"Μάρτυρας κατηγορίας": Το δικαστικό δράμα της Αγκάθα Κρίστι μάς βάζει στη θέση των ενόρκων στο θέατρο Άνεσις

"Μάρτυρας κατηγορίας": Το δικαστικό δράμα της Αγκάθα Κρίστι μάς βάζει στη θέση των ενόρκων στο θέατρο Άνεσις

Ένας all star θίασος πρωταγωνιστεί στο βραβευμένο δικαστικό θρίλερ που περιστρέφεται γύρω από ένα σκανδαλώδες έγκλημα, στην παράσταση που ανεβάζει την αγωνία στα ύψη μέχρι το τελευταίο λεπτό, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη.

Έναν θίασο αγαπημένων ηθοποιών καθοδηγεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης στο αριστουργηματικό δικαστικό θρίλερ της Αγκάθα Κρίστι "Μάρτυρας κατηγορίας" που παίζεται στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις, σε θεατρική απόδοση του Αντώνη Γαλέου. Οι Μελίνα Βαμβακά, Χάρης Γρηγορόπουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος, Θοδωρής Κατσαφάδος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νίκη Παλληκαράκη και Νίκος Πολυδερόπουλος πρωταγωνιστούν στην συναρπαστική ιστορία που ανεβαίνει σε μια εκδοχή κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, ενώ οι θεατές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση με έναν απροσδόκητο τρόπο.

Το αστυνομικό χιούμορ, οι διαρκείς ανατροπές, ένα φινάλε που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ένα σκανδαλώδες έγκλημα και μια δίκη συνθέτουν το βραβευμένο έργο με πρωτότυπο τίτλο «Witness for the Prosecution», που αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή της Αγκάθα Κρίστι. Έχει γνωρίσει πολυάριθμες μεταφορές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ έχει διαπρέψει όσες φορές κι αν ανέβηκε στη θεατρική σκηνή και στις πλευρές του Ατλαντικού.

Η υπόθεση

Ο Λέοναρντ Βόουλ κατηγορείται για τη δολοφονία μιας πλούσιας χήρας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος. Ο δαιμόνιος ποινικολόγος Ουίλφρεντ Ρόμπαρτς που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την ενοχή του. Ο αγώνας του νεαρού άνδρα να μην καταδικαστεί θα κριθεί στα έδρανα του δικαστηρίου όπου οι μαρτυρίες είναι συντριπτικά εναντίον του και η ετυμηγορία των ενόρκων φαίνεται μονόδρομος. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του που κρατάει την άκρη του νήματος και τη λύση του γρίφου.

Εκτός όμως από τον μυστηριώδη “Μάρτυρα κατηγορίας”, η Happy Productions παρουσιάζει δύο ακόμη νέες παραγωγές στο θέατρο Νέος Ακάδημος.

Η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» με ένα ζηλευτό καστ. Το αινιγματικό και αυτοψυχαναλυτικό έργο του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού, που κινείται γύρω από τον μυστηριώδη θάνατο ενός ομοφυλόφιλου ποιητή και τη σύγκρουση της μητέρας (Φιλαρέτη Κομνηνού) και της ξαδέρφης του  (Αναστασία Παντούση) για τις συνθήκες του θανάτου του,  με το καστ να συμπληρώνεται από τους Λίλλυ Μελεμέ, Δημήτρη Τσίκλη και Πάρη Λεόντιο. Η Κάθριν προσπαθεί να εξηγήσει στην κυρία Βέναμπλ την αλήθεια σχετικά με την ταυτότητα και το θάνατό του γιου της, όμως εκείνη αρνείται να την πιστέψει, μεθοδεύοντας τη λοβοτομή της. Όπως διαβάζουμε στην κοινή συνέντευξη της Φιλαρέτης Κομνηνού και της Αναστασίας Παντούση στο “α”: "Η Βέναμπλ είναι ένας πολυσύνθετος χαρακτήρας που κάνει ένα ψυχολογικό "σλάλομ” κατά τη διάρκεια του έργου. Όσο ζούσε ο γιος της, τον λάτρευε σε σημείο νοσηρότητας, δεν ήταν απλώς η γνώριμή μας υπερπροστατευτική μάνα. Αφού πέθανε, εκείνη προσπαθούσε να διαφυλάξει με κάθε κόστος το ζωτικό της ψεύδος και της ήταν αδύνατο να δεχτεί όσα της έλεγε η Κάθριν – πράγμα που την κάνει και συγκινητική πέρα από αδίστακτη", σχολιάζει η Φιλαρέτη Κομνηνού, με την Αναστασία Παντούση να λέει για την Κάθριν: "Αυτό που μου αρέσει σε αυτήν είναι ότι έχει το σθένος να υπερασπίζεται την αλήθεια της, παρά το φόβο τού τι θα της συμβεί, παρά τη χειραγώγηση και την απομόνωσή της στη μοναξιά του ψυχιατρείου όπου την έκλεισαν επειδή θεωρούσαν τρελά όσα έλεγε για το γιο της Βέναμπλ. Παράλληλα, ωστόσο, έχει την ευαισθησία να συμπονέσει μια μητέρα που θρηνεί".

