Οι παραστάσεις της Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη που δεν πρέπει να χάσετε

Οι παραστάσεις της Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη που δεν πρέπει να χάσετε

Τέσσερα ενδιαφέροντα θεατρικά έργα έρχονται στο Studio new star art cinema τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, για λίγες μόνο παραστάσεις.

Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι γνωστός για τις γεμάτες ποιητικότητα, τελετουργικής φύσεως σκηνοθεσίες του και την αγάπη του για το αρχαίο δράμα και την ελληνική λογοτεχνία. Την περσινή θεατρική σεζόν, ο Αβδελιώδης ανέβασε μία παράσταση με θέμα την «Απολογία του Σωκράτη», σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη λειτουργίας της Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη στο Studio new star art cinema.

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης επιστρέφει στον ιστορικό χώρο του Studio με τέσσερις αριστουργηματικές παραστάσεις, από τον Μάρτιο έως και τον Απρίλιο, προσκαλώντας τους θεατρόφιλους να παρακολουθήσουν μοναδικά έργα προερχόμενα από την αρχαία ιστοριογραφία μέχρι τη νεότερη πεζογραφία.

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος»
Το εμβληματικό έργο του Διονύσιου Σολωμού ανεβαίνει στη Θεατρική Σκηνή Αβδελιώδη για μία μόνο παράσταση, το Σάββατο 16 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Γκατζόγια.

Κυριευμένος από φόβο και δειλία όταν αντίκρισε μια δύσμορφη γυναίκα της Ζάκυνθου να εξυβρίζει με μανία τις γυναίκες που έχουν έρθει από το Μεσολόγγι ζητώντας βοήθεια για τους πολιορκημένους, ο Διονύσιος Σολωμός αισθάνθηκε ενοχή που δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί αυτές τις απελπισμένες γυναίκες. Έτσι, έγραψε ένα έργο στην προσπάθειά του να κατανοήσει τη δύναμη της γυναίκας που ο ίδιος θεωρούσε «ενσάρκωση του κακού». Ποιητική Αδεία «δανείζεται» το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου του ιερομόναχου –  ιστορικό πρόσωπο που έζησε 172 χρόνια - για να κοιτάξει άφοβα το κακό.

«Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου»
Η σπουδαία ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου συνεργάζεται ξανά με τον Δήμο Αβδελιώδη, με τον δεύτερο να σκηνοθετεί μία νέα εκδοχή της παράστασης «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου», η οποία θα παρουσιαστεί αποκλειστικά το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 8 μ.μ. Με την παράσταση αυτή εγκαινιάζεται μια σειρά από εμφανίσεις της Καγιαλόγλου στη Θεατρική Σκηνή Αβδελιώδη. Η παράσταση λόγου και μουσικής είναι βασισμένη στη μεγαλειώδη ποιητική σύνθεση του Fernardo Pessoa (μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα) η οποία αφορά τον μύθο της ελεύθερης περιπέτειας του ανθρώπινου πνεύματος (υπογεγραμμένη από το alter ego του Alvaro de Campos) και παλιά αγαπημένα fados της Λισαβόνας. 

«Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη»
Όσοι δεν προλάβατε να δείτε την εντυπωσιακή «Αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη» τον Οκτώβριο του ’23 και τον Ιανουάριο του ’24, η επιτυχημένη παράσταση ανεβαίνει ξανά δια χειρός Δήμου Αβδελιώδη, την Παρασκευή 26 Απριλίου (9 μ.μ.) και το Σάββατο 27 Απριλίου (8 μ.μ.), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την υποστήριξη της Ένωσης Γάλλων Ελλάδας. Η περιβόητη δίκη του Σωκράτη, όπως αποδίδεται μέσα από το μοναδικό κείμενο του Πλάτωνα, παρουσιάζεται με τον Gilles Decorvet στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σωκράτη και τον Μάρκο Παλαιό να ενσαρκώνει τον κατήγορο Μέλητο. Στην παράσταση ακούγεται επί σκηνής η αυθεντική αρχαία ελληνική γλώσσα, με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και αγγλικά.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να μιλιέται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την εκφορά της με την καινοτόμο «Λογική-Μουσική» μέθοδό του, και καταθέτοντας παράλληλα τη νέα του απόδοση του πλατωνικού κειμένου, επαναφέρει στο κοινό την παράσταση που έγινε εμπειρία ζωής για όσους την είχαν παρακολουθήσει.

«Όνειρο στο κύμα, Έρως ήρως»
Τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου (8 μ.μ.), ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης πρωταγωνιστεί για μία τελευταία φορά στη θεατρική απόδοση των δύο αριστουργηματικών έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Όνειρο στο κύμα» και «Έρως Ήρως». Ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης γράφει για τις δύο όψεις του Έρωτα, βασισμένος σε προσωπικά του βιώματα, από το δέος, τη μέθεξη, το πάθος, τη συντριβή, έως το μεγαλείο και τον ηρωισμό της ψυχής του.

Προπώληση στο theater-info.gr/dimos-avdeliodis

TIPS

«Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ "Anagnorisis", καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ.
Ο Σολωμός εμπνεύστηκε το έργο «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» κατά τη δεύτερη πολιορκία και πτώση του Μεσολογγίου (1825-26), εκφράζοντας την αντίθεσή του προς την εχθρική στάση των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων των Ιονίων νήσων απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση.
Πέρα από ηθοποιός, ο Ελβετός Gilles Decorvet είναι καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα και έχει μεταφράσει κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς στα γαλλικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Studio new star art cinema

 Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής
 2108640054