Έτοιμοι για το Athens Science Festival 2024;

Έτοιμοι για το Athens Science Festival 2024;

Όλα όσα μας περιμένουν φέτος στο συναρπαστικό φεστιβάλ επιστήμης που φιλοξενεί η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

10 κεράκια σβήνει φέτος το Athens Science Festival 2024 και επιστρέφει με ένα must-see πρόγραμμα δράσεων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τις 16 έως τις 21 Απριλίου.

Με κεντρικό σύνθημα «Tales of Change», το φεστιβάλ προσκαλεί τους επισκέπτες να γιορτάσουν μαζί του και να ξεκινήσουν από κοινού ένα νέο, συναρπαστικό κεφάλαιο στην πολύπλευρη ιστορία του. Με τις καθηλωτικές «Ιστορίες Αλλαγής» που συνδέουν και εμπνέουν, το Athens Science Festival 2024 θέτει στο επίκεντρο τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις της εποχής μας.

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης; Κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει βιώσιμη η σύγχρονη βιομηχανία; Ποιες είναι οι πραγματικές απειλές που κρύβει η κλιματική αλλαγή και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε ως παγκόσμια κοινωνία; Με ποιους τρόπους επηρεάζουν οι τεχνολογικές εξελίξεις τον τομέα της υγείας, την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών; Υπάρχει άραγε όριο στην αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος της ανθρωπότητας; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η φετινή διοργάνωση και μας περιμένει να βρούμε μαζί τις απαντήσεις.

Ενδιαφέρον έχουν και τα workshops του φετινού φεστιβάλ, που δεν προορίζονται μόνο για παιδιά -το πρόγραμμα περιλαμβάνει μοναδικά επιστημονικά εργαστήρια για κάθε ηλικία. Μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν ειδικά σχεδιασμένα workshops για εκπαιδευτικούς που θα αναδείξουν τη δυναμικότητα του ΑΙ σε σχέση με την εκπαίδευση, όπως το "Εκπαίδευση στην εποχή του ChatGPT" από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το "GenAI: ένας βοηθός για κάθε εκπαιδευτικό"  από τους 100mentors και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα augMENTOR με τίτλο "Τεχνητή νοημοσύνη και εκπαιδευτικοί: Σύμμαχοι ή εχθροί;".

Must είναι και τα διαδραστικά εκθέματα που θα πλημμυρίσουν την Τεχνόπολη. Μεταξύ άλλων, το COSMOTE IT Innovation Center θα φιλοξενήσει τα robots Inno και Dinno, τα ανθρωποειδή robots που χορεύουν, χαιρετούν, μιλούν 14 γλώσσες και έχουν απίστευτο χιούμορ. Ακόμη, το project Firo από το 1ο και το 2ο ΓΕΛ Αργυρούπολης χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό και την πρόβλεψη πυρκαγιών, ενώ το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ο Σύλλογος πρὸς διάδοσιν Ὠφελίμων Βιβλίων μαζί με την Innews, αναδεικνύουν την ανάγνωση ιστορικών βιβλίων χρησιμοποιώντας ΑΙ.

Ανάμεσα στους κορυφαίους κεντρικούς ομιλητές που θα βρεθούν στο Athens Science Festival 2024 είναι η Dr Jill Tiefenthaler, CEO της National Geographic Society και Επικεφαλής μίας παγκόσμιας κοινότητας εξερευνητών και επιστημόνων από διάφορα πεδία, οι οποίοι αγωνίζονται να προστατεύσουν και να «φωτίσουν» το θαυματουργό και μυστηριώδες αφήγημα του πλανήτη μας. Ακόμη, ο Dr Lars Rasmussen, αυνιδρυτής των Google Maps και πρώην Director of Engineering στο Facebook, αποτελεί έναν από τους πλέον δραστήριους angel investors, ο οποίος συνεισφέρει στο παγκόσμιο τεχνολογικό αφήγημα ως ένας digital nomad που ζει και εργάζεται την Ελλάδα.

Ακόμη, την Κυριακή 21 Απριλίου, διακεκριμένοι National Geographic Explorers μάς περιμένουν σε ένα απροσδόκητο πάνελ που συνιστά μία πραγματική αποστολή του Οργανισμού επί ελληνικού εδάφους. Η Lucy Hawkes - Physiological Ecologist, ο Nick St.Oegger - Documentary Photographer, ο Piero Amodio - Behavioral Ecologist και Evolution Scientist, η Imogen Napper - Marine Scientist, ο Tom Matthews - Climate Scientist  και Θοδωρής Αναγνωστόπουλος - Co Founder Athens Science Festival και Science Engager, θα μας ταξιδέψουν από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη, μέσα από τις απίστευτες εμπειρίες τους ως εξερευνητές του National Geographic.

Οι λάτρεις των ντοκιμαντέρ δεν πρέπει να χάσουν το πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ, στο οποίο περιλαμβάνονται επεισόδια από τις σειρές "Μυστικά των Ελεφάντων" και "Μυστικά των Φαλαινών", αλλά και η avant-premiere της νέας σειράς ντοκιμαντέρ "Μυστικά των Χταποδιών", σε αφήγηση του Paul Rudd.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.athens-science-festival.gr.
 

Προπώληση μέσω more.com

TIPS

Η μεγαλύτερη Γη στην καρδιά της Αθήνας μόλις προσγειώθηκε από το Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο του Brno της Τσεχίας. Το μοντέλο είναι μια πολύ πιστή αντιγραφή του πλανήτη μας, δημιουργημένη με βάση εικόνες που παρείχαν οι αποστολές δορυφόρων Aqua και Terra. Με διάμετρο μόλις δέκα μέτρα, αυτή η Γη σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τον κόσμο μας.
Η έκθεση "Aquarium" έρχεται με την υποστήριξη της Cosmote Blue και αναδεικνύει μια εντυπωσιακή και διαδραστική αντίληψη της υποθαλάσσιας ζωής και της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Καθώς εισέρχεστε σε αυτόν τον εκθεσιακό χώρο, βυθίζεστε σε έναν εντυπωσιακό υποβρύχιο κόσμο, όπου οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν αφήσει τα σημάδια τους.
Ετοιμαστείτε για ένα αξέχαστο ταξίδι στα αστέρια και τους μακρινούς γαλαξίες, με τους οδηγούς και συνοδοιπόρους σας τη Δρ. Jeyhan Kartaltepe, προϊσταμένη του James Webb Telescope, και τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και επόπτη του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

 Πειραιώς 100, Γκάζι
 21 03461589