“Πώς αντιδράς όταν μαθαίνεις ότι φιλοξενείς μια δολοφόνο και πώς θα τη ξεφορτωθείς ευγενικά;” αναρωτιούνται οι Βάσω Λασκαράκη, Σόλων Τσούνης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Άρης Αντωνόπουλος και οι μικροί Γεωργία Μεσαρίτη και σε διπλή διανομή ο Μανώλης Γκίνης και ο Αμέρικο Μέλης στη σύγχρονη μαύρη κωμωδία του Στίβεν Μόφατ «Unfriend», που σαρώνει στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου. Την ομάδα γνωστών και αγαπημένων ηθοποιών σκηνοθετεί ο Αντώνης Γαλέος. Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ο Πέτρος και η Ντέπι, ένα αγαπημένο «καθωσπρέπει» ζευγάρι, γνωρίζεται με την Έλσα, μια εκκεντρική, ιδιαιτέρως διαχυτική χήρα. Συμφωνούν από ευγένεια, να παραμείνουν σε επαφή στα social media. Λίγους μήνες αργότερα η Έλσα τους επισκέπτεται απρόσκλητη, ανακοινώνοντάς τους ότι θα μείνει μαζί τους μια ολόκληρη εβδομάδα. Όταν το ζευγάρι αποφασίζει να αναζητήσει κάποια στοιχεία στο διαδίκτυο για την ανεπιθύμητη φιλοξενούμενή τους, αφού δεν ξέρουν τίποτα για αυτή, ανακαλύπτουν ότι μπορεί να είναι μια στυγνή δολοφόνος! Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση της κωμωδίας που χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως «η πιο αστεία κωμωδία όλων των εποχών». 

Τις φωτογραφίες όλων των παραστάσεων υπογράφει ο Πάτροκλος Σκαφίδας. 

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com: “Μάρτυρας κατηγορίας”, "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι", "Unfriend"

TIPS

*Σε κάθε παράσταση διατίθενται 12 προνομιακές θέσεις ενόρκων, πάνω στην σκηνή. Ζήστε την εμπειρία παρακολούθησης της παράστασης, ως ένορκος, πάνω στην σκηνή και συμμετέχετε στην εξέλιξη της δίκης!
*Στον “Μάρτυρα κατηγορίας” την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, τα σκηνικά η Αγγελίνα Παπαχατζάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Καλαβρού και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.
*Τον “Μάρτυρα κατηγορίας” έγραψε η Αγκάθα Κρίστι το 1933. Είκοσι χρόνια μετά της ζητήθηκε να το διασκευάσει και να το εμπλουτίσει με μια δίκη. "Δεν έχω ιδέα από νομικές διαδικασίες, θα γίνω ρεζίλι", έλεγε. Τον Οκτώβριο του 1953, στο θέατρο Winter Garden του Λονδίνου, επιλέχθηκε ως το καλύτερο έργο της χρονιάς 1954-55 και αμέσως μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ. Η πιο δημοφιλής κινηματογραφική μεταφορά του “Μάρτυρα κατηγορίας” είναι η υποψήφια για έξι Όσκαρ ταινία του Μπίλι Ουάιλντερ με τους Μαρλέν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον και Τάιρον Πάουερ (1957). Πιο πρόσφατη είναι η τηλεοπτική εκδοχή του BBC με τους Ντόριαν Λάου, Κιμ Κατράλ, Μπίλι Χάουλ και Τόμπι Τζόουνς (2016).