"Ορέστεια": η συγκλονιστική παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου επιστρέφει στην Επίδαυρο

"Ορέστεια": η συγκλονιστική παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου επιστρέφει στην Επίδαυρο

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ρίχνει αυλαία με την επανάληψη της περσινής θριαμβευτικής επιτυχίας του Εθνικού Θεάτρου στην τριλογία του Αισχύλου

Στις 22 και 23 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μία σπουδαία επιστροφή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, η "Ορέστεια" του Αισχύλου, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Η μνημειώδης περσινή συνεργασία του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο πάνω στην αισχυλική τριλογία οδήγησε σε μια μεγαλειώδη, μυσταγωγική παράσταση, που έχει ήδη εγγραφεί στις σπουδαιότερες του σύγχρονου θεάτρου.

Στη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, ο Αισχύλος συλλαμβάνει τη μετάβαση από τον κόσμο των μεταφυσικών νόμων και της αυτοδικίας σε αυτόν της θεσμοθετημένης δικαιοσύνης. Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης αποτύπωσε αυτή τη μετάβαση σε μια παράσταση ιερού μεγαλείου, αρχετυπικής δύναμης και σύγχρονου πολιτικού σχολιασμού. Μετά από μια θριαμβευτική πορεία εντός και εκτός συνόρων, η παράσταση επιστρέφει στο χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκε, με σπουδαίους ερμηνευτές και, βέβαια, με τον κορυφαίο Χορό, που αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα των τριών έργων. 

Στην πολυαναμενόμενη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, την πρώτη στην ιστορία του, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος κορύφωσε την περίφημη μέθοδό του, που διδάσκεται σε ηθοποιούς παγκοσμίως, από την Κύπρο και την Ιταλία ως τη Ρωσία και την Άπω Ανατολή, μια μέθοδο μελετημένη στο έπακρο, που οδηγεί τους ηθοποιούς πέρα από τον λόγο, στο άγγιγμα του τραγικού μέσω του σώματος. 

Πυρήνας, ψυχή και κύριος φορέας της σκηνοθεσίας είναι ο Χορός, γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται τα τρία έργα. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος διαχειρίστηκε με μαεστρία τον Χορό, το κατεξοχήν χαρακτηριστικό του αρχαίου δράματος - και όχι μόνο δεν τον συμπύκνωσε ή δεν τον υποβίβασε, αλλά τον ανήγαγε στον απόλυτο πρωταγωνιστή της παράστασης.
Τα μέλη του αποτελούν μία υποδειγματική ομάδα, ερμηνευτικών δεξιοτήτων και απόλυτης σωματικής πειθαρχίας: Μπάμπης Αλεφάντης, Κατερίνα Αμπλιανίτη,  Έβελυν Ασουάντ, Χριστόφορος Βογιατζής, Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Κατερίνα Δημάτη, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Βασιλίνα Κατερίνη, Θάνος Μαγκλάρας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Λυγερή Μητροπούλου, Ρόζυ Μονάκη, Ασπασία Μπατατόλη, Νίκος Ντάσης, Ντίνος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μυρτώ Ροζάκη, Γιάννης Σανιδάς, Αλέξανδρος Τούντας, Κατερίνα Χιλλ, Μιχάλης Ψαλίδας.

Οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τα πρόσωπα των έργων κινούνται σε ένα μεταιχμιακό χώρο μεταξύ υπερφυσικής υπέρβασης και μυστηριακής τελετουργίας: Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων), Μυρτώ Ροζάκη (Ηλέκτρα), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Ορέστης), Έβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Ντίνος Παπαγεωργίου (Κήρυκας), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Τάσος Δήμας (Φύλακας, Κορυφαίος, Προπομπός), Μπάμπης Αλεφάντης (Πυλάδης), Έλλη Ιγγλίζ (Τροφός), Αλέξανδρος Τούντας (Οικέτης).

Μελετημένη στο έπακρο και από αισθητικής άποψης, η παράσταση προτείνει ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύμπαν, στο οποίο ο Θεόδωρος Τερζόπουλος υπογράφει επίσης τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς, ενώ οι συγκλονιστικές μουσικές και ηχητικές συνθέσεις του Παναγιώτη Βελιανίτη δημιουργούν έναν κόσμο βυθισμένο στο έρεβος.

Προπώληση εισιτηρίων, more.com

TIPS

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι σπουδαίος σκηνοθέτης με διεθνή ακτινοβολία. Αποτελεί έναν θεμελιωτή, πρωτοπόρο της θεατρικής τέχνης, που διαμόρφωσε μια ξεχωριστή μέθοδο υποκριτικής, μια ολόκληρη σκηνική φιλοσοφία που γονιμοποιεί το παγκόσμιο θέατρο εδώ και δεκαετίες. Το σώμα, η φωνή, η αναπνοή, ο ρυθμός, η ιεροτελεστία, είναι οι λέξεις κλειδιά της θεατρικής του γλώσσας. Ο ίδιος δεν μιλά για ρόλους ή ψυχολογικά κίνητρα, αλλά για ενέργεια, για σώμα που θυμάται, για σκηνή που γίνεται ιερό. Η μέθοδός του διδάσκεται σε περισσότερα από τριάντα πανεπιστήμια και δραματικές σχολές ανά την υφήλιο.
Φέτος, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έγραψε το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, που γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο στις 27 Μαρτίου. Το μήνυμα ξεκινάει ως εξής: Μπορεί το θέατρο να αφουγκραστεί το SOS που εκπέμπει η εποχή μας, σε έναν κόσμο με πτωχοποιημένους πολίτες, έγκλειστους στα κελιά της εικονικής πραγματικότητας, περιχαρακωμένους στην ασφυκτική ιδιώτευσή τους;
Η «Ορέστεια» αποτελείται από τα έργα «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» και «Ευμενίδες» και αποτελεί τη μόνη σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος. Σε αυτή, ο Αισχύλος δραματοποιεί τα γεγονότα που ακολούθησαν την επιστροφή του Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, από την Τροία. Ο Αγαμέμνονας δολοφονείται από τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο, ως τιμωρία για την απόφασή του να θυσιάσει την κόρη τους, Ιφιγένεια, στην Αυλίδα («Αγαμέμνων»). Ο Ορέστης με τη σύμπραξη της Ηλέκτρας θα εκδικηθούν το φόνο του πατέρα τους, σκοτώνοντας την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο («Χοηφόρες)», όμως ο Ορέστης έχοντας διαπράξει τη φοβερή πράξη της μητροκτονίας θα φτάσει ως στην Αθήνα, κυνηγημένος από τις Ερινύες, όπου θα δικαστεί από τον Άρειο Πάγο («Ευμενίδες»).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

 
 2753022026