"Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας": Ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί το διάσημο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ για μικρούς και μεγάλους στο EMBASSY Theater

"Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας": Ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί το διάσημο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ για μικρούς και μεγάλους στο EMBASSY Theater

Στον ανανεωμένο χώρο του ιστορικού κινηματογράφου του Κολωνακίου, ο οποίος μετατράπηκε σε υπερσύγχρονο θέατρο, το EMBASSY Theater, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ελληνική εκδοχή του μιούζικαλ των Μαρκ Σάιμαν και Σκοτ Γουίτμαν, σε μια υπερπαραγωγή που θα μας ταξιδέψει στον συναρπαστικό σουρεαλιστικό κόσμο του εκκεντρικού σοκολατοποιού Γουίλι Γουόνκα, έτσι όπως τον έπλασε ο συγγραφέας Ρόαλντ Νταλ.

Οι πόρτες του μυθικού εργοστασίου του Γουίλι Γουόνκα ανοίγουν στο νέο EMBASSY Theater, όπου από 22 Δεκεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάσημο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ για μικρούς και μεγάλους «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη. Η ατμόσφαιρα των γιορτών είναι ιδανική περίοδος για να παρασυρθούμε στον συναρπαστικό μυθιστορηματικό κόσμο που έπλασε ο Ρόαλντ Νταλ, ο οποίος αποκτά άλλη διάσταση μέσα από το μιούζικαλ των Μαρκ Σάιμαν και Σκοτ Γουίτμαν.

Στην ελληνική του εκδοχή με ποπ αρτ στοιχεία και εντυπωσιακά video art, ένας τριανταμελής θίασος, με τη συνοδεία δεκαμελούς ζωντανής ορχήστρας, ζωντανεύει την ιστορία του μικρού Τσάρλι Μπάκετ, ένα από τα πέντε τυχερά παιδιά που βρίσκει το «χρυσό» εισιτήριο και ξεκινά ένα μοναδικό ταξίδι με ξεναγό τον εκκεντρικό σοκολατοποιό Γουίλι Γουόνκα. Πρόκειται για μια ιστορία, που όπως τόνισε ο Γιώργος Βάλαρης σε συνέντευξή του στο “α”, “εξάπτει τη φαντασία κάθε σκηνοθέτη και προσφέρεται για τη δημιουργία σπουδαίων εικόνων κι ενός μοναδικού οπτικοακουστικού θεάματος για όλη την οικογένεια επί σκηνής”. 

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ερμηνεύει τον ιδιαίτερο αυτό χαρακτήρα, με τον μικρό Σπύρο Ντούγια στο πλευρό του ως Τσάρλι και τον Πέτρο Ξεκούκη στο ρόλο του Παππού Τζο, στο χώρο του ιστορικού κινηματογράφου Embassy του Κολωνακίου, που πλέον έχει μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο θέατρο 500 θέσεων από την «Embassy Παραγωγές Πολιτισμού», ικανό να υποστηρίξει παραγωγές διεθνούς εμβέλειας.

Ο νεαρός Τσάρλι Μπάκετ είναι ένα πολύ φτωχό αγόρι που ζει με τη μαμά του και τους τέσσερις παππούδες του σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, η οποία αναστατώνεται όταν ανοίγει ένα ζαχαροπλαστείο με τις διάσημες σοκολάτες Γουόνκα. Ο μεταμφιεσμένος ως ιδιοκτήτης Γουίλι Γουόνκα ανακοινώνει ότι οι πύλες του περίφημου εργοστασίου θα ανοίξουν ξανά για πέντε τυχερούς που θα βρουν το χρυσό εισιτήριο στο περιτύλιγμα της σοκολάτας. Ο Τσάρλι, που πάντα ονειρευόταν να ζήσει από κοντά την εμπειρία της κατασκευής της σοκολάτας Γουόνκα, βρίσκεται ανάμεσα στους τυχερούς, μαζί με τον λαίμαργο Αύγουστο Κλουπ, την κακομαθημένη Βερούκα Σολτ, την ποπ ινφλουένσερ και σταρ της τσιχλόφουσκας Βιολέτα Μπορεγκάρ και τον εθισμένο στην τηλεόραση Μάικ Τίβι. Κάπως έτσι ξεκινά η συναρπαστική περιπέτειά τους στον κόσμο του Γουίλι Γουόνκα, όπου ρέουν ατελείωτα ποτάμια ζεστής σοκολάτας, τρελοί σκίουροι δουλεύουν στο εργοστάσιο με τα καρύδια, ενώ δάση από τεράστια χρωματιστά ζαχαρωτά και γλειφιτζούρια και άλλα υπέροχα μυστηριώδη σκηνικά τοπία αποκαλύπτονται στους επισκέπτες από την ομάδα της περίεργης μικροσκοπικής φυλής των Ούμπα-Λούμπας. Κάθε ένα από τα παιδιά αντιπροσωπεύει διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων και συμπεριφορών, όπως η λαιμαργία, η απληστία και η αλαζονεία, σύμφωνα με τον Γιώργο Βάλαρη.

