"Κουαρτέτο": Το πιο εμβληματικό έργο του Χάινερ Μίλερ έρχεται να μας ταρακουνήσει στην σκηνή του Από Μηχανής

"Κουαρτέτο": Το πιο εμβληματικό έργο του Χάινερ Μίλερ έρχεται να μας ταρακουνήσει στην σκηνή του Από Μηχανής

Ο Θανάσης Σαράντος μάς μεταφέρει στον σαγηνευτικό κόσμο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα.

«Κάθε λέξη ανοίγει μια πληγή, κάθε χαμόγελο αποκαλύπτει κι έναν κυνόδοντα».


Το εμβληματικό «Κουαρτέτο», η τραγική κωμωδία του Χάινερ Μίλερ παρουσιάζεται στο Από Μηχανής θέατρο και μας παρασέρνει στη δίνη του. Ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί τη μαύρη φάρσα που δημοσιεύθηκε το 1981, όταν ο Χάινερ Μίλερ "ξαναδιάβασε" με νέα ματιά την Μαρκησία Μαρτέιγ και τον Κόμη Βαλμόν, τους ήρωες του περίφημου επιστολογραφικού μυθιστορήματος του Λακλό "Επικίνδυνες σχέσεις" (1781). Διακόσια χρόνια λοιπόν μετά την έκδοση του, ο Γερμανός συγγραφέας ξαναγράφει την ιστορία σε μια εποχή "πριν από τη Γαλλική Επανάσταση και μετά τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο", σκιαγραφόντας με χιούμορ και σαρκασμό την πτώση και την αυτοκαταστροφή των δυτικών κοινωνιών καθώς και την παρακμή του αστικού πολιτισμού.

Πρωταγωνιστές ένα σαγηνευτικό ζευγάρι, το οποίο απορρίπτει κάθε κοινωνικό κανόνα και ηθική. Οι ήρωές του είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα σε ένα ανελέητο παιχνίδι σεξ και εξουσίας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι δύο υπάρξεις προσπαθούν να δώσουν νόημα στη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν τον θάνατο. Στη μοιραία τελευταία επαφή τους επιδίδονται σε μία ερωτική χορογραφία των σωμάτων, εναλλάσσοντας ρόλους και ταυτότητες υπερβαίνοντας τα όρια των φύλων. Ο έρωτας ως μέσο σαγήνευσης και καταδυνάστευσης τούς οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε τον Χρήστο Βασιλόπουλο ως Βαλμόν και την Κερασία Σαμαρά ως Μερτέιγ, με φόντο ένα σκηνικό ερειπωμένο και παγερό. Ο Θανάσης Σαράντος ακολουθεί το περιβάλλον που στήνει ο συγγραφέας και δημιουργεί ένα σκοτεινό και ψυχρό τοπίο, όπου τοποθετεί τους ήρωές του. Τα ατμοσφαιρικά σκηνικά υπογράφει η Θάλεια Ιστικοπούλου και τα συμπληρώνει με τα εντυπωσιακά κοστούμια του ο Μάριος Καραβασίλης και με τους ειδικούς φωτισμούς της η Στέβη Κουτσοθανάση.

Η Ελένη Βαροπούλου υπογράφει τη μετάφραση και η Εύη Προύσαλη την δραματουργική επεξεργασία. Ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης ντύνει την παράσταση με την μουσική του και ο Πλωτίνος Ηλιάδης επιμελείται την κίνηση των ηθοποιών.


Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 με επιπλέον παραστάσεις κάθε Τετάρτη στις 10, 17 και 24 Απριλίου στις 20:00.

Κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

Προπώληση εισιτηρίων στο more.com.

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ

TIPS

Ο Χάινερ Μίλερ είχε δηλώσει για το έργο: "Κύρια ώθηση στη δουλειά μου είναι η καταστροφή. Πιστεύω στην αναγκαιότητα των αρνητικών παρορμήσεων".
Την Κερασία Σαμαρά είχαμε απολαύσει ως πρώην σύζυγο του Περίανδρου Πόποτα (Χάρης Ρώμας) και διάσημη σοπράνο στην πολυαγαπημένη κωμική σειρά των σεζόν 2003 – 2006 «Το καφέ της Χαράς» αλλά και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις όπως οι Επικίνδυνες μαγειρικές, Υπόθεση Μακρόπουλος και Hecuba/Εκάβη. Στο θέατρο την έχουμε συναντήσει πολύ συχνά και ως σκηνοθέτη.
Ο Χρήστος Βασιλόπουλος έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης όπως οι σειρές “Απαγορευμένη Αγάπη”, “Έρωτας”, “Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον”, “Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα”, “Λόλα”, “Ματωμένα χώματα” και άλλες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από Μηχανής Θέατρο

 Ακαδήμου 13
 2105232097