"Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου": Ιστορία, θέατρο και ποίηση σε μια παράσταση

"Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου": Ιστορία, θέατρο και ποίηση σε μια παράσταση

Ένας ανεμοστρόβιλος είναι πάνω στη σκηνή η Χρύσα Παππά που παρασύρει τον θεατή στη δίνη ιστορικών γεγονότων στην Τραπεζούντα, αλλά και προσωπικών στιγμών, ερμηνεύοντας δώδεκα ρόλους. Το θεατρικό ταξίδι έχει όνομα, λέγεται «Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου» και η αφετηρία είναι το θέατρο Μικρό Άνεσις.

Η καθαρότητα, η μεγαλοσύνη, η συγκίνηση μαζί με την πλοκή είναι κάποιες από τις μεγάλες αρετές του μυθιστορήματος «Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου και κανένα από αυτά τα στοιχεία δε χάνεται στη θεατρική μεταφορά της συγκλονιστικής ιστορίας από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη με πρωταγωνίστρια τη Χρύσα Παπά. Η γνωστή πρωταγωνίστρια ντύνεται με τα ρούχα της Ιστορίας και μέσα από δώδεκα ρόλους αφηγείται μια διαδρομή που ξεκινά από τον Πόντο, σε μια εποχή που ο κόσμος ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Τουρκία τάσσεται με το μέρος των Γερμανών, η Ρωσία ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή με τους Μπολσεβίκους να βρίσκονται προ των πυλών, ο εθνικισμός καλπάζει στην Τουρκία και με το σύνθημα που δίνει ο Κεμάλ Ατατούρκ ξεκινά η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μέσα σ’ αυτό το ιστορικό πλαίσιο ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει τον Γαληνό Φιλονίδη, τον κεντρικό ήρωα του έργου, έναν καθηγητή, θεματοφύλακα των ηθών της εποχής και περιγράφει στιγμιότυπα της ζωή του που κινείται στα βήματα του χορού Σέρρα, με ρυθμικές εναλλαγές των βημάτων σε αργά, κοφτά και γρήγορα. Η Λεμονιά παρουσιάζεται στο κοινό για να αφηγηθεί την ιστορία του πατέρα της, του Γαληνού Φιλονίδη. Μια ιστορία που ξεκινάει από το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962, στην Τραπεζούντα και άλλες περιοχές του Πόντου, στην Αμπχαζία και στο Καζακστάν. Ο Γαληνός διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, δοκιμάζονται οι ηθικές του αρχές κι έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και τις τρικυμίες της ψυχής, ενώ στο πρόσωπο του και στην πορεία του αντανακλούν τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.

Στην κυνική εποχή μας, με την κατεστραμμένη φύση και τον έρωτα παραμορφωμένο υπάρχει αυτό το έργο που μας βάζει σε σκέψεις για το πώς το τυχαίο μπορεί να καθορίσει τη ζωή μας και κυρίως, εξυμνεί το μεγαλείο της ζωής, μιλώντας για μια ιστορία αγάπης σε καιρό πολέμου. Μια ιστορία που θα μπορούσε να αφορά το τώρα και όχι μόνο το παρελθόν. Θα το νιώσετε όσοι ακολουθήσετε το ρυθμό της  «Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου» στη σκηνή του Μικρού Άνεσις. 

TIPS

Ο Γιάννης Καλπούζος είναι ένα συγγραφέας που κοιτάζει κατάματα την ψυχή του ανθρώπου και αναδεικνύει τις εκφάνσεις της πολυδαίδαλης και λαβυρινθώδους ψυχής μας. Η έμπνευση του έρχεται από την κοινωνία και όλα αυτά που καθορίζουν τη ζωή μας, νοοτροπίες, φόβοι, αγωνίες, συμπεριφορές, τρόποι σκέψεις, ιστορικά γεγονότα και πόσα ακόμη.
Η Χρύσα Παπά ερμηνεύει με πάθος του δώδεκα ρόλους του έργου οδηγούμενη από τη λαχτάρα και τη βαθιά της επιθυμία να πει αυτή την ιστορία στον κόσμο. Η ίδια δηλώνει μιλώντας για την παράσταση: «Θέλω να ζήσω αυτό το ταξίδι μαζί με τον κόσμο. Πρόκειται για ένα έργο και μια παράσταση που μιλά για την αγάπη, τον έρωτα αλλά και τον ζόφο σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Ένα έργο που γιορτάζει το μεγαλείο της ζωής!».
Είναι πολλές οι δυνατότητες της Τέχνης σε σχέση με την Ιστορία. Υπάρχει μια ωραία φράση που έχει γράψει ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος στο οπισθόφυλλο του μυθιστορήματος «Σέρρα»: «Πας μπροστά, όταν δεν ξεχνάς από που έρχεσαι». Η παράσταση «Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου» ρίχνει φως σε μια πολύ σημαντική ιστορική στιγμή και αποδεικνύει πως το θέατρο είναι ένα μέσο έκφρασης, ένας δίαυλος επικοινωνίας, η αρχή μιας συζήτησης και ένας τόπος συνάντησης των ανθρώπων με την Ιστορία, με την πολιτική, με την κοινωνία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μικρό Άνεσις

 Λεωφ. Κηφισίας 14
 2107718943