είναι αυτό που το κρατά καλοκουρδισμένο; Είναι το ίδιο για τον κάθε ένα μας; Είναι το ίδιο κάθε φορά; Μπορεί η χαρά να ξεχαστεί; Μαθαίνεται; Η αξία της λύπης στην προσωπική αναζήτηση… της χαράς; Κουδουνίζει μόνη της η χαρά ή θέλει και παρέα; Απάντηση θα δώσει ο κάθε ένας, μέσα από τη διάδραση με την παραμυθοϊστορία, σε ένα κόσμο μακρινό, σε ένα κόσμο ασφαλή, σε ένα κόσμο μαγικό, εκεί όπου ότι κι αν χαθεί μπορεί ξανά να κερδηθεί.

Ημερομηνίες: Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015
Ηλικίες: ενήλικες και παιδιά 5 - 12 ετών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10π.μ. έως 1μ.μ.)

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Καρατζά 7, Φιλοπάππου
Τηλ.: 210 9218329

Πολυχώρος Άγκυρα

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη - εικόνα 5

Άθως Δανέλλης – Αθηναϊκός Θίασος Σκιών
7/11 Οι Νυχτερινές περιπέτειες του Καραγκιόζη
14/11 Ο Καραγκιόζης στο τρελοκομείο
21/11 Το Θαυματουργό Ιατρείο του Καραγκιόζη
5/12 Ο Καραγκιόζης και το μεγάλο μυστήριο
19/12 Χριστούγεννα στη γειτονιά του Καραγκιόζη

Θίασος Ηλία Καρελλά
28/11 Το πανηγύρι του Καραγκιόζη
12/12 Ο Καραγκιόζης στο χορό των Καλικατζάρων

Σόλωνος 124 & Εμ. Μπενάκη, Αθήνα
2103837667

Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

«Κεραμικά του φθινοπώρου…» για παιδιά 6-13 ετών
Φύλλα που πέφτουν, κολοκύθες που μιλούν, μάγισσες και άλλα πολλά …θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης, για να γνωρίσουν τα παιδιά την τέχνη του πηλού και να δημιουργήσουν τα δικά τους πραγματικά κεραμικά. Οι μαθητές μας θα παίρνουν τα αντικείμενα τους ψημένα και γυαλωμένα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ο κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει 4 συναντήσεις στις 7, 14, 21 και 28 Νοεμβρίου.
Σάββατο, ώρες: 11.00-13.00
Το κόστος συμμετοχής είναι 60 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των υλικών και των εργαλείων).
Δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων στη γραμματεία του Μουσείου Νεώτερης Κεραμικής: 210-3318491-5
(Δευτέρα -Παρασκευή 10.00-15.00) ή με μήνυμα στο facebook εδώ

«Η θάλασσα των Συναισθημάτων», κινησιολογικό-εκφραστικό εργαστήρι για παιδιά 5-10 ετών
Ένα ολιστικό εργαστήρι με πηγή έμπνευσης τα συναισθήματα. Πώς μέσα από το δημιουργικό, ομαδικό πνεύμα μπορούμε να νιώσουμε και να εκφράσουμε τον εαυτό μας; Πώς μέσα από την άσκηση της αναπνοής, ενεργοποιούμε και χαλαρώνουμε το σώμα μας, ώστε να είμαστε πιο ανοικτοί; Πώς μπορούμε να ακούμε, να επικοινωνούμε, να εκφράζουμε ελεύθερα αυτό που νιώθουμε μέσω της φωνής, της κίνησης και του λόγου; Παράλληλα, πλάθοντας με τον πηλό, μορφοποιούμε σχήματα και σύμβολα, αποτυπώνοντας μέσω του γήινου υλικού τα χρωματιστά σύμβολα των συναισθημάτων.
Στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής σε συνεργασία με το Synergy of Art.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015: η Ντροπή
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015: ο Θυμός
Ώρες: 11:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 12,00 ευρώ (Για αδερφάκια το 2ο παιδί 10,00 ευρώ)
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-3318491-2 / 6982032348
Εξαιτίας των περιορισμένων θέσεων παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής
Μελιδώνη 4-6, Θησείο
Τηλ. 2103318491-2

