Το συγκλονιστικό δράμα "Το γάλα" παραμένει για λίγες παραστάσεις ακόμη στη σκηνή

Το συγκλονιστικό δράμα "Το γάλα" παραμένει για λίγες παραστάσεις ακόμη στη σκηνή

Το έργο-σταθμός της ελληνική δραματουργίας του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο θέατρο Σταθμός.

"Το γάλα" είναι -χωρίς αμφιβολία- από τα πιο σπουδαία σύγχρονα δημιουργήματα του ελληνικού θεάτρου και καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέτρα πάνω από 500.000 θεατές στην Ελλάδα -και παγκοσμίως- από το πρώτο του ανέβασμα στη σκηνή. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2006 από το Εθνικό Θέατρο και συνεχίστηκε για 2 σεζόν ενώ αργότερα, το 2007, ανέβηκε από το θίασο της Άννας Βαγενά για πέντε συνεχόμενες σεζόν. Και στις δύο περιπτώσεις η επιτυχία ήταν τεράστια όπως φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής και η νέα θεατρική εκδοχή σε σκηνοθεσία Ερμίνας Κυριαζή και Μάνου Καρατζογιάννη.

Με πρωταγωνιστές μια μητέρα από την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Ρίνα, και τους δύο γιούς της ξετυλίγεται το κουβάρι της συγκλονιστικής ιστορίας μιας φτωχής οικογένειας μεταναστών στην Ελλάδα, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και παλεύουν να αποκτήσουν μια νέα πατρίδα. Ο συγγραφέας φωτίζει δεξιοτεχνικά τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων και τις ανησυχίες τους, όπως αυτές πηγάζουν μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά κυρίως την αίσθηση που έχει κανείς πως όλα μέσα του μαλακώνουν και ζεσταίνονται, όταν σταματάει πια να κλαίει και να πονάει γιατί δέχεται την τροφή του. Αγαπιέται... Κι όταν αυτό δε συμβαίνει, τότε νιώθει ξένος. Σαν πρόσφυγας ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Ξένες κι αυτές.

Όπως περιγράφει η κριτικός του "α": "Ο μεγάλος γιος, ο Αντώνης, θέλει πάση θυσία να ενσωματωθεί, ενώ ο μικρός, ο Λευτέρης, αντιστέκεται σθεναρά: ίσως εξαιτίας της σχιζοφρένειας, από την οποία πάσχει αλλά αρνείται να αντιμετωπίσει τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με κατάλληλες συνεδρίες, βρίσκεται καθηλωμένος σε ένα στάδιο μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης".

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Κωνσταντίνου Παπαχρόνη που στις 2 Δεκεμβρίου του 2023, συμπληρώθηκαν 15 χρόνια απ’ τον θάνατό του και που ήταν ο πρώτος που ερμήνευσε το ρόλο του Λευτέρη το 2006 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.

Οι δύο σκηνοθέτες έχουν στην διάθεσή τους μια εξαιρετική διανομή, με τον ένα από τους δύο, τον Μάνο Καρατζογιάννη, να συμπρωταγωνιστεί με την Στέλλα Γκίκα, τον Δημήτρη Πασσά και την Ελένη Σακκά. Πίσω από τα φώτα της σκηνής, οι αφανείς ήρωες Άγγελος Αγγελής στα σκηνικά και τα κοστούμια, Νεοκλής Νεοφυτίδης στη μουσική και Άγγελος Παπαδόπουλος στους φωτισμούς της παράστασης. Ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου βρίσκεται στο πλευρό της Ερμίνας Κυριαζή και του Μάνου Καρατζογιάννη, ως βοηθός σκηνοθέτη.

Προπώληση εισιτηρίων στο more.com.

TIPS

Η σκηνοθέτης Ερμίνα Κυριαζή σκηνοθέτησε την περασμένη σεζόν τον νέο θεατρικό μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη "Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα" με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Νινιό. Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Το 2011 το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιούγα και σενάριο του ίδιου του συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη. Πρωταγωνίστησαν οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Όμηρος Πουλάκης, Ιωάννα Τσιριγκούλη και Προμηθέας Αλειφερόπουλος. Την ίδια χρονιά Το γάλα έγινε και βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Ο Βασίκης Κατσικονούρης έχει πει παλιότερα σε συνέντευξή του για "Το γάλα": "Πιστεύω ότι φέρει ως έργο μια δύναμη και μια αυθεντικότητα. Κατά κάποιον τρόπο, μέσα από τη συγκίνηση και την ένταση που προκαλεί, φέρνει τους ανθρώπους αυτούς που το βλέπουν ή το διαβάζουν ενώπιον πραγμάτων που λίγο πολύ αποφεύγουμε να διαχειριστούμε. Αυτά είναι θέματα που μας αφορούν άμεσα εμάς τους ίδιους. Κυρίως επειδή ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Λευτέρης, θέτει ενώπιον όλων μας το αίτημα της αποδοχής και της αγάπης".

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σταθμός Θέατρο

 Βίκτωρος Ουγκώ 55
 2105230267