"Οι Απάχηδες των Αθηνών": Η λατρεμένη οπερέτα επιστρέφει στη σκηνή, για 8 παραστάσεις

"Οι Απάχηδες των Αθηνών": Η λατρεμένη οπερέτα επιστρέφει στη σκηνή, για 8 παραστάσεις

Σχεδόν έναν αιώνα αφότου σκιαγράφησαν μια ολόκληρη εποχή (1921), ενώνοντας αρμονικά την αθηναϊκή ηθογραφία με την ευρωπαϊκών καταβολών τέχνη της οπερέτας, οι «Απάχηδες των Αθηνών» του Νίκου Χατζηαποστόλου  επιστρέφουν ενώπιον του κοινού για 8 παραστάσεις (Πέμπτη 14, Παρασκευή 15, Σάββατο 16, Κυριακή 17, Τετάρτη 20, Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 & Σάββατο 23/12), εξακολουθώντας να φιγουράρουν ως ισχυρό σημείο αναφοράς στη μουσική ζωή της πρωτεύουσας.

Το νέο ανέβασμα, μάλιστα, βρίσκει τη λατρεμένη οπερέτα να ξαναγυρνά στο «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας» μετά από 15 χρόνια απουσίας, σε μια παραγωγή που φιλοδοξεί να δει το αυθεντικό υλικό με φρέσκια ματιά. Στην πρώτη του απόπειρα στον χώρο της όπερας, δηλαδή, ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου ατενίζει την Αθήνα της υπόθεσης ως μια «αρένα των τάξεων», αλλά και ως αστικό κέντρο σε ιστορική μετάβαση από το παλαιό στο νεότερο. Παράλληλα, οι καινούριες ενορχηστρώσεις του Αχιλλέα Γουάστωρ και η παρουσία του διακεκριμένου αρχιμουσικού Κορνήλιου Μιχαηλίδη –ο οποίος θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα, αλλά και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων–  επιδιώκουν να προσεγγίσουν με φρέσκια ματιά και  ξαναζωντανέψουν μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Μεσοπολέμου που συνδέθηκαν με το ζενίθ της ελληνικής οπερέτας

Τον κεντρικό ρόλο του «Πρίγκιπα» –που πίσω στο 1921 επωμίστηκε ο θρυλικός τενόρος Πέτρος Επιτροπάκης– αναλαμβάνει τώρα ο Χρήστος Κεχρής (στη δεύτερη διανομή πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Φίλιας), ενώ ως Τιτίκα θα δούμε τη Διαμάντη Κριτσωτάκη (και τη Μάρθα Σωτηρίου, στη δεύτερη διανομή). Τη Βέρα Παραλή θα παίξουν η Μυρσίνη Μαργαρίτη και η Άννυ Φασσέα, ενώ συμμετέχουν επίσης ο Άγγελος Παπαδημητρίου και ο Χρήστος Στέργιογλου, ως Ξενοφών Παραλής. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Βασίλης Μαυρογεωργίου δεν περιορίστηκε στα της σκηνοθεσίας, μα προχώρησε και σε μια διασκευή του πρωτότυπου λιμπρέτου του Γιάννη Πρινέα, από κοινού με την Τζούλια Διαμαντοπούλου. Με στόχο μια πιο σύγχρονη αισθητική έκφραση, μα και μια ευκρινέστερη, για τα δικά μας μάτια, αποτύπωση του «απάχη» των μακρινών χρόνων του Χατζηαποστόλου ως «αλήτη των πόλεων».



 

TIPS

Έκτακτη συμμετοχή στις παραστάσεις στο «Ολύμπια» θα πραγματοποιήσει και η Ζωζώ Σαπουντζάκη.
Οι «Απάχηδες των Αθηνών» σημείωσαν εισπρακτικό ρεκόρ για τα δεδομένα του ελληνικού Μεσοπολέμου, περνώντας επιτυχώς και στον κινηματογράφο: μία φορά το 1930 κι άλλη μία το 1950, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.
Σε σχετικό σημείωμά του, ο Βασίλη Μαυρογεωργίου τονίζει τον χαρακτήρα ταξικής κωμωδίας που διέπει το νέο ανέβασμα, φωτίζοντας το παιχνίδι της υποκρισίας στο οποίο επιδίδονται λαϊκοί και μεγαλοαστοί.