"Σωτηρία με λένε": Το σπουδαίο έργο της Σοφίας Αδαμίδου για την ιστορική φωνή της Ελλάδας, για λίγες ακόμη παραστάσεις στο "Μικρό Χορν"

"Σωτηρία με λένε": Το σπουδαίο έργο της Σοφίας Αδαμίδου για την ιστορική φωνή της Ελλάδας, για λίγες ακόμη παραστάσεις στο "Μικρό Χορν"

Μέχρι τις 10 Μαρτίου θα συνεχιστούν οι παραστάσεις γύρω από τη ζωή της σπουδαίας ρεμπέτισσας Σωτηρίας Μπέλλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.

Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου χρόνου η παράσταση "Σωτηρία Με Λένε" συνεχίζεται για μερικές ακόμη παραστάσεις στο θέατρο "Μικρό Χορν". Τώρα είναι η ευκαιρία να σπεύσουμε να απολαύσουμε το πρώτο θεατρικό έργο της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου, που είναι βασισμένο στη βιογραφία της θρυλικής μορφής του ελληνικού πενταγράμμου, "Σωτηρία Μπέλλου, Πότε ντόρτια πότε εξάρες: Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας",  γραμμένη και αυτή από την ίδια την δημοσιογράφο. Η παράσταση δίνει σάρκα και οστά σε μια από τις πιο αυθεντικές, ασυμβίβαστες κυρίες της ελληνικής μουσικής ιστορίας, της τραγουδίστριας με τη "δωρική" φωνή.

Η δράση του έργου εκτυλίσσεται στο νοσοκομείο, λίγες μέρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της. Είναι βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την προγραμματισμένη εγχείρηση. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, Ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα "βουτήξει" σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής.

Η παράσταση είναι ουσιαστικά ένας μονόλογος γεμάτος flash back και αναμνήσεις από την προσωπική και επαγγελματική ζωή της αξέχαστης λαϊκής τραγουδίστριας. Στον απαιτητικότατο ρόλο της ενσάρκωσής της η αξεπέραστη Κάτια Γκουλιώνη που έχει αποδείξει το ταλέντο της στις προσωπογραφίες σπουδαίων γυναικών της ελληνικής ιστορίας. Δίπλα της, στο ρόλο της νοσοκόμας, η Ιωάννα Μονέδα. Την Κάτια Γκουλιώνη συνοδεύουν, επίσης, επί σκηνής με ζωντανή μουσική ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της συγγραφέα Σοφίας Αδαμίδου αλλά και της Ντίνας Κώνστα, που είχε ερμηνεύσει με τον μοναδικό και αξέχαστο τρόπο της  τον μονόλογο.

Την δυναμική σκηνοθετική ενορχήστρωση υπογράφει ο πολυτάλαντος Γιώργος Παπαγεωργίου, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός, ο οποίος, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία του, προσεγγίζει με έναν ευαίσθητο και επικοινωνιακό τρόπο καθηλωτικές εξομολογήσεις, συνθέτει το προφίλ των χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο και δίνει πάντα έμφαση στη σχέση ηθοποιών - θεατών

Γύρω του βρίσκεται μια μικρή σε πλήθος αλλά ποιοτική ομάδα.  Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Πάρις Μέξης και τους φωτισμούς ο Χάρης Δάλλας. Το σκηνικό λιτό, απλό, αλλά ακριβές. Δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα νοσοκομείου. Όσο για τα κοστούμια, πρόκειται για άψογη αναφορά στην αισθητική τόσο της εποχής, όσο και της ίδιας της Μπέλλου.

Εισιτήρια εδώ και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

TIPS

Η Κάτια Γκουλιώνη είναι η τρίτη κατά σειρά ηθοποιός που θα ενσαρκώσει τη Σωτηρία Μπέλλου στη σκηνή. Στον ίδιο ρόλο είχαμε την τύχη να απολαύσουμε δύο σπουδαίες ερμηνείες με υποδειγματική απλότητα και εσωτερικότητα: τη Λήδα Πρωτοψάλτη στο πρώτο ανέβασμα του "Σωτηρία με λένε" της Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου (2008 & 2009) στο Στοά, και την αείμνηστη Ντίνα Κώνστα στο ανέβασμα της σκηνοθέτριας Αθανασίας Καραγιαννοπούλου με τον τίτλο "Σωτηρία Μπέλλου - Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας", στο Θέατρο Κάππα (2011 & 2012).
Η πορεία της ηθοποιού, σκηνοθέτριας και ενδυματολόγου Κάτιας Γκουλιώνη που ενσαρκώνει την μεγάλη ερμηνεύτρια, απλώνεται στο θέατρο με επτά παραστάσεις, στην τηλεόραση με τη «Ζωή εν τάφω» και στον κινηματογράφο με δεκατρείς ταινίες και πολλές διακρίσεις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Πολύ πρόσφατη τεράστια επιτυχία της το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή το 2020. Λίγα χρόνια μετά τη «συνάντησή» της με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ενσαρκώσει την Σωτηρία Μπέλλου σε ένα έργο που «δεν ηρωοποιεί, ούτε κρίνει, δεν αγιοποιεί, ούτε δαιμονολογεί». Η Γκουλιώνη μέσα από την ερμηνεία της ως Μπέλλου αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ήταν και είναι η ιδανικότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ο Γιώργος Παπαγεωργίου.
Η Σωτηρία Μπέλλου συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Έλαβε μέρος στη Μάχη της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 1944, τραυματίστηκε και στη συνέχεια αντιμετώπισε τις συνθήκες φυλακής και της απομόνωσης μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες. Κατά την αντιστασιακή της δράση μετέφερε μηνύματα σε γιάφκες και συμμετείχε στην οργάνωση συσσιτίων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.