Μουσείο Ηρακλειδών

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη - εικόνα 6

LEGO WeDo™: Εκπαιδευτική Ρομποτική για παιδιά Β΄-Γ΄ Δημοτικού
Τα παιδιά κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές και τις κάνουν ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας. Επιπλέον, δίνουν «ζωή/κίνηση» στις κατασκευές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, μηχανικής κι επίλυσης προβλημάτων.
Σχεδιασμός & Επιμέλεια: STEM education (Οργανισμός εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών)
4 αυτοτελείς κύκλοι των 4 εργαστηρίων, διάρκειας 90΄/60 € ο κάθε κύκλος κατ' άτομο
Κυριακή 1/11/2015-5/6/2016, 10:30-12:00

LEGO Mindstorms: Εκπαιδευτική Ρομποτική για παιδιά Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού
Η Εκπαιδευτική Ρομποτική, βασισμένη στη ρομποτική τεχνολογία αλλά και στην εκπαιδευτική φιλοσοφία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι μετατρέποντας την εκπαίδευση σε διασκεδαστική δραστηριότητα.
Σχεδιασμός & Επιμέλεια: STEM education (Οργανισμός εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών)
16 εργαστήρια διάρκειας 90΄/Ετήσιο συνολικό κόστος: 240 €
Κυριακή 1/11/2015-5/6/2016, 12:30-14:00

Εικαστικό εργαστήριο για το έργο του Wassily Kandinsky, τη δύναμη του χρώματος και την «εσωτερική αναγκαιότητα» για εφήβους και ενήλικες
Οπτικοακουστική παρουσίαση του έργου του Ρώσου ζωγράφου, θεωρητικού και πρωτοπόρου της αφηρημένης τέχνης, Βασίλι Καντίνσκι και εικαστικά εργαστήρια υπό την υπόκρουση ειδικά επιλεγμένων μουσικών συνθέσεων που επηρέασαν και τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Κύκλος 2 δίωρων εργαστηρίων/10 € κατ’ άτομο ανά εργαστήριο
Παρασκευή 6 & 13 Νοεμβρίου 2015, 18:00-20:00

Μαθαίνω να είμαι ο εαυτός μου: Λόγος και Σκέψη… για τις Δεξιότητες ζωής για παιδιά 5-8 ετών
Εργαστήρια επικοινωνίας και συναισθηματικής ανάπτυξης από την Αέρινη Πόλη στο Μουσείο Ηρακλειδών. Στόχος είναι να γνωρίσουμε την ενσυναίσθηση, την ικανότητα να δούμε από την οπτική γωνία του άλλου ανθρώπου, να προσπαθήσουμε να βιώσουμε τα συναισθήματά του και να επικοινωνήσουμε μαζί του, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κριτική. Με ασκήσεις και παιχνίδια που ενεργοποιούν τις 5 αισθήσεις μας μαθαίνουμε να βλέπουμε και να ακούμε, χωρίς να κρίνουμε.
Εμψύχωση: Αντώνης Μπέρτος, ψυχολόγος ΕΚΠΑ
Επιστημονική υπεύθυνη ενότητας «Λόγος και Σκέψη»: Βάλια Λουτριανάκη
10 δίωρα εργαστήρια/Ετήσιο συνολικό κόστος: 120 €
Σάββατο 7/11/2015-7/5/2016, 16:30-18:30

Πληροφορίες: www.herakleidon-art.gr
Εγγραφές: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00

Μουσείο Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16, Θησείο
Τηλ.:2103461981

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη - εικόνα 7

Ηχο-Γραφίζοντας, εργαστήρι Μουσικής και Εικαστικών για παιδιά 6-9 ετών (Α΄-Δ΄ Δημοτικού)

