"Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ" σκορπίζουν το γιορτινό πνεύμα σε μικρούς και μεγάλους

"Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ" σκορπίζουν το γιορτινό πνεύμα σε μικρούς και μεγάλους

Η Γιούλη Ηλιοπούλου διασκευάζει το αγαπημένο παραμύθι του Καρόλου Ντίκενς και καθοδηγεί σκηνοθετικά τον Τάκη Παπαματθαίου σε μια ξεχωριστή παράσταση στο Ιντεάλ, που συνεχίζεται με επιτυχία για έβδομη χρονιά.

Η περίοδος των Χριστουγέννων, εκτός από μια ευκαιρία να χαρούμε τους στολισμούς, τα φωτάκια και τα δώρα, είναι μια ευκαιρία για να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο σε όσους αγαπάμε. Βέβαια, αυτό το τελευταίο είναι κάτι που ποτέ δεν έμαθε να κάνει ο φιλάργυρος Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο θρυλικός ήρωας της παράστασης “Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ” την οποία φέρνει στη σκηνή η Γιούλη Ηλιοπούλου. Η καλλιτέχνις, που χαράζει σημαντική πορεία στο χώρο του παιδικού θεάτρου, διασκευάζει την πασίγνωστη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς, με τον κεντρικό ρόλο να ερμηνεύει ο Τάκης Παπαματθαίου, στη σκηνή του πολυχώρου πολιτισμού Ιντεάλ.

Η ιστορία του Άγγλου συγγραφέα δίνει ένα πολύ σημαντικό μάθημα στους μικρούς (αλλά και στους μεγάλους) θεατές. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από την αρχή. Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Το γιορτινό πνεύμα είναι παντού: στους δρόμους, στα σπίτια, στις καρδιές των ανθρώπων. Παντού εκτός από τη ψυχή του σκληρού, μίζερου και τσιγκούνη επιχειρηματία Εμπενίζερ Σκρουτζ. Εκείνος αγνοεί το νόημα της αγάπης και της αλληλεγγύης, φέρεται απαίσια στους εργαζόμενούς του και θεωρεί τα Χριστούγεννα μια μεγάλη απάτη. Όταν πέσει τελικά για ύπνο, θα τον ξυπνήσει ένα πνεύμα, αυτό του Τζέικομπ Μάρλεϋ, ενός παλιού συνέταιρού του. Ο Τζέικομπ έχει μια προειδοποίηση για τον Σκρουτζ: «Έχεις μια τελευταία ευκαιρία να δεις τους ανθρώπους με άλλα μάτια…»

Αμέσως μετά, άλλα τρία πνεύματα πρόκειται να εμφανιστούν στον στριφνό άντρα. Το καθένα διαδοχικά τον μεταφέρει στο παρελθόν, στο παρόν και, τέλος, στο μέλλον του. Βλέπει τα δύσκολα παιδικά του χρόνια (που εξηγούν ως ένα βαθμό το πώς έγινε στη συνέχεια), βλέπει την άσχημη συμπεριφορά του προς τους άλλους, βλέπει, όμως, και το σκληρό και μοναχικό τέλος του. Είναι αρκετά όλα αυτά για να τον ταρακουνήσουν, ώστε να αλλάξει ζωή;

Αυτό το λαμπερό θεατρικό θέαμα δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τα παραμυθένια κοστούμια εποχής της Τζούλια Μάρκο και το μαγικό σκηνικό του Μιχάλη Σδούγκου. Το αποτέλεσμα συμπληρώνουν η μουσική επένδυση της Κρίστελ Καπερώνη, οι ειδικές κατασκευές του Θοδωρή Τσιμπλάκη και τα 3D animation του Λεωνίδα Φουντούλη. Επί σκηνής, δίπλα στον Τάκη Παπαματθαίου εμφανίζεται ένας 13μελής θίασος ταλαντούχων ερμηνευτών.

Προλάβετε μια θέση με ένα κλικ εδώ.

Δείτε το τρέιλερ εδώ.
Φωτογραφίες: © 
Αποστόλης Παπανικολάου
 

TIPS

*Στον ρόλο του Μάρλεϋ και του χριστουγεννιάτικου πνεύματος θα δούμε τον Αναστάση Κολοβό. Ερμηνεύουν επίσης οι Ιούλιος Καίσαρ Αθανασίου, Χρήστος Γιαννακάκος, Σπύρος Κατηφόρης, Ρένα Κουμπαρούλη, Νίκος Παπαδάκης, Μαρία Παπαϊωάννου, Τζούλια Σπυροπούλου, Βασίλης Τραϊφόρος, Δέσποινα Χαριάτη και τα παιδιά Αλέξανδρος και Ιάσονας Μαλτεζόπουλος και η Ιωάννα Προκοπίου.
*Ο Κάρολος Ντίκενς (Charles John Huffam Dickens), δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας στις 7 Φεβρουαρίου 1812. Έχει χαρακτηριστεί ως ο συγγραφέας των φτωχών και των ανήμπορων, καθώς υπήρξε σκληρός επικριτής τόσο των ταξικών διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, όσο και της επικρατούσας φτώχειας. Ευρύτερα γνωστός έγινε το 1838, όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημά του “Όλιβερ Τουίστ”. Έγραψε πολλά σπουδαία έργα -μεταξύ των οποίων- τη “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία”, τον “Δαβίδ Κόπερφιλντ”, την “Ιστορία δύο πόλεων” και τις “Μεγάλες προσδοκίες”.
*Εκτός από τα “Χριστούγεννα του Σκρουτζ”, η Γιούλη Ηλιοπούλου σκηνοθετεί τον “Μικρό πρίγκιπα” στο Πειραιώς 131, όπου και πρωταγωνιστεί με τον Τάκη Παπαματθαίου στο “Χορεύοντας με τη θύελλα”.