BlackBox Jazz Music Festival: Φουλ της τζαζ στον "Παρνασσό"

BlackBox Jazz Music Festival: Φουλ της τζαζ στον "Παρνασσό"

Όσα θα δούμε στη μεγάλη γιορτή της τζαζ που φέρνει μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής σκηνής σε ένα πολυπρόσωπο προγραμματισμό.

Το πρώτο BlackBox Jazz Music Festival έρχεται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στην πλατεία Καρύτση, από τις 10 έως τις 18 Φεβρουαρίου. Ένας πλούσιος πενθήμερος προγραμματισμός φέρνει μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής σε έντεκα ξεχωριστές συναυλίες. Νέα πρότζεκτ, συναυλιακοί μαραθώνιοι, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και ανερχόμενα σχήματα, που έχουν τραβήξει ήδη τα βλέμματα της διεθνούς μουσικής κοινότητας, συνθέτουν μια πολυσυλλεκτική γιορτή της τζαζ που τα χωράει όλα.

Την αυλαία του BlackBox Jazz Music Festival θα ανοίξει, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ο πιανίστας Γιώργος Κοντραφούρης, πλαισιωμένος από δυο εξέχοντες νέους μουσικούς με βάση τη Νέα Υόρκη, τον Κίμωνα Καρούτζο στο μπάσο και τον Jason Wastor στα ντραμς. Το σχήμα ανθολογεί συνθέσεις από το “The Passing” και το ”Tribute to Bill Evans” καθώς και αποσπάσματα από παλαιότερες δουλειές και επιλεγμένες συνθέσεις από το ευρύτερο τζαζ ρεπερτόριο. Ο Δημήτρης Καλαντζής με το κουαρτέτο του θα παρουσιάσουν το νέο πρότζεκτ "United States of mind" με πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές. Μαζί του θα παίξουν οι Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Γιώργος Πολυχρονάκος (ντραμς) και Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

Η Κυριακή είναι η πρώτη jazz marathon day με τους Human Touch να δίνουν τον τόνο από νωρίς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίο των David Lynch, Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου είναι ένα από τα μακροβιότερα και πιο αναγνωρισμένα ελληνικά γκρουπ. Τη σκυτάλη θα πάρει έπειτα το Melina Paxinos Quartet (Μελίνα Παξινού, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Θεοδωρίδης, Δημήτρης Κλωνής). Επίκεντρο της εμφάνισής του σχήματος θα είναι πλούσια δισκογραφική δουλειά της σαξοφωνίστριας με τη διεθνή καριέρα. Ο επίλογος του πρώτου σαββατοκύριακου του BlackBox θα γραφτεί με το "Un-Silent place” του Στάθη Άννινου. Στο νέο του εγχείρημα ο πιανίστας μαζί με τους Κώστα Πατσιώτη, Γιώργο Κωστελέτο και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών παρουσιάζει ένα crossover έργο για Τζαζ Πιάνο Τρίο και Κουαρτέτο Εγχόρδων, που εξερευνά διαφορετικά μουσικά είδη, από την κλασική έως την αυτοσχεδιαστική jazz με έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού. 

Ο Άννινος θα επιστρέψει στο BlackBox για τη προβολή του εμβληματικού νουάρ φιλμ του Άλφρεντ Χιτσκοκ «The Lodger», την οποία θα συνοδεύσει ζωντανά με πρωτότυπες συνθέσεις του (16/2). Το Σάββατο έρχεται το μοντέρνο τζαζ πιάνο τρίο Spiral Trio των Σπύρου Μάνεση, Αρίωνα Γυφτάκη και Αναστάση Γούλιαρη. Το πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει στάσεις από τους δύο δίσκους τους με μια διαρκή αυτοσχεδιαστική διάδραση. Έκπληξη της ημέρας θα είναι το solo το jam session του Λάκη Τζίμκα στην έναρξη του προγράμματος.

Ο φεστιβαλικός προγραμματισμός ολοκληρώνεται με τoν δεύτερο jazz μαραθώνιο, τον οποίο θα «τρέξουν» το Kostas Patsiotis Quartet, που θα παρουσιάσει το ντεμπούτο άλμπουμ, με τίτλο "October", και τα τρίο του Πέτρου Κλαμπάνη και του Δημήτρη Τσάκα (18/2). Ο Πέτρος Κλαμπάνης, μαζί με τους Ραφαήλ Μελετέα (πιάνο) και Θωμά Μελετέα (ούτι) θα παίξουν κομμάτια από τον δίσκο «Tora Collective», ενώ ο Δημήτρης Τσάκας θα παίξει με μια νέα σύνθεση μουσικών συνοδοιπόρων, τους σπουδαίους Κίμωνα Καρούτζο στο κοντραμπάσο και Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα ντραμς. 

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

TIPS

Συνολικά, περισσότεροι από τριάντα τέσσερις μουσικοί θα χαρίσουν στο κοινό του BlackBox Jazz Music Festival περισσότερες από 12 ώρες live μουσικής
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10, 11, 17 & 18 του Φεβρουαρίου, μεταξύ των συναυλιών θα υπάρχει διάλειμμα, ενώ, στο φουαγιέ θα υπάρχει mini bar.
Στον χώρο του «Παρνασσού» θα λειτουργεί επίσης πωλητήριο βινυλίων και CD για όσους μουσικόφιλους θέλουν να εμπλουτίσουν τις δισκοθήκες του με αφορμή το BlackBox Jazz Music Festival.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παρνασσός

 Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, κέντρο
 2103221917