Κυριακή 8 και Κυριακή 22 Νοεμβρίου, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
Στο Εργαστήριο Μουσικής και Εικαστικών οι Τέχνες συνδυάζονται μεταξύ τους για να μυήσουν τους μικρούς μαθητές στη μαγεία της μουσικής και της ζωγραφικής. Οι μουσικές γίνονται χρώματα και σχήματα, τα χρώματα ρέουν σαν μελωδίες και η παιδική φαντασία μεταμορφώνεται σε εικαστική δημιουργία. Οι τέσσερις εποχές, ζώα και πουλιά, ποτάμια, θάλασσα, βροχή και λιακάδα ζωντανεύουν με χρώματα, πηλό και καθημερινά υλικά στο εργαστήριο. Μελωδικές εικόνες από τον Βιβάλντι, τον Σαιν-Σανς, τον Μπετόβεν και τον Τσαϊκόφσκι συναντούν την παιδική φαντασία στις εικαστικές δημιουργίες που φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά, με την καθοδήγηση του ειδικού συνεργάτη. Στο Εργαστήριο χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά και τεχνικές: ζωγραφική με τέμπερα, κολάζ, κατασκευές με πηλό, χαρτόνια και φύλλα δέντρων, οριγκάμι κ.ά.
Στο τέλος των συναντήσεων οι νεαροί καλλιτέχνες θα παραλάβουν το σύνολο των δημιουργιών τους.
Το Εργαστήριο Μουσικής και Εικαστικών για παιδιά συντονίζουν η Σοφία Τοπούζη (μουσική) και ο Μάρκος Μπλάτσιος (εικαστικά).

Οι ημερομηνίες και το θέμα κάθε συνάντησης είναι:
8 Νοεμβρίου2015 – Οι εποχές: Φθινόπωρο
22 Νοεμβρίου2015 – Βροχή (και λιακάδα)
13 Δεκεμβρίου 2015 – Οι εποχές: Χειμώνας
24 Ιανουαρίου 2016 – Τα ζώα
7 Φεβρουαρίου 2016 – Τα πουλιά
21 Φεβρουαρίου 2016 – Οι εποχές: Άνοιξη
6 Μαρτίου 2016 – Οι εποχές: Καλοκαίρι
3 Απριλίου 2016 – Tα νερά (ποτάμια και θάλασσα)

Το Εργαστήρι ολοκληρώνεται σε 8 κυριακάτικες συναντήσεις, που αρχίζουν στις 11:00 και στις 13:00 και διαρκούν 90 λεπτά.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά.
Κόστος συμμετοχής 80€ (περιλαμβάνονται τα υλικά χειροτεχνίας)

Σημειώνεται ότι οι συνοδοί των παιδιών θα πρέπει να παραμένουν εντός του χώρου του Μεγάρου.
Για τη διευκόλυνσή τους, λειτουργεί το καφέ δίπλα στο κατάστημα M-Shop, στη Νέα Είσοδο του Μεγάρου.
Πληροφορίες για το κοινό: 2107282333 και στην ιστοσελίδα: www.megaron.gr

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σόφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα
Τηλ.: 2107282333

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Κωδικός «Πεταλούδα» για παιδιά 6-10 ετών και τους γονείς τους
Εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακών ευχών με τη χρήση κώδικα προγραμματισμού για παιδιά & γονείς.
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες Varvara & Mar δημιουργούν έργα τέχνης έχοντας ως πρώτη ύλη την τεχνολογία. Με εκτεταμένη εμπειρία στην εκπαίδευση, είναι εδώ για να παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους τη δημιουργική πλευρά του κώδικα προγραμματισμού και της τεχνολογίας και να τους δείξουν πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τον κώδικα για να κινήσουν ψηφιακά σχεδιασμένες πεταλούδες. Το εργαστήριο βασίζεται στο έργο τους, Wishing Wall (Τοίχος των Επιθυμιών), μια εγκατάσταση που προσεγγίζει με ευφάνταστο τρόπο το πώς θα μπορούσαμε να μοιραστούμε τις πιο κρυφές επιθυμίες μας με τον κόσμο.

