Θέατρο Επί Κολωνώ: Οι τέσσερις επιδραστικές παραστάσεις που συζητήθηκαν και θα συζητηθούν

Θέατρο Επί Κολωνώ: Οι τέσσερις επιδραστικές παραστάσεις που συζητήθηκαν και θα συζητηθούν

Συνεχίζονται δυναμικά οι παραστάσεις "Στέλιος Κασόνγκο" και "Γάμος", ενώ σπεύσατε για να προλάβετε τα "Τάο" και "Scarmface" πριν κατέβουν.

Η «ψυχή» της Ομάδας Νάμα, Ελένη Σκότη και Γιώργος Χατζηνικολάου, φαίνεται πως και αυτή τη σεζόν έχει να προτείνει ένα σημαντικό ρεπερτόριο που θα φέρει σωρηδόν τους θεατρόφιλους στο αγαπημένο θέατρο της οδού Ναυπλίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλες οι παραστάσεις του συνεχίζονται λόγω επιτυχίας από την περσινή σεζόν. Αν θέλετε, λοιπόν, να γεμίσετε τη θεατρική σας ατζέντα με ποιότητα και πρωτοτυπία αυτά τα κρύα, χειμωνιάτικα βράδια, δεν έχετε παρά να βρεθείτε σε μία θέση στις σκηνές του Επί Κολωνώ.

Η παράσταση «Στέλιος Κασόνγκο» έκανε πρεμιέρα προς τα τέλη του 2023 και έχει ήδη κερδίσει φανατικούς θαυμαστές. Η εν λόγω παράσταση βάζει στο επίκεντρο την αφρικανική κοινότητα της Αθήνας και βασίζεται στο πρώτο θεατρικό έργο που υπογράφει ο συνιδρυτής της Ομάδας Νάμα, Γιώργος Χατζηνικολάου. Η συγγραφή του στηρίχτηκε ιδιαίτερα στα προσωπικά βιώματα του Σαμουήλ Ακίνολα, του (αυτοδίδακτου) ηθοποιού με ρίζες από την Κένυα και τη Νιγηρία, που γεννήθηκε στον Βύρωνα και πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη σύγχρονη Αθήνα, όπου δύο φίλοι, ο Χρήστος και ο Στέλιος, μετανάστης τρίτης γενιάς από τη Βόρεια Κένυα, προσπαθούν να στεγάσουν τα μουσικά τους όνειρα στην αποθήκη που κληρονόμησε ο Χρήστος από τον πατέρα του. Όμως, ο ερχομός του Άλκη, ετεροθαλούς αδελφού του Χρήστου, περιπλέκει τα πράγματα και ανασύρει στην επιφάνεια τις δηλητηριώδεις τάσεις μιας κοινωνίας, που εκφράζονται μέσα από το ρατσισμό και τις διακρίσεις. Την παράσταση σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη και μαζί με τον Ακίνολα συμπρωταγωνιστούν οι Άγης Εμμανουήλ, Τζίνη Παπαδόπουλου και Πάρης Σκαρτσολιάς.

Σε εντελώς άλλο ύφος κινείται το άκρως πρωτότυπο «Scarmface», μια παράσταση-ωδή στον βωβό κινηματογράφο που «ήρθε» στο θέατρο Επί Κολωνώ τον Σεπτέμβριο του 2023 και προλαβαίνετε να τη δείτε έως 17/2. Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του ταλαντούχου Γιάννη Οικονομίδη (Johnny O), ο οποίος εμπνέεται από την πρωτότυπη ταινία «Ο σημαδεμένος» του 1932 και παρουσιάζει μια σατιρική παντομιμική παράσταση με έμφαση στην κίνηση και την έκφραση. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του 1932, εποχή της ποτοαπαγόρευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της δράσης της Μαφίας. Κεντρικός ήρωας είναι ο Τόνι Κάτσο, ένας νεαρός Σικελός, που μπλέκεται στα πλοκάμια της Μαφίας, με τις ευλογίες της μητέρας του, με μόνο σκοπό να γίνει αρχηγός της. Η αλαζονεία του όμως και ένα.. σημάδι αρκούν να φέρουν την καταστροφή και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αρχίζει… Πρόκειται για μια από τις πιο ευφάνταστες παραστάσεις σωματικού θεάτρου γι’ αυτό και αποτελεί ένα ξεχωριστό θέαμα όχι μόνο για ενήλικες αλλά και εφήβους (από 16 ετών).

