Τρεις άχαστες εμπειρίες από το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζονται

Τρεις άχαστες εμπειρίες από το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζονται

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, αποτυπώνοντας το όραμα του ιδρυτή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, έχει ετοιμάσει για τους θεατές τρεις παραγωγές (“Γέρμα”, “Kωλόκαιρος”, “Closer”) που πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας.

Η σκηνή του θεάτρου Πόρτα φιλοξενεί μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, που τολμά κάθε βράδυ να κάνει μια γενναία κατάθεση ψυχής πάνω στο σανίδι. Μιλάμε, φυσικά, για τη Μαρία Κίτσου που πρωταγωνιστεί μαζί με τον επίσης ταλαντούχο Ιωσήφ Ιωσηφίδη στην παράσταση “Γέρμα” του Σάιμον Στόουν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Και πράγματι, η υπογραφή του Αυστραλού σκηνοθέτη και ηθοποιού είναι καθοριστική στο να έρθει το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από την ύπαιθρο της Ανδαλουσίας στη τσιμεντένια “ζούγκλα” του Λονδίνου. Εκεί, ένα ζευγάρι -εκείνος επιτυχημένος επιχειρηματίας, εκείνη μία δημοφιλής μπλόγκερ- προσπαθεί να αποκτήσει ένα παιδί. Στην αρχή τα πράγματα φαίνονται ευοίωνα: μία νέα αρχή σε ένα νέο σπίτι, μία προσπάθεια ενός ανδρόγυνου που παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της δουλειάς, βάζουν πλώρη για να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Όμως, τα πράγματα αποδεικνύονται πολύ δύσκολα. Οι προσπάθειες για τεχνητή γονιμοποίηση που αποτυγχάνουν αλλά και εξωτερικοί παράγοντες όπως ένα παλιός εραστής της κεντρικής ηρωίδας ασκούν ακόμη περισσότερη πίεση σε εκείνη, ώστε σταδιακά φθείρεται το σώμα και ο νους της, με τραγικά αποτελέσματα. Το καστ συμπληρώνεται από τους Ασπασία Κράλλη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη και Μαριάννα Μαριγώνη.
 

Προπώληση με ένα κλικ εδώ, στο more.com.

Συνεχίζουμε, τώρα, στο θέατρο Χώρα, όπου θα συναντήσουμε ένα σύγχρονο ελληνικό έργο αλλά και ένα ξένο. Το πρώτο είναι γραμμένο από την πένα ενός ηθοποιού που πριν δύο καλοκαίρια μάς προσέλκυσε στις οθόνες των θερινών σινεμά μέσα από τα “Μαγνητικά πεδία” του. Ο λόγος για τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο, που υπογράφει μια παράσταση που δεν θυμίζει πια καθόλου καλοκαίρι: τον “Κωλόκαιρο”, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης. Η παράσταση μάς μεταφέρει σε ένα νυχτερινό κέντρο στην Ελευσίνα (που τη μαρκίζα του κοσμεί το ταιριαστό όνομα “Διυλιστήριο”), μια μέρα που δεν σταματά να βρέχει. Εκεί, ύστερα από πέντε χρόνια ανεξήγητης απουσίας και μόλις κάποιες ώρες πριν την κηδεία τη μητέρας του, ο πρώην ιδιοκτήτης του μαγαζιού επιστρέφει με μία εμφάνιση που θα προκαλέσει ερωτηματικά. Και όχι μόνο. Οι ισορροπίες θα αναταραχθούν, μυστικά θα αναδυθούν και συγκρούσεις θα προκύψουν, σε ένα έργο που φέρνει τους ήρωές του μπροστά στις αδυναμίες τους, υπό τις μελωδίες του λαϊκού τραγουδιού. Επί σκηνής θα δούμε τους Στάθη Σταμουλακάτο, Θάνο Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Στέλιο Δημόπουλο και τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.
 

Προπώληση με ένα κλικ εδώ, στο more.com.

Κλείνουμε με την τρίτη δυνατή παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, στο Χώρα, που δεν είναι άλλη από το “Closer” το πολυβραβευμένο θεατρικό του Πάτρικ Μάρμπερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου. Ο τίτλος του έργου (που έχει γίνει και ταινία με τους Τζούλια Ρόμπερτς, Τζουντ Λο, Νάταλι Πόρτμαν και Κλάιβ Όουεν) διαθέτει δύο αναγνώσεις που χαρακτηρίζουν και το σύνολό του: “πιο κοντά μεταξύ μας” ή, τελικά, “πιο κλεισμένα μέσα μας”; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα της ιστορίας της Άννα, του Λάρι, του Νταν και της Άλις, τεσσάρων ανθρώπων που συναντώνται, έρχονται κοντά κι ύστερα απομακρύνονται, βιώνοντας την ανεξέλεγκτη επιθυμία αλλά και την καταστροφική προδοσία. Μέσα από το close-up στις σχέσεις των ηρώων, παρατηρούμε την ανάγκη του ανθρώπου για το “μαζί”, αλλά και την παράξενη φύση αυτής της λέξης, που φαίνεται ότι πολλές φορές μας ωθεί στην απομάκρυνση. Ερμηνεύουν οι Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ και ο Σπύρος Σταμούλης.
 

Προπώληση με ένα κλικ εδώ, στο more.com.
 
Φωτογραφίες και των τριών παραγωγών: © Πάτροκλος Σκαφίδας

TIPS

*Ο “Κωλόκαιρος” και το “Closer” παίζονται στο θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη - Τηλ. 210 8673945)
*Σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σκηνές της “Γέρμα”, τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας (και της ζωής της κεντρικής ηρωίδας) παίζουν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι “μεταμφιέσεων”.
*Για τον “Κωλόκαιρο”, διαβάζουμε στην κριτική του “α”: “Η σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη ποντάρει στη δύναμη του ρεαλισμού και στη γοητεία του περιθωρίου, στοιχεία που εμφυσά τόσο στην καθοδήγηση των ηθοποιών όσο και στο συνολικό δραματικό σύμπαν”.