Αν ακόμη δεν έχετε ερωτευτεί παράσταση φέτος, δεν έχετε δει τον "Συρανό"

Αν ακόμη δεν έχετε ερωτευτεί παράσταση φέτος, δεν έχετε δει τον "Συρανό"

Σκηνοθετώντας με έμπνευση έναν απολαυστικό θίασο με πρωταγωνιστές τον Μιχάλη Σαράντη και τη Λένα Παπαληγούρα, στο κλασικό έμμετρο ρομαντικό δράμα του Εντμόντ Ροστάν στο θέατρο Αλκυονίς, ο Γιώργος Νανούρης μας θυμίζει ότι η μαγεία του θεάτρου μπορεί να δώσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα με λίγα μέσα. 

Ο σκηνοθέτης επιστρατεύει γενναίες δόσεις ευρηματικότητας και φαντασίας, αδειάζοντας σχεδόν τη σκηνή από τα περιττά και αναδεικνύοντας, με έντονους τους κώδικες του σωματικού θεάτρου, αλλά και με ζωντανή μουσική και τραγούδια, το ταλέντο των ηθοποιών. Με εμπιστοσύνη στην αξία του ίδιου του κλασικού κειμένου που κάνει αίσθηση στοχεύοντας κατευθείαν στην καρδιά, ο Νανούρης μας παραδίδει μια ξεχωριστή παράσταση που γιορτάζει το θέατρο και δεν έχει γίνει τυχαία talk of the town της σεζόν για διαφορετικές γενιές θεατών. 

Ο Μιχάλης Σαράντης σε ρόλο σόουμαν απογειώνει το χαρακτήρα του ασυμβίβαστου ιππότη και ποιητή Συρανό ντε Μπερζεράκ που είναι ερωτευμένος με τη Ρωξάνη (την οποία ερμηνεύει αισθαντικά η Λένα Παπαληγούρα), θεωρεί όμως πως εκείνη, δεν θα αισθανθεί ποτέ το ίδιο, μιας και νιώθει άσχημος εξαιτίας της μεγάλης μύτης του, που αποτελεί χρόνια το αντικείμενο χλευασμού του. 

Βασικό ρόλο στην υπόθεση,πέρα από τον Συρανό και τη Ρωξάνη, παίζουν δύο ακόμη πρόσωπα ο πλούσιος Κόμης Ντε Γκις (Νικόλας Χανακούλας) που πολιορκεί το αντικείμενο του πόθου του Συρανό, και όμορφος Κριστιάν (Ιάσονας Παπαματθαίου), με τον οποίο είναι ερωτευμένη η Ρωξάνη αλλά από τον οποίο λείπει και το πνεύμα και η ευφράδεια. Ο Συρανό συμφωνεί με τον Κριστιάν να γίνει η σκιά του, η φωνή και οι λέξεις του, ώστε να τον βοηθήσει να την κατακτήσει. Ουσιαστικά μ΄αυτό τον τρόπο εκφράζει τα δικά του αισθήματα στην αγαπημένη του. Οι Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Χρήστος Πούλος Ρένεσης και Γιώργος Φασουλάς μεταμορφώνονται απολαυστικά, ερμηνεύοντας πολλαπλούς ρόλους σε μια παράσταση που απογειώνεται χάρη στις  εκφραστικές ικανότητες των ηθοποιών. 

Παντρεύοντας το κωμικό με το συναισθηματικό, τους κώδικες του βωβού κινηματογράφου με το καμπαρέ, το λόγο με τη μουσική, η παράσταση ξεχειλίζει από ενέργεια και έχει αγαπηθεί εξίσου και από το πιο νεανικό κοινό. Αναμφισβήτητα ένα από τα μη χάσετε της θεατρικής σεζόν, ιδανικό για feelgood εξόδους!

Εισιτήρια μέσω more

TIPS

Με την ευγλωττία του Συρανό να τροφοδοτεί το έργο, η μετάφραση του Στρατή Πασχάλη αναδεικνύει τις αρετές του έμμετρου ρομαντικού δράματος του Εντμόντ Ροστάν που ακούγεται υπέροχα και σήμερα σε μια καθόλου φιλολογική,παρόλα αυτά, παράσταση.
Κεντρική θέση στην παράσταση παίζει η ξεχωριστή μουσική του Βάιου Πράπα να παίζει επί σκηνής). Μια μίξη ειδών που φέρνει κοντά τη δημοτική παράδοση με τη ραπ, και, καθώς εκτελείται ζωντανά από τον Αθηνόδωρο Καρκαφίρη επί σκηνής, συνομιλεί με τους ηθοποιούς και συμπληρώνει επιτυχημένα τη σκηνική δράση.
Οι καθοριστικοί για την ατμόσφαιρα φωτισμοί, αλλά και η σκηνογραφία του Γιώργου Νανούρη, με σήμα κατατεθέν τον Πύργο του Άιφελ στο φόντο, και τα κοστούμια σε επιμέλεια των Τζίνας Ηλιοπούλου και Λίνας Σταυροπούλου βάζουν τη δική τους πινελιά στο συνολικό αποτέλεσμα.