Το έργο παρουσιάζεται στη Στέγη ως μέρος της έκθεσης Digital Revolution και σχεδιάστηκε με την υποστήριξη της Google.
Μπορείτε να κάνετε κράτηση για μία από τις δύο ημέρες που θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο.
Γλώσσα: Αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά)
Κόστος συμμετοχής: 5 € για το κάθε παιδί και 5 € για τον κάθε ενήλικα
Συντελεστές: Varvara Guljajeva: εικαστικός, Mar Canet: εικαστικός
Ημερομηνίες: Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015
Ώρες: 11:00-12:30

Ένα βιβλίο που… φωτίζει και μιλάει! για παιδιά από 9 έως 12 ετών
Εργαστήριο δημιουργίας διαδραστικού pop-up βιβλίου για παιδιά.
Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά δημιουργούν ένα pop-up βιβλίο το οποίο λαμπυρίζει, τραγουδάει και κινείται! Αφού χωριστούν σε ομάδες, τα παιδιά θα εικονογραφήσουν μια ιστορία, θα κόψουν χαρτιά και θα τα ζωγραφίσουν, ενώ θα εξερευνήσουν μηχανισμούς για να κινήσουν τις χάρτινες ζωγραφιές τους. Έτσι, θα σχεδιάσουν τα δικά τους διαδραστικά βιβλία από χαρτί, δημιουργώντας μια συλλογική αφήγηση μέσα από σχέδια και χρώματα. Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και εφευρίσκουν μοναδικούς τρόπους για να ενσωματώσουν λειτουργικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα –όπως LED και ηχειάκια– μέσα στα σχέδια και τα χρώματα της εικονογράφησης. Οι χάρτινες κατασκευές που θα δημιουργήσουν, θα δεθούν σε ένα βιβλίο, το οποίο δεν θα είναι ένα συνηθισμένο pop-up βιβλίο, αλλά πιο διαδραστικό, πιο φωτεινό και πιο συναρπαστικό από ποτέ άλλοτε!

Κόστος συμμετοχής: 45 € (και για τις πέντε συναντήσεις)
Συντελεστές: Μαρία Βαρελά: εικαστικός Αφροδίτη Ψαρρά: εικαστικός
Ημερομηνίες: Κυριακή 15, 22 και 29 Νοεμβρίου & 6 και 13 Δεκεμβρίου 2015
Ώρες: 11:00-14:00

Η ιαπωνική τέχνη origami στα χέρια των εφήβων 12 έως 16 ετών
Εργαστήριο διαδραστικών χάρτινων κατασκευών με χρήση τεχνολογίας.
Σε αυτό το πρακτικό εργαστήριο που συνδέει την ιαπωνική παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, οι έφηβοι θα πάρουν στα χέρια τους την πανάρχαια, ιαπωνική τεχνική διπλώματος χαρτιού, για να κατασκευάσουν origami μεγάλου μεγέθους. Στη συνέχεια, μυούνται στις αρχές της χρήσης ηλεκτρονικών μηχανισμών, για να εμπλουτίσουν τις χάρτινες κατασκευές τους με κίνηση. Αφού μελετήσουν τη συμπεριφορά συγκεκριμένων υλικών, θα τα ενσωματώσουν στις κατασκευές τους origami και το αποτέλεσμα θα εμπεριέχει κίνηση, αντιληπτή από τον θεατή. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των εφήβων με τη χειροτεχνία και ο πειραματισμός με τις νέες τεχνολογίες και τα έξυπνα υλικά.

Κόστος συμμετοχής: 36 € (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Συντελεστές: Μαρία Βαρελά: εικαστικός, Αφροδίτη Ψαρρά: εικαστικός
Ημερομηνίες: Σάββατο 19 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (εκτός της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου)
Ώρες: 11:00-14:00

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα
Κρατήσεις: 2130178002
Email: education@sgt.gr

Ίδρυμα Θεοχαράκη

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη - εικόνα 8

«Ανακαλύπτοντας τις τέχνες» για παιδιά 2-4 ετών
Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Ημερομηνίες: 7, 14, 21, 28 Νοεμβρίου (2ος κύκλος)
Σάββατο, 10.30-11.30 & 12.00-13.00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 €
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.
Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

