"Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί": το αριστούργημα του Τομ Στόπαρντ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού

"Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί": το αριστούργημα του Τομ Στόπαρντ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού

Με ένα ευφυές έργο που μεταγράφει την ιστορία του «Άμλετ» και έναν ταλαντούχο θίασο καταξιωμένων και νέων πρωταγωνιστών επιστρέφει ο σημαντικός Έλληνας σκηνοθέτης στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-"Λευτέρης Βογιατζής"

Ο Στάθης Λιβαθινός μετά τις sold out επιτυχίες «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ και «Berlin Alexanderplatz» του Άλφρεντ Ντέμπλιν επιστρέφει στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων-"Λευτέρης Βογιατζής" και σκηνοθετεί, σε παραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως», την κωμωδία του Τομ Στόπαρντ, «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί».  Πρόκειται για μια γλυκόπικρη τραγική φάρσα με πρωταγωνιστές τους δύο αντι-ήρωες της ξακουστής τραγωδίας του «Άμλετ», που τα βάζουν με τα μεγαθήρια της Ιστορίας και καταλήγουν να έχουν ένα ένδοξο-άδοξο τέλος. Το έργο θα μπορούσε να ειδωθεί ως μια αλληγορία για την ίδια τη ζωή, γραμμένη με οξύτητα και εκπληκτικό χιούμορ, που μιλάει για τον μοναχικό αγώνα που δίνει ο «μικρός» άνθρωπος απέναντι στους ισχυρούς του κόσμου.

Στο πρωτότυπο έργο του Σαίξπηρ, ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι παλιοί συμφοιτητές του Άμλετ και έχουν ως αποστολή να μάθουν για λογαριασμό του βασιλιά Κλαύδιου ποιο είναι το σκοτεινό μυστικό που βασανίζει την ψυχή του. Στη διάρκεια της αποστολής τους, συνοδεύουν τον Άμλετ στην Αγγλία και μεταφέρουν μαζί τους ένα κλειστό γράμμα, στο οποίο δίνεται η διαταγή για την άμεση εκτέλεσή του. Όμως, ο Άμλετ αντικαθιστά το γράμμα με ένα άλλο, ζητώντας τη δική τους εκτέλεση, κι έτσι γρήγορα έρχεται η ανακοίνωση πως «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί». 

Στη ευφυή μεταγραφή του Τομ Στόπαρντ, οι δύο αντιήρωες γίνονται οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, στην οποία εισχωρούν αποσπάσματα και πρόσωπα κατευθείαν από το σαιξπηρικό πρωτότυπο. Αυτό το εύρημα τοποθετεί το έργο ανάμεσα στα αριστουργήματα του θεάτρου του παραλόγου και το καθιστά μία έξοχη υπαρξιακή και πολιτική αλληγορία. Εδώ, ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας παρουσιάζει δύο απλούς ανθρώπους ως παράπλευρες απώλειες και εξιλαστήρια θύματα ενός πολιτικού παιχνιδιού που σαρώνει και ισοπεδώνει τα πάντα.

Τους ομώνυμους ρόλους ερμηνεύουν οι σημαντικοί ηθοποιοί και επί χρόνια συνοδοιπόροι του Στάθη Λιβαθινού, Βασίλης Ανδρέου και Νίκος Καρδώνης. Μαζί τους ένας εξαιρετικός θίασος που συνενώνει τρεις γενιές ηθοποιών: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Γιώργος Δάμπασης, Στάθης Κόικας, Φοίβος Μαρκιανός, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης.

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: https://lykofos.org/roz-gil-2/

 

TIPS

Ο Τομ Στόπαρντ (1937), έγινε εν μία νυκτί γνωστός χάρη στο «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο ριζοσπαστικό Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1966. Ο Στάθης Λιβαθινός έχει ιδιαίτερη σχέση με το συγκεκριμένο έργο, καθώς αποτέλεσε την πτυχιακή του εργασία κατά τη διάρκεια των θεατρικών σπουδών του στη Μόσχα και παιζόταν στο θεάτρο Μαγιακόφσκι για πολλά χρόνια. Όπως δήλωσε στο «α»: «Τώρα το επαναδιαπραγματεύομαι με καινούριους ηθοποιούς, καινούριο εμένα, καινούριες συνθήκες, καινούρια χώρα».
Για τη συγκεκριμένη παράσταση, άλλαξε για πρώτη φορά στην ιστορία του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων η διαρρύθμιση των καθισμάτων και της σκηνής, εκπληρώνοντας έτσι ένα όραμα του ιδρυτή του, Λευτέρη Βογιατζή, ο οποίος είχε σχεδιάσει το θέατρο έτσι ώστε να μπορεί να αναδιαμορφώνεται, αλλά δεν πρόλαβε ποτέ ο ίδιος να το πραγματοποιήσει.
Τα σκηνικά και η επιμέλεια των κοστουμιών είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Επί σκηνής συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί Θοδωρής Κοτεπάνος (πιάνο), Φίλανδρος Μάριος Καρράς (κλαρινέτο), Δημήτρης Κοτταρίδης (τσέλο).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

 Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη
 2108217877