Για δεύτερη σεζόν, λόγω της περσινής θριαμβευτικής επιτυχίας του, επαναλαμβάνεται ο «Γάμος» του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα Μάριου Ποντίκα. Πρόκειται για μια συγκλονιστική -και δυστυχώς διαχρονική- ιστορία έμφυλης βίας και η ιστορία αφορά τον καταναγκαστικό γάμο μιας νεαρής κοπέλας-θύμα βιασμού με τον βιαστή της, αφότου έχει δεχτεί πολλαπλά ψυχολογικά μαρτύρια από την οικογένεια, την κοινωνία, τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Η δυναμική παράσταση που εκθέτει παθογένειες που είναι μέχρι σήμερα παρούσες στην ελληνική κοινωνία έχει τη σκηνοθετική υπογραφή της Ελένης Σκότη, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Γιώργος Χατζηνικολάου. Στις ερμηνείες απολαμβάνουμε μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών: Ηλίας Βαλάσης, Μαρία Κάτσενου, Στέλιος Δημόπουλος, Αθανασία Κουρκάκη και Ελωρίς Αλπανίδου.

Ελληνικό έργο αφορά και η επόμενη παράσταση, που επίσης επαναλαμβάνεται λόγω επιτυχίας μέχρι τις 18/2. Η μαύρη κωμωδία «Τάο» του Γιώργου Καφετζόπουλου  φέρνει στο προσκήνιο τον κόσμο της νύχτας με μια αλληγορική ιστορία μιας βίαιης ενηλικίωσης. Η υπόθεση εμπλέκει έναν αποφυλακισμένο μαφιόζο που προγραμματίζει τη… συνταξιοδότησή του, τον αλλοπρόσαλλο γιο του, που ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό «βασίλειο» της νύχτας, και το νέο αφεντικό της πιάτσας, που αναρριχήθηκε σαν φίδι και δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα. Την παράσταση σκηνοθετεί η Δανάη Σπηλιώτη και τους λούμπεν χαρακτήρες ερμηνεύουν απολαυστικά ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γιώργος Καφετζόπουλος και ο Θοδωρής Σκυφτούλης. Όσο για τον τίτλο; Αναφέρεται στα σπαράγματα ιδεολογιών, μύθων, θρησκειών και φαντασιώσεων που διατρέχουν το έργο, καθώς οι ήρωες ψάχνουν το δρόμο που θα φέρει τη «φώτιση».

Προπώληση εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις: more.com

TIPS

To στήσιμο του «Scarmface» θυμίζει το σκοτεινό και ανατριχιαστικό "The Cabinet of Dr Caligari", ταινία που εγκαινίασε το κίνημα του εξπρεσιονισμού στο σινεμά το 1920. Ζωγραφισμένα σκηνικά, ηθοποιοί με βαμμένα πρόσωπα και φωτισμός που τονίζει τον κινηματογραφικό χαρακτήρα των εικόνων, φέρνει αρκετές φορές στο μυαλό μας το αριστούργημα του Robert Wiene.
Όπως δήλωσε στο «α» η Ομάδα Νάμα, το υλικό που οδήγησε στη συγγραφή του "Στέλιου Κασόνγκο" συγκεντρώθηκε με πολλά zoom meetings εν μέσω του λοκντάουν, στα οποία γνώρισαν καλύτερα, όχι μόνο τον ίδιο, τον Σαμουήλ Ακίνολα, αλλά και άλλους ανθρώπους από την αφρικανική κοινότητα.
Ο συγγραφέας του «Γάμου» Μάριος Ποντίκας (απεβίωσε το 2022) αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση του ελληνικού θεάτρου και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους της νεοελληνικής δραματουργίας. Συνηθίζει να αποτυπώνει με απόλυτη σαφήνεια και διαύγεια τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, φωτίζοντας με μικρές ακτίδες λυρισμού ένα ιδιαίτερα σκοτεινό δραματουργικό σύμπαν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επί Κολωνώ

 Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94
 2105138067