«Αναζητώντας το φως» για παιδιά 4 - 6 ετών
H εικαστικός-παιδαγωγός τέχνης Έφη Φουρίκη, με αφετηρία το καλλιτεχνικό της έργο και «εργαλεία», όπως φακούς, καλειδοσκόπια, καθρέφτες, προβολείς, μουσικά όργανα, προσκαλεί τα παιδιά να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες της Φυσικής, των Εικαστικών και της Μουσικής (αντανάκλαση, παλμός, ρυθμός, μοτίβο, σύνθεση). Ανακαλύπτουν πώς συνδέεται η Φύση με την Τέχνη και δημιουργούν το δικό τους έργο.

Ημερομηνίες:
12 Νοεμβρίου Η ιστορία της μικρής φλόγας
19 Νοεμβρίου Ο κόσμος είναι μαγικός
26 Νοεμβρίου Ο κόσμος είναι πολύχρωμος
3 Δεκεμβρίου Το ουράνιο τόξο κατοικεί στις σαπουνόφουσκες και στα φτερά των παγωνιών!
10 Δεκεμβρίου Μέσα στο φως θαυμάζουμε τις σκιές
17 Δεκεμβρίου Η μέρα και η νύχτα γεννούν φώτα
Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

«Τίμος ο Αθηναίος» για παιδιά 5 έως 8 ετών
Μια ιστορία για ένα μικρό σκαντζόχοιρο, τον Τίμο που είχε ένα μεγάλο όνειρο να επισκεφτεί την Αθήνα και ν΄ανέβει στην Ακρόπολη! Μέσα από τις περιπέτειες του -αστείες και σοβαρές- στις γύρω περιοχές της Αττικής και μέχρις ότου φτάσει από τον Υμηττό στην Αθήνα περπατάμε μαζί του και μαθαίνουμε στοιχεία της ιστορίας της Αθήνας αλλά και της σύγχρονης καθημερινής ζωής της.

Παραμύθι, Αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Ήχοι και τραγούδια: Γιώργος Κουρουπός
Tραγούδι: Δάφνη Πανουριά
Ημερομηνίες: Κυριακή 8 Νοεμβρίου & 13 Δεκεμβρίου, 11.00-12.00
Κόστος: Παιδιά 5€, Ενήλικες 10€

«Πλάθοντας χώρους ζωγραφικούς» για παιδιά 6 έως 12 ετών
Εργαστήριο με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη, όπου τα παιδιά επικεντρώνονται στο βασικό λεξιλόγιο της ζωγραφικής. Με εκκίνηση τη μοντέρνα και σύγχρονη ζωγραφική, ερευνούν χώρους πραγματικούς και φανταστικούς, ρεαλιστικούς η αφηρημένους, δισδιάστατους και τρισδιάστατους. Παρατηρούν πώς αποδίδεται η αίσθηση του χώρου σε διαφορετικές μορφές τέχνης (γλυπτική, κατασκευές, φωτογραφία κ.λπ.) και με εργαλεία τις γραμμές, τα χρώματα, τα επίπεδα, τις αναλογίες, το ρυθμό, την κίνηση δημιουργούν τις δικές τους ζωγραφικές συνθέσεις. Μέσα από τον πειραματισμό με ποικίλες τεχνικές εξοικειώνονται σταδιακά με τις βασικές δομές του σχεδίου και της ζωγραφικής. Στόχος είναι να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση με τα υλικά, τον εαυτό τους και τις εικόνες που δημιουργούν, μέσα από μια ευχάριστη βιωματική εμπειρία.

Ημερομηνίες:
7 Οκτωβρίου: Πλάθοντας χώρους με το χρώμα, Matisse
14 Οκτωβρίου: Πολύχρωμα εσωτερικά και εξωτερικά τοπία, Van Gogh
21 Οκτωβρίου: Τα μονοπάτια και οι κρυψώνες της εικόνας, Rousseau
4 Νοεμβρίου: Ο χώρος μέσα από το καλειδοσκόπιο, Klee
11 Νοεμβρίου: Το μικρό και το μεγάλο, ο κόσμος με άλλα μάτια, Picasso
18 Νοεμβρίου: Ψευδαισθήσεις και αντανακλάσεις, Monet
Τετάρτη, 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 75€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

«ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά» για παιδιά 6 έως 13 ετών
Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth) συνεχίζει τη δράση του. Tο δημιουργικό παιχνίδι βασίζεται στην αρχιτεκτονική, με στόχο τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Η αρχιτεκτονική χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία & τη δημιουργικότητά τους.

