Το θέατρο Σταθμός παρουσιάζει το "Bella figura" σε πανελλήνια πρεμιέρα

Το θέατρο Σταθμός παρουσιάζει το "Bella figura" σε πανελλήνια πρεμιέρα

Πέντε εκλεκτοί ηθοποιοί ζωντανεύουν στο σανίδι το νέο έργο της σπουδαίας Γαλλίδας συγγραφέα Γιασμίνα Ρεζά, υπό την καθοδήγηση του Μάνου Καρατζογιάννη.

Η Υβόννη Μαλτέζου, η Φαίη Ξυλά, ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, η Ραφίκα Σαουίς και ο Χρήστος Κοντογεώργης ενσαρκώνουν τους πέντε ήρωες που βρίσκονται αντιμέτωποι με "την απόγνωση και τα μυστικά του ανθρώπου", τα οποία, όπως τονίζει η συγγραφέας, "κρύβονται στις αόρατες λεπτομέρειες, σ’ αυτές τις μόνιμες κι ανεπαίσθητες χαραμάδες της καθημερινότητας". Ο λόγος για το ανέβασμα του "Bella figura" για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του νέου έργου που υπογράφει η διεισδυτική θεατρική συγγραφέας Γιασμίνα Ρεζά και παρουσιάζει στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός ο Μάνος Καρατζογιάννης. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Τόμας Οστερμάγιερ στη Σάουμπίνε το 2015 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Σε μία "χαραμάδα της καθημερινότητας", λοιπόν, ο Μπορίς και η ερωμένη του Αντρεά θα βρεθούν να διαπληκτίζονται σε ένα πάρκινγκ καθώς εκείνος προσπαθεί να την πείσει να βγει από το αυτοκίνητο για να πάνε σε ένα εστιατόριο. Λίγο
νωρίτερα, όμως, την είχε ενημερώσει ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο που την πήγε του το είχε συστήσει η γυναίκα του. Κι ενώ εν τέλει κάθονται στο εστιατόριο, με τον Μπορίς να προσπαθεί να σπρώξει το χρόνο ώστε να τελειώσει η βραδιά, εμφανίζεται ένα ακόμη ζευγάρι που θα κάνει την βραδιά ακόμη χειρότερη. Η παιδική φίλη της γυναίκας του, Φρανσουάζ, με τον σύζυγο της Ερίκ και την μητέρα του Υβόν που γιορτάζει τα γενέθλιά της θα συμπληρώσουν την αλλόκοτη παρέα και κάπως έτσι θα ξεκινήσει ένα περίπλοκο και σκληρό παιχνίδι εξουσίας, που παρότι αστείο, δεν θα αφήσει κανέναν αλώβητο.

Όπως λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης της παράστασης στο "α": "Μέσα από μυστικά, γέλια, βλέμματα, ψέματα, αγγίγματα, κοάσματα και σιωπές μιλάει (η Ρεζά) για τι άλλο; Για τον χρόνο που φεύγει. Τον άνθρωπο που βαλτώνει και ξεχνά να ζήσει. Συμβιβάζεται και ασφυκτιά.". Έτσι, μέσα σε μιάμιση ώρα διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχή και να την ξεδιπλώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν φανερά όλα τα πάθη και οι αγωνίες του ανθρώπου.

Οι πρωταγωνιστές εκτίθενται με χιούμορ αλλά και σκληρότητα στα υπαρξιακά τους αδιέξοδα, την κοινωνική υποκρισία, τη ρουλέτα των ανθρώπινων σχέσεων και αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στη ματαιοδοξία και τη ματαιότητα.

Αρκούν τρεις προτάσεις για να διακρίνουμε κι εμείς την παραπάνω ανατομία της ανθρώπινης ψυχής που τόσο μοναδικά μας διδάσκει και μας αποκαλύπτει η Ρεζά: "Απολαύστε όσο μπορείτε τα ωραία σας πόδια αγαπητή μου…Πριν επιβάλει το κορμί τους θλιβερούς του νόμους…".

TIPS

Ο μεταφραστής του έργου Γιώργος Αρχιμανδρίτης έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία µε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραµµάτων και των Τεχνών καθώς και µε τον τίτλο του Αξιωματούχου του Τάγματος των Γραμµάτων και των Τεχνών για τη συμβολή του στον τομέα του πολιτισμού στη Γαλλία και στον κόσμο.
Η μουσική της παράστασης είναι του Τηλέμαχου Μούσα, τα σκηνικά της Τέτας Τσαβδαρίδου, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα και οι φωτισμοί του Άγγελου Παπαδόπουλου.
Και φέτος, στο πάντα πρωτοποριακό θέατρο Σταθμός, ανεβαίνει πληθώρα παραστάσεων: Το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, που σκηνοθετείται από την Ερμίνα Κυριαζή και τον Μάνο Καρατζογιάννη, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του από το 2023 για λίγες ακόμη παραστάσεις, ενώ μόλις έκανε πρεμιέρα το “Οθέλλος/Πορνογραφία” σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη. Αλλά και για τους μικρούς φίλους, προλαβαίνετε ακόμα το τρυφερά «Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι» της Σοφιάννας Θεοφάνους, την επιτυχημένη διαδραστική παράσταση “Μια τελεία… είναι μόνο η αρχή!” σε σκηνοθεσία της ομάδας «Ονειρόδραμα», ενώ από την ίδια ομάδα έρχεται από 28/1 το “Μπες στα παπούτσια μου”.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σταθμός Θέατρο

 Βίκτωρος Ουγκώ 55
 2105230267