Απολαύστε Χριστούγεννα με τέσσερις εκλεκτές παραστάσεις στο Θέατρο επί Κολωνώ

Απολαύστε Χριστούγεννα με τέσσερις εκλεκτές παραστάσεις στο Θέατρο επί Κολωνώ

Το θεατρικό σημείο αναφοράς του Κολωνού υπόσχεται ποιοτικές θεατρικές βραδιές για όλα τα γούστα και κάθε διάθεση, που θα ομορφύνουν τις χριστουγεννιάτικες εξόδους σας

Η Ομάδα Νάμα της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου δικαίως αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ψαγμένους θεατρόφιλους και σταθερό θεατρικό στέκι, αφού κάθε σεζόν έχει να προτείνει ένα σημαντικό ρεπερτόριο μέσα από παραστάσεις που συζητιούνται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι περισσότερες των φετινών παραστάσεων επαναλαμβάνονται λόγω επιτυχίας από την περσινή σεζόν. Τι καλύτερο, λοιπόν, να τις βάλετε στη θεατρική ατζέντα σας αυτές τις γιορτινές μέρες.

Η παράσταση «Στέλιος Κασόνγκο» βάζει στο επίκεντρο την αφρικανική κοινότητα της Αθήνας και βασίζεται στο πρώτο θεατρικό έργο που υπογράφει συνιδρυτής της Ομάδας Νάμα, Γιώργος Χατζηνικολάου. Η συγγραφή του στηρίχτηκε ιδιαίτερα στα προσωπικά βιώματα του Σαμουήλ Ακίνολα, του (αυτοδίδακτου) ηθοποιού με ρίζες από την Κένυα και τη Νιγηρία, που γεννήθηκε στον Βύρωνα και πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη σύγχρονη Αθήνα, όπου δύο φίλοι, ο Χρήστος και ο Στέλιος, μετανάστης τρίτης γενιάς από τη Βόρεια Κένυα, προσπαθούν να στεγάσουν τα μουσικά τους όνειρα στην αποθήκη που κληρονόμησε ο Χρήστος από τον πατέρα του. Όμως, ο ερχομός του Άλκη, ετεροθαλούς αδελφού του Χρήστου, περιπλέκει τα πράγματα και ανασύρει στην επιφάνεια τις δηλητηριώδεις τάσεις μιας κοινωνίας, που εκφράζονται μέσα από το ρατσισμό και τις διακρίσεις. Την παράσταση σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη και μαζί με τον Ακίνολα συμπρωταγωνιστούν οι Άγης Εμμανουήλ, Τζίνη Παπαδόπουλου και Πάρης Σκαρτσολιάς.

Για δεύτερη σεζόν, λόγω της περσινής θριαμβευτικής επιτυχίας του, επαναλαμβάνεται ο «Γάμος» του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα Μάριου Ποντίκα. Πρόκειται για μια συγκλονιστική -και δυστυχώς διαχρονική- ιστορία έμφυλης βίας και η ιστορία αφορά τον καταναγκαστικό γάμο μιας νεαρής κοπέλας-θύμα βιασμού με τον βιαστή της, αφότου έχει δεχτεί πολλαπλά ψυχολογικά μαρτύρια από την οικογένεια, την κοινωνία, τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Η δυναμική παράσταση που εκθέτει παθογένειες που είναι μέχρι σήμερα παρούσες στην ελληνική κοινωνία έχει τη σκηνοθετική υπογραφή της Ελένης Σκότη, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Γιώργος Χατζηνικολάου. Στις ερμηνείες απολαμβάνουμε μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών: Ηλίας Βαλάσης, Μαρία Κάτσενου, Στέλιος Δημόπουλος, Αθανασία Κουρκάκη και Ελωρίς Αλπανίδου.