Δυνατότητα παρακολούθησης: Σάββατα ή Κυριακές.
Ημερομηνίες: Σάββατο 7, 14, 21, 28 Νοεμβρίου, 13.30-15.00 ή Κυριακή 8, 15, 22, 29 Νοεμβρίου, 12.00-13.30
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80 €

«Μάχες και Θρυλικοί Ήρωες» για παιδιά 8 έως 12 ετών
Ξεκινώντας από τους μυθικούς ήρωες και την Μεσόγειο και φτάνοντας μέχρι την Αφρική και την Αμερική τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια διαδρομή που συνδυάζει την γλυπτική και τις κατασκευές με την ζωγραφική και να διακοσμήσουν με την φαντασία τους γλυπτά και μάσκες. Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνία: 15 Νοεμβρίου: Ιππότες του Μεσαίωνα
Κυριακή, 10.00-11.30
Κόστος: 15€

«Τέχνη και επιστήμη» για παιδιά 8 έως 12 ετών
Η Τέχνη και η Επιστήμη, δύο έννοιες που συναντιούνται μέσω της έμπνευσης της παρατήρησης και της έρευνας, σε μια παράλληλη διαδρομή. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με πειράματα και διαδραστικές πλατφόρμες. Προσεγγίζουν την μαγεία της πιο ανερχόμενης τάσης στη τέχνη, που ενώνει τους δύο χώρους, χρησιμοποιώντας υλικά της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως μαγνήτες, μέταλλα, νήματα, φως, νερό κ.α. Με την εικαστικό και παιδαγωγό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη και την νηπιαγωγό Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη

Ημερομηνία: 8 Νοεμβρίου: Η γη χορεύει: Σεισμοί, εκρήξεις και ηφαίστεια
Κυριακή, 10.00-11.30
Κόστος: 15€

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση και να αποσταλεί με email lpapaevangelou@thf.gr ή με fax 210-3611380, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή.

Ίδρυμα Θεοχαράκη

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
2103611206

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»

«Από τον Μπραμς στα ντραμς» για παιδιά ηλικίας 3-7 ετών και τους γονείς τους (προαιρετικά)
Η ομάδα «Λόγου Παίγνιον» θα συνδυάσει τη μουσική, το παραμύθι, το θεατρικό παιχνίδι και τον μουσικό αυτοσχεδιασμό σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό ερέθισμα το έργο του Γιοχάνες Μπραμς. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έμπειροι ηθοποιοί, μουσικοί και παιδαγωγοί. Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να αναπτύξουν το καλλιτεχνικό τους αισθητήριο μέσα από την ενεργητική μουσική ακρόαση, την ανάπτυξη της φαντασίας, τη θεατρική έκφραση και το παιχνίδι με κρουστά μουσικά όργανα.
Σχεδιασμός, Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσιρίδης
Παρουσίαση: Ομάδα «Λόγου Παίγνιον»
Εισιτήρια: ενιαίο εισ. παιδιού-γονέα: €12, παιδικό: €8
8 Νοεμβρίου ώρες 12.00 & 13.30
15 Νοεμβρίου ώρα 12:00
22 Νοεμβρίου ώρες 12:00 & 13.30
6 Δεκεμβρίου ώρα 12:00

