Οι τηλεπικοινωνίες γίνονται παιχνίδι

Φέτος το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας και μυεί μικρούς και μεγάλους στη συναρπαστική ιστορία της επικοινωνίας με βιωματικό και πρωτότυπο τρόπο, εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι τηλεπικοινωνίες γίνονται παιχνίδι

Από τη δορυφορική επικοινωνία μέχρι την τηλεφωνία των περασμένων ετών και από τα μηνύματα της αρχαιότητας μέχρι τον Γκράχαμ Μπελ και τον Γουλιέλμο Μαρκόνι, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ μυεί μικρούς και μεγάλους στη συναρπαστική ιστορία της επικοινωνίας με βιωματικό και πρωτότυπο τρόπο. Φέτος το μουσείο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας και εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με εργαστήρια ζωγραφικής, τεχνολογίας, design και γλυπτικής, ενώ στο πλαίσιο του «1ου Φεστιβάλ Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ», έργα των μικρών δημιουργών θα εκτεθούν στο Μουσείο.

Highlights του μουσείου

Οι τηλεπικοινωνίες γίνονται παιχνίδι - εικόνα 1

Η συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με 14.000 αρχεία, έγγραφα και φωτογραφίες. Εκτίθενται ομοιώματα τηλεπικοινωνιακών εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, όπως ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού (4ος π.Χ. αι.), αλλά και των Βυζαντινών, όπως το ωρονόμιο του Λέοντα του Μαθηματικού (9ος μ.Χ. αι.).

Αξίζει να:
- ανακαλύψετε την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξαν οι αρχαίοι Έλληνες με τη φωτιά, ως μέσο μετάδοσης μηνυμάτων και διευκόλυνσης της επικοινωνίας μεταξύ μακρινών αποστάσεων.
- μάθετε για τις «Φρυκτωρίες», το πρώτο οργανωμένο δίκτυο οπτικής επικοινωνίας στην αρχαιότητα, για την «Πυρσεία» και το πώς λειτουργούσε ο «Υδραυλικός Τηλέγραφος», η πρώτη «συσκευή» αποστολής αρχαίων sms!
- «αγγίξετε» το χειριστήριο του Μορς και να ακούσετε τους ήχους του μορσικού κώδικα να «συνθέτουν» το δικό σας μήνυμα.
- δείτε ένα ομοίωμα της πρώτης τηλεφωνικής συσκευής του Σκοτσέζου Γκράχαμ Μπελ από το 1876, χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές από τον Siemens και τον Ericsson, και μία μοναδική κόκκινη επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή με έτος κατασκευής το 1910, αλλά και τον ασύρματο του Ιταλού Μαρκόνι, χάρη στον οποίο διασώθηκαν οι 712 επιζώντες από το ναυάγιο του Τιτανικού, το 1912.
- θυμηθείτε τη γνωστή μαύρη μεταλλική τηλεφωνική συσκευή, μάρκας Siemens, κατασκευής 1940, η οποία μεσουράνησε στη δεκαετία του ‘60.
- «μεταφερθείτε» στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης στην Ελλάδα του 1960 μέσα από το πλήρες τηλεοπτικό studio με πραγματικό control room.
- αναπολήσετε χαρακτηριστικά κινητά τηλέφωνα της κάθε περιόδου στη νέα αίθουσα «Κινητή Τηλεφωνία Μικρές ιστορίες … μεγάλες αλλαγές», 42 χρόνια μετά την πρώτη κλήση μέσω του κινητού τηλεφώνου Motorola DynaTac 8000X.

