"Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά": Η διάσημη αντι-ηρωίδα της Λούλας Αναγνωστάκη συναντά μία σύγχρονη εκδοχή της στο Bios

"Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά": Η διάσημη αντι-ηρωίδα της Λούλας Αναγνωστάκη συναντά μία σύγχρονη εκδοχή της στο Bios

Η Ελένη Παργινού «βουτά» στην ιστορία της πρωταγωνίστριας, Σοφίας Αποστόλου, και την ζωντανεύει στο σανίδι με τη δική της ματιά.

Η Ελένη Παργινού υπογράφει τόσο την σκηνοθεσία όσο και την δραματουργική επεξεργασία στην παράσταση "Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά", την οποία ανεβάζει στο Bios. Η σκηνοθέτρια αντλεί έμπνευση από το συγγραφικό σύμπαν της Λούλας Αναγνωστάκη και με την συνδρομή των νέων μέσων αφηγείται την ιστορία της Σοφίας Αποστόλου, της ηρωίδας του ομώνυμου έργου, ισορροπώντας αριστοτεχνικά στα μεταιχμιακά δίπολα της συγγραφέως.

Η Σοφία Αποστόλου μοιάζει να βρίσκεται ανάμεσα στο συλλογικό και το προσωπικό, το ιδιωτικό και το δημόσιο, την προσδοκία και την απελπισία, ανάμεσα σ’ ένα παρελθόν και ένα παρόν, ένα διαρκές μέσα-έξω όπου το ένα επιδρά στην ουσία του άλλου. Ένα πρόσωπο-σύμβολο μιας προσωπικής και συνάμα συλλογικής πληγής που προσπαθεί να βρει την ακολουθία της σ’ ένα αμφίβολο και αόριστο «σήμερα».

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτρια, «στην ιστορία της ηρωίδας αναγνωρίζουμε την προσωπική ματαίωση αλλά και την συλλογική διάψευση. Απορρίπτοντας έναν κόσμο, που την έχει πρώτος απορρίψει, η Σοφία Αποστόλου μέσα από την ιστορία κοινωνικής παρέκκλισης του γιου της, σηκώνει τη σημαία ενός ανθρώπου που έχει αποκλίνει θέτοντας τον εαυτό του εκτός της «υγιούς» και «καλοκαρδισμένης» κοινωνίας. Σ’ αυτό το «εκτός», η ηρωίδα θα αναγνωρίσει την δική της φύση, την δική της «ροπή προς το κακό» και αυτό το «εκτός» θα γίνει τελικά η φωνή της δικής της επανάστασης. Η μνημονική διαδικασία της ηρωίδας, στην παράστασή μας, αποκτά την λειτουργία σπασμένου καθρέφτη που αντανακλά ανεστραμμένα και θραυσματικά την δική της ιστορία».

Πρωταγωνιστούν οι Σοφία Κορώνη, Νεφέλη Ανανιάδη και Ελένη Παργινού. Τον ηχητικό σχεδιασμό, τη μουσική και τα live electronics επιμελείται ο Κώστας Φραντζής και την ψηφιακή σκηνογραφία με τα live visuals η Αλεξάνδρα Νιάκα. Στον σχεδιασμό φωτισμού συναντάμε τον Περικλή Μαθιέλλη, ενώ την επιλογή των κοστουμιών κάνει η Βασιλική Σουρρή.

Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Παπαγεωργίου©

TIPS

Η ομάδα Kentro συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2016 από την ηθοποιό-σκηνοθέτη Ελένη Παργινού και τον μουσικό-sound artist Κώστα Φραντζή. Χαρακτηρίζεται από την ερευνητική και πειραματική της διάθεση να αλληλεπιδράσει με νέες και σύγχρονες μορφές της τέχνης του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών γενικότερα.
Το έργο «Ο ουρανός κατακόκκινος», πηγή έμπνευσης της παράστασης, είναι γυναικείος θεατρικός μονόλογος που έγραψε η σπουδαία Λούλα Αναγνωστάκη το 1997.
Η Λούλα Αναγνωστάκη ήταν η μικρότερη αδερφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Έφυγε από την ζωή το 2017 αφήνοντας πίσω της μία τεράστια παρακαταθήκη στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Bios

 Πειραιώς 84
 2103425335