«Ακούω Βλέπω Παίζω με τον Vivaldi / Mozart / Beethoven» για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών
Η περιπέτεια ξεκινάει με κυνήγι μουσικών θησαυρών στα ράφια της βιβλιοθήκης, συνεχίζεται με ζωγραφική, δημιουργική ανάγνωση και παιχνίδια με μουσικά όργανα και κορυφώνεται με προβολές και ζωντανή μουσική. Τα παιδιά θα ταυτιστούν με τους συνομήλικούς τους Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart και Ludwig van Beethoven και θα σχηματίσουν μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία μια πρώτη εικόνα για τη μουσική. Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος αποτελεί να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με διάφορες πτυχές της μουσικής και να γνωρίσουν τρεις μεγάλες μουσικές προσωπικότητες.
Σχεδιασμός και επιστημονική Επιμέλεια: Gabriella Spanò.
Συντονισμός και παρουσίαση: Gabriella Spanò, Ρηνιώ Χρυσαδάκου
Κόστος συμμετοχής ανά συνάντηση: 8€

Ακούω-Βλέπω-Παίζω με τον Beethoven (5-10 χρονών) 29 Νοεμβρίου, 12:00

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη (Δ-Π και Κυριακή 10-4)
2107282778

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

40+ παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια τον Νοέμβριο στην πόλη - εικόνα 9

Παιδιά 4-5 ετών
«Ο Ανανσί και η μάγισσα που την έλεγαν Πέντε»
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία αράχνη που την έλεγαν Ανανσί και μια μάγισσα που την έλεγαν Πέντε. Μια μέρα ο Ανανσί και η μάγισσα που την έλεγαν Πέντε συναντήθηκαν και τότε….
Μια ιστορία από την προφορική παράδοση της Αφρικής ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα κύλινδρο χαρτιού από την Άπω Ανατολή. Δύο μακρινοί κόσμοι συναντιούνται και μας ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το emakimono, τον ζωγραφισμένο κύλινδρο από χαρτί, με τη βοήθεια του οποίου αφηγούνται τα παραμύθια στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μια τεχνική αφήγησης που ξεκίνησε τον 11ο αιώνα και αναβιώνει ξανά στις μέρες μας. Οι εικόνες, ζωγραφισμένες σε χάρτινη επιφάνεια, ξεδιπλώνονται καθώς προχωράει η ιστορία. Τα παιδιά θα ακούσουν και θα δουν την ιστορία του Ανανσί και στο τέλος θα φτιάξουν το δικό τους emakimono παρουσιάζοντας τη δική τους ιστορία.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου, 11:30 – 13:00
Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 11:00 – 12:30
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.
Το εργαστήρι θα διεξαχθεί με τη συνεργασία της αφηγήτριας Βασιλείας Βαξεβάνη.
Εισιτήριο: €10, φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο), αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

Παιδιά 5-7 & 8-10 ετών
Τζέιμς Τόμσον 1834-1882*
“Κάθε τρένο τραβάει μπροστά
Δέντρα και σπίτια πίσω μας χάνονται”
Σε αυτό το εργαστήριο στίχοι και λέξεις θα αποτελέσουν το θέμα για τα έργα. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν χρώματα και άλλα υλικά για να μετατρέψουν τα λόγια, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ένα τρισδιάστατο ποιητικό κολάζ. Σύντροφοι σε αυτή την πτήση μας, τα ασημένια περιστέρια του James Thomson, που μας ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία του 19ου αιώνα.
*James Thomson, Σκωτσέζος ποιητής της Βικτωριανής εποχής

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 11.00-13.00
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Εισιτήριο: €12, αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10, φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν 1892-1973*
Το ταξίδι μας συνεχίζεται με τα ποιήματα του Τόλκιν. Εκεί θα συναντήσουμε ξωτικοβασιλιάδες, περήφανους νάνους, δράκους και πριγκίπισσες και θα εξερευνήσουμε απόρθητα κάστρα και ξεχασμένα μεγαλοπρεπή βασίλεια. Παρέα με τα ατρόμητα χόμπιτ και μέσα από αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια, τα παιδιά θα κατασκευάσουν με χαρτόνια, σύρματα και άλλα υλικά το δικό τους τρισδιάστατο κόσμο.
*J.R. R. Tolkien , εξέχων και διαπρεπής Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, σήμερα ιδιαίτερα γνωστός ως ο συγγραφέας των ακόλουθων έργων φανταστικής λογοτεχνίας: «Χόμπιτ» και «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Το εργαστήριο πραγματοποιείται δύο φορές, μία για παιδιά 5-7 ετών και μία για παιδιά 8-10 ετών.
Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 15 Νοεμβρίου 11.30-13.30
Για παιδιά 8-10 ετών: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 11.00-13.00
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Εισιτήριο: €12, αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10, φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ*
Νεραϊδοχώρα
Εκεί που η μέλισσα βοσκά, εκεί κι εγώ!
Στης πασχαλιάς τον καμπανίσιο τον ανθό,
Εκεί λουφάζω σαν ακούσω της κουκουβάγιας το ουρλιαχτό!
Ευτυχισμένος το καλοκαίρι ακολουθώ,
Πατώντας πάνω στης νυχτερίδας το φτερό!
Ευτυχισμένα, ευτυχισμένα από δω και μπρος θα ζω,
Σ’ ενός κλαδιού που γέρνει από κάτω τον ανθό!


Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά θα γνωρίσουν το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Νεραϊδοχώρα και να δουν ένα…. «Όνειρο Θερινής Νυκτός». Με αφορμή κάποια από τα έργα του διάσημου Άγγλου ποιητή και μέσα από το σωματικό θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό και την ομαδική συζήτηση, τα παιδιά θα δημιουργήσουν έργα ζωγραφικής και κολάζ.
* William Shakespeare, ( 1564 - 1616) Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε κείμενα στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται δύο φορές, μία για παιδιά 5-7 ετών και μία για παιδιά 8-10 ετών.
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 21 Νοεμβρίου 11.00-13.00
Για παιδιά 8-10 ετών: Κυριακή 22 Νοεμβρίου 11.30-13.30
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Εισιτήριο: €12, αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10, φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Παιδιά από 6 ετών και γονείς
Γενναίοι Αρχαίοι
Μία διαδρομή στις Μόνιμες Συλλογές γεμάτη περιπέτειες, αφιερωμένη στους γενναίους της αρχαιότητας: τους πολεμιστές, τους κυνηγούς, τους αθλητές, τους ήρωες, τους ημίθεους, τα όπλα και τις ιστορίες τους. Εσείς ποιος γενναίος αρχαίος θα θέλατε να είστε;

Κυριακή 8 Νοεμβρίου, 11:30-12:30
Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό
Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό), επιπλέον ενήλικας: €7, επιπλέον παιδί: €5

Οι Θεοί μίλησαν!
Η αρχαία ελληνική μυθολογία, αλλιώς... Πώς ξυπνούσαν οι Θεοί; Τι δώρα τους άρεσαν; Σε τι τους άρεσε να μεταμορφώνονται; Τί τους θύμωνε; Πώς επικοινωνούσαν με τους θνητούς; Μία μυθική διαδρομή ,γεμάτη θεϊκά σημάδια.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 11:30-12:30
Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό
Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό), επιπλέον ενήλικας: €7, επιπλέον παιδί: €5

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321-3
Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

«Ανακαλύψτε τα Ζώα του βυθού», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 έως 8 ετών
Με αφορμή την περιοδική έκθεση «Ανακαλύψτε την άγνωστη Ελλάδα» , τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν και να «κολυμπήσουν» σε θάλασσες ελληνικές. Ακολουθώντας την «πυξίδα» τους, τα παιδιά θα γίνουν μικροί επιστήμονες του βυθού και καλλιτέχνες. Ανάμεσα σε χρώματα και εικόνες, τα περιμένουν ζώα της θάλασσας τρισδιάστατα, έτοιμα να πάρουν θέση στο δικό τους δημιουργικό καμβά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Ξενάγηση με σταθμούς, στην έκθεση «Ανακαλύψτε την άγνωστη Ελλάδα»
• Κυνήγι θησαυρού ανάμεσα στις προθήκες της έκθεσης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
• Δημιουργία από τα παιδιά του δικού τους βυθού

29 Νοεμβρίου, 11.00-12.00 και 12.30-13.30
Κόστος: Περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο: 6 € για τους ενήλικες και 4 € για τα παιδιά.
Δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".