Μη χάσετε

Οι τηλεπικοινωνίες γίνονται παιχνίδι - εικόνα 2

«10 τηλέφωνα - 10 ιστορίες...»
7 & 8 Νοεμβρίου 2015
Ηλικίες: 6-12 ετών (ώρες: 10:30-12:00 & 12:30-14:00)
Γονείς και παιδιά μαθαίνουν για τη λειτουργία του τηλεφώνου, σταματούν μπροστά στις βιτρίνες με τα τηλέφωνα και με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού, φορώντας τα ειδικά γάντια βγάζουν 10 τηλέφωνα από τις βιτρίνες, τα παρατηρούν, ξεφυλλίζουν τα εγχειρίδια τους και μαθαίνουν όλα τους τα μυστικά. Στο Εικαστικό εργαστήρι δημιουργούν το τηλέφωνο του μέλλοντος.

«Θαλής ο Μιλήσιος... ήταν κάποτε ένα πλοίο από την Αμερική»
12 & 13 Δεκεμβρίου 2015
Ηλικίες: 4-6 ετών (ώρα: 10:00-11:00) & 7-12 ετών (ώρα: 11:30-13:00)
Ένα πλοίο από την Αμερική γίνεται το πλοίο που θα ποντίσει καλώδια σε όλο το Αιγαίο. Ψάχνουμε στο αυθεντικό ημερολόγιο του πλοίου και συνθέτουμε την ιστορία του. Μέσα από ένα παιχνίδι γεωγραφίας , φτιάχνουμε δρόμους και τους τυπώnουμε σε συνεργασία με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini – Σιατερλή.

Α’ εργαστήριο | Εκτοξευτής κομφετί από ρολό χαρτιού σε σχήμα δορυφόρου
12 Δεκεμβρίου 2015
Ηλικίες: 6-12 ετών (ώρα: 13:30-14:30)
Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στη Συλλογή του ΜΤ για τις δορυφορικές επικοινωνίες, ανεβαίνουμε στο εικαστικό εργαστήρι για έναν φτιάξουμε εκτοξευτή κομφετί σε σχήμα δορυφόρου. Κατασκευάζουμε, κόβουμε, χρωματίζουμε σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

Β’ εργαστήρι | Φτιάχνω το δικό μου γούρι για το 2016
13 Δεκεμβρίου 2015
Ηλικίες: 6-12 ετών (ώρα: 13:30-14:30)
Τα παιδιά με υλικά όπως χαρτόνι, κορδέλες, glitter φτιάχνουν το δικό τους μοναδικό γούρι για το 2016. Έμπνευσή τους; Τα αυθεντικά νομίσματα της Συλλογής του Μουσείου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για Πολύ Νεαρό Κοινό Ηλικίας 0 έως 6 χρονών

Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει στο προσκήνιο το κοινό των παιδιών που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να έρχεται σε επαφή με την τέχνη από την αρχή της ζωής του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

"Circus Show 2" στο θέατρο Αυλαία στον Πειραιά

Μετά από την περσινή της επιτυχία η παράσταση επανέρχεται για 2ο χρόνο με καινούρια εντυπωσιακά νούμερα.

Στις γιορτινές εκδηλώσεις από τα "ΔΡώΜΕΝΑ" τα παιδιά αποκτούν βιωματική γνώση

Μια σειρά από γιορτινά δρώμενα περιμένει τους μικρούς μας φίλους με εργαστήρια και δημιουργικές δράσεις που θα τους μείνουν αξέχαστα.

Μη χάσετε τα νέα προγράμματα STEM στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών!

Οι πρωτότυπες δράσεις για παιδιά 6-12 χρονών συστήνουν τους συμμετέχοντες στον μαγευτικό κόσμο της μηχανικής αλλά και της μουσικής.

O "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου στην Παιδική - Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που ως σήμερα έφερε σε επαφή 80.000 παιδιά και εφήβους με ένα από τα σπουδαιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας και συνολικά της λαϊκής μας παράδοσης, ανεβαίνει ανανεωμένη.

Κερδίστε συλλεκτικά δώρα από την ταινία "Λάιλ, ο Φίλος μου ο Κροκόδειλος"

Μπείτε στην κλήρωση και διεκδικήστε τα μοναδικά δώρα από την οικογενειακή περιπέτεια που εξασφάλισε το "α" για τους αναγνώστες του.