Η σουρεαλιστική ατμόσφαιρα του εργοστασίου Γουόνκα γίνεται το φόντο μιας μοναδικής θεατρικής υπερπαραγωγής, σε μουσική Μαρκ Σάιμαν, πρωτότυπο κείμενο Ντέιβιντ Γκρέιγκ, απόδοση πρωτότυπων στίχων των Μαρκ Σάιμαν και Σκοτ Γουίτμαν από τον Γιώργο Βάλαρη και την Φαίη Σούκου, σκηνικά από την Άννα Βεσκούκη, κοστούμια από την Παναγιώτα Κοκκορού, μουσική διεύθυνση από τον Ηλία Καλούδη, χορογραφία από τον Μάρκο Γιακουμόγλου, φωτισμούς από την Κατερίνα Μαραγκουδάκη, video art από το Χ square design lab. Στην παράσταση θα ακούσουμε τραγούδια από την κινηματογραφική ταινία των Λέσλι Μπρίκιους και Άντονι Νιούλι.

Συμπρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Γιάννης Βογιατζάκης, Γιώργος Βούντας, Έμιλυ Γουσγούνη, Ελένη Δήμου, Λία Ζάιου, Πέτρος Ιωάννου, Στέλιος Κέλλερης, Μάριος Μαριόλος, Γιώργος Μαρτίνος, Αδαμαντία Μαστροδούκα, Ζέτα Μαστροδούκα, Αρμάν Eδουάρδος Μενετιάν, Ιουλίτα Μωσαΐδου, Εύα Σταμάτη, Δανάη Τσιρώνη, Φαίδων Φαρίντ, Αννα Φιλιππάκη, Γιώργος Φράγκος.

Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος©

TIPS

*Όπως είπε ο Γιώργος Βάλαρης για το έργο σε συνέντευξή του στο “α”: "Ο Γουίλι Γουόνκα γίνεται παρατηρητής των αδυναμιών και των ιδιαίτερων συμπεριφορών του κάθε παιδιού, αποκαλύπτοντας με έναν αυστηρό και διδακτικό τρόπο τις συνέπειες του να λειτουργούμε εγωιστικά και με έλλειψη αξιοπρέπειας. Το καλό όμως θριαμβεύει στο τέλος, όπως και στα περισσότερα παραμύθια. Ο Τσάρλι αποδεικνύεται ένας γνήσιος χαρακτήρας που με την αυθεντικότητά του υπερνικά μοιραία τα ελαττώματα των άλλων παιδιών, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη ενός δύσκολου και εκκεντρικού ανθρώπου όπως ο Γουίλι Γουόνκα. Αυτή η πορεία των βασικών χαρακτήρων μιλάει για την αλήθεια της ζωής, τη γνησιότητα των συναισθημάτων και την υπερνίκηση κάθε εμποδίου προκειμένου να πετύχουμε το όνειρό μας. Σχετίζεται όμως και με το παγκόσμιο αίτημα του καιρού μας για αγάπη και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας”.
*Το παιδικό βιβλίο “Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας” κυκλοφόρησε το 1964 στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρείται ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα παιδικής λογοτεχνίας και μεταφέρθηκε ήδη δύο φορές με επιτυχία στον κινηματογράφο με τις ταινίες «Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο της σοκολάτας» (1971) με πρωταγωνιστή τον Τζιν Γουάιλντερ και «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας» (2005) με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ.
*Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται και η κυκλοφορία της ταινίας prequel που εστιάζει στο πως ξεκίνησε ο Γουίλι Γουόνκα το εργοστάσιο της σοκολάτας, με τον δημοφιλή πρωταγωνιστή Τιμοτέ Σαλαμέ στον ομώνυμο ρόλο.