"Chaplin Pianissimo": Μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον συνθέτη Τσάρλι Τσάπλιν

"Chaplin Pianissimo": Μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον συνθέτη Τσάρλι Τσάπλιν

Αυτό το Σάββατο για μία και μοναδική εμφάνιση ο γιός του Τσάρλι Τσάπλιν, Γιουτζήν Τσάπλιν, και οι παγκοσμίου φήμης πιανίστες Zαν-Πασκάλ Μπεντύς και Συλβάν Μοριζέ μας ταξιδεύουν στη μαγική ατμόσφαιρα της εποχής των διαχρονικών αριστουργημάτων της έβδομης τέχνης μέσα από εικόνες των ταινιών του «θρύλου» Τσάρλι Τσάπλιν και υπό τον ήχο δύο πιάνων!

O Γιουτζήν Τσάπλιν, γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και εγγονός του Ευγένιου Ο' Νηλ, ταξιδεύει στην Αθήνα με αφορμή την παράσταση "Chaplin Pianissimo", που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη", στις 27 Ιανουαρίου. Το "Chaplin Pianissimo", που περιλαμβάνεται στον φεστιβαλικό προγραμματισμό των φετινών Piano Days του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αποτελεί ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία του θρυλικού Σαρλό με όχημα τις συναρπαστικές συνθέσεις που έγραψε για μερικά από τα πιο διαχρονικά δείγματα της έβδομης τέχνης.

Πολύ περισσότερο, ο Γιουτζήν Τσάπλιν από τον ρόλο του αφηγητή ανοίγει ένα παράθυρο στο κοινό σε μια λιγότερη γνωστή μα εξίσου σημαντική πτυχή του Τσάρλι Τσάπλιν, αυτή του συνθέτη. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το εγχείρημα δύο πολύπειροι ενορχηστρωτές κινηματογραφικών σκορ και ερμηνευτές· ο Zαν-Πασκάλ Μπεντύς και ο Συλβάν Μοριζέ, οι οποίοι μεταγράφουν τις παρτιτούρες σε σουίτες για δύο πιάνα. Το αφηγηματικό και μουσικό μέρος της παράστασης θα συμπληρώσει η προβολή σπάνιων ντοκουμέντων από ανέκδοτες ιστορίες και προσωπικές αναμνήσεις του Τσάπλιν.

Πόσοι γνωρίζουν ότι πίσω από την αρχετυπική φιγούρα του Σαρλό, ο Τσάπλιν υπήρξε επίσης και ένας πολύ αξιόλογος συνθέτης; Μπορεί να μην γνώριζε να διαβάζει ή να γράφει νότες αλλά ήξερε ακριβώς τι χρειαζόταν για να "ντύσει" τις ταινίες του. Κληρονόμησε από τους γονείς του, ένα πολύ καλό μουσικό αυτί και μια ενστικτώδη αντίληψη του ρυθμού, χαρίσματα τα οποία χρειάστηκε να ακονίσει από τα εννιά του όταν ο πατέρας του τον έστειλε στον παιδικό θίασο "Οι οκτώ λεβέντες του Λανκανσάιρ". Φτάνοντας λίγα χρόνια αργότερα στην Αμερική με τον θίασο του Φρεντ Κάρνο κουβάλησε μόνο μια μικρή αποσκευή και το βιολί του. Έμαθε να παίζει βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο μόνος του, ενώ, στο τελευταίο εμπνεύστηκε και έγραψε πλήθος θεματικών τραγουδιών και κινηματογραφικών σκορ. 

Μια εβδομάδα πριν τη μεγάλη βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν, Γιουτζήν Τσάπλιν, στέλνει το μήνυμά του προς τους Έλληνες θεατές με έναν χαιρετισμό μέσω βίντεο και μια "καλημέρα"... στα ελληνικά.

Δείτε εδώ το βίντεο του Γιουτζήν Τσάπλιν.

TIPS

Ο πρώτος κατά πολλούς διεθνής αστέρας άφησε εποχή με μερικά από τα πιο επιδραστικά έργα στην ιστορία του βωβού και του ομιλούντος κινηματογράφου εξαιτίας της εμμονής του στο τέλειο· ξεκίνησε να γράφει μόνος του τη μουσική για τις ταινίες του γιατί ήθελε μια υπόκρουση "κομψή και ρομαντική".
"Ήθελαν η μουσική να είναι αστεία", γράφει ο Τσάπλιν στην αυτοβιογραφία του ("Η αυτοβιογραφία μου", 1964), "αλλά εγώ δεν ήθελα ανταγωνισμό".
Με τη βοήθεια των μαέστρων του ο Τσάπλιν συνέθεσε τη μουσική για τις θρυλικές ταινίες "Ο Χρυσοθήρας", "Ο Μεγάλος Δικτάτωρ", "Τα φώτα της Πόλης" και "Τα Φώτα της Ράμπας", μεταξύ άλλων.