"Ο θησαυρός της Βαγίας": Μια απίθανη περιπέτεια της Ζωρζ Σαρή με την υπογραφή του Kids Theater

"Ο θησαυρός της Βαγίας": Μια απίθανη περιπέτεια της Ζωρζ Σαρή με την υπογραφή του Kids Theater

"Φίλοι ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!": Με αυτό το σύνθημα εφορμούν στη σκηνή οι ήρωες του "Θησαυρού της Βαγίας" της Ζωρζ Σαρή στη διασκεδαστική παράσταση που σκηνοθετεί η Αθανασία Καλογιάννη.

Ποιο παιδί δεν ονειρεύεται να ζήσει βόλτες και περιπέτειες παρέα με τους φίλους του; Οι ήρωες του έργου «Ο θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή ζουν την απόλυτη περιπέτεια στις καλοκαιρινές διακοπές στην Αίγινα αναζητώντας ένα θησαυρό στην περιοχή της Βαγίας, κάτω από τον λόφο της Αφαίας. Στην Αίγινα συναντούν μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, όπου εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και έχει υπό τη φροντίδα της έναν Γερμανό ασθενή, τον Χανς, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειας Χαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Όταν μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες! «Ο θησαυρός της Βαγίας» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα και ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, στη σκηνή του Alhambra Art Theatre. 

Η Αθανασία Καλογιάννη σκηνοθετεί την αγαπημένη ιστορία, βασιζόμενη στη θεατρική διασκευή της Μαρίας Σούμπερτ και στην παράσταση της πρωταγωνιστούν οι Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ερμηνεύει ζωντανή η Ζωή Τηγανούρια. Η θεατρική διασκευή του έργου σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα «βασίστηκε στο παιχνίδι «κυνήγι του θησαυρού», αλλά και στην αποδοχή του παρελθόντος σαν κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να επαναληφθεί με την ίδια ακριβώς μορφή: το παρελθόν είναι αυτό που ορίζει την ιστορικότητά μας και η μνήμη είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε παρελθόν. Το βασικό ερώτημα που μέσα από την παιγνιώδη διάθεση, το χιούμορ, τα τραγούδια και την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα αναδύεται, είναι εν τέλει αυτό: πώς μπορούμε να χωρέσουμε το παρελθόν μας για να έχουμε ένα μέλλον;».

TIPS

Το Kids Theater, η θεατρική ομάδα που με επικεφαλής τη σκηνοθέτη Αθανασία Καλογιάννη ξεπερνά τα δέκα χρόνια παρουσίας στο χώρο του παιδικού θεάτρου, ξεχώρισε για τις θεατρικές μεταφορές αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας («Μικρές Κυρίες», «Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά», «Με οικογένεια» κ.ά.)
H Ζωρζ Σαρή έκανε την εμφάνιση της στην παιδική λογοτεχνία το 1969, με το μυθιστόρημα για εφήβους «Ο θησαυρός της Βαγίας». Έκτοτε, η μαχητική συγγραφέας, η οποία συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση κατά των Γερμανών έγραφε εμπνεόμενη κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την πολιτικοκοινωνική ιστορία του τόπου μας στον 20ό αιώνα, τα ιδανικά και τις περιπέτειες του λαού μας και τις δικές της.
Το 1934 επισκέφτηκε τη Βαγία, για διακοπές με την οικογένειά της, η συγγραφέας –εννιάχρονη τότε– Ζωρζ Σαρή. Από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι η οικογένεια αγάπησε τη Βαγία και συνέχισαν να πηγαίνουν για διακοπές μέχρι τον Πόλεμο. Την αγάπη της για τη Βαγία η Ζωρζ Σαρή την αποτύπωσε συχνά στα παιδικά της μυθιστορήματα. Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Alhambra Art Theatre

 Στουρνάρη 53
 2105220120-1