"Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη"

"Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη"

Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη που εξιστορεί την περιπέτεια του μικρού Μέλιου και τη δίψα του για μάθηση, μεταφέρει στη σκηνή ο Αναστάσης Δεληγιάννης.

Στην Παιδική Σκηνή “Μαριάννα Τόλη” στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου” παρουσιάζεται φέτος το αγαπημένο λογοτεχνικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τ’άστρα". Γενιές και γενιές έχουν ταξιδέψει με τη διαχρονική ιστορία που μιλά για αξίες, όπως η διαφορετικότητα, η ελευθερία της γνώμης και το δικαίωμα για ίση ευκαιρία στην εκπαίδευση. Ο Αναστάσης Δεληγιάννης καθοδηγεί έναν θίασο νέων ηθοποιών στην ιστορία ενηλικίωσης του μικρού Μέλιου, του φτωχού και ορφανού αγοριού που διψά για μάθηση, σε μια θεατρική διασκευή από την Σίσσυ Αλατά η οποία παραμένει πιστή στην τρυφερή ματιά του συγγραφέα και τα μηνύματα του έργου, διατηρώντας αυτούσιο τον λόγο του σε μεγάλο μέρος της παράστασης.

Ο Μέλιος ζει σε ένα χωριό όπου δουλεύει για να ζήσει. Το αφεντικό του δεν τον αφήνει να μορφωθεί, διότι υποστηρίζει πως θα του αποσπά την προσοχή από τη δουλειά. Ένας καλός δάσκαλος του χωριού θα καταλάβει τη δίψα του παιδιού για μάθηση και θα του δώσει, αρχικά, κάποια βιβλία. Ο Μέλιος μοιάζει να συγκλονίζεται από αυτά. Μόλις το αφεντικό του μαθαίνει ότι ο Μέλιος ασχολείται με τα βιβλία θυμώνει και του απαγορεύει να ξανασυναντήσει τον δάσκαλο. Όταν οι δρόμοι παιδιού και δασκάλου χωρίζουν, ο Μέλιος πηγαίνει στην πόλη ολομόναχος, για να πάει σχολείο παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες. 

Η προσπάθεια του Μέλιου μας διδάσκει να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, υπομονή, επιμονή, θετική σκέψη και την αξία του να σεβόμαστε και να κυνηγάμε τα όνειρα μας. “Οι νέοι μας έχουν ανάγκη από όραμα και ο Μέλιος σίγουρα διδάσκει ότι κάθε παιδί μπορεί να βρει τον δικό του ουρανό να μετράει άστρα”, σημειώνει ο Αναστάσης Δεληγιάννης σε συνέντευξή του στο "α". Σε αυτή την προσπάθεια του κεντρικού ήρωα σύμμαχος αποδείχθηκε ο δάσκαλος Σωτήρης Σκαμβουράς, ένας σπάνιος άνθρωπος ο οποίος είναι “ο φωτεινός φάρος του έργου, η σανίδα σωτηρίας του Μέλιου και είναι ο φύλακας άγγελος που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι να έχουν δίπλα τους. Είναι ένας δάσκαλος γεμάτος αγάπη και πίστη στα παιδιά”.

Όπως έλεγε για τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα η Διδώ Σωτηρίου «Ο Μενέλαος Λουντέμης ήταν ένας από τους ωραίους της γενιάς των Ρωμιών λογοτεχνών που κλείσανε στο έργο τους τη δίψα και τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, ανθρωπισμό...». Πράγματι τα λόγια της επιβεβαιώνονται μέσα από τα αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα που πραγματεύεται το έργο.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Αναστάση Δεληγιάννη: “Το βιβλίο εκδόθηκε το 1956 αλλά αναφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '20. Είναι γνωστό ότι ο Λουντέμης το είχε δημιουργήσει ως μια αυτοβιογραφία της νιότης του. Οπότε βρισκόμαστε κάπου μετά το 1920 έως το 1930. Όμως ο τρόπος που είναι γραμμένος θα μπορούσε να αγγίξει και τα χρόνια της κατοχής, και την εποχή του '50 αλλά ακόμα και του '60. Είναι εντυπωσιακό το πόσο διαχρονικές είναι οι ιδέες και οι αξίες του μυθιστορήματος”.

Φωτογραφίες: M21 FILMS©

TIPS

*Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βογιατζάκης, Φένια Ζαχαρίου, Μάκης Κατσανέας, Βαγγέλης Μάγειρος, Έλενα Μιχαλάκη, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Τάσος Προβιάς. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Μιχάλης Σδούγκος, τη μουσική σύνθεση ο Αλέξανδρος Μπαζάνης, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και την κινησιολογία ο σκηνοθέτης.
*Όπως μοιράζεται ο Αναστάσης Δεληγιάννης: “Είναι υπέροχο να γυρνάω πίσω στις αναμνήσεις μου και να με βρίσκω να διαβάζω το "Ένα παιδί μετράει τα άστρα". Να με θυμάμαι πόσο συγκινημένος ένιωθα από την κατάσταση της τότε εποχής με τη φτώχεια, τη δυσκολία και την απλότητα που υπήρχε στις ζωές των ανθρώπων αλλά παράλληλα γοητευμένος από τα ιδανικά, τις αρετές και τις εικόνες που μετέδιδε το μυθιστόρημα. Εκείνα τα αγνά ερεθίσματα που με κέρδισαν τότε, αυτά προσπαθώ να εμφυσήσω μέσα από την αναβίωση της παράστασης”.
*Φέτος ο Αναστάσης Δεληγιάννης σκηνοθετεί ακόμη μία παράσταση στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη", τα "Σ' αγαπώ του κόσμου", η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Βασίζεται στη σειρά βιβλίων της Μάρως Θεοδωράκη με τίτλο "Σ’ αγαπώ" και μιλάει για την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την αξία της αγάπης. Εμπνέεται από σκηνές της καθημερινότητας, από όνειρα, από ανάγκη για τρυφερότητα. Ιστορίες γεμάτες ελπίδα και καλοσύνη που μαθαίνουν στα παιδιά να αγαπούν χωρίς να τους κουνάμε το δάχτυλο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη»

 Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών
 2110132002-5