4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες!

Σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα της κοινωνίας με το χιούμορ και την αισιοδοξία του παραμυθιού, δεν γυρίζουν την πλάτη στο σήμερα προκαλώντας ερωτήσεις και συζήτηση.

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες!

Σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα της κοινωνίας με το χιούμορ και την αισιοδοξία του παραμυθιού και χωρίς υπερβολικούς διδακτισμούς, τα βιβλία αυτά δεν γυρίζουν την πλάτη στο σήμερα και διαβάζονται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους προκαλώντας ερωτήσεις και συζήτηση.

Ο μικρός ιππότης Πότης

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες! - εικόνα 1

Μπορεί ένας δουλοπάροικος να γίνει ιππότης; Μπορεί ένα κορίτσι να αφήσει το κέντημα για τη σφεντόνα και την πανοπλία; Ο Πότης και η Θέκλα τα καταφέρνουν μια χαρά στο διασκεδαστικό παραμύθι της Κίρστεν Μπουά που υιοθετεί στοιχεία από το στιλ γραφής μιας μεσαιωνικής ιστορίας για να μιλήσει για διαχρονικές αξίες και δικαιώματα, όπως η δικαιοσύνη και η ισότητα. Παράλληλα, με την απομυθοποίηση τόσο των αρχόντων όσο και των ιπποτών, «Ο μικρός ιππότης Πότης» μας μαθαίνει ένα σωρό λεπτομέρειες για τα μεσαιωνικά χρόνια. Όπως λέει και η συγγραφέας στον επίλογο πολλά απ’ όσα παρουσιάζονται στο βιβλίο «δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στον δάσκαλο της ιστορίας. Για άλλα πάλι, δεν είμαι και τόσο σίγουρη. Δράκοι, παραδείγματος χάριν, από όσο ξέρω δεν υπήρξαν».

(Εκδόσεις Πατάκη, € 14,70, από 8 ετών).

Τέλεια

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες! - εικόνα 2

Κάνει να μιλήσεις στα παιδιά για την κρίση και αν ναι με ποιους όρους; Ο μπεστ-σελλερίστας Ρόντυ Ντόυλ δε διστάζει να μοιραστεί με τους μικρούς αναγνώστες τη δύσκολη πραγματικότητα των Ιρλανδών που έχουν να αναμετρηθούν με την ανεργία και όσα αυτή φέρνει μαζί της. Συνδυάζοντας με ισορροπία την παρατήρηση της καθημερινότητας με την μαγεία του παραμυθιού και την αισιοδοξία, το «Τέλεια» είναι ένα βιβλίο της εποχής μας που παρασύρει τα παιδιά σε ένα ακόμη αγωνιώδες και αποκαλυπτικό κυνηγητό, μόνο που αυτή τη φορά ο κακός δράκος είναι το Μαύρο Σκυλί της Κατάθλιψης που έχει πάρει το αστείο κοκαλάκι του Δουβλίνου.

(Εκδόσεις Πατάκη, €5,99, από 8 ετών).

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες! - εικόνα 3

Όλα αρχίζουν με την άνοδο ενός φασιστικού κόμματος στην εξουσία και τελειώνουν με μια πολύχρωμη γιορτή αντίστασης από αγανακτισμένους πολίτες που θέλουν πίσω την ελευθερία τους αλλά και τις μικρές χαρές της ζωής. Όχι δεν πρόκειται για μια παραβολή της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας αλλά για ένα πολύ καλογραμμένο παιδικό βιβλίο που μέσα από επτά κεφάλαια γραμμένα από επτά γάλλους συγγραφείς βασισμένο σε μια ιδέα των Σαντρίν Μπο και Σεβρίν Βιντάλ , μας δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν το Κόμμα της Ελευθερίας (…από τα παράσιτα) αρχίζει να αποκλείει κάθετι διαφορετικό. Ένα έργο «πολιτικής φαντασίας» όπως αυτοπροσδιορίζεται αν και δυστυχώς η πραγματικότητα καθημερινά ξεπερνάει συχνά τη φαντασία.

(Εκδόσεις Κέδρος, € 7,50, από 11 ετών).

Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες! - εικόνα 4

Η φιλία, το θάρρος, το δίκιο, η προσπάθεια ενάντια στην αδικία, το παράλογο, την απληστία, τη νωθρότητα. Όταν ο μπαμπάς του φυλακίζεται άδικα και ο Κολοκύθης χάνει το σπιτάκι που έχτισε τούβλο τούβλο ίσα να τον χωράει… καθιστό, ο Κρεμμυδάκης παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Ο Τζιάνι Ροντάρι τιμήθηκε με το Βραβείο Άντερσεν γι αυτό το αλληγορικό παραμύθι όπου το μόνο μη αληθοφανές αποδεικνύεται τελικά το ότι οι πρωταγωνιστές είναι φρούτα και λαχανικά. Α, και το ότι πληρώνει φόρο ο λαός κάθε φορά που βρέχει. Oh, wait!

(Εκδόσεις Κέδρος, €12,23, από 8 ετών).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" από το Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"

Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.

23/09/2022

Διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συνεχίζει και την σχολική χρονιά 2022-2023 τα διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από μικρούς και μεγάλους.

Δείτε τις εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος Θεοχαράκη για τον Οκτώβριο

Τα παιδιά γνωρίζουν τον θαυμαστό κόσμο των τεχνών μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια.

Το 1ο Διαδραστικό και Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ με σκύλους θεραπείας

Η πρωτοβουλία που υλοποιείται με στόχο την ανάπτυξη κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών, πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά εντός του χώρου του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων.

"Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας": Μια παράσταση που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα

Το θεατρικό σε σκηνοθεσία Στέφανου Παπατρέχα και Νάντιας Δαλκυριάδου κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Άβατον.

Τα Ηράκλεια 2022 είναι αφιερωμένα στα παιδιά και την παράδοση

Με ένα ακόμα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση, κυρίως όμως, στα παιδιά συνεχίζεται το ετήσιο, μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Ο Μάικ ο Φασολάκης κάνει "Πάρτυ!" στο θέατρο Ήβη

Κάθε Σάββατο και Κυριακή ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών που δημιούργησε η Μαρί Κωνσταντάτου επιστρέφει για να μας διηγηθεί τις νέες του περιπέτειες.