Ελληνικό έργο αφορά και η επόμενη παράσταση, που επίσης επαναλαμβάνεται λόγω επιτυχίας. Είναι η μαύρη κωμωδία «Τάο» του Γιώργου Καφετζόπουλου, που φέρνει στο προσκήνιο τον κόσμο της νύχτας με μια αλληγορική ιστορία μιας βίαιης ενηλικίωσης. Η υπόθεση εμπλέκει έναν αποφυλακισμένο μαφιόζο που προγραμματίζει τη… συνταξιοδότησή του, τον αλλοπρόσαλλο γιο του, που ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό «βασίλειο» της νύχτας, και το νέο αφεντικό της πιάτσας, που αναρριχήθηκε σαν φίδι και δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα. Την παράσταση σκηνοθετεί η Δανάη Σπηλιώτη και τους λούμπεν χαρακτήρες ερμηνεύουν απολαυστικά ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γιώργος Καφετζόπουλος και ο Θοδωρής Σκυφτούλης. Όσο για τον τίτλο; Αναφέρεται στα σπαράγματα ιδεολογιών, μύθων, θρησκειών και φαντασιώσεων που διατρέχουν το έργο, καθώς οι ήρωες ψάχνουν το δρόμο που θα φέρει τη «φώτιση».

Σε εντελώς άλλο ύφος κινείται το άκρως πρωτότυπο «Scarmface», μια παράσταση-ωδή στον βωβό κινηματογράφο. Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του ταλαντούχου Γιάννη Οικονομίδη (Johnny O), ο οποίος εμπνέεται από την πρωτότυπη ταινία «Ο σημαδεμένος» του 1932 και παρουσιάζει μια σατιρική παντομιμική παράσταση με έμφαση στην κίνηση και την έκφραση. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του 1932, εποχή της ποτοαπαγόρευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της δράσης της Μαφίας και κεντρικός ήρωας είναι ο Τόνι Κάτσο, ένας νεαρός Σικελός, που μπλέκεται στα πλοκάμια της Μαφίας, με τις ευλογίες της μητέρας του, με μόνο σκοπό να γίνει αρχηγός της. Η αλαζονεία του όμως και ένα.. σημάδι αρκούν να φέρουν την καταστροφή και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αρχίζει… Πρόκειται για μια από τις πιο ευφάνταστες παραστάσεις σωματικού θεάτρου γι’ αυτό και αποτελεί ένα ξεχωριστό θέαμα όχι μόνο για ενήλικες αλλά και εφήβους (από 16 ετών).

TIPS

Η Ομάδα Νάμα μετράει 25 χρόνια ζωής. Τις πρώτες παραστάσεις τους, η Ελένη Σκότη ως σκηνοθέτρια και ο Γιώργος Χατζηνικολάου ως σκηνογράφος, τις έδωσαν στο θέατρο Πολιτεία κι έπειτα στον Φούρνο, επιλέγοντας ένα ρεπερτόριο Αμερικανών συγγραφέων σύγχρονο και πρωτόπαιχτο στην Ελλάδα. Από το 2001, στεγάζονται στον Κολωνό, προτείνοντας ένα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό ρεπερτόριο, συχνά με έργα που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η πορεία της συγγραφής του «Στέλιου Κασόνγκο» ξεκίνησε το 2019. Όπως αποκάλυψε η Ελένη Σκότη στο «α», σκεφτόταν τότε να ανεβάσει το έργο του Σαμ Σέπαρντ, «A lie of the mind» και την απασχολούσε το ζήτημα του ρατσισμού στην αμερικανική κοινωνία. Στο μεταξύ, όμως, γνώρισαν τον Σαμουήλ Ακίνολα και προέκυψε η ιδέα να γράψει η Ομάδα Νάμα το δικό της έργο, που να αφορά την ελληνική πραγματικότητα.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 πέθανε ο Μάριος Ποντίκας, συγγραφέας του «Γάμου» και άλλων σημαντικών έργων. Ξεκίνησε να γράφει το 1971 και το 2011 υπέγραψε το τελευταίο του έργο: Σε αυτά τα σαράντα χρόνια κατέγραψε με την αιχμηρή αλλά μαζί και τρυφερή γραφή του την πολύμορφη διαδρομή της διαρκώς μετασχηματιζόμενης ελληνικής συνθήκης αναδεικνύοντας ως σταθερό πυρήνα της τον άνθρωπο και την ηθική, ατομική του ευθύνη, η οποία μοιραία γίνεται και συλλογική.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επί Κολωνώ

 Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94
 2105138067