"Βουτιά" στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός με την παράσταση "Εσύ, η ζωώδης μηχανή"

"Βουτιά" στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός με την παράσταση "Εσύ, η ζωώδης μηχανή"

Το ομότιτλο βιβλίο της Αμερικανίδας ποιήτριας ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Rabbithole.

Η ομάδα Νοσταλγία παρουσιάζει την τρίτη της παράσταση για τη φετινή σεζόν, «βουτώντας» -και παρασέρνοντας κι εμάς μαζί της- στο πληθωρικό σύμπαν της Αμερικανίδας ποιήτριας, συγγραφέως και καθηγήτριας Ελένης Σικελιανός, μέσω μίας σκηνικής μεταφοράς του βιβλίου «Εσύ, η ζωώδης μηχανή». Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Rabbithole στο Μεταξουργείο, έως τις 21 Απριλίου.

Προερχόμενη από μία ιστορική οικογένεια (δισέγγονη του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της σκηνοθέτιδας Εύας Πάλμερ), η Ελένη Σικελιανός γράφει συχνά για τις περιπέτειες και τη ζωή των συγγενών της, σε μια προσπάθειά της να διαχειριστεί το οικογενειακό τραύμα.

Στο «Εσύ, η ζωώδης μηχανή», η Σικελιανός καταπιάνεται με την ταραχώδη ζωή της γιαγιάς της, Ελένης Παπαμάρκου, και διηγείται στους αναγνώστες τη συναρπαστική ιστορία της: Η Ελένη Παπαμάρκου, γνωστή ως χορεύτρια μπουρλέσκ με το ψευδώνυμο «Μελένα», «η Χρυσή Ελληνίδα» και «Μαρκό, το Κορίτσι Λεοπάρδαλη», παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά και θεωρούταν «η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι επί προσώπου γης». Η ιστορία περικλείει μορφινομανείς και ηρωινομανείς, πρόσφυγες, ρεμπέτες, αριστοκράτες από το Ιόνιο, Εβραίους από τη Λιθουανία, μουσικούς, γκαρσόνες, έναν ζωγράφο, αρκετούς ποιητές, διακινητές οπίου και έναν νάνο (τον έναν από τους πέντε συζύγους της Ελένης).

Στις σελίδες του βιβλίου ανακαλύπτουμε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη -ποίηση, δοκίμιο, χρονικό, επιστολογραφία κ.ά, ενώ η συγγραφέας συχνά συνδυάζει βιογραφία με μυθοπλασία, θέλοντας να αναπτύξει μία πιο δραματική διήγηση της απίθανής ζωής μίας γυναίκας στην Αμερική του 40’, του ’50 και του ’60.

Μέσα από τη ζωή της γιαγιάς της, η Σικελιανός ενώνει τα κομμάτια ενός πολυπρισματικού παζλ: την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, τη θέση της γυναίκας, την αναζήτηση της ταυτότητας και τις έμφυλες ταυτότητες, την αμερικανική ποπ κουλτούρα και την εθνογεωγραφία της χώρας, ακόμη και το ίδιο το φυσικό τοπίο της, που εισβάλλει μέσα στις σελίδες του βιβλίου με φωτογραφίες από ερήμους, αυτοκινητόδρομους, και νυχτερινά κέντρα.

Σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Τώνιας Ράλλη, η ιστορία της γιαγιάς της Σικελιανός ζωντανεύει τώρα επί σκηνής με τη συνοδεία ενός εξαμελούς θιάσου (Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νάντια Μαργαρίτη, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Χρυσάνθη Φύτιζα, Athena Wasborn) που διαρκώς μεταμορφώνεται: η συνθέτη σκηνική εγκατάσταση παντρεύει την παράδοση με την ψηφιακή τεχνολογία, ξεδιπλώνοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση μέσα σε έναν κόσμο ψυχεδελικό, όπου οι πρόγονοί μας αποκτούν τρισδιάστατη υφή και μας αποκαλύπτουν τις πιο απρόσμενές τους σκέψεις.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ.


Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

TIPS

Το βιβλίο «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» της Ελένης Σικελιανός κυκλοφορεί στα ελληνικά βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Μετά τον πρώτο της, περιπετειώδη γάμο, η «Χρυσή Ελληνίδα» συνέχισε τις ριψοκίνδυνες επιλογές, αφού αργότερα παντρεύτηκε έναν μικροεγκληματία, έναν αεροπόρο, έναν νάνο και τέλος έναν Αφροαμερικανό ιεροκήρυκα!
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή της οικογένειας Σικελιανού, διαβάστε το αφήγημα «Βιβλίο του Τζον», όπου η Ελένη Σικελιανού μιλά για τα τελευταία χρόνια ζωής του ηρωινομανή και άστεγου πια πατέρα της.