"Ημέρα Κυρίου": Ωραίο θέατρο στο Σταθμό με επίκαιρες αιχμές απέναντι στην κοινωνία

"Ημέρα Κυρίου": Ωραίο θέατρο στο Σταθμό με επίκαιρες αιχμές απέναντι στην κοινωνία

Ο Γιάννης Τσίρος παίρνει θέση σε ζητήματα της εποχής μας μέσα από το γεμάτο σασπένς και χιούμορ έργο του. Το σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης με ευαισθησία και μέτρο στην ανάδειξη των συμβολισμών του.

Ο Γιάννης Τσίρος είναι ένας εξαιρετικός ψυχογράφος, που σε όλα τα έργα του έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να αποτυπώνει τις αδύναμες στιγμές των ανθρώπων. Ο θεατής εύκολα αναγνωρίζει κάτι από τον εαυτό του στους ήρωες του Τσίρου: ειδικότερα στην «Ημέρα Κυρίου», μας τους παραδίδει στην καθημερινότητά τους, με τις ιδιομορφίες, το χιούμορ και κάτι μυστήριο να αιωρείται. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εύπορο ζευγάρι μαζί με το υπηρετικό τους προσωπικό, τους οποίους παρακολουθούμε στη διάρκεια μιας Κυριακής, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Καθισμένος δίπλα την πισίνα του σπιτιού τους χαλαρώνει ο σύζυγος, ο κύριος Ματθαίου (Μάξιμος Μουμούρης) χαζεύοντας στο κινητό του και η σύζυγος, η Ιούλια (Φαίη Ξυλά), κρυφακούει τους καβγάδες των νέων γειτόνων. Όλα μοιάζουν ιδανικά, αλλά η ευμάρεια δεν είναι αρκετή για να φέρει την ευτυχία. 

Στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν και μέσα από ψυχρές και ειρωνικές ατάκες αποκαλύπτεται το κενό της σχέσης τους, οι φόβοι, η μελαγχολία, το αδιέξοδο. Στο σπίτι βρίσκονται η Λένα, η οικιακή βοηθός (Αναστασία Παντούση), μια τραυματισμένη γυναίκα, γεμάτη ευαισθησίες, και ο υπεύθυνος ασφαλείας, ο Άρης (Βασίλης Αθανασόπουλος), ένας άνδρας που δεν διστάζει να στοχοποιήσει όσους δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης που σκηνοθέτησε το έργο στο θέατρο Σταθμός ανήκει σ' αυτούς που κατανοούν εις βάθος το έργο του Τσίρου, που γεύονται τη δύναμη των στιγμών και τη διάνοια του λόγου του. Που διακρίνουν την πολυσημία του, αλλά και την ψυχαναλυτική του χροιά. Η σκηνοθεσία του, με ειλικρίνεια, με ρεαλιστική λιτότητα και λεπτομερειακή επεξεργασία των νοημάτων και των  συναισθημάτων βοήθησε τους ηθοποιούς να αισθανθούν άνετα μέσα στους ρόλους που ερμηνεύουν, σ’ αυτό το έργο που μεταφέρει στη σκηνή την κοινωνική και κυρίως την ανθρώπινη αλήθεια.

TIPS

Ο Σταθμός είναι το θέατρο που δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να δοκιμαστούν για πρώτη φορά, φέρνει κοντά παλιότερες και νεότερες γενιές δημιουργών και ερμηνευτών και στηρίζει τον κοινωνικό και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του θεάτρου. Ποντάροντας για δεύτερη χρονιά στο ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα του Γιάννη Τσίρου («Άγριος Σπόρος», «Αξύριστα Πηγούνια») ζωντανεύει πρόσωπα «αναγνώσιμα», που ξυπνούν στον καθένα μας υπαρξιακές αγωνίες, αδυναμίες και δυνατότητες, συμβιβασμούς και αντιστάσεις.
Ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης λέει για το έργο: «Μια Κυριακή κάποια από τα πρόσωπα του έργου θα παλέψουν για το δίκιο τους και κάποια θα τους «δικάσουν», στον εξωτερικό χώρο μιας πολυτελούς πισίνας σε ένα προάστιο της Αττικής. Όλοι θα έχουν δίκιο. Και όλοι έχουν άδικο. Όπως είθισται άλλωστε στη σύγχρονη κοινωνία. Σε κάθε κοινωνία που χάνει τον προσανατολισμό της. Στο τέλος της ημέρας θα έχει μείνει μόνο μια επίγνωση. Ένα μερίδιο έστω, για κάποιους μικρό, για άλλους μεγαλύτερο. Πάντοτε όμως εκ των υστέρων. Όπως συμβαίνει πάντοτε με όλες τις επιγνώσεις μας».
Μια ομάδα δημιουργών έχει δουλέψει οργανωμένα για την δημιουργία της ατμοσφαιρικής παράστασης: ο Γιώργος Πούλιος στη μουσική, η Τέτα Τσαβδαρίδου στο σκηνικό, η Βασιλική Σύρμα στα κοστούμια και ο Άγγελος Παπαδόπουλος στους φωτισμούς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σταθμός Θέατρο

 Βίκτωρος Ουγκώ 55
 2105230267