"Περλιμπλίν και Μπελίσα": Δείτε στο Πορεία το ερωτικό αλληλούια του Λόρκα με το αναπάντεχο φινάλε

"Περλιμπλίν και Μπελίσα": Δείτε στο Πορεία το ερωτικό αλληλούια του Λόρκα με το αναπάντεχο φινάλε

Ο Χρήστος Σαπουντζής και οι Μαριάννα Πουρέγκα/Φαίδρα Αγγελάκη (σε διπλή διανομή) ζωντανεύουν από 5/3 το ποιητικό σύμπαν του Ισπανού συγγραφέα, καθοδηγούμενοι σκηνοθετικά από τον Δημήτρη Τάρλοου, υπό τη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά.

Περισσότερο παιγμένα στις ελληνικές σκηνές ίσως είναι άλλα έργα αυτού του καλλιτέχνη, όπως ο “Ματωμένος γάμος” με τον περίφημο μονόλογο του Φεγγαριού, η “Γέρμα” με την τραγική της μοίρα, αλλά και το “Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” που το έγραψε λίγο πριν δολοφονηθεί. Σίγουρα, όμως, αυτό το κρυφό διαμάντι του κορυφαίου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που έχει τον τίτλο “Περλιμπλίν και Μπελίσα”, αξίζει να το ανακαλύψετε για την τρυφερή ελαφράδα του, για τα ερωτικά του μπερδέματα αλλά και την ποιητικότητά του, την οποία αναδεικνύει μοναδικά ο σκηνοθέτης του, Δημήτρης Τάρλοου. Τι είναι όνειρο; Τι είναι αλήθεια; Τι είναι, τελικά, ο έρωτας και τι η προσμονή του; Και, τελικά, πού μπορεί να φτάσει ένας ερωτευμένος; Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν στη σκηνή του θεάτρου Πορεία από 5/3.

Το “Περλιμπλίν και Μπελίσα” χαρακτηρίζεται από τον Λόρκα ως “ερωτικό αλληλούια”. Ο υπότιτλος αυτός είναι σκόπιμος: δείχνει την πρόθεση του συγγραφέα να συνδέσει το έργο με συμβατικά φαρσικά αναγνώσματα της Ισπανίας του 18ου αιώνα, τα οποία επιχειρεί να τα υπερβεί με έναν αιρετικό τρόπο. Έτσι λοιπόν, παρουσιάζει μία τυπική φιγούρα ενός μεσήλικα άντρα, του Περλιμπλίν (Χρήστος Σαπουντζής), ο οποίος πάει κι ερωτεύεται την Μπελίσα (Μαριάννα Πουρέγκα/Φαίδρα Αγγελάκη), τη γειτονοπούλα του, που είναι κατά πολλά χρόνια νεότερή του. Και οι δύο εξυπηρετούν κάποιον απώτερο σκοπό: εκείνος βρήκε στην κοπέλα έναν βοηθό για τα βαθιά γεράματα κι η κοπέλα βρήκε μία πηγή πλούτου που μπορούσε να τις προσφέρει ό,τι χρειαζόταν για να είναι πιο θελκτική στους άλλους άντρες. Ωστόσο, όλα αλλάζουν από την εμφάνιση ενός μυστηριώδους άντρα.

Ο άνδρας αυτός, ο οποίος έρχεται κρυφά τις νύχτες στον κήπο του ζευγαριού, αφήνει στην κοπέλα ερωτικές επιστολές γραμμένες με τα πιο φλογερά λόγια πάθους και επιθυμίας. Τα λόγια αυτά εντυπωσιάζουν την νεαρή Μπελίσα, η οποία ερωτεύεται αυτήν τη φιγούρα που κρύβεται στις σκιές κι έρχεται στα ξαφνικά. Ο σύζυγός της, όμως, δεν αντέχει να τη μοιράζεται κι έτσι αποφασίζει να βγάλει από τη μέση τον εραστή της -κάτι που θα φέρει απροσδόκητα αποτελέσματα...

Το καστ της παράστασης συμπληρώνουν οι Δανάη Σαριδάκη, Γιολάντα Μπαλαούρα, Έλενα Μελά, Περικλής Σιούντας, ενώ μουσική επί σκηνής παίζουν (ένας κάθε φορά) ο Κώστας Νικολόπουλος κι ο Αθηνόδωρος Καρκαφίρης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Άγγελου Μέντη, τη μουσική συνέθεσε ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι φωτισμοί σχεδιάστηκαν από τον Αλέκο Αναστασίου.

Προλάβετε μια θέση με ένα μόνο κλικ εδώ, μέσω more.com.

Δείτε το teaser της παράστασης, κάνοντας κλικ εδώ.

Φωτογραφίες-teaser: © Μαρίζα Καψαμπέλη

TIPS

*H Έλενα Μελά και ο Περικλής Σιούντας υποδύονται τα Δαιμόνια, δύο ιδιαίτερους χαρακτήρες που δίνουν τη μεταφυσική νότα που χαρακτηρίζει τα θεατρικά του Λόρκα.
*Στα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού του αθηνοράματος, οι αναγνώστες έδωσαν με την ψήφο τους το τρίτο βραβείο φωτισμού στον φωτιστή της παράστασης Αλέκο Αναστασίου, ενώ το 2019, ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος της, Άγγελος Μέντης, είχε λάβει το πρώτο βραβείο ενδυματολογίας.
* “Δεν θέλουμε να στήσουμε μία ανώδυνη παράσταση. Θέλουμε να σκίζονται καρδιές” αποκάλυψε ο Χρήστος Σαπουντζής σε συνέντευξή του στο “α”, σημειώνοντας ότι οι συντελεστές προσπαθούν να δώσουν στο κοινό την αίσθηση ενός κήπου που μεταβάλλεται σαν να είναι όνειρο (ή και σαν να είναι εφιάλτης).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πορεία at Victoria

